• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dni Wina w Sofitel Grand Sopot

Olga Miłogrodzka
23 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Uroczysta kolacja degustacyjna - prezentująca jesienną kartę restauracji Art Deco - zainaugurowała Sofitel Wine Days w hotelu Sofitel Grand Sopot. Do każdego posiłku podano szampana.   Uroczysta kolacja degustacyjna - prezentująca jesienną kartę restauracji Art Deco - zainaugurowała Sofitel Wine Days w hotelu Sofitel Grand Sopot. Do każdego posiłku podano szampana.

Uroczysta kolacja degustacyjna zainaugurowała w czwartkowy wieczór festiwal wina - Sofitel Wine Days - w hotelu Sofitel Grand Sopot. Uczestniczący w niej goście mieli okazję posmakować dań, które znajdą się w jesiennej karcie hotelowej restauracji Art Deco. Do każdego dania podano najsłynniejsze francuskie wino - szampana.



Wine Days to trwający miesiąc festiwal wina organizowany przez wszystkie hotele sieci Sofitel. Dlaczego?

- Marka Sofitel wywodzi się z Francji. Pierwsze skojarzenia z Francją to wino i kuchnia - dwie dziedziny nierozerwalnie związane z kulturą tego kraju. To wyjaśnia, dlaczego Dni Wina organizowane są między innymi w naszym hotelu. Przełom września i października to czas, kiedy we Francji trwa winobranie - najważniejszy dla winiarzy okres w roku, rodzaj święta. My włączamy się w to świętowanie - tłumaczy Agata Kielan, PR & Marketing Manager hotelu.
Wydarzeniem inaugurującym festiwal była kameralna kolacja przygotowana przez hotelową restaurację Art Deco. Przy dźwiękach fortepianu uczestniczące w niej osoby - głównie anglojęzyczni goście hotelowi - mieli okazję, jako pierwsi, posmakować jesiennej karty lokalu przygotowanej przez szefa kuchni - Tomasza Koprowskiego. W czwartkowy wieczór swoje kompozycje smakowe komentował w towarzystwie Macieja Majewskiego - szefa kuchni z Sofitel Victoria Warszawa.

  • Inauguracja Sofitel Wine Days. Na zdjęciu: goście oraz Beata Saranowska (druga z lewej) - zastępca dyrektora generalnego w hotelu Sofitel Grand Sopot
  • Comber jagnięcy ze słodkim ziemniakiem, pieczoną salsefią, brokułami puree i sosem rozmarynowym z czarnym czosnkiem
  • Podwędzany śledź bałtycki z pumperniklem, chrustem ziemniaczanym i olejem rzepakowym
  • Koktajl New York Sour serwowany w hotelowym barze La Bar
  • Uroczysta kolacja degustacyjna w ramach Sofitel Wine Days

Śledzia bałtyckiego podwędzanego dębowym dymem podano jako przystawkę. Zestawiony został z drobno krojonym pumperniklem, ogórkiem konserwowym oraz chrustem ziemniaczanym. Drugim rybnym daniem wieczoru były policzki z zębacza polane maślanym sosem z szafranem. Równie delikatnym w smaku okazał się krem z cukinii doprawiony cynamonem oraz odrobiną chilli - niespodzianka, którą nieoczekiwanie, pomiędzy daniami, wniesiono na stół.

Wyraźnym akcentem kolacji był comber - jagnięcy oraz z sarny. Pierwszy podany został w leśnej kompozycji smakowej - z pasztetem z dzika oraz aromatycznym, słodko-kwaśnym musem z owoców dzikiej róży oraz pędów sosny. Comber jagnięcy z kolei zestawiono ze słodkimi ziemniakami, słodkim puree z brokułów, polano zaś sosem rozmarynowym doprawionym czarnym czosnkiem.

Deser przywoływał smaki dzieciństwa: mus z kaszy manny, sorbet malinowy, owoce leśne: jagody i czarną jeżynę oraz chałwę.

W trakcie kolacji królowało najpopularniejsze wino Francji - szampan. Do kieliszków w sumie nalano trzy jego rodzaje: wytrawne Brut Cordon Rouge, Blanc de Blancs oraz różowe Rosé Brut francuskiego producenta G.H.Mumm. Jakub Skurczyński - przedstawiciel Pernod Ricard, odpowiedzialny za dobór trunków do serwowanych dań - uzasadnił swój wybór następująco:

- Zdaję sobie sprawę z tego, że w pierwszym odruchu jedzenie najchętniej łączymy z czerwonym lub białym winem. Szampanom zarezerