• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: w Cozzi pysznie jak u mamy

Agnieszka Haponiuk
15 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą. Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą.

Jemy na mieście to nowy cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Cozzi Ristorante w Gdyni. W poprzednim odcinku byliśmy w Unicorn w Sopocie, a za dwa tygodnie w środę ocenimy restaurację Corrèze w Gdańsku - byliśmy już tam.



Cozzi Ristorante mieści się w centrum Gdyni przy ulicy Władysława IV 49 zobacz na mapie Gdyni. Wybieram się tam z kolegą w chłodny poniedziałek, w porze lunchu. Cena 20 zł za zestaw lunchowy oraz opowieści o pysznej, włoskiej kuchni zachęciły mnie do wizyty. Miałam nadzieję, że w poniedziałek, gdy po weekendzie ludzie wracają do pracy i obowiązków, nie będzie zbyt wielu gości, a tymczasem było ich całkiem sporo.

Wnętrze restauracji jest przestronne, eleganckie i kameralne, ale nie tak jak we włoskich knajpkach, gdzie stoliki często stoją jeden przy drugim. W kolorystyce dominują beże, szarości z lawendowymi i różowymi akcentami. Przy ścianach ustawiono wygodne kanapy. Bar nie rzuca się w oczy. Jest intymnie, można spokojnie poplotkować i nikt nas nie usłyszy.

W menu głównym widnieje kilkanaście dań z makaronem, tyleż samo pizz z klasycznym połączeniem smaków, po coraz bardziej wymyślne kombinacje dodatków. Są też mięsa, ryby, a w piątki do menu dochodzą mule i krewetki. Każdy znajdzie coś dla siebie, także wegetarianie.

  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.
  • Cozzi Ristorante w Gdyni.

Zanim podano nam lunch, otrzymaliśmy tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i do tego intensywną w smaku oliwę. Pozwoliło nam to zaspokoić pierwszy głód.

Tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i intensywna w smaku oliwa. Tzw. czekadełko: kawałki puchatej focaccii i intensywna w smaku oliwa.
Z karty dnia zamawiamy lunch w cenie 20 zł, na który składają się:

- bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą,
- trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego, zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.

Bruschetta ze szpinakiem i mozzarellą nieco mdła, ale pieczywo... Boskie! Z zewnątrz chrupiące i pulchne w środku. Gdyby dodać nieco czosnku do szpinaku, byłabym zachwycona.

Bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą. Bruschetta con spinaci - gorące pieczywo ze szpinakiem i mozzarellą.
Obawiałam się połączenia kuchni meksykańskiej z włoską, a tymczasem pełne zaskoczenie, trofie chilli con carne jest genialne w swej prostocie. Nie zachwyca oryginalnością, ale to wyważone, przyjemne smaki: słodko-ostry sos pomidorowy, dobrze zrobione mięso wieprzowe (czuć jakość), trochę fasolki, a do tego fikuśny makaron. Pycha.

Trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli. Trofie chilli con carne - makaron trofie (liguryjski makaron w kształcie krótkiego zwiniętego sznurka) z siekaną wieprzowiną, fasolą i chilli.
Nie poprzestajemy na lunchu i zamawiamy jeszcze z karty dnia przystawkę: Friarielli Parma, czyli neapolitańskie liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą (22 zł). Danie okazało się wspaniałą przekąską. Kiszone liście w smaku przypominały nasz szczaw, ale były znacznie delikatniejsze i mniej kwaśne, a w połączeniu z charakterystycznym łagodnym, słodkawym smakiem szynki parmeńskiej - po prostu fantastyczne. Mogłabym to jeść codziennie. Co ważne, szynka była prawdziwa, włoska i dobrej jakości, czułam to w każdym kęsie.

Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą. Friarielli Parma, czyli liście brokułu owinięte szynką parmeńską, podane z ciabattą i oliwą.
Następnie zdecydowaliśmy się na makarony z karty głównej:

- ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym (36 zł);
- conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą (28 zł).

Proszę państwa, ravioli con gamberi e salvia okazało się dla mnie kulinarnym objawieniem. Rewelacyjne danie. Kwaskowy sos cytrynowy z nutką szałwii i delikatnie słodkie nadzienie pierożków - to czysta rozpusta dla kubków smakowych. To jest danie, dla którego będę tu wracać.

Ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym. Ravioli con gamberi e salvia - domowe pierożki ravioli faszerowane krewetkami black tiger, szyjkami rakowymi, bekonem, marchewką i ricottą w delikatnym sosie maślano-cytrynowym.
Conchiglioni ripieni/al forno, czyli nadziewane szpinakiem makaronowe muszle zapiekane pod serem mozzarellą, nie były daniem trafionym. Jak dla mnie zbyt mdłe, jakby niedoprawione. Mdła mozzarella, mdły szpinak, zabrakło czegoś dla przeciwwagi, jakiegoś kontrastu - na przykład czosnku albo ostrzejszego sera, chociażby gorgonzoli. Czegoś, co nadałoby wyrazistości.

Conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą. Conchiglioni ripieni/al forno - muszle nadziewane szynką speck, ricottą i szpinakiem w sosie śmietanowym, zapiekane pod mozzarellą.
Na koniec naszej uczty w Cozzi uraczyliśmy się tradycyjnym włoskim tiramisu (16 zł) oraz pyszną włoską kawą. Tiramisu było proste, klasyczne, bez szaleństw. Ani za słodkie, ani za wytrawne - takie w sam raz.

Tradycyjne włoskie tiramisu. Tradycyjne włoskie tiramisu.
Cozzi Ristorante opuszczamy najedzeni i w dobrych humorach. W gdyńskiej restauracji znalazłam to, czego szukałam we włoskiej kuchni - prostotę, świeżość i dobrą jakość produktów, co było czuć w każdym kęsie. Nie ma tu żadnego udawania.

Obsługa również na wysokim poziomie: panie kelnerki przemiłe, uśmiechnięte i służące radą przy wyborze dań. Być może cała tajemnica tkwi w kuchni prowadzanej z pasją i doświadczeniem. Menu komponował rodowity Włoch, a jego przepisy opierały się na rodzinnych recepturach przekazywanych z "dziada pradziada", których nie znajdziemy w książkach czy internecie.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (110) 9 zablokowanych

  • Również polecamy! (2)

    Znamy i lubimy od ładnych kilku lat. Dobre jedzenie, miła obsługa, przyjemny wystrój i rozsądne ceny zawsze się obronią :)

    • 5 13

    • (1)

      Mama ? Tata ?

      • 2 0

      • idiota...?

        • 0 0

  • (1)

    Ludzie narzekają cy na wielkość porcji powinni się tam wybrać i przekonać się czy faktycznie muszą koniecznie zamówić 3 dania. Moglibyście się bardzo pomylić. Pomijając już fakt że jak chcecie dużo i tanio to są takie miejsca gdzie na pewno "uczta" was usatysfakcjonuje.

    • 5 5

    • ja ostatnio zamówiłam samą zupkę i byłam najedzona ;-)

      • 1 0

  • Nie byłem jeszcze ale dużo dobrego słyszałem o tym miejscu.

    • 3 9

  • Moja uwaga. (1)

    Czy to nie jest przewaga formy nad treścią, te napuszone nazwy.

    • 10 2

    • Patty carne macinata, normalna nazwa ...kotlet mielony.

      • 2 0

  • nie jest to prawdziwa wloska knajpa, niestety. (3)

    Byłem kilka razy. Nie zatrulem się, rewolucji zoladkowych nie było.

    ALE

    Restauracja włoska tylko z nazwy. Kawa zwykła siecowka, ciasto do pizzy dramat - tutaj też dziwne, recenzja włoskiej retauracji bez testu włoskiego placka jakim jest pizza :)

    Ogólnie nie ma dramatu ani rewelacji. Przeciętny standard

    • 12 4

    • Jak? (1)

      Z jakiej restauracji jesteś?

      • 2 1

      • Panie kierowniku/wlascicielu

        z zadnej.

        • 1 1

    • Po prostu nie znasz sie albo jestes z konkurencji

      Pizza w cozzi jest super, ciasto rewelacyjne. Podejrzewam, ze dla ciebie wloska pizza ma ciasto z pizza hut albo z gdynianki. Kawa wiecej niz dobra.

      • 0 1

  • Byłam rodzinnie (5)

    Cozzi jest faktycznie bardzo dobra restauracja i to nie prawda ze porcje małe. Cokolwiek tam jadłam to było tak smacznie ze aż rozplywalo się w ustach. Moja 5 letnia córka również zadowolona bo i jej smakowało i zajęcie znalazła :) Panie kelnerki bardzo sympatyczne i uśmiechnięte.
    Polecam

    • 3 6

    • (2)

      A mąż, co na to mąż ?

      • 1 0

      • (1)

        a maz tez bardzo zadwolny, a jemu ciezko dogodzic dobra restauracja. Np, La vita jeszcze jakies 2 lata temu byla naprawde dobra ale teraz to kompletne dno! Juz kilka raz sie przejechalismy na nich i na pewno nie wrocimy tam. Na szczescie jest Cozzi :) zreszta polecili nam znajomi...

        • 1 1

        • Na szczęście bo jak by kozi nie było to życie straciło by sens.

          • 1 1

    • (1)

      Ciekawe jakie córka zajęcie znalazła że była tak zadowolona. Zmywała naczynia ?

      • 0 2

      • masakra skad sie biora tacy debile? z konkurencji jestes ze taka zazdrosc cie zjada? nie nie zmywala naczyn ale dostala taka kolorowanke jaka sobie zazyczyla, a kelnerka byla tak mila ze zajeła ją troche rozmowa zanim przyszlo jej danie. Pasuje Ci taka odp?

        • 1 0

  • Cozzi

    Wg mnie jest to najlepsza włoska restauracja w Gdyni, jedzenie jest zawsze świeże, obsługa bardzo miła i mają świetne sosy do dań, w desery to już wogole ogień. Wystrój jak najbardziej ok. Jedyne co to jest minusem to mało miejsc parkingowych, ale auto zawsze można postawić na parkingu kawałek dalej i podejść, bo ta restauracja jest tego warta.

    • 5 6

  • Nic dobrego!!!! (2)

    Robie w domu lehpsza kuchnie wloska,orginalna taka jakiej sie nauczylam w Toscani

    • 2 4

    • A znasz kuchnie

      Lombardzka albo liguryjska?

      • 1 0

    • Toscani?! Po jakiemu to?

      • 0 0

  • Ta kobieta nie ma pojecia (2)

    Totalny brak pojęcia o włoskiej kuchni. Żenada!!

    • 1 3

    • Co za czlek (1)

      Ty nie masz pojęcia o tej kobiecie

      • 0 2

      • bardzo infantylna,żeby nie rzec prymitywna odpowiedź,

        ale dyskutował nie będę.wystarczy mi szczek powyżej,jakkolwiek wypowiedź przedmówcy( bezimiennego) popieram.

        • 0 0

  • cozzi to jedna z najlepszych restauracji w Gdyni

    Jestem częstnym bywalcem. Jest to moja ulubiona restauracja w Gdyni.
    Jedzenie na 5+

    • 6 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Konkursy

Konkursy KWINTesencje

KWINTesencje

3 podwójne zaproszenia

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Od którego roku w parku Kolibki w Gdyni odbywa się Festiwal Kultur Świata Globaltica?