- 1 Mamy to! 24-latek wygrał Ninja Warrior (90 opinii)
- 2 24-letnia Aneta Kręglicka w 1989 roku (94 opinie)
- 3 Planuj Tydzień: koncerty i wiosenne targi (6 opinii)
- 4 Odezwij się do baristy! Dobrze ci to zrobi (57 opinii)
- 5 Córka znanego biznesmena w telewizji (321 opinii)
- 6 Za kilka lat wspomnisz moje słowa (117 opinii)
Kucharze z Gdańska najlepsi w Polsce
Zadaniem uczestników tegorocznej, XI edycji Mistrzostw Polski w Potrawach z Ryb Morskich, znanej szerszej publiczności jako "Dorszowe Żniwa", było przyrządzenie zupy i dania głównego z ryb bałtyckich oraz deseru na bazie czekolady. Najlepszą ekipą kucharzy okazali się być Paweł Stawicki i Dominik Karpik z gdańskiej restauracji Mercato.
Dorszowe Żniwa to jeden z najstarszych konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce. Dziesięć poprzednich edycji finałowych odbywało się w plenerze - 7 lat na gdyńskim Skwerze Kościuszki, 3 lata w parku przy Zamku Krzyżackim Gniew w Gniewie, w namiotach, w dość luźnym klimacie. Podczas pierwszych edycji częścią mistrzostw był nawet połów ryb, na który udawali się kucharze. W tym roku organizatorzy postanowili nadać imprezie nieco innego, bardziej prestiżowego wymiaru.
- Zmienił się też regulamin, tym razem bowiem ekipy walczyły w sztafecie, jeden kucharz przygotowywał zupę, drugi danie główne, a wspólnie robili deser. Na całość uczestnicy mieli 3 godziny, co dla niektórych było ogromnym wyzwaniem. Liczba chętnych przerosła nasze oczekiwania. Było 8 miejsc w finale, a zgłosiło się do nas ponad 70 ekip z całej Polski - dodaje.
Konkurs oceniany był według nowych zasad i punktacji opracowanych przez Kapitułę Kulinarnego Pucharu Polski. W jury zasiedli m.in. Giancarlo Russo (juror honorowy), Ewa Malika Szyc - Juchniewicz (jury degustacyjne) i Tomasz Deker (jury patissier & chocolatier).
Zwycięzców wyłoniono podczas finałowej gali, która odbyła się na zamku w Gniewie w sobotni wieczór. Wygrała ekipa kucharzy z Gdańska - Paweł Stawicki i Dominik Karpik z restauracji Mercato. Zwycięskie dania to: Zupa rybna z dorsza, Dorsz z nowalijkami oraz Fantazja czekoladowa z malinami. Choć, jak sami przyznali, droga na podiom wcale nie była taka prosta.
- Największym wyzwaniem w tego typu konkursach jest czas, w jakim należy wykonać całą pracę. W trakcie przygotowań najtrudniejszy okazał się deser, na który potrzebowaliśmy więcej czasu niż przypuszczaliśmy. Konieczny był odpowiedni stopień zmrożenia musu, ponieważ tylko wtedy można było go pokryć zamszem z mlecznej czekolady. Niezastąpiony okazał się ciekły azot, dzięki któremu otrzymaliśmy oczekiwany efekt - opowiedział Paweł Stawicki.
Zwycięską ekipę zapytaliśmy, czy jest szansa na wprowadzenie dań zaprezentowanych na "Dorszowych Żniwach" do menu Mercato. Niestety, póki co dania możemy podziwiać tylko na zdjęciach.
- Zwycięskie dania nie pojawią się w karcie menu. Zbliża się okres jesienno - zimowy, podczas którego nasza aktualna, wiosenno - letnia karta dań zostanie wymieniona na nową, zgodną z aktualnym sezonem. A nowalijki w okresie jesienno - zimowym nie są dostępne na rynku, dlatego też jedno ze zwycięskich dań nie mogłoby zostać umieszczone w karcie - zdradzili kucharze z Mercato.
