• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nowe piwa z trójmiejskich browarów

Łukasz Stafiej
17 marca 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
Rudobrodego Maga napijemy się Browarze Piwna oraz w Degustatorni. To kolejne piwo z serii Chmielogród. Rudobrodego Maga napijemy się Browarze Piwna oraz w Degustatorni. To kolejne piwo z serii Chmielogród.

Takiego piwa ponoć w kraju jeszcze nie było. W czwartek złoty trunek o smaku yerba mate z etykietą browaru Lubrow trafi do kranów w restauracjach Barbados i na półki wybranych trójmiejskich sklepów. Kilka dni temu premiery miały również nowe gatunki w Browarze Piwna i Brovarni: Rudobrody Mag i Dymione Marcowe. Trójmiejscy piwosze nie mają na co narzekać.



- Z tego, co mi wiadomo, piwa o smaku yerba mate nikt dotąd w Polsce nie warzył - mówi Tomasz Lubocki z browaru Lubrow, który mieści się w gdańskiej restauracji Barbados. - Na pomysł wpadłem przypadkiem podczas oglądaniu programu telewizyjnego o tym napoju. Pomyślałem, że z połączenia smaku piwa i pobudzających właściwości yerby może powstać ciekawy, lekki i orzeźwiające trunek.

Yerba IPA chmielona jest czterema gatunkami chmielu. Wyraźną goryczkę balansują płatki owsiane i ryż, natomiast cytrusowych, świeżych aromatów dodaje trawa cytrynowa. Cięższą i słodszą piwną nowością od Lubrowa jest Milk Jet. To stout z dodatkiem laktozy i palonych słodów czekoladowych. Piwo jest mocniejsze od Yerba IPA, polecane do deserów i posiłków.

Premiera obu piw odbędzie się w czwartek o godz. 18:30. W gdańskim Barbadosie zaplanowano degustację, poczęstunek oraz prezentację przygotowaną przez restauracyjnego piwowara. Piwo lane będzie przez kilka tygodni, aż do wyczerpania zapasów. Będzie można je kupić również w butelkach w wybranych sklepach w Trójmieście.

Yerba IPA to nowość z browaru Lubrow. Prawdopodobnie jest to jedyne piwo o smaku yerba mate w Polsce. Yerba IPA to nowość z browaru Lubrow. Prawdopodobnie jest to jedyne piwo o smaku yerba mate w Polsce.


Z kolei do połowy kwietnia w Degustatorni oraz Browarze Piwna będzie można spróbować najnowszego piwa z autorskiej serii Chmielogród, która powstała dzięki współpracy właścicieli obu lokali.

Rudobrody Mag to APA chmielona odmianą Simcoe. Dołączył on do galerii kilku innych inspirowanych postaciami fantasy piw, które pod szyldem Chmielogrodu wydawane są od września ubiegłego roku. Wcześniej trójmiejscy piwosze mogli spróbować m.in. Rubasznego Krasnoluda (IPA), Szczerbatego Smoka (Porter Angielski), Foszastego Olbrzyma (AIPA) czy Trzypalczastego Goblina (Black American Wheat). Każde piwo wyróżnia się komiksową etykietą przygotowaną przez studenta ASP Łukasza Obłażewicza oraz specjalną historią.

- Do serii Chmielogród przy pomocy pisarza Przemysława Rudzia zbudowaliśmy oryginalną narrację skupioną wokół wymyślonego od podstaw piwnego świata fantasy - tłumaczy Wojciech Szlosowski z Degustatorni. - Co miesiąc premierę ma nowe, autorskie piwo. Raz jest to gatunek jasny, raz ciemny. Ma to odpowiadać równowadze sił dobra i zła w naszym świecie fantasy. Każde piwo opisane jest na dedykowanych kartach postaci, które przypominają te z gier RPG. Sprzedajemy również koszulki z portretami naszych etykietowych bohaterów.

