• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: aromatyczne trufle

Aleksandra Sobocińska
19 listopada 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
W trójmiejskich restauracjach znacznie łatwiej o trufle czarne niż białe. W trójmiejskich restauracjach znacznie łatwiej o trufle czarne niż białe.

Są obiektem westchnień smakoszy i restauratorów. Mają intensywny aromat, a ich smak trafia w gusta nawet bardzo wymagających znawców kuchni. Ludzkość zna je już od czasów antycznych - już wówczas uznawane były za rarytas.



To najdroższe grzyby świata - trufle mogą kosztować nawet kilka tysięcy złotych za kilogram. W XVIII wieku poszukiwania trufli były rozrywką elit dworskich, dzisiaj nie jest to już rozrywka tak elitarna, acz pozyskiwanie tych grzybów odbywa się pod ściśle określonymi warunkami.

Twoje ulubione grzyby:

Aby móc wziąć udział w poszukiwaniu trufli, należy posiadać specjalne pozwolenie - cały ten proces podlega regulacjom prawnym. We Włoszech samowolne zbieranie trufli może skończyć się nawet aresztowaniem - właściciele terenów, na których odbywają się poszukiwania, mają pełne prawo do wylegitymowania każdego, kto choćby wygląda na potencjalnego zbieracza.

Zbiory mają miejsce właśnie teraz, jesienią. O dojrzałości trufli świadczy lekko zwiędły kapelusz. Jako że grzyby te rosną pod warstwą gleby, niemal niemożliwym jest znalezienie ich przez człowieka. Dlatego w tym celu używa się specjalnie tresowanych świń lub psów rasy lagotto romagnolo, które wywąchują je pod ściółką. Możliwym jest znalezienie trufli również w Polsce - ich niewielkie ilości znajdziemy w Borach Tucholskich i na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.

Trufle są bardzo delikatnymi grzybami i niestety, coraz większe zanieczyszczenie środowiska im absolutnie nie służy. Rośnie ich coraz mniej, tym samym cena za kilogram jest rokrocznie coraz wyższa.

Na smak i aromat trufli największy wpływ ma otoczenie, w którym rosną. Dominującą nutą mogą być m.in.: dąb, buk czy sosna. Najsmaczniejsze są świeże grzyby, które ściera się na tarce bezpośrednio do dania na chwilę przed jego podaniem. W wielu restauracjach proces ten odbywa się przy gościu.

- Najwięcej trufli rośnie we Włoszech i Hiszpanii - tam, gdzie jest ciepło i wilgotno. Do Polski zazwyczaj trafiają czarne trufle. Są one bardzo szanowane przez naszych restauratorów - komentuje Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. - Nie można ich poddać długiej obróbce termicznej, bo ulotni się zapach i smak. Tajemnicą dobrego przygotowania grzybów jest ich delikatne przesmażenie na maśle i dodanie do potrawy na samym końcu. Pamiętajmy o tym, że Włosi i Hiszpanie trufle dodają do prostych dań, risotto, czy makaronu. Przesyt jest tu niewskazany - dodaje.

Niemniej, trufle można zakonserwować i przechowywać przez długi czas. Doskonałym sposobem jest zakonserwowanie trufli w oliwie z oliwek. Dzięki temu oliwa nabiera intensywnego aromatu i uszlachetnia smak potraw i sałatek.

Trufle są częstym składnikiem sosów i musów, dodawanych do mięs i owoców morza. Możemy ich również użyć do zup, omletów, foie fras, makaronów. Z uwagi na bardzo silny aromat grzybów, wystarczy użyć ich niewielką ilość. Znacznie droższe i rzadziej spotykane są trufle białe, które charakteryzuje delikatniejszy bukiet od trufli czarnych.

Poza tym, że są pyszne, są też cenne dla naszego organizmu. - Trufle to grzyby z klasy workowców. Zależnie od gatunku oraz stopnia dojrzałości zawierają ogromne ilości składników mineralnych, dlatego mają właściwości wzmacniające i odżywcze. Mają niską wartość kaloryczną i są bogate w białko oraz węglowodany przy niskiej ilości tłuszczy. Posiadają duże walory smakowe - mówi Kamila Ziemann, dietetyk.

