• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki deluxe: perełki tapioki

Aleksandra Sobocińska
21 października 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?
Perełki tapioki w towarzystwie obranych czerwonych bananów, które są składnikiem zupy karaibskiej.  Perełki tapioki w towarzystwie obranych czerwonych bananów, które są składnikiem zupy karaibskiej.

Perełki tapioki (zwane również kuleczkami) nie mają smaku, jednak doskonale absorbują aromaty i smaki ze składników, z którymi je połączymy. Szefowie kuchni i kulinarni pasjonaci używają ich do zup, sosów i deserów. Znajdziemy je również w popularnym... napoju herbacianym.



Tapioka to produkt skrobiowy otrzymany z bulw manioku, rośliny będącej odpowiednikiem ziemniaka w krajach Ameryki Południowej i w Azji. Nie zawiera glutenu i cholesterolu, jest przy tym hipoalergiczna.

- Czasem występuje pod postacią mąki, której używa się do wypieku bezglutenowego pieczywa oraz ciast i ciastek dla alergików, jednak najczęściej można spotkać tapiokę w formie małych, białych kulek, z których przygotowuje się puddingi oraz popularne bubble tea - mówi Maja Lewandowska, dietetyk z Naturhouse.

Tapioka ma niewiele kalorii, jej wartości odżywcze to kolejno:

wartość energetyczna w 100g - 358 kcal
białko w 100g - 0,19 g
węglowodany w 100g - 88,69 g
tłuszcz w 100g - 0,02 g

Tapioka występuje zatem w dwóch postaciach - perełek i mąki (grysiku). Dania na bazie grysiku są popularne wśród osób dbających o linię, chorych na miażdżycę oraz wegetarian i wegan.

- Tapioka powstaje po zmieleniu i wysuszeniu bulwy manioku. W ten sposób powstaje coś na kształt mączki lub cienkiej kaszy. Produkt nie posiada żadnego smaku, więc może być z powodzeniem używany np. do zagęszczania różnych produktów (zarówno zup, sosów, czy musów owocowych). Tapioka może być używana przez osoby chore na celiakię, ponieważ świetnie zagęszcza potrawy, a przy okazji nie posiada glutenu - mówi Magdalena Oskroba, dietetyk z firmy Zalety Diety.

Warto wiedzieć, że kuleczki tapioki, przed ugotowaniem, musimy namoczyć w wodzie.

- Niepreparowane kulki musimy namoczyć w wodzie, najlepiej 24 godziny w sporej ilości wody - na pół szklanki kuleczek tapioki dodaję 3-4 litry wody i dopiero później gotuję. Według mnie, najlepiej smakuje tapioka zimna. Można też kupić kulki instant, preparowane, które wystarczy wrzucić do gorącej wody. One pęcznieją, wystarczy je zagotować i są gotowe do użycia - komentuje Paweł Pawluk, szef kuchni restauracji Senso.

Inaczej rzecz ma się z grysikiem z tapioki. Ten jest znacznie prostszy w przygotowaniu.

- Wystarczy zalać wrzącą wodą, intensywnie mieszać i - w miarę gęstnienia - dolewać kolejne porcje wody. Tapioka jest gotowa do spożycia, gdy tylko stanie się przezroczysta i wystarczająco miękka. Grysik tapioki służy przede wszystkim do wyrobu budyniu, legumin i kisielu. Grysik ma działanie zagęszczające, dodaje się go więc do zup, sosów, musów, polew i lukrów, by zmienić ich konsystencję - radzi Maja Lewandowska.

Zarówno grysik, jak i kuleczki tapioki kupimy w trójmiejskich sklepach ze zdrową żywnością oraz w dużych marketach, na działach o tej samej nazwie.

Osoby, które mają chrapkę na tapiokę, a jednak obawiają się jej samodzielnego przygotowania w domu, mogą skusić się choćby na jeden z gotowych napojów herbacianych, dostępnych w Bubblelogy. Napój ten jest bardzo popularny w krajach azjatyckich (stamtąd też pochodzi), Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, a ostatnio również i w Polsce. Co ciekawe, po wypiciu kubka wybranego przez siebie wariantu smakowego, na którego dnie znajdują się kuleczki tapioki, możemy czuć się... nasyceni, jak po pełnowartościowym posiłku.

- Tapioka jest powszechnie używanym dodatkiem spożywczym, dodawanym nie tylko do herbaty. W mące maniokowej znajdują się węglowodany, które są łatwo trawione przez żołądek ludzki - mówi Łukasz Smoliński, prezes Bubbleology Polska.

Herbatę z tapioką możemy również przygotować samodzielnie w domu.

- Perełki tapioki można ugotować w zielonej herbacie, ich smak jest wówczas bardzo oryginalny. Ten odżywczy i aromatyczny napój jest bardzo popularny w krajach azjatyckich - mówi Paweł Pawluk.

Paweł Pawluk zdradził nam, jak przygotować egzotyczną zupę z bananów, tapioki i batatów, do przyrządzenia której zainspirowały go podróże po Karaibach.

