• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: lodowa ekstrawagancja

Marta Nicgorska
30 lipca 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Lody waniliowe ze smażonymi truskawkami, pieprzem i miętą z restauracji Hotelu Rezydent w Sopocie.
Lody waniliowe ze smażonymi truskawkami, pieprzem i miętą z restauracji Hotelu Rezydent w Sopocie.

Czekolada z chilli, cytryna z bazylią, limonka z szałwią nie są zaskoczeniem dla smakoszy, ale uchodzą za rarytas. Na wyrafinowane lody i sorbety: rabarbarowe, chryzantemowe czy świerkowe można trafić w prestiżowych restauracjach, które prześcigają się w pomysłach, kusząc gości coraz większą ekstrawagancją smaków. W Trójmieście już wkrótce będzie można zjeść lody o smaku buraka, marchwi i szczawiu.



Lody pietruszkowe z restauracji Metamorfoza. Lody pietruszkowe z restauracji Metamorfoza.
Lody z restauracji Tłusta Kaczka. Lody z restauracji Tłusta Kaczka.
Lody o smaku ciasteczkowym w restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk. Lody o smaku ciasteczkowym w restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk.
Lody to bezsprzecznie smak lata a sezon letni to istny raj dla lodożerców. Z roku na rok na rynku pojawia się coraz więcej nowych smaków w lodziarniach a prestiżowe kawiarnie i restauracje prześcigają się w pomysłach, kusząc coraz większą ekstrawagancją kompozycji.

Do klasycznej czekolady, wanilii, truskawki, dołączyły nie tylko lody zabajone, miętowe czy pistacjowe ale cała gama owocowych sorbetów. Coraz częściej można spotkać wyrafinowane smaki jak sorbet z soku z zielonej pietruszki czy liścia laurowego a także granity, czyli bryły złożone z lodowych kryształków.

Cukiernicy i szefowie kuchni puszczając wodze fantazji w przygotowaniu słodkości przełamują stereotyp, że lody to nic innego jak zimny deser z bitą śmietaną suto okraszony polewą z czekolady.

Prawdziwą ucztę dla podniebienia w prestiżowej restauracji wieńczy wisienka na torcie, czyli porcja wykwintnego deseru. Latem jest nim najczęściej lodowy pucharek, ale nie w dosłownym tego słowa znaczeniu - lody serwowane są bowiem często na dużych talerzach.

Do niedawna lodowa strefa była słodka. Od pewnego czasu nabiera jednak nowego wymiaru: wytrawnego. W Warszawie można już posmakować lodów z oscypka czy łososia. Czy lodowa rewolucja dotarła także do Trójmiasta?

- Nie mieliśmy do tej pory w karcie lodów wytrawnych. Serwowaliśmy wprawdzie lody chrzanowe, ale jako dodatek do gęsiny. Mamy jednak dla naszych gości letnią niespodziankę. Od 4 sierpnia rusza w naszej restauracji festiwal lodów, podczas którego będzie można spróbować mniej standardowych smaków: czekoladowy z jałowcem, ale także lodów szczawiowych, marchewkowych i buraczanych. Każdy z gości będzie mógł skomponować sobie deser, dobierając dowolną liczbę gałek - zapowiada Adam Woźniak, szef restauracji Mercato w Hotelu Hilton Gdańsk.

Czy lubisz odkrywać nowe smaki lodów?

Trudno powiedzieć czy wytrawny smak to eksperyment, czy raczej powrót do tradycji. Według Giacomo Canteri z kawiarni Limoni w Warszawie, pierwsze lody na świecie miały smak szparagów. We Włoszech od wielu lat eksperymentuje się z ciekawymi połączeniami. I o ile tam lody marchewkowe czy rabarbarowe nie są zaskoczeniem, o tyle tu wprawiają klientów w zdumienie.

- Wiadomo, że na rynku najlepiej sprzedaje się klasyka, ale warto eksperymentować. Lody można zrobić niemal z wszystkiego - śmieje się Adam Woźniak.