Co więcej, ich zastosowanie może być znacznie szersze. - Trufle pustynne mają działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne i znalazły zastosowanie w medycynie ludowej do leczenia chorób oczu i skóry. Obecnie trwają badania nad właściwościami antynowotworowymi
- dodaje dietetyk.

Trufle pojawiają się w kartach jesienno-zimowych niektórych trójmiejskich restauracji (np. Szafarnia 10), tematycznych wkładkach do kart (np. Brasserie Verres en Vers), czy też kolacjach z menu degustacyjnym (Sztuczka). Szukając inspiracji na dania z ich udziałem, utwierdziliśmy się w słowach Krzysztofa Szulborskiego, jakoby trufle najlepiej smakowały z prostymi daniami, skomponowanymi na bazie kilku składników.

- Najbardziej lubię tradycyjną carbonarę sycylijską, z boczkiem i czosnkiem, jajkiem roztrzepanym z parmezanem, bez śmietany, posypaną truflami. Dzięki tym grzybom, to proste danie zyskuje szlachetny wymiar - zdradza Szulborski.

Piort Sawczenko, szef kuchni restauracji Szafarnia 10, zdradził nam przepis (znajduje się poniżej, w podpisach pod kolejnymi zdjęciami) na swoje ulubione danie z truflami.


  • Tak wygląda Risotto z truflami wg. przepisu Piotra Sawczenki.
  • Składniki (na jedną porcję): masło (20 g), szalotki (10 g), ryż Arborio (30 g), trufle (2-3 g), parmezan (5 g), wino (30 ml) bulion (ok. 100 ml), oliwa z oliwek, pieprz do smaku.
  • Szalotkę przesmażamy na maśle, dodajemy troszkę oliwy z oliwek, dzięki której masło się nie spali.
  • Następnie dodajemy ryż Arborio, podlewamy go białym winem.
  • Po chwili dodajemy bulion.  Ryż gotujemy do twardości al dente. Na zdjęciu: Piotr Sawczenko podczas pracy.
  • Wykładamy na talerz. Do dekoracji używamy 2-3 plasterków trufli. Smacznego!


Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (51) 10 zablokowanych

  • Ostatnio kupowałem trufle od wedla były drogie chyba 40 zł kg :) (9)

    A tak serio to ile ze smaku trufli zostało bo wymieszaniu ich z dodatkami pewnie zero!! Nawet karpia, która jest paskudną w smaku rybą można tak zmieszać z dodatkami, że będzie jak delicje smakował:)

    • 16 9

    • karpia jest paskudną rybą (2)

      Tak, karpia jest paskudna rybą . Za to karp jest wyśmienity

      • 14 9

      • (1)

        smak mułu, ot caly karp, tylko w pl sie nim zachwycaja

        • 12 7

        • akurat w przypadku karpi osobniki z hodowli są smaczniejsze od swoich pobratymców żyjących dziko i jeśli są karmione pszenicą lub innym pokarmem roślinnym i odpowiednio "odpite" przed sprzedażą to są bardzo smaczne i nie "jadą" mułem

          • 6 3

    • cukierki a grzyby (1)

      ale logika

      • 10 3

      • To pokazuje, że wystarczy nazwać gó**o cukierkiem, a część ludzi w to uwierzy i będzie się ze smakiem zajadać.

        • 0 0

    • Trufle przebiją wszystko, wyczuwa się mikroskopijne ilości

      • 3 1

    • Cukierki trufle z truflami grzybami mają wspólną tylko nazwę

      nie znajdziesz tam ani kawałka grzyba trufla.

      • 2 1

    • jażem też kupił, ale w tesco po 28 za kilo

      zrobiłem z jajecznicą bo taki program obglądałem jak robili, ale mnie nie smakowało

      • 6 0

    • w Polsce restauratorzy kupują od Rumunów po 300 dolarów za kilogram

      • 0 0

  • Cytując zdanie: (2)

    "Piort Sawczenko, szef kuchni restauracji Szafarnia 10, zdradził nam przepis na swoje ulubione danie z truflami."

    Wszystko fajnie - ale gdzie jest przepis ?

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za sugestię. Informacja została dodana.

    • 12 1

    • Pytanie do redakcji: (1)

      Czy wino które zostało użyte jest wytrawne / półwytrawne / słodkie / półsłodkie? Stawiam, że wytrawne ale prośba o pomoc. Jest to dość istotne.