Podczas tej edycji "Dorszowych Żniw" po raz pierwszy zorganizowano I Ogólnopolski Konkurs dla Fotografów Kulinarnych, którego tematem były ryby morskie, czekolada i maliny. I tym przypadku organizatorów mile zaskoczyła bardzo wysoka frekwencja osób startujących w konkursie.
- Zainteresowanie konkursem fotograficznym przeszło nasze najśmielsze oczekiwania! Dotarło do nas wiele profesjonalnie wykonanych, ciekawych i oryginalnych prac. Ogłaszając konkurs zdawaliśmy sobie sprawę z wysokiego poziomu, jaki reprezentują polscy fotografowie i nie zawiedliśmy się. Po pierwszej, pilotażowej edycji mamy wiele ambitnych pomysłów na jego kontynuację - powiedziała Agnieszka Opłatkowska, współorganizatorka konkursu, kierownik ds. marketingu i PR w Pomorskiej Akademii Kulinarnej.
- W kolejnej edycji konkursu pojawią się nowe kategorie: dla blogerów kulinarnych oraz dla amatorów. W październiku pojawi się regulamin oraz tematy kolejnej edycji. W planach są także warsztaty fotografii kulinarnej dla fotografów, blogerów jak i szefów kuchni, którzy na co dzień prezentują swoje potrawy na portalach społecznościowych - dodała Aneta Tyczyńska, współorganizatorka konkursu, dyrektor zarządzająca SKP.
Tegoroczne Dorszowe Żniwa stanowiły ciekawą kulinarną podróż, podczas której przygotowywano m.in. zupę bursztynową czy gulasz z łososia w sosie miętowym. Konkurs przyciągnął wiele kulinarnych gwiazd, w tym Adama Chrząstowskiego (Kraków), Giancarlo Russo (Warszawa), Rafał Godziemski (Rzeszów), Michał Kuter (Poznań), Miłosz Kowalski (Kraków) i Patryk Dziamski (Manager kuchni Międzynarodowego Festiwalu Filmu i Muzyki "Transatlantyk″).
1. FOLWARK FOLIŃSCY Lubiszyn koło Gorzowa Wielkopolskiego
Kapitan: Dawid Szkudlarek
Pomocnik: Grzegorz Szkudlarek
2. Restauracja ENDORFINA w Warszawie
Kapitan : Robert Pęcherzewski
Pomocnik : Adam Rokicki
3. Restauracja Rzeka Smaków w Redzie
Kapitan : Artur Szymański
Pomocnik: Marcin Stadler
4. Pracownia Sztuki Kulinarnej Ozimek koło Opola
Kapitan: Łukasz Szewczyk
Pomocnik : Marek Adamski
5. Restauracja "Malinowy Ogród" Gdańsk
Kapitan: Łukasz Fulara
Pomocnik: Tomasz Dawidowski
6. Hotel Spa Laskowo koło Gliwic
Kapitan: Paweł Kaczmarek
Pomocnik: Katarzyna Graczkowska
7. Restauracja Mercato Hotel Hilton Gdańsk
Kapitan : Paweł Stawicki
Pomocnik : Dominik Karpik
8. Restauracja YOKO Olsztyn
Kapitan : Piotr Narel
Pomocnik : Piotr Pałyska
8. Restauracja Pergola Kołobrzeg
Kapitan : Adam Dmyterko
Pomocnik : Rafał Pichniuta
Miejsca
Zobacz także
Opinie (53) 5 zablokowanych
-
2014-08-26 16:33
Może w Gdyni na lotnisku/w terminalu też będzie restauracja...
Wtedy się wykażą.- 8 3
-
2014-08-26 17:44
SUPER!
Gratuluję! Szkoda tylko, że tych dań nie będzie można spróbować w Mercato :(
- 9 3
-
2014-08-26 17:44
powiem tak: (7)
porcyjki dla wróbelków?
- 42 15
-
2014-08-26 18:52
A co? Za mało kartofli i surówek? (1)
- 16 13
-
2014-08-26 23:29
nie ma
cebuli
- 14 0
-
2014-08-27 08:50
Jak zwykle marudzenie
A po co większe, skoro to na konkurs? Nikt tym nie miał się najeść.
- 7 3
-
2014-08-27 21:23
DEGUSTACJA - słowo zagatka (2)
Nie wyobrażam sobie degustacji z pełnymi talerzami !!!!!!!!!!!