Zobacz, jak przyrządzić zupę karaibską:


  • Tak wygląda gotowa zupa karaibska. Aby ją przygotować, w pierwszej kolejności obieramy, kroimy, wrzucamy do rondelka i podsmażamy słodkie ziemniaki, aby zmiękły. Dodajemy korzeń strzałkowca - jest on trudno dostępny w Polsce, ale jeśli ktoś będzie miał trudności z jego kupnem, może przygotować zupę bez jego udziału.
  • Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, możemy użyć łatwo dostępnego w naszych sklepach mleczka w puszkach.
  • Potrzebujemy też bananów, zwykłych i czerwonych, które gotujemy w osobnym garnku (w skórkach), w wodzie z solą, przez około 20 minut. Czerwone banany kupimy w Almie, czy Bomi. Po tym czasie banany obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do zupy.
  • Część bananów naturalnie się rozpadnie i zagęści zupę. Możemy również dodać miąższ kokosa.
  • Na końcu, do zupy dodajemy ugotowaną wcześniej tapiokę. Szef kuchni zaleca stosowanie mniejszych kulek, które gotują się krócej. Zupę możemy dowolnie przystroić.
  • Zupę możemy ozdobić np. miechunką pomidorową, której słodycz doskonale komponuje się z tropikalnym aromatem zupy.
  • Paweł Pawluk prezentuje gotową zupę karaibską, która jest wyśmienita zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie wymaga ona żadnych dodatkowych przypraw.


Zupy karaibskiej nie znajdziemy w karcie restauracji Senso, jest ona przygotowywana na specjalne zamówienie oraz podczas warsztatów kulinarnych.

Smaki Deluxe to cykl odkrywający tajniki trójmiejskich - i nie tylko - kulinariów. Serwujemy w nim zaskakujące dania, zdradzamy, jak zostały przygotowane, przybliżamy nietypowe produkty i rozmawiamy o nich z szefami kuchni. To pyszny cykl dla spragnionych wyrafinowanych smaków.

Miejsca

Opinie (20) 3 zablokowane

  • (6)

    To chyba koniec zielonej wyspy mlekiem i miodem spływającej skoro skrobia jest deluxe :)

    • 35 6

    • :) Najciekawsze ze te potrawy sa w ich rodzimych stronach potrawami najubozszych ! (5)

      A tu prosze ! '' Deluxe '' :)..

      • 15 6

      • niby tak (3)

        , ale nasze najuboższe bywa de lux gdzie indziej... punkt widzenia zależy od punktu siedzenia

        • 15 1

        • bredzisz '' pikus '' i przesadzasz. (2)

          banany to dla ciebie danie lux ? nie przesadzaj. Rowniez slodkie ziemniaki nie sa zadnym deluxe. Idac twoim tokiem myslenia rowniez ryż mozna nazwac produktem deluxe bo jest z dalekiej Azji..

          • 2 8

          • raczej Ty bredzisz niepodpisany/a

            W De lux może być produkt końcowy wysokiej jakości ale równie ciekawe jest ewoulownie produktu pierwotnego do końcowego de lux . Jak w seksie :) no chyba że Ty od razu szczytujesz. A ja tam lubię też wszystko co podrodze , nawet jeśli to zachowaniem pierwotnym trąca :)

            • 8 2

          • de lux

            W dzisiejszych zwariowanych i pokreconych czasach czesciej ,,de lux '' bedzie cos co zdrowe choc proste niż drogie i przekombinowane a tu proszę prosta zdrowa i egzotyczna zupa - dla mnie de lux , pozdrawiam gastronomicznych malkontentów :-)

            • 4 0

      • Tak tak ,tubylcy jakże ubodzy , a jacy szczęśliwi i ich zupa zupełnie im wystarcza , i nie tesknią za pianą z homara jak nasi bywalcy z de lux :-), no i te czerwone banany za 35 pln za kilo i 4o procent skury tk też be i do de-lux się nie nadają .pozdro :-)

        • 6 1

  • Pozdrowienia dla pana Pawła :) (1)

    Pomijając temat samej tapioki chciałbym pozdrowić pana Pawła :). To chyba jeden z nielicznych szefów, który nie obnosi się nadmiernym nadęciem i bufonadą. Panie Pawle, sukcesów życzę na większą skalę !

    • 16 1

    • Dzięki i pozdrawiam serdecznie :)

      • 7 0

  • "Tapioka ma niewiele kalorii" hę? (1)

    wartość energetyczna w 100g - 358 kcal
    białko w 100g - 0,19 g
    węglowodany w 100g - 88,69 g

    88% węgli i 358 kcal to jednak się mi zdaje trochę więcej niż "niewiele"

    • 26 3

    • no dobra

      biorąc pod uwagę, że jest bardzo lekka to zwracam honor :)

      • 10 1

  • Tapioka ma niewiele kalorii, chleb ma wiele, a maja tyle samo:)

    • 15 4

  • (7)

    Gdzie w okolicach Przymorza, Wrzeszcza, Zaspy można dostać tapiokę?
    Pytam bo nie mam siły na zwiedzanie sklepów w poszukiwaniach a przy mojej chemioterapii mógłby to być produkt który mi się przysłuży bo naprawdę trudno jest znaleźć coś do jedzenia odpowiedniego, będąc w moim stanie.

    Liczę na pomoc!

    • 14 2

    • dostępna jest na allegro

      • 8 0

    • Sklep Spozyvczak....we Wrzeszczu na ul.Grazyny

      • 6 0

    • (1)

      Kuchnie Świata w Galerii Bałtyckiej. są i drobne perełki i większe. Pycha w puddingu na mleku kokosowym

      • 10 0

      • jest tez chyba sklep internetowy '' kuchnie swiata ''

        sama cena tapioki to chyba 6 zl .

        • 7 0

    • alma

      ja mam male dziecko i od 4 lat zamawiam zakupy online w almie,przywoza ,wnosza,place karta,polecam,po co sie szarpac w porze grypy.

      • 9 0

    • Tapiokę można dostać w Galerii Bałtyckiej w sklepie Kuchnie Świata.

      • 2 0

    • Sklep Eko Aleja na Zaspie.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych

15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak nazywa się ulica w Gdyni, na której znajdziemy czerwone latarnie?