      • 2 1

      • Powinno być z rieslingiem półwytrawnym najlepiej z okolic Tyrolu

        • 2 1

  • Nigdy nie próbowałem trufla! (8)

    Dużo straciłem?
    Jest to w ogóle do opisania?

    • 7 1

    • myslę, ze duzo straciłes (2)

      dla kazdego trufle smakują inaczej, smak tym subtelniejszy im droższy trufel. zacni smakosze z portfelami wypchanymi gotowka ponad 5zer twierdzą, że smakuje to luksusem, natomiast ci co standardowo zywia sie przy smietniku, ze guanem

      • 11 2

      • (1)

        czyli nic specjalnego. Gdyby smakoszom dac g zapakowane ekskluzywny papierek i poiedziec, ze to frykas elit tez by sie zachwycali.

        • 18 0

        • Trufle pachną trochę acetonem

          w pierwszej chwili, bo zawierają te aromatyczne jakieś związki. Ale jest to raczej miły zapach, na pewno nie brzydki. W smaku trochę jak ser pleśniowy, dla smakoszy serów pycha.

          • 3 0

    • Ja próbowałem, ale po 0,7 starogardzkiej.. więc w sumie zupka chińska mi weszła lepiej.

      • 13 1

    • Trochę straciłeś. Aromat mocny, trudno opisać, ale żyć bez trufli się da.

      • 3 0

    • W biedronce będą od poniedziałku.

      Ale w dużych paczkach bo po kilogramie.

      • 14 1

    • trochę śmierdzą (1)

      mokrą gazetą i skarpetami, ale najgorsza jest oliwa truflowa-zapach jakby się gaz ulatniał

      • 6 4

      • to grzyby które są w ziemi to i pleśń i kiepski zapach...

        • 0 0

  • Szafarnia 10 (2)

    To tak znamienita kuchnia, że zamiast być znanym i docenianym z dobrej kuchni chwalą i szczycą się, że kręcą u nich prawo agaty.

    • 24 2

    • (1)

      Więc dla mnie to antyreklama...

      • 9 2

      • he he he.
        Fani tv bez mózgu - książki czytać!

        • 5 2

  • Oj to danie ze zdjęcia to nawet zbyt małe na przystawkę.

    Ciekawe jaka cena... 50 PLN ?

    • 8 3

  • Raz jadłam byliśmy w hotelu we Frankfurcie (1)

    i powiem, że nie pamiętam smaku. Dodaje się niewielkie ilości tak jak podają w artykule, trufle były ścierane. Gdyby ktoś chciał zjeść takiego grzybka np. pół to sądzę, że trzeba sporo zapłacić za taki dodatek.

    • 2 4

    • zjeść pół tego grzyba

      to jak zjeść pół gałki muszkatałowej

      • 1 1

  • Takie czarne to widziałem.

    Nieraz leżą na chodnikach i trawnikach, ale nie widziałem, że to trufle.

    • 21 3

  • Gdzie kupić trufle w Gdyni? (5)

    Kiedyś były w Almie przy serach, raz kupiłem i zniknęły.

    • 3 2

    • W Lidlu (1)

      jest czasem ser z truflami delux.

      • 2 3

      • Chodzi mi o trufle, nie o produkt z truflami (zwykle w małej ilości w dodatku).

        • 2 2

    • (2)

      W głowę zachodzę za co ten minus?????

      • 0 0

      • (1)

        Bo wykupiłeś trufle.

        • 1 0

        • Aaaaaaaaaaaaa...

          • 0 0

  • (7)

    Skuszony smacznym słowem Pani Redaktor Sobocińskiej uznałem, że nie mogę sobie odmówić truflowej orgii smaków i zapachów i zaopatrzony w stosowne zasoby gotówki poświęciłem wczorajszy dzień na degustację tychże niebywałych potraw w promowanych przez Portal lokalach gastronomicznych.
    W tym miejscu chciałbym szczerze podziękować Portalowi, iż w sposób naprawdę profesjonalny dokonuje wyboru poszczególnych lokali gastronomicznych, jakby zastępując nam, konsumentom, potrzebny a nieobecny przewodnik kulinarny po gastronomicznej mapie Trójmiasta.
    W każdym z promowanych przez Portal lokali skosztowałem oferowanych tam przysmaków i pozbywszy się, zupełnie świadomie, solidnej części minimalnego wynagrodzenia, zaspokoiłem się na tyle, że w drodze powrotnej do domu musiał po sarmacku popuszczać pasa! Ale zapewniam, że było warto, a feeria smaków i zapachów towarzyszyła mi aż do zaśnięcia.

