• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Festiwal Win i Dobrego Smaku w Grandzie

Aleksandra Sobocińska
27 lutego 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Wina francuskie. Wina francuskie.

W czwartek w sopockim Sofitel Grand Hotelu odbyła się IV edycja Festiwalu Win i Dobrego Smaku. Uczestnicy wydarzenia mieli okazję posmakować doskonałych produktów z różnych części świata, degustować wyśmienite wina oraz wziąć udział w warsztatach kulinarnych.



- Celem festiwalu jest pokazanie najwyższej jakości produktów z całego świata. Choć moją misją w Trójmieście jest generalnie przybliżenie tradycji francuskiej, tym razem spotykamy się, aby poznać wyśmienite wyroby nie tylko z Francji, ale również Gruzji, Hiszpanii, Włoch, Grecji, Portugalii i innych regionów Polski - tymi słowy gości przywitał Marc Petit z winiarni Cyrano & Roxane, współorganizator festiwalu.

Twoje ulubione wino pochodzi z:

Wśród wystawców pojawili się m.in. delikatesy greckie "Agora", firma "Marani", która sprowadza wina z Gruzji, firma "Atlantica", która sprowadza wina Portugalskie, sklep winiarski "Oliwa i Wino", firma "U Hiszpana", firma "Cyrano i Roxane", oferująca sery i wina z Francji, firma "Gastro", która kompleksowo wyposaża gastronomię, firma Vita Sok oraz Noble Cafe. Nowością podczas tegorocznej edycji była strefa Moda i Spa.

Poza możliwością próbowania produktów oraz ich zakupienia na miejscu, uczestnicy mieli okazję wzbogacić wiedzę na tematycznych warsztatach. Pierwsze, pt. "Jak skomponować deskę serów?", poprowadził Witold Misztal ze sklepu Cyrano "Wina i Sery".

- Główną zasadą przy dobieraniu serów, które zaserwujemy na desce, jest różnorodność. Gruyere z mleka krowiego, ser owczy z niebieską pleśnią, camembert z krowiego mleka, warto również sięgnąć po sery z różnych stron świata czy chociaż różnych regionów. Twardy ser kroimy w słupki i układamy w piramidę - radził Witold Misztal. - Na środku deski kładziemy winogrona. Smak serów świetnie przełamie również seler naciowy, owcze doskonale komponują się z konfiturą wiśniową. Pamiętajmy, aby sery wyjąć z lodówki 15 minut przed zaserwowaniem, aby trochę się ociepliły i uwolniły swój aromat - dodał.

Uwagę uczestników przykuły warsztaty z czekoladą, podczas których Yannick Chauvet z restauracji "Cyrano & Roxane" zdradził, jak przygotowuje mus czekoladowy.

- Istnieje wiele receptur na ten deser, na co dzień stosuję dwie, w zależności od efektu, jaki chcę uzyskać. Pierwsza jest na bazie jajek, a druga na śmietanie - powiedział Yannick Chauvet, który na oczach gości przygotował mus z użyciem gorzkiej czekolady i jajek. Przepis znajduje się poniżej.

Aby wziąć udział w festiwalu, należało posiadać zaproszenie, które były dostępne m.in. dla klientów i kontrahentów sklepów Cyrano. Kolejny festiwal już za rok.

Mus czekoladowy z przepisu Yannicka Chauveta

Do 250g gorzkiej czekolady (podczas warsztatów użyto czekolady z 56 proc. kakao), dodajemy 50 g masła i całość roztapiamy w kąpieli wodnej. Co jakiś czas mieszamy. W tym samym czasie oddzielamy żółtka od białek. Używamy 6 białek i 4 żółtek. Do białek dodajemy trochę soku z cytryny i ubijamy na pianę. Pod koniec dodajemy 50 g cukru. Ubijanie zaczynamy na niskich obrotach, które po minucie zwiększamy. W sumie pianę ubijamy 3 minuty.

Po roztopieniu czekolady, czekamy ok. 5 min aż ostygnie. Po tym czasie dodajemy 4 żółtka i całość mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy. Mus przekładamy do miseczek i wstawiamy na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie serwujemy. Możemy wzbogacić smak dzięki dodaniu odrobiny startej białej czekolady.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (30) ponad 10 zablokowanych

  • (2)

    Pani Aleksandra jak zwykle pisze o 'luksusie' przez małe "l".

    • 6 9

    • (1)

      norma zobacznie że ona o niczym innym nie pisze jak wino i jedzenie no przepraszam czasem coś o jachtach napisze, typowa pozerka pójść pokręcić sie strzelić sobie selfie i udawać bogaczke :)

      • 3 9

      • bo gdybyś Ty o tym pisał/a, to byś kazał/a mówić o sobie felietonista/ka

        a nie pozer/ka prawda?! hehe Nawet nie potrafisz ukryć zazdrości, widać to gołym okiem w komentarzu, tak Cię to zżera. Ja natomiast lubię poczytać o wspomnianych kwestiach, bo lubię pić wino, lubię jeść i przyrządzać wykwintne jedzenie i lubię w letnie, ciepłe wieczory popływać własnym jachtem.
        Nie mierz wszystkich swoją miarką, to że Ty musisz udawać bogacza/kę, nie oznacza, że inni to robią. Miłego weekendu! ;)

        • 9 0

  • Soki Pamuła

    Do wystawców dodałbym przede wszystkim soki Pamuła. W końcu to producent polski.

    • 2 0

  • Twoje ulubione wino pochodzi z: (4)

    Dagomy

    • 4 1

    • żabki (1)

      • 2 1

      • biedronki

        • 3 1

    • z browaru w Gdańsku

      • 0 0

    • ZPOW Tarczyn

      • 1 0

  • (10)

    Super, jak zwykle odbyła się, nie można było napisać tego przed. Zawsze problem z trojmiasto.pl, bo nie potrafią w przed napisać o wydarzeniu, a po.

    • 9 2

    • Nie umiesz korzystać z kalendarza imprez, to twój problem.

      Z tego, co wiem, to relację zawsze pisze się po fakcie.

      • 4 2

    • (2)

      Skoro nie miałeś info to widać jesteś zerem.

      • 1 5

      • zerem i na pewno pijakiem (1)

        bo kto pije wino ???

        • 1 0

        • i złodziejem!
          bo każdy pijak to złodziej!

          • 1 0

    • (1)

      Tam bylo wejście na zaproszenia, więc skoro nie wiedziałeś, to miałeś nie wiedzieć.

      • 3 1

      • Zaproszenia dostali POmocnicy

        • 2 1

    • (3)

      Nieważne czy z zaproszeniami czy bez, większość mediów sępi żeby organizatorzy zapłacili za publikację tekstu przed imprezą.. bo takie redakcje traktują to w kategoriach reklamy (i nie wnikają w treść imprez, bo rzadko kiedy dziennikarze mają dość kompetencji). I to dotyczy nie tylko trujmiasto pl ale większości mediów w PL - zwłaszcza branżowych. Poza tym stara prawda: jeśli reklama i media do czegoś bardzo zachęcają, to jest to z reguły mało warte, bo do wartościowych spraw kolejki się ustawiają bez reklamy :)

      • 2 8

      • a z jakiej racji media mają za darmo komuś reklamę robić? (2)

        Dajesz sama za darmo to dawaj dalej, ale nie wtryniaj się w cudzy biznes, bo im chleba do domu nie kupujesz!

        • 7 0

        • (1)

          media są od tego, aby informować
          informacja nie jest reklamą

          • 0 5

          • informować o tym, że się np. wojna zaczęła

            a nie o bankieciku prywatnej firmy oszołomie.

            • 4 0

  • Ważne, że na sianie i w winogronach..

    • 3 0

  • (4)

    Festiwal win? Na zdjęciach widać jakieś siarczany po 50 zł/but z Portugalii czy Chile.
    Ale ferajna wystroiła się jak woźny w dzień nauczyciela i smakowicie żłopie trunki robiąc przy tym mądre miny i udając arystokratycznych koneserów win.
    Jakby organizatorzy chcieli radośnie polewać klienteli wina zamiast napojów winopodobnych to by z torbami poszli.
    Nikt kto ma jakiekolwiek pojęcie o winach nie ośmieszyłby się udziałem w takiej prowincjonalnej imprezce, która z winem nie ma absolutnie nic wspólnego.
    Ciekawy jestem czy jakikolwiek z zaproszonych i wyselekcjonowanych gości wymieniłby jakiekolwiek wino Grand Cru z klasyfikacji win 1855 roku? ;)

    • 7 6

    • a wiela takie wina (2)

      kosztują??

      • 0 0

      • (1)

        Zależy oczywiście od rocznika , apelacji czy winnicy.
        Ale dobre wino np. z Francji można kupić już za 300 - 400 pln. np.z regionu Bordeaux Chateau Lynch - Bages czy z Burgundii np. Chambertin Clos de Beze.
        Najlepsze wina z Francji to np.. Chateau Latour czy Chateau Haut Brion.
        Z Włoch najlepsze wina to Sassicaia i Amarone della Valpolicella Dal Forno ew. Zenato , są jednak droższe bo kosztują 800 - 1200 pln. i wielokrotnie drożej ;)

        • 0 2

        • I jest to w tym momencie czysty snobizm i marketing.

          Czytałem wywiad z producentem dobrych win francuskich, które sprzedaje w hurcie po kilkadziesiąt do 100 euro. Powiedział w nim, że rzeczywisty koszt produkcji nawet najlepszego wina nie przekracza 15 euro za butelkę. Obiektywną miarą smaku wyrobu (i klasy testerów) są ślepe testy, w których zwykłe wina z Chile czy Australii nie były rozróżniane od "czcigodnych" produktów francuskich i włoskich. Dlatego sommelierzy tak nie lubią ślepych testów... :)

          • 0 0

    • widac że nędza

      polskie nowobogackie bidoki w kolejce po pare kropli sikacza i okruchów sera,
      gdyby polewali Chateau Musar to bym sie nie dziwił, a tak to wiocha typowa dla naszych elyt

      • 5 1

  • Fajna imprezka (2)

    Byłem, winka za free się napiłem, przekąsiłem i jest ok.

    • 2 2

    • (1)

      Za darmo to i ocet słodki.

      • 13 0

      • święte słowa

        tatuś też był zadowolony

        • 5 0

  • Nadchodzi czas imprez.

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (1 opinia)

(1 opinia)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Na jakim instrumencie gra znany trójmiejski artysta Leszek Możdżer?