Mając na uwadze prawdziwie letnią aurę, sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście możemy spróbować ciekawych lodów i sorbetów.

Zainspirowani rozmową z szefem kuchni, zajrzeliśmy najpierw do Mercato, gdzie karta dań obfituje w lodowe słodkości i przedstawia się wybornie. Można tutaj posmakować lodów agrestowych, jagodowych z tymiankiem, chałwowych z nutą wanilii, czekoladowych z maliną i chili, a także sorbet brzoskwiniowy oraz ciasteczkowego potwora. Równie bogato prezentuje się karta w kawiarniach Dekera, w której figuruje około 30 różnych smaków. Naszą uwagę zwrócił sorbet arbuzowy, pomarańcza z pietruszką, truskawka z bazylią, czekolada ze świeżą miętą oraz lód o smaku mohito. W Restauracji Kubicki można posmakować sorbetu z soku z zielonej pietruszki, z kolei w Restauracji Metamorfoza lodów z korzenia pietruszki. W gdańskiej Metamorfozie królują lody rabarbarowe i adwokatowe, choć jeszcze niedawno furorę robiły lody z ... igieł świerku.

- Nasze lody to taka klasyczna linia, robimy je sami, dodając do esencji troszkę śmietany, żółtka i glukozę. Serwujemy je razem z owocami, czekoladą i biszkoptem. Swego czasu hitem były lody z igieł świerku, które przyrządzaliśmy techniką wakum. Świerk był próżniowo zamknięty w śmietanie, po to, by wyciągnąć smak. Lody infuzowane o smaku igliwia były dużą atrakcją w naszym menu - mówi Łukasz Toczek z gdańskiej Metamorfozy.

W Resturacji Filharmonia zapamiętaliśmy smak lodów z chryzantemy, których mieliśmy okazję spróbować podczas Nocy Restauracji w maju. Niestety obecnie nie znajdziemy ich w karcie, ale za to do wyboru jest kilka owocowych sorbetów i jeden nad wyraz oryginalny - z liścia laurowego.

- Lody chryzantemowe mieliśmy od jesieni do wiosny z racji dostępności kwiatów, które są sezonowe. Na upały, jakie zawitały do Trójmiasta proponujemy orzeźwiające sorbety z arbuza, melona, porzeczki, zielonego jabłka i liścia laurowego, którego smak intryguje naszych gości - mówi Mikołaj Gilecki, szef restauracji Filharmonia. - Każdy deser lodowy składa się z 5 gałek, elegancko podanych w asyście owoców i innych dodatków, na przykład fiołkowej galaretki - dodaje.

Fantazyjne słodkości znajdziemy też w gdyńskiej Sztuczce. Z klasycznych lodów szef kuchni Rafał Wałęsa proponuje kawowe (irish coffe) podawane z panna cottą o smaku gorzkiej herbaty earl grey oraz sorbety z mango, kokosa, maliny, porzeczki. Ciekawostką są lody buraczane z rurką wypełnioną musem z koziego sera i przeróżne granity: o smaku ogórka, dżinu z tonikiem czy maślanki. Granity stanowią jednak dodatek do potraw lub przegryzkę podawaną między daniem mięsnym i rybnym. W Gdyni warto też wstąpić do Maliki, by skosztować arabskiego Kadayif - ciastka pachnącego różą, przekładanego białym, delikatnym serkiem, podawanym z lodami różanymi własnej produkcji.

Gros restauracji z Trójmiasta ma swoje własne receptury na przygotowanie lodowych przysmaków. Cukiernicy uchylili rąbka tajemnicy.