    Szafarnia 10 zachwyciła mnie prostotą wystroju i idealnie w niego wpisane potrawy, jakby całość stanowiło spójne i jednolite dzieło, gdzie zmysł wzroku koresponduje ze zmysłem smaku w iście literackim stylu godnym pióra Josepha Conrada.

    Sztuczka zrobiła mi sztuczkę i podle oszukała, bo spodziewałem się czegoś nadęcie nieciekawego w postaci udawanej cuisine nouvelle, a zostałem rzucony na kolana, gdy biodrówka jagnięca w towarzystwie kremu z pieczonej dyni uświadomiła mi, jak marnym prochem jestem i nie godzien ja, cham baromleczny,smakować takich perwersji kulinarnych! Dopiero szafranowe risotto pozbyło mnie tego poczucia niegodziwości i z czystym sumieniem, choć w pełnej pokorze spożyłem zamówione arcydzieła sztuki kulinarnej. Biada mi, jeśli kiedykolwiek przyjdzie mi zrobić jakąś sztuczkę, a nie uczynię jej w Sztuczce!

    I spojrzałem na swe ciało, a ono jakby spłowiało, już nie takie jak kiedyś, gdzieniegdzie tłuszczyku fałdka, zmarszczka się pojawia, a znad paska spogląda na mnie ciekawym okiem zaokrąglona fałda zimowo-jesiennego tłuszczyku, co sikorki lubią, ale nie ja! Jak na wizytę u proktologa, smętny, obojętny, a w przerażeniu wewnętrznym udałem się do Efektu, gdzie odnalazłem mojego Świętego Graala, gdzie moje ciało weszło do świątyni pożądliwości adonistycznych i smukłych ciał, alabastrowych zaokrągleń i twardych mięśni...dieta, kochani dieta!! Ale jeśli oddać swe ciało katuszom rygoru porannych śniadań, co słowo "angielskie" wykreśliły ze swego słownika, a sok z lekkim rogalem, to jak pieczone prosię w południe, co zaspokaja głód zmęczonego pracą górnika zamienia w złoto, mówię stanowcze TAK! i idę w tę drogę, bo wiem że EFEKT przekroczy wszelkie me oczekiwania.

    Ach...trufle...chciałbym, a boję się, a jednak pożądam i jednak się skuszę. I skusiłem się, zjadłem, posmakowałem, jakbym upijał się samoświadomością, iż oto grzyb podziemny, co ukryty przed światem w mrocznej jaskini starodawnych lasów spoczywa, a jedynie bestia zna jego imię, stał się moim udziałem, choć w odrobinie, choć w części ale jednak...
    Dziękuję Redakcjo, dałaś mi drogowskaz, dałaś mi szansę, której nikt inny mi nie dał, abym niegodzien ja takiego światła, ujrzał je jednak, doświadczył i mógł powiedzieć, że trufla stała się udziałem mej krwi i duszy!

    • 26 6

    • nie chce mi się tego

      czytać ale jeszcze " koniec" był poza Twoimi narządami

      • 2 7

    • Do Jerzego W. - stary, jest jakaś kobieta, która Ci się oparła? ;) (1)

      • 2 1

      • szczerze? Nie:)

        • 6 0

    • Łał...

      Helena Mniszkówna byłaby dumna...

      • 3 0

    • świetnie opisane

      :))))

      • 0 0

    • polecam naszą swojską kaszankę !

      • 0 3

    • Redaktor do kitu

      Pani redaktor sama napisała ten komentarz ?

      • 0 0

  • Zwiędły kapelusz?

    "O dojrzałości trufli świadczy lekko zwiędły kapelusz"

    Serio?

    • 6 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Konkursy

Konkursy KWINTesencje

KWINTesencje

3 podwójne zaproszenia

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Kuratorami 14. edycji festiwalu są: