• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kino bez popcornu. Rusza Kuchnia+ Food Film Fest

Łukasz Stafiej
20 listopada 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Receptura Coca-Coli to wielka tajemnica koncernu. Próbą jej odkrycia jest film "Co kryje Coca-Cola?, który będzie można zobaczyć w kinie Neptun w sobotę o godz. 17. Receptura Coca-Coli to wielka tajemnica koncernu. Próbą jej odkrycia jest film "Co kryje Coca-Cola?, który będzie można zobaczyć w kinie Neptun w sobotę o godz. 17.

Kuchnia+ Food Film Fest to nie tylko przegląd filmów o jedzeniu i gotowaniu, ale również okazja, aby zapoznać się z kuchnią kilku trójmiejskich restauracji. Projekcjom kinowym będzie bowiem towarzyszyć degustacja potraw. Festiwal potrwa od piątku do niedzieli w kinie Neptun. Bilety wciąż są w sprzedaży



W programie filmowym Kuchnia+ Food Film Fest znalazło się trzynaście filmowych pozycji z całego świata poświęconych sztuce gotowania oraz smakom i jedzeniu. Filmy dokumentalne i fabularne podzielono na dziewięć bloków tematycznych, prezentowanych od piątku do niedzieli, 22-24 listopada w kinie Neptun zobacz na mapie Gdańska. Bilet wstępu na jeden blok kosztuje 18 zł.

- Niektóre filmy prezentują bardzo nieoczywiste spojrzenie na biznes kulinarny - mówi Kamil Sadkowski, organizator festiwalu z Akademii Kulinarnej Fumenti. - Film "Czerwona obsesja" (sobota, godz. 20) nie tylko opowiada o winie bordeaux, ale również zdradza, że niedługo może go zabraknąć w Europie. Na potęgę wykupują je bowiem Chińczycy. "Co kryje Coca-Cola?" (sobota, godz. 17) to próba ujawnienia chyba najbardziej strzeżonej receptury świata. "Parcie na żarcie" obnaża metody, za pomocą których producenci żywności wciskają nam więcej jedzenia, niż potrzebujemy (sobota, godz. 17). Z kolei "Gorzki smak czekolady" (sobota, godz. 15) przybliży ciemną stronę tej słodkości i pokaże, że na plantacjach kakaowca na Wyspach Kości Słoniowej kwitnie niewolnictwo. Bardzo ciekawy jest dokument "Farma i jej książę" (sobota, godz. 13) , który ukazuje brytyjskiego księcia Karola i jego osobistego farmera, którzy prowadzą najstarsze gospodarstwo ekologiczne na świecie.

W filmie "Somm" będzie można dowiedzieć się, jak wygląda najbardziej prestiżowy konkurs na sommeliera, a "Mistrzowie herbaty" opowiedzą o azjatyckiej tradycji tego trunku (niedziela, godz. 17.30). Film "elBulli - kulinarny interface" zdradza sekrety designu w kuchni (niedziela, godz. 15), natomiast "Skarby kuchni tybetańskiej""Kulinarne dziedzictwo Alp" to opowieści o kuchni górskiej (piątek, godz. 17.30). "Ostatni ocean" jest apelem ekologów o uratowanie dziewiczego obszaru Morza Rossa przed nadmierną eksploatacją. Natomiast "Smak curry" to fabuła z kuchnią indyjską w tle (niedziela, godz. 20).

Przed każdym z bloków filmowych na gości czeka tematyczny poczęstunek przygotowany przez kucharzy z kilku trójmiejskich restauracji. Po filmach odbywać się będą spotkania z ekspertami.

- Potrawy będą dostosowane do tematyki filmu. Zamiast popcornu i coca-coli, proponujemy potrawy przygotowane przez trójmiejskie restauracje, m.in. Buddha Lounge, Lao Thai, Casino Dinner, Metamorfozę, Tandori Love, pracownię cukierniczą Must Bake czy restaurację Hotelu Hilton - mówi Sadkowski.

Festiwalowi towarzyszyć będą również dwa spotkania kulinarne. W sobotę po godz. 21.45 odbędzie się uroczysta kolacja w Hotelu Hilton zobacz na mapie Gdańska, podczas której Tomasz Jakubiak i Adam Woźniak wykorzystają najnowocześniejsze techniki kulinarne, aby podać pięć wykwintnych dań, m.in. podlaski kumpiok z puree z czarnego bzu, bałtyckiego sandacza z sosem z raków czy comber z sarniny z pieczonymi kasztanami. Cena tej wyjątkowej kolacji to 118 zł.

W niedzielę o godz. 11 w restauracji Pomodoro zobacz na mapie Gdańska odbędzie się śniadanie festiwalowe pod hasłem "Lokalnie kontra po włosku". Tomasz Jakubiak oraz Maurycy Chodorowski zaserwują sery, wędliny, dżemy i pieczywo z Kaszub oraz włoskie frittaty z warzywami, jajecznicę z pomidorami i bazylią oraz francuskie croissanty. Za poczęstunek zapłacimy 35 zł.

