• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dwa nocne maratony kulinarne w Gdańsku

Łukasz Stafiej
27 maja 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W ubiegłym roku Noc Restauracji cieszyła się sporym zainteresowaniem gdańszczan. W piątek w imprezie weźmie udział 15 tutejszych lokali. W ubiegłym roku Noc Restauracji cieszyła się sporym zainteresowaniem gdańszczan. W piątek w imprezie weźmie udział 15 tutejszych lokali.

W piątek, 30 maja w Gdańsku odbędą się dwie imprezy kulinarne: Noc Restauracji i Chmielaton. Choć mają różny charakter, łączy je cel - nocne konsumowanie. W przypadku tej pierwszej - wykwintnych potraw kuchni regionalnej i światowej. W przypadku drugiej - piwa z browarów restauracyjnych i rzemieślniczych.



Trójmiejskim bywalcom restauracji obie imprezy powinny być już znane. Zarówno Noc Restauracji, jak Chmielaton swoje premierowe odsłony miały w ubiegłym roku. Na brak zainteresowania organizatorzy nie narzekali, więc pomysł postanowiono powtórzyć.

Noc Restauracji to próba przeniesienia śródziemnomorskich tradycji wieczornego biesiadowania do Gdańska. Organizatorzy zaprosili do udziału piętnaście gdańskich restauracji, których szefowie kuchni na piątkowy wieczór przygotowali specjalne nocne menu.

- W imprezie biorą udział restauracje autorskie, niesieciowe, których szefowie kuchni mają własną wizję kulinarną, nie boją się w kuchni oryginalności i kreatywności oraz pracują na wyselekcjonowanych produktach - tłumaczy Hubert Gonera z firmy landbrand.

Od godz. 19 do 2 (lub ostatniego klienta) będzie można zjeść w następujących gdańskich lokalach: 4 Strony Świata, Bohemia, Brovarnia, DaMario, Dom Sushi, Filharmonia, Kokieteria, Lao Thai, Mon Balzac, Restauracja Gdańska, VNS, San Marco, Swojski Smak, Gdański Bowke i Kubicki (oraz Inspiracja w Pałacu Kościerzy w Przyjaźni i Karczma Sidło w Żukowie). Każdy z szefów kuchni przygotuje specjalne danie popisowe.

- Będzie to z jednej strony kuchnia oparta o reinterpretację gdańskich i regionalnych smaków, a z drugiej nawiązania do smaków z innych stron świata - mówi Gonera. - W restauracji Kubicki będzie można spróbować risotta z kaszy pęczak, która - zanim dotarły do nas ziemniaki - była podstawowym dodatkiem skrobiowym, podanego z szyjkami rakowymi, czyli kaszubskimi owocami morza. Z kolei w DaMario serwowane będzie wyjątkowa kaszanka z sandacza z sosem piernikowymi i kawiorem z papryczki jalapeño. To kulinarna kreatywność, która jest znakiem rozpoznawczym Nocy Restauracji.

W każdym z lokali szefowie kuchni zaprezentują również swoje umiejętności podczas pokazów gotowania na żywo. Najbardziej spektakularny szykuje się w Filharmonii, gdzie goście będą mogli obserwować błyskawiczne mrożenie ciekłym azotem oraz flambirowanie na płonących patelniach.

Ceny dań popisowych będą wahać się od 28 zł do 49 zł i - jak zapewniają organizatorzy - będą to porcje, które można potraktować jako danie kolacyjne, a nie tylko degustacyjne. Zobacz więcej o serwowanych podczas Nocy Restauracji potrawach specjalnych oraz pokazach kulinarnych.

Inny charakter będzie miał piwny maraton Chmielaton, który wystartuje w piątek wieczorem i potrwa do niedzieli wieczorem. W imprezie bierze udział dziewięć pubów w centrum Gdańska: Browar Piwna, Degustatornia, Browar Lubrow/Barbados, Lawendowa 8, Pułapka, Bruderschaft, U Szkota, Loft i Flisak 78.

