• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kolacja niespodzianka. Chef's Table w Hotelu Sheraton

Monika Sołoduszkiewicz
30 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Zaskakujący deser, czyli sernik z koziego twarogu. Zaskakujący deser, czyli sernik z koziego twarogu.

Kulinarne niespodzianki, dekadenckie menu, zaskakująca fuzja smaków, utalentowany szef kuchni i przyjazna atmosfera. Wszystkie te czynniki złożyły się na kolację pod hasłem Chef's Table, zorganizowaną minionego wieczoru w sopockim Hotelu Sheraton.



Kolacja szefa kuchni to dla ciebie:

Chef's Table, to miejsce będące częścią restauracji Wave. Tak naprawdę jest odrębnym pomieszczeniem, w którym mieści się owalny, dziesięcioosobowy stół otoczony kilkuset butelkami wina, gdzie za sprawą szefa kuchni możemy wybrać się w zaskakującą, kulinarną podróż.

- Chef's Table to miejsce ekskluzywne, do którego przychodzimy przede wszystkim po nowe doznania smakowe. Nasi goście nie znają wcześniej menu, dlatego ważnym czynnikiem jest tutaj element niespodzianki. Ponieważ jest to nowość na trójmiejskim rynku, to już cieszy się dużym zainteresowaniem naszych klientów. Ponadto, położenie sali zapewnia bardzo intymną atmosferę, która doskonale sprzyja wszelkim spotkaniom biznesowym - powiedziała Anna Żebrowska, manager ds. marketingu i PR Sheraton Sopot Hotel.

Pomysł, który cieszy się dużą popularnością, za granicą w Trójmieście jest pionierski. Konwencja opiera się na rezygnacji z karty dań, na rzecz autorskiego jadłospisu skomponowanego specjalnie na tę okazję przez szefa kuchni. Podczas spotkania, klientom przez cały czas towarzyszy sommelier, dobierający odpowiednie wina do kolejnych potraw. Goście rezerwujący taką kolację mogą jedynie wyrazić swoje preferencje np. odnośnie niejedzenia mięsa.

Chef's Table to kameralne miejsce dla dziesięciu osób. Chef's Table to kameralne miejsce dla dziesięciu osób.
Środową kolację rozpoczęły morskie inspiracje. W efektownej, drewnianej gablotce z przeszklonymi ściankami znajdowały się różnego rodzaju muszle, także te, w których skrywają się przegrzebki. Przystawka składała się z solonego, wędzonego łososia, marynowanej w cytrusach ośmiornicy, przegrzebka oraz czarnego kawioru. Kontrastujące ze sobą konsystencje i zróżnicowane smaki stanowiły ciekawy wstęp do środowej kolacji.

Morska przystawka. Morska przystawka.
Kolejnym daniem było carpaccio z kaczki o wyrazistym i skoncentrowanym smaku. Kaczka została przygotowana metodą sous vide (gotowanie próżniowe) w 64 stopniach Celsjusza. Intensywny aromat uzyskano za sprawą wędzenia dymem dębowo-leszczynowym. Kaczce towarzyszyły świeże borowiki, konfitura z agrestu i jagód, szalotka gotowana w białym winie, jeżyny, maliny oraz puder z foie gras. Zdecydowany charakter mięsa dobrze współgrał ze słodkimi dodatkami.

Carpaccio z kaczki przygotowanej metodą sous vide. Carpaccio z kaczki przygotowanej metodą sous vide.
- Kolejne danie, jakie macie państwo przed sobą to tzw. red snapper, czyli lucjan. Ten gatunek zawdzięcza swoją nazwę czerwonym przebarwieniom na ciele. Ponieważ jest to ryba drapieżna, pływająca min. w Zatoce Meksykańskiej, charakteryzuje się stosunkowo zwartym mięsem. Po krótkim obsmażeniu, została lekko podduszona w cydrze. Zastosowane przyprawy, to wyłącznie pieprz i sól - tak by można było w pełni docenić smak mięsa - tłumaczył Marek Soczewka, szef kuchni i autor wczorajszego menu.

Lucjanowi towarzyszyła komosa ryżowa z sepią, duszona kapusta pak choi, sos z homara oraz chips z jarmużu. Następnie podano ciekawy sorbet ze śliwek, zanurzony w nalewce z dodatkiem wędzonej śliwki. Wszystko zostało dodatkowo schłodzone ciekłym azotem.

Na danie główne składały się policzki wieprzowe ze świń rasy iberico. Te osobniki wyróżniają się ciemnym umaszczeniem, hodowcy zapewniają im wolny wybieg, a podstawę diety stanowią żołędzie. Charakterystyczny, lekko orzechowy smak mięsa uzupełniało pure z dyni, pietruszki oraz młode warzywa - cukinia, marchew, groszek i szparagi.

