• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Shabu Shabu - restauracja Lao Thai zaprasza do kulinarnej zabawy

14 kwietnia 2015 (artykuł sprzed 9 lat) 
  • Shabu Shabu to tradycyjna azjatycka potrawa, pochodzi z XIII wieku.
  • Kociołek podgrzewany jest przez znajdujący się pod nim płomień, który zapewnia optymalną temperaturę do przygotowania dania.
  • Samodzielnie decydujesz, jakie składniki, kiedy i na jak długo trafią do kociołka.
  • Jeden kociołek Shabu Shabu pozwoli najeść się dwóm osobom.
  • Restauracja mieści się tuż przy deptaku nad samą Motławą.

Wyobraźmy sobie kociołek wypełniony idealnie doprawionym bulionem, zaś obok niego olbrzymią drewnianą tacę z egzotycznymi składnikami dobranymi wedle twoich życzeń. Kociołek podgrzewa znajdujący się pod nim płomień, a osiągnięta temperatura jest idealna do przyrządzenia warzyw, grzybów, mięsa, ryb i owoców morza. To danie to Shabu Shabu w gdańskiej restauracji Lao Thai, to też zaproszenie do świetnej zabawy, która polega na komponowaniu i przyrządzaniu orientalnego przysmaku.



Shabu Shabu to tradycyjna azjatycka potrawa pochodząca z XIII wieku, z czasem Shabu Shabu stała się popularna niemal na całym kontynencie, a jej przyrządzanie zaczęto traktować jak prawdziwą kulinarną sztukę.

Teraz - dzięki restauracji Lao Thai zobacz na mapie Gdańska - Shabu Shabu po raz pierwszy można skosztować także w Trójmieście. Co ważne, można też zamienić się w mistrza kulinarnej ceremonii - bo to od nas zależy, co i w jaki sposób przyrządzimy w kociołku. I nie ma się co przejmować niewiedzą - obsługa restauracji, serwując nam potrawę, wytłumaczy także zasady jej przyrządzania. Na czym one polegają?

Na naszym stole ląduje kociołek wypełniony idealnie doprawionym bulionem, zaś obok niego olbrzymia drewniana taca z kilkunastoma składnikami. Do wyboru mamy cztery gotowe już zestawy: oparty na wołowinie, na drobiu, na rybach i owocach morza oraz wegetariański. Tak naprawdę dodatki możemy jednak wybierać wedle uznania - do swojego zestawu możemy dokupić każdy z kilkudziesięciu składników przewidzianych w menu.

Kociołek podgrzewa znajdujący się pod nim płomień, utrzymując temperaturę idealną do przyrządzenia warzyw, grzybów, mięsa, ryb i owoców morza. A to, jak zostaną przyrządzone, zależy już od nas. To my decydujemy bowiem, jak długo konkretny składnik będzie przebywać w kociołku i jakie dodatki trafią tam wraz z nim.

Wybierać możemy m.in. spośród takich orientalnych przysmaków jak grzyby słomkowe, grzyby enoki, bambus, bazylia tajska, kolendra, trawa cytrynowa czy grzyby shiitake. Możemy wrzucić je do kociołka na raz, ale możemy też próbować każdego z nich indywidualnie.

Nie musimy się śpieszyć, bo Shabu Shabu jest daniem, które sprzyja nie tylko naszemu zmysłowi eksperymentu, ale i dobrej zabawie. Porcja, którą dostajemy wraz z kociołkiem, przeznaczona jest dla dwóch osób i - mimo niezbyt wygórowanej ceny - jest naprawdę duża. Co ważne, nasze danie, choćbyśmy zamawiali je wiele razy, nigdy nie będzie takie samo. Możemy więc cieszyć zarówno zmysł smaku, jak i nasze oczy - komponując barwne składniki potrawy.

Smak potrawy wzbogacają też wyśmienite sosy: komponujący się doskonale z samym bulionem sos z tamaryndowca, a także sos słodko-pikantny z ananasa oraz sos z orzeszków ziemnych.

Restauracja działa w Gdańsku od 2013 roku, jest doskonałym miejscem zarówno na spotkanie biznesowe, jak i na rodzinny obiad. Restauracja działa w Gdańsku od 2013 roku, jest doskonałym miejscem zarówno na spotkanie biznesowe, jak i na rodzinny obiad.
Restauracja Lao Thai istnieje w Gdańsku od jesieni 2013 roku. Usytuowana nad samą Motławą, stanowi doskonałe miejsce zarówno na posiłek, jak i na spotkanie - przed lub po spacerze - z przyjaciółmi bądź rodziną, a także na biznesowy lunch. Gustownie, nienachalnie urządzone wnętrze lokalu doskonale współgra z pięknym widokiem na stary Gdańsk, zapewniając przy tym pełną intymność.

Lao Thai to restauracja, która - w przeciwieństwie do wielu lokali, które prezentują kuchnię wzorowaną tylko na oryginalnych daniach z tego rejonu - oferuje autentyczne potrawy z Tajlandii i Laosu. Posiłki przygotowują w niej Tajowie.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (3)

  • idę!

    Już tam bywale - zawsze zacnie. Teraz czas skoczyć na nowośc, szykuje się fajna zabawa z dziewczyną :) Pozdrawiam ulubiona knajpę!

    • 3 0

  • ja tam w padtaju znalazlam rudego wlosa

    ale byl tak dobry ten padtaj,ze wlosa wyjelam i obiad zadlam

    • 2 4

  • gosc

    kto jest autorem artykulu?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (3 opinie)

(3 opinie)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (11 opinii)

(11 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym kraju dzień świętego Andrzeja jest świętem narodowym?