- 6 0
-
2014-08-29 08:33
słownik to dla Ciebie również zagaDka (1)
- 8 4
-
2014-08-29 23:20
tolerancja
a może jest dyslektykiem?
- 2 2
-
2014-08-30 15:38
Zakładam że po prostu nie rozumiesz, więc grzecznie wytłumaczę. To są porcje do degustacji. Czyli człowiek w tym przypadku ma zjeść ok. 10 czy 20 takich porcji. Więc chyba logiczne że nikt nie zje 20 obiadów żeby zobaczyć co jest lepsze? Chociaż sądząc po Twoim komentarzu to ty byś zjadł.
- 2 0
-
2014-08-26 17:59
(1)
Gratulacje! Przy okazji, jak kucharze w tych czapkach prowadzą samochód?
- 15 1
-
2014-08-26 18:12
Ich wożą w londyńskiej taksówce.
- 9 0
-
2014-08-26 18:29
gdzie przepis ?
czy tak piszemy tylko zeby pisac ?
- 8 4
-
2014-08-26 18:42
foto kulinarne
Widziałam te zdjęcia konkursowe, są mega!
- 8 4
-
2014-08-26 21:55
gość (1)
Szulborski to gosc z ktorego Gdansk piwinien byc dumny !!! Ja jestem
- 9 8
-
2014-08-27 12:12
Prawda
Widać też, że facet wyprzystojnial ostatnimi czasy. Gratuluję konkursu i utraconych kilogramów.
- 2 3
-
2014-08-26 22:40
co to jest ? zarcie ! dla kogo to gotujecie ? dla fotki ........? żalllll (1)
to co robice nadaje sie tylko do foto nie do jedzenia chyba ze dla liliputów albo polizac albo popatrzec . dokąd ten to zmierza?
to juz nie jest gotowanie to juz nie jest sztuka to jest wyłącznie na pokaz !
zal mi DDDDDDDDD sciska- 11 11
-
2014-09-03 17:04
Statystyczny Polak
Najlepiej gar ziemiorów dwa schaboszczaki kilo surówy, nażreć się, leżeć przed telewizorem, narzekać na cały świat i być specjalistą od wszystkiego. Jak gotowałeś to widocznie słabo, bo w takiej kuchni nie tylko chodzi o wygląd ale o wydobycie maksimum smaku z produktu. Proponuje rozpocząć edukację i uczyć się nowych technik, a nie klepać pięścią kotlety schabowe na pieńku i smażyć na oleju, który jest w frytkownicy 2 m-c.
- 1 1
-
2014-08-27 00:25
do zupy rybnej to szkoda,
że trochę zupy nie dodali- to, że Marcato nie wprowadzi tego do karty to według mnie nie kwestia nowalijek:)))
- 6 2
-
2014-08-27 07:47
wiecie co...to mnie zawsze dziwi, w domu to facet kanapki nie umie zrobić a.. (4)
przed kamerą zawsze kucharze najlepsi a nie kucharki..czy to zauważyliście?
że facet w domu czeka na kanapkę bo rzekomo nie umie jej zrobić?
facet to cwaniak i leń..
dlaczego nie ma w kamerach najlepszych kucharek ja się pytam?
wszędzie na statkach w restauracjach..wszędzie kucharze..
a te sieroty czekają nieraz 3 godziny w domu az baba przyjdzie bo on ziemiakow nie umie ugotować..- 37 8
-
2014-08-27 09:55
Masz pecha kobieto
- 8 7
-
2014-08-27 23:43
Widać takie łajzy przyciągasz....
ciekawe dlaczego- 7 5
-
2014-08-30 22:27
(1)
Cóż, jak mawia Korwin, wśród facetów jest więcej geniusz i więcej totalnych debili a rozkład tych cech wśród kobiet jest bardziej równomierny. W sumie jak spojrzeć na codzienne życie, to coś w tym jest.
- 0 1
-
2014-09-02 13:48
Masz odniesienie tutaj też do samych wypowiedzi Korwina: jak u facetów jest większy rozkład geniuszy i deblili, tak jego wypowiedzi są bardziej i mniej zbieżne ze sobą.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.