Inicjatywa cieszy się sporą popularnością zarówno wśród trójmiejskich piwoszy, jak i w piwnej blogosferze. Zainteresowanie wzrosło do tego stopnia, że Rudobrodego Maga pomysłodawcy postanowili wyprodukować nie tylko w Browarze Piwna - jak to miało miejsce dotąd - ale również w większym browarze Witnica. Piwo rozlano do 15 tysięcy butelek i będzie można je kupić nie tylko w Trójmieście.

- W czerwcu kończymy pierwszą edycję. Piwo, które w głosowaniu internautów zbierze najwyższe oceny uwarzymy jeszcze raz. Jesienią ruszymy z pewnością z drugim sezonem Chmielogrodu. Chcielibyśmy, żeby stała się to marka ogólnopolska - dodaje Szlosowski.

Warzenie Dymionego Marcowego to coroczna tradycja w Brovarni. Warzenie Dymionego Marcowego to coroczna tradycja w Brovarni.


Ostatnie spośród najnowszych browarniczych premier w Trójmieście to Dymione Marcowe, którego od kilku dni można spróbować w Brovarni Hotelu Gdańsk. To dobrze znany bywalcom restauracji na Szafarni trunek. Pierwsze marcowe uwarzono tutaj siedem lat temu i co sezon cieszy się sporą popularnością.

- Piwa Rauchbier, do których zalicza się Dymione Marcowe, to trunki o wyrazistym charakterze z wyjątkowym aromatem uzyskanym dzięki prażeniu słodów. Delikatna goryczka oraz słodycz w połączeniu z nutą dymu doskonale komponują się między innymi z suszoną morelą podawaną jako dodatek do piwa - opowiada Mateusz Kinda, menedżer Brovarni Hotelu Gdańsk.

Na jego lekko wędzony smak wpływa rzadko obecnie stosowany sposób suszenia słodu na paleniskach opalanych drewnem. Jak mówi legenda związana z budynkiem spichlerza, w którym mieści się Brovarnia, to właśnie tutaj od XVIII wieku przechowywano dymione słody do produkcji tego trunku. Jak dodaje Kinda, Marcowe z Brovarni jest najbardziej zbliżone smakiem do piw warzonych w Gdańsku kilka wieków temu.

Przypomnijmy, że piwa produkowanego w browarze restauracyjnym napijemy się również w Browarze Miejskim Sopot na Monciaku. Jesienią tego roku minibrowar ma zostać otwarty także na gdyńskim Bulwarze Nadmorskim.

Nieco później powinien działać już browar, powstający w podziemiach budynku dawnej przychodni lekarskiej przy dworcu PKP w Gdańsku, który jest adaptowany na hotel.

Wydarzenia

Podwójna Premiera - Yerba IPA/ Milk Jet - Browar Lubrow

Miejsca

Opinie (173) ponad 10 zablokowanych

  • Browarach? (13)

    Z tego, co mi wiadomo to w trójmieście nie ma ani jednego browaru. Więc o czym tu pisać.

    • 48 122

    • W takim razie kolego, źle ci wiadomo.

      • 61 10

    • prosty wniosek:

      to mało Tobie wiadomo...

      • 50 7

    • browary restauracyjne

      • 33 4

    • a ja myślę, że są ich tysiące (2)

      piwowar domowy

      • 40 0

      • W domu to robi się 1410 o sile 95 . (1)

        • 11 5

        • 1410 to bimber.

          Byś się zdziwił ilu jest w Polsce piwowarów domowych

          • 6 0

    • jest browar (6)

      Bielkowo

      • 5 4

      • Bielkówko jest daleko pod miastem (5)

        ale masz rację, to jest najbliższy browar
        i to prawdziwy browar.

        • 5 2

        • Każdy browar jest prawdziwy, mały czy duży (4)

          Nie o ilość tu chodzi a o jakość

          • 3 1

          • no to właśnie napisałem (3)

            chodzi o jakość,
            sugerujesz, że jest w Trójmieście ktoś,
            komu udało się dobre piwo uwarzyć w restauracyjnej piwnicy?