- Lody w naszej restauracji przygotowujemy na bazie z kremu anglaise (żółtka, cukier, mleko, śmietana) która jest pasteryzowana do 83 stopni, następnie łączymy ją z wybranym składnikiem, np. chałwą czy pure owocowym. Całość chłodzimy do temp. 4 stopni, pozostawiając na co najmniej 4 godz., następnie mrozimy ją do -28 stopni i puszczamy w maszynie Paco Jet, która napowietrza całą masę. Jeśli chodzi o sorbety, to wybraną bazę, tj. pure owocowe lub płyn, który był poddany procesowi infuzji łączymy z 65-proc. syropem cukrowym. Całość odstawiamy na 4 godz. i - tak jak w przypadku lodów - mrozimy do -28 stopni i przepuszczamy przez maszynę - tłumaczy Patryk Szczepański, cukiernik z Mercato.

Największym atutem lodów podawanych w restauracjach jest nie tylko smak, ale ich skład.

- Nasze lody są naturalne, przyrządzamy je bez konserwantów, barwników, laktozy. To nasza własna produkcja na bazie świeżego mleka i śmietany, przy użyciu profesjonalnego sprzętu. Mamy też linię lodów dietetycznych, słodzonych stewią, które są prawie bezkaloryczną, bogatą w białko słodką przekąską - mówi Tomasz Deker, cukiernik, właściciel sieci luksusowych cukierni i kawiarni.

Jeśli chodzi o ceny lodowych deserów, to we wszystkich wspomnianych restauracjach kształtują się w okolicy 25 zł. U Maliki za deser z lodami różanymi zapłacimy 18 zł. Nieco inaczej będzie podczas festiwalu lodów w Mercato, gdzie cena deseru zależeć będzie od liczby gałek. Za jedną trzeba zapłacić 8 złotych.

Miejsca

Zobacz także

Opinie (38) 8 zablokowanych

  • (5)

    Lody o smaku buraka i szczawiu? Ło matulu, niedługo o smaku trawy i siana będą :)
    Wolę jednak tradycyjne smaki :)

    • 46 10

    • i cebuli :) (2)

      • 14 1

      • wątróbkowe musiałyby być rewelacyjne.... (1)

        w wersji z polewą czekoladową :)

        • 10 0

        • Z kolei śledzie w czekoladzie to ponoć częsta zachcianka ciężarnych. Może dla nich te lody? ;)

          • 5 1

    • co artykul o jedzeniu to MAlika. Kto promuje tak te pania? Nawet na otwarciu u Basi Ritz musiala byc widoczna.

      • 2 2

    • Te o smaku buraka - polecam, zaskakująco smaczne! Zresztą lody marchewkowe też są dobre. Warto spróbować, chociaż "lody o smaku buraka" brzmi ohydnie :)

      • 4 3

  • Podobno dobre lody rozpoznaje sie po tym czy sie '' roztopią '' i jak (3)

    Dzisiejsze lody tzw. sklepowe jak pozostawicie poza lodowka na tzw. zwykly rozum powinny sie szybko roztopic a niestety jest inaczej . Owszem powstanie jakas tam ciepla masa lecz zbita i to pokazuje ile jest w nich cukru i chemii a co ciekawsze tej zbitej masy nieraz nawet ciepla woda nie rozpusci szybko. Tak wiec warto zaczac smakowac chocby takie proponowane w artykule naturalne wynalazki lodowe bo choc moze jest ich mniej na talezu i za wyzsza cene ale otrzymujemy lody dobrej jakosci i pewna gwarancje ze jest w nich normalne mleko a nie ciecz chemiczna . Zacznijmy bardziej cenic jakosc niz ilosc !

    • 10 5

    • Twój "zwykły rozum" zawodzi. (1)

      Wg niego, najlepsze lody to zamrożona czysta woda. Po rozmrożeniu spełni oczekiwane kryteria, czyli będą rzadkie jak ...
      Trzeba Ci wiedzieć znawco, że najbardziej tradycyjne z tradycyjnych lodów robi się z tłustego mleka i żółtek jaj. Jeśli opisywane lody mają smak, kolor i - może - jakąś zawartość a topią się "na wodę", to to jest dopiera cudo chemii spożywczej!