Dla najmłodszych organizatorzy przygotowali warsztaty śniadaniowe w sobotę o godz. 11 w siedzibie Fumenti zobacz na mapie Gdańska. Prowadzący pokażą dzieciom, jak przygotować szybkie i zdrowe śniadanie, niekoniecznie oparte na słodkich płatkach zalewanych mlekiem. Koszt warsztatów to 20 zł.

Pierwsza edycja Film Food Fest w 2012 roku

Wydarzenia

Kuchnia+ Food Film Fest (6 opinii)

(6 opinii)
18 zł
projekcje filmowe, przegląd

Miejsca

Opinie (17)

  • I po co te ograniczenia ? (4)

    W kinie trzeba się wyluzować. Bardzo chciałbym, żeby w Gdańsku powstało kino gdzie można wypić i zapalić na seansie.

    • 7 32

    • i wku***** ludzi dookoła chrupaniem popcornu, tak?
      W domu sobie zapal i wypij.

      • 22 3

    • Ja bym wolał takie, że można sobie zamówić alko, bacika i puknąć sobie przy filmie na jakiejś leżance...

      • 3 4

    • pić

      Zawsze można odwiedzić w starym kadrze

      • 1 1

    • To może...

      ... włącz sobie jakiś filmik na DVD, wyluzuj się, zapalisz i wypijesz też i jeszcze za bilet nie zapłacisz. Chodzisz do kina aby zapalić i wypić? Puby niedostępne dla nieletnich, co??? hehehehe...

      • 2 0

  • "najstarsze gospodarstwo ekologiczne na świecie" (1)

    W polsce 90% rolników ma starsze i bardziej ekologiczne.

    • 16 1

    • I nie cfanikaują tylko do sklepu tez ekologicznie - na rowerze, niektórzy nawet alko mają ekologiczne.

      • 3 0

  • akademia smaku i pierdu

    No modnie jest nie jeść ale degustować, a i filmy beznadzieje się znajda - np. trylogia "Powrót parówek morderców". Czas się śpieszyć, bo jak naród załapie, ze całe to gotowanie modelarskie jest do doupy to żadna akademia tego nie zmieni.Lepiej obejrzeć sobie odcinek Makłowicza, niż te filmiki do kotleta - pardon łodeczki z przepióreczki z miętowym żagielkiem...

    • 5 5

  • Dzięki! Ja się wybiorę zwłaszcza na królewskie gospodarstwo i kuchnie tybetańską. brzmi ciekawie i intrygująco.
    Smacznego!

    • 3 2

  • Kto w Polsce wprowadzil te glupie (4)

    amerykanskie zwyczaje? Wlasnie zarcie popcornu obok tego idiotycznego halloweenu takimi sa. Do kina idzie sie obejrzec film a nie nazrec tandeta. Podlogi sa tak obrzydliwie brudne po seansie filmowym ze kino musi zatrudniac dodatkowo kilka ludzi zeby wysprzatali to paskudztwo. Trzeba im zaplacic a co za tym idzie skad wziasc na to pieniadze. Ceny biletow 15% do gory.

    • 19 2

    • re (2)

      ja specjalnie rozrzucam troche popcornu i dzieki yemu ludzie maja prace napewno za psie pieniądze ale jakąś a że dorzuce złotówkę do biletu to mam to gdzieś

      • 2 4

      • A robil bys taka robote?

        • 4 2

      • litości..

        Co za lipny kit. Jak już jesteś taki dobroduszny, to rozrzucaj pieniądze. Tylko jakieś konkretne nominały, żeby siary nie robić.

        • 0 0

    • Już nie pitol, są kina studyjne są też multiplexy, gdzie idziesz na holywoodzki film, i żreć popkorn. Ja widzę róznicę i rozumiem.

      • 1 4

  • Odrdzewiacz

    Nie bez powodu nazywa się coca-colę odrdzewiaczem. Nie wszyscy jednak wiedzą, że coca-cola ma pH około 2,6 , Kwas z akumulatora około 1 pH, zwykła woda pH 7. Ludzki organizm pracuje prawidłowo tylko w pewnym przedziale pH między 7,35 - 7,45. Do zneutralizowania 1 szklanki coli potrzeba 33 szklanek wody. Nie piję tego syfu.

    • 7 2

  • Fetor popcornu

    Jakby stado małp się p...ło

    • 4 3

  • po co mi skarby kuchni tybetańskiej

    kiedy wg zaleceń współczesnych guru ds żywienia produkty na szamke powinny pochodzić z odległosci do 100 km max.
    można dostać schizmy albo anoreksji kurde bele co najmniej od tych sprzecznych danych.
    ps w kinie było zimno jak na polu u księcia Karola na przednówku takie swojego rodzaju 5d

    • 1 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Co to są bojówki?