- Zaprosiłem lokale, które serwują dobre piwo, tzn. takie, które niekoniecznie rozlewane jest przez wielkie browary przemysłowe, ale raczej pochodzi z niewielkich browarów rzemieślniczych, produkcji domowej lub warzone jest na miejscu - mówi pomysłodawca Wojciech Szlosowski z Degustatorni. - Coraz więcej piwoszy odchodzi od koncernów piwnych na rzecz lokalnych i zagranicznych niewielkich producentów, którzy proponują wyższej jakości piwa gatunkowe.

Piwny maraton należy zacząć w Browarze Piwna, gdzie każdy z uczestników dostanie specjalną kartę, na której będzie zbierał pieczątki. Jedna pieczątka to jedno piwo zamówione w każdym z pubów. Po uzbieraniu kompletu karta zostanie wymieniona na kartę rabatową honorowaną w  lokalach biorących udział w imprezie.

- Nie chodzi o to, żeby wypić jak najwięcej jasnego lagera i szybko wprowadzić się w dobry humor - dodaje Szlosowski. - Każdy lokal będzie lał inne piwo. Zależy mi na tym, aby w parze z zabawą szła wiedza o kulturze picia piwa. Dlatego podczas Chmielatonu będzie można o piwie porozmawiać, odbędą się prezentacje produktów do domowej produkcji złotego trunku oraz pokaz warzenia.

Piwa objęte promocją podczas Chmielatonu sprzedawane będą w cenie 5 zł i 6 zł.

Wydarzenia

Chmielaton (21 opinii)

(21 opinii)

Noc Restauracji 2014 (6 opinii)

(6 opinii)
pokaz

Opinie (12)

  • Co na to gastrolog?

    • 6 4

  • lokalne browary? zywiec i heineken bedzie zawiedziony (1)

    • 6 1

    • żywiec TO heineken

      • 0 0

  • Ale się nawalę w weekend!!

    • 4 2

  • karta rabatowa (1)

    Przy zbieraniu punktow do karty wiekszosc ludzi do dziewiatego pubu pewnie nie dojdzie. No, moze niektorzy sie dotocza :)

    • 3 3

    • Gratuluję "mocnej" głowy

      Chmielaton będzie trwał TRZY dni, więc te dziewięć pubów można odwiedzić w ciągu całego weekendu. Poza tym to są piwa 0,3, więc nie jest to ilość, po której człowiek się upije.
      Ale co tam, pomarudzić zawsze można...

      • 3 0

  • (1)

    Ceny dań popisowych będą wahać się od 28 zł do 49 zł i - jak zapewniają organizatorzy - będą to porcje, które można potraktować jako danie kolacyjne, a nie tylko degustacyjne.

    chyba sobie jaja robicie,za 50 zjem normalny obiad w restauracji w ciagu dnia w sezonie.Frajerow szukacie ale cos czuje ze sie klapa skonczy jak maja byc takie ceny.

    • 6 6

    • Nie chodzi o to, żeby wypić jak najwięcej jasnego lagera i szybko wprowadzić się w dobry humor - dodaje Szlosowski. - Każdy lokal będzie lał inne piwo. Zależy mi na tym, aby w parze z zabawą szła wiedza o kulturze picia piwa. Dlatego podczas Chmielatonu będzie można o piwie porozmawiać, odbędą się prezentacje produktów do domowej produkcji złotego trunku oraz pokaz warzenia.

      jaaasneee tak sobie wmawiajcie.

      • 2 1

  • Piatka W.Sz fajny pomysł z tym piwkiem

    • 1 0

  • Typowo polskie ... (2)

    • 0 0

    • (1)

      ... jak wszystko,poroniona idea,najwazniejsze,zeby moc sie za darmo zanietrzezwic,niech zyje polska mentalnosc i "kultura" !!!!

      • 2 0

      • najpierw zajmij się gramatyką i interpunkcją, a później pisz o kulturze.

        • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (1 opinia)

(1 opinia)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Na sopockim hipodromie ścigają się :