Wczorajszą kolację zakończył schłodzony sernik z koziego twarogu podany z pokruszonym, czekoladowym biszkoptem oraz sosem z czarnej porzeczki. Podobnie jak w przypadku sorbetu, daniu towarzyszył ciekły azot.

Chociaż Hotel Sheraton dopiero wprowadza usługę Che'f Table, to już cieszy się ona dużym zainteresowaniem. Rezerwacji należy dokonywać z tygodniowym wyprzedzeniem. W kolacji może wziąć udział od 4 do 10 osób, a jej cena rozpoczyna się od 400 zł (bez kosztów wina).

Miejsca

  • Sheraton Sopot, Powstańców Warszawy 10

Wydarzenia

Opinie (28) ponad 10 zablokowanych

  • Szkoda tego artykułu (4)

    Powiem tak najistotniejsze jest umiejętnie dobrać wina do tego typu kolacji aby była spójna .Zawsze ale to zawsze powinno być info jakie wino do dania szczególnie w takim miejscu otoczone winami .

    Oferta jest niekompletna
    Niejasny przekaz , prezentacja marketingowa

    • 21 11

    • Racja w Warszawie tego typu kolacje sa przede wszystkim dla lubiących wino i jedzenie . Nie ma ceny win + 400 zł

      • 5 2

    • (1)

      A Ty jakie wino najlepiej znajdujesz?

      • 4 1

      • czyli cena = 400 + cena wina 3.70 no max do 5 zl

        • 12 1

    • szkoda tego, kto tak komentuje...

      ... pseudo specjalista... od win i marketingu...

      • 2 1

  • a to się nie powinno czasem nazywać targ próżności..

    • 33 6

  • Jak będę bardzo stary

    To zaproszę rodzine i znajomych na objad/kolacje
    I czym chata bogata, do wyboru do koloru, niech bedzie bal.

    Tak tak, rachunek to bedzie ten ostatni gwóźdź do trumny.

    • 27 3

  • Flaki takie za....e i pierne to bym zjadł.

    • 7 2

  • strach

    A coś podpisać trzeba? ;)

    • 12 7

  • 400 zł + wina

    To ile właściwie 400 + 10 tyś za wina np bo sommelier da Moutona i Haut Brion i coś na deser wie to dobierze .

    Najzabawniejsze jest to, że osoby na zdjęciach nie zpałaciły by nawet 200 zł za kolację a opisane jest że oferta cieszy się dużym zainteresowaniem .

    • 13 5

  • mozna przyjsc z wlasnym winem? (1)

    • 17 4

    • Ja to bym w ogóle z własną kanapką przyszła :)

      • 6 0

  • hmm...

    Czy będzie trzeba podpisywać oświadczenie o braku odpowiedzialności Sheratona przed zjedzeniem czegokolwiek?

    • 13 3

  • Podstawieni goście (6)

    Przecież na tych zdjęciach rolę "gości" grają pracownicy Sheratona :)

    Zdjęcie nr.15 2 osoba od lewej - ładna blondynka pracuje w dziale Sprzedaży i Marketingu

    Zdjęcie 20 - pierwsza od prawej "pani manager" A. Żebrowska...

    Reszta to pewnie ich znajomi tudzież rodzina...

    • 14 1

    • (1)

      Chyba logiczne że to zdjęcia reklamowe. Myślisz że jak ktoś wydaje od 400 zł na obiadek, to chce żeby jego zdjęcia oglądali na portalach?

      • 6 1

      • :)

        Uuuuuuu odezwał się ktoś z rodziny "Siaratona" :D
        A dalej macie kolesia, który przegląda internet w celu odnalezienia jakichkolwiek informacji o hotelu i potem każdy pracownik musi przeczytać maila w stylu "W tym tygodniu o naszym hotelu mówili..." :D :D :D

        • 0 0

    • Tropicielu - a zdjęciu nr 15, pierwsza blondyna z lewej - kto to? (3)

      • 0 0

      • Pani ze zdjecia (2)

        Pani Kasia z marketingu

        • 1 0

        • Czy Ty "On" masz problemy z przyswajaniem przeczytanej treści? (1)

          Pytałem o PIERWSZĄ, a nie Panią Kasię, która jest DRUGA, a o której ktoś już tam wywody robił. Z całym poważaniem kładę się spać. A na kolację był OMLET. uotco!

          • 0 0

          • ..

            Mówiłem o pani w kucyku; (az zdjęli jej zdjecie)

            • 0 0

  • Piękna oprawa dla dań "utalentowanego kucharza".

    Czyli ma się rozumieć,że w hotelu Sheraton w Sopocie rozpoczął się sezon na szparagi.

    • 9 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (2 opinie)

(2 opinie)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (11 opinii)

(11 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W ramach jednej z edycji festiwalu młodzi mieszkańcy przygotowali dla uczestników instalację pt.: "Słodycz na Pawilonach". O której edycji NARRACJI mowa?