      • 4 1

      • zle zrozumiales ! nie maja topic sie na tzw. wode '' lecz naturalnie sie rozpuszczac

        zrob eksperyment i zalej lody sklepowe woda a zobaczysz ze powstanie zbity glut a nie mleko .Przeciez sami producenci mowia iz dodaja tyle chemi aby lody sie nie rozpuscily wiec moze ty nie masz pojecia ile jest w nich chemii. Oczywiscie ze jak napisales dobre lody sa z tlustego mleka etc ! wszystko sie zgadza i te wlasnie lody w trakcie ich zjadania naturalnie po trochu sie rozpuszczaja a kup sklepowy produkt to mozesz go nawet bez lodowki trzymac na sloncu :)

        • 4 0

    • kupuję Grycana i jakoś dziwnie szybko się roztapiają

      już w opakowaniu pływają, tzn.jest roztopiona masa lodowa

      to dobrze czy źle?

      • 0 0

  • (2)

    lody oparte na natutralnych składnikach bez laktozy z mleka i śmietany,to jak ta śmietana roślinna?bo zwierzeca ma laktoze i mleko tym bardziej

    • 18 1

    • to jest smietana wegetarianska uzyskana z drzew !

      jak ty malo wiesz o tych smietanach !. Przeciez nawet mleko dzis nie jest od krowy tylko z hiper marketu ! Ech ludzie jak wy malo wiecie.

      • 11 0

    • "bez latozy" to teraz modne haslo

      to se wpisali dla lansu. A co to oznacza, to ich nie obchodzi, wazne, zeby klient kupil

      • 2 0

  • (1)

    Dokąd udać się na lody z odtłuszczonego mleka sojowego?

    • 2 8

    • do sklepu !

      kupujesz mleko sojowe i zamrazasz w lodowce i masz lody :)

      • 8 0

  • arbuzowe

    POLECAM jadłem przed chwilą, pychota

    • 8 0

  • jak byłem mały to kupywałem sobie gałkowe lody - tak ze trzy, cztery gałki i płaciłem tym co od mamy dostałem , czyli jakies (4)

    1,00 - 1,50 zł a teraz 1 gałka lodów kosztuje od 2,5 do 4,80 zł! szok!

    • 33 2

    • to mama ci wtedy nie wytlumaczyla iz to 1,00 zl to bylo wtedy wiecej niz dzis 2,5 zl ?

      czyli jestes nadal mały ! czas minal a ty pozostales dzieckiem :) . Tez dzis bierzesz pieniadze od mamy zamiast pracowac ?:)

      • 8 13

    • No to teraz starczyłoby ci na jedną gałkę i jadłbyś mniej.

      • 2 2

    • (1)

      "kupywałem"

      • 5 1

      • No trochę szacunku, proszę!

        Autor wpisu chyba wie lepiej czy kupował, czy kupywał.

        • 2 0

  • (1)

    A ja wole lody kebabowe z czosnkową bitą śmietaną pychota:)

    • 9 3

    • a ja lubie lody o smaku dorsza i bita smietane o smaku ziemniakow

      • 11 1

  • Lody cebulowe

    w restauracji Mulk.

    • 2 2

  • (1)

    Bleeee.....
    Wolę klasycznego Grycana i jego wspaniałe smaki!

    • 17 7

    • tak....... z recepturą opartą na utwardzonych tłuszczach roślinnych....

      • 2 6

  • lody, lody (2)

    Lody są smaczne, ale kaloryczne.
    W Gdyńskiej Rivierze widziałam lody o smaku marihuany, ale pozostałam przy wierze, że to żart. Czy smaczny? Nie wiem.

    • 9 0

    • w Rivierze poziom gastronomii sięga drugiego dna...

      • 2 2

    • hmm żaden żart

      W Delicjach nie tylko w Rivierze pojawiają się czesto dziwne smaki. Były już konopie, Red Bull, wino, szampan, piwo i pewnie o wiele więcej ;)

      • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (7 opinii)

(7 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Co oznacza dla mieszkańców Irlandii Dzień św. Patryka?