            • 4 6

            • sugerujesz, że nie?

              • 4 2

            • (1)

              To dobre piwo da się zrobić tylko w wielkim browarze? Troll czy zwykła ignorancja?

              • 4 1

              • wiem, że próbujecie się reklamować

                wiem, że taka moda jest,
                wielu próbuje, niewielu z sukcesem.

                Reklama, ok, ale na razie żaden z was mnie nie zachwycił,
                nawet nie połaskotał.
                Oczywiście popieram, fajna zabawa i miło, że ktoś próbuje
                ale nie wciskajcie ciemnoty,
                że nie wiadomo jakie cuda robicie.
                Poczekamy, zobaczymy kto wypłynie.

                • 0 1

  • w przyszłym roku otwarte będą kolejne mikrobrowary (6)

    Gdańsk Garnizon oraz Podwale Grodzkie

    :)

    na pohybel koncerniakom

    • 133 9

    • a co ci przeszkadzają koncerniaki? (4)

      ja uważam, że to dobrze, że są (pomijając cały aspekt szkodliwości alkoholu). nie korzystam, ale też nie widzę powodu, żeby je tępić. Oczywiście, wiadomo że Żywiec w Gdańsku to trochę inna sprawa.

      • 5 34

      • (3)

        koncerniaki zniszczyły piwowarstwo w Polsce wykupując a następnie zamykając poszczególne browary doprowadzając do masowej produkcji piwa typu pils różniącego się między sobą tylko etykietami..
        dlatego też nie zasługują na jakikolwiek szacunek

        • 77 2

        • a kto każe je szanować? (1)

          pytanie brzmiało: co one ci przeszkadzają? jeżeli stoczniowiec Mietek chce sobie po robocie strzelić 4 specki to jego wybór.

          • 10 18

          • On Mietkowi nie zabrania,

            tylko nawołuje do potępienia koncerniaków.

            • 26 2

        • To koło pilsa nawet nie stało.

          • 17 1

    • Jeszcze w Gdyni.

      • 3 8

  • Najlepsze piwa są z browaru w Miłosławie,to jest prawdziwe piwo,a nie jakieś ohydne sikacze (14)

    z Lidla czy Biedronki które są dobre dla meneli i małolatów a nie dla prawdziwych koneneserów

    • 20 30

    • (7)

      Alkohol to alkohol.
      Z tym nie mam żartów.
      I nie ma znaczenia czy drogi czy tani.
      To narzędzie diabła!

      • 11 27

      • Zgadzam się z tym stwierdzeniem

        • 11 7

      • Zgadza się! Tylko WARKA! (2)

        • 4 21

        • (1)

          Ale bez W

          • 8 6

          • Fuj. Ohydne to bez W

            • 14 6

      • W KAZDEJ BUTELCE MIESZKA SZATAN! (1)

        • 2 1

        • W każdym szatanie mieszka bób!

          • 1 0

      • I dlatego klecha zawsze na mszy wali w dziób kielich wina ?

        • 0 0

    • A ja myślałem, że to fabryka metalu... pozdro dla kumatych

      • 7 0

    • glupoyu piszesz (1)

      sorry ale pitolisz kolego, budweiser czy perlenbacher za niezle. kolejny piwny snob

      • 1 6

      • są niezłe, nieco lepsze od ścieku typu Lech i Żywiec

        ale do piwa wciąż im daleko

        • 4 1

    • oczywiście Miłosław to bardzo dobre piwo, jednakże zapomniałeś smakoszu o Ciechanie, Pincie, Kormoranie i Witnicy, Namysłów i Van Pur można pod to podciągnąć

      a w Biedronku Fasberga robi dawna Łomża, obecnie Van Pur, więc to nie jest najgorszy sik

      • 2 4

    • tyle że te piwa można kupić między innymi w lidlu, więc koneserze nie zawsze dobre piwo trzeba kupić w specjalistycznym sklepie z wysoką marżą

      • 1 0

    • Miłosław ma najlepszego pilsa...

      Reszta, a w szczególności koźlak słabe.

      • 0 0

  • Żywiec? Nie, dziękuję!!! (2)

    • 130 6

    • napój piwopodobny

      nawet skład wstydzą się podać

      • 1 0

    • true true

      • 0 0

  • Dobre piwo nie jest złe :) (9)

    Ważne żeby było naturalne i wyróżniało się smakiem
    A nie jak chemiczne piwa korporacyjne - produkty chmielopodobne

    • 48 2

    • nie powielaj głupot (8)

      piwa z wielkiej czwórki można nie lubić, ale trzymajmy poziom.

      • 4 14

      • Jak byś wiedział... (5)

        ... jak te piwa z wielkiej czwórki są robione ( nie warzone ) to byś nie pisał tych bzdur. A poziom trzymam.

        • 9 4

        • no to pochwal się jak są robione (4)

          • 3 5

          • Krystaliczna woda z lodowca , (3)

            idealane słodowanie jęczmienia, z takiego zacierania i filtracji słodu powstaje naturalna brzęczka która wraz z najlepszy chmielem podlega warzeniu.I oczywiście drożdze
            A piwo przechowywane jest w dębowych beczkach

            Tyle reklamy - ale życie dalekie jest od reklamy

            • 11 1

            • Każde ziarno jęczmienia jest przez nas ręcznie wybierane :)

              • 14 1

            • brzeczka

              heh

              • 2 2

            • I dodałbym te ogromne ilości chmielu ładowane do koncerniaków ;)

              Mam po nich tak długo zalegającą goryczkę, że muszę czymś przegryźć.

              • 4 0

      • (1)

        Nie trzeba nic powielać, wystarczy wypić i poczuć różnicę pomiędzy masowym wyrobem piwopodobnym, a prawdziwym piwskiem.

        • 8 3

        • ok, jest gorsze - chyba z tym nikt nie dyskutuje

          ale darujcie sobie bzdury o chemicznych koncentratach z byczą żółcią, chrzczone spirytem i podobne bzdury. HGB, fermentacja pod olbrzymim ciśnieniem, surowce niesłodowane, ekstrakty chmielowe z Marynki, jeden typ drożdży, nieprawidłowe przechowywanie - to są grzechy koncerniaków, a nie żadna "chmielopodobna chemia"

          • 4 2

  • "Rudobrody Mag to APA chmielona amerykańską odmianą Simcoe." (1)

    Simcoe jest chmielem amerykańskim, więc nie ma innej odmiany Simocoe niż amerykańska. Zresztą jak by to nie był chmiel amerykański, to nie było by Amercian Pale Ale (APA).

    • 29 5

    • doładnie

      • 7 3

  • A może w końcu jakieś chmielowe gorzki jak w z lat 80-tych (5)

    a nie słodka lura

    • 29 5

    • no to widać, ze pijasz tylko Karmi (2)

      o trzygłowym goblinie można powiedzieć wszystko tylko nie to,ż e jest słodkie ;)
      niech żyją lokalne piwa i minibrowary

      • 14 7

      • Goblin był trzypalczasty (1)

        • 2 0

        • a powinien być trójpalczasty. Nazwa do dopracowania.

          • 0 0

    • chcesz chmielu to kup sobie coś od Doctor Brew

      lub piwa innych browarów rzemieślniczych w stylu APA, IPA

      • 2 0

    • to chyba chodzi o inny rodzaj fermentacji

      ale wiem co masz na myśli,
      też wolę wyraźnie cierpkie piwa
      niż te słodkie pomyje bez wyrazu

      • 3 1

  • W Gdańsk nie ma Browaru !!! Ostatni zamknęli autralijczycy . (6)

    a ta cała produkcja to są mini browary , małe przy restauracyjne, bara , i pijalniach . Może to i dobre bo są tacy smakosze co lubią takie piwo ale znajać polskę i polaków to wole browar gdzie sa procedury niż małą rodzinną firme gdzie wszystko zależy od decyzji właściciela czy zaoszczędzi czy nie .

    • 13 55

    • Lol, według ciebie bardziej oszczędne są małe zakłady a nie duże?

      O efekcie skali słyszałeś?

      • 8 5

    • No, no, ważne, że mamy procedury, a piwo robimy z kiepskich składników. (2)

      Tok myślenia do pozazdroszczenia.

      • 8 1

      • (1)

        Wiele z tych piw ma nieco przypadkowe smaki, więc w różnych okresach mają inne nuty, tym bardziej że nie "jadą" na standaryzowanych chmielach i innych dodatkach.

        • 0 2

        • i to jest piekne

          nieprzewidywalnosc, ale i tak bzdury pleciesz

          • 0 0

    • Brednie

      Browar Hevelius zamknęli nie Australijczycy, tylko Heineken, właściciel Żywca w 2001 r. Prezesem Żywca był wtedy Alle Ypma, obywatel Holandii.

      • 3 0

    • polski przedsiebiorca

      Oszukuje zus zatrudnia na najniższa krajowa a reszte daje do łapy to pewnie z produktami robi podobnie

      • 0 2

  • Nie ma to jak czarny Specjal (9)

    pamiętam swój pierwszy jeszcze z Braniewa wychylony w 1989.Wtedy jeszcze było dużo dobrego piwa nie takich szczyn i lemoniadek dla dzieci jak dziś...

    • 63 17

    • No ale Specjal (3)

      to też grupa Żywiec

      • 6 0

      • Piszesz o dzisiejszym napoju piwopodobnym o nazwie Specjal (2)

        Pierwotnie i przez wiele lat było to piwo z niezależnego browaru Elbląg- mniam . A my w Gdańsku, w tym czasie, piliśmy cienkie Gdańskie..i specjalność ..Morskie - fuj

        • 9 0

        • o tak, przedtem Braniewo robiło dobre piwa (1)

          EB, ale na saaaaamym początku, potem się zepsuło
          (albo ja smakowo ewoluowałem)

          • 2 0

          • braniewo wlasnie wykupili na poczatku australijczycy.

            • 0 0

    • (3)

      fuj! specjal ciągnie żulem.
      A przy okazji - czarny? A jaki ma być? Fioletowy??? Wiadomo, że czarny.

      • 1 9

      • (2)

        Był drzewiej i czerwony specjal.

        • 10 0

        • Pewnie, że był, ale w odróżnienia od czarnucha ciągnął alkoholem i smakowo był gorszy. Jednak stosunek ceny do procentów powodował, że jako student często wybierałem czerwonego a nie smaczniejszego czarnego.

          • 1 1

        • tak samo teraz jest

          mocny 7 percent

          • 1 0

    • specjal inaczej czarna szmata:)

      • 2 1

  • Brawo Gdynia! (6)

    Tu sie żyje tu sie mieszka

    • 18 52

    • chyba wegetuje

      • 24 7

    • Przecież w tekście nie ma nic o Gdyni.

      Jest tylko miniwzmianka o minibrowarze na Bulwarze.

      • 7 2

    • No już dobrze, nie denerwuj się, ale do lekarza to jednak musisz pójść.

      • 4 3

    • browar Gdynia.... z rybich łbów hehehe

      • 21 3

    • A pracuje w Gdansku

      • 9 2

    • budyniowa prowokacja

      łysy krzywozęby mymłon to napisał

      • 2 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Konkursy

Konkursy KWINTesencje

KWINTesencje

3 podwójne zaproszenia

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Z którego miasta pochodzi Marcin Hakiel - tancerz, choreograf i trener w programie Taniec z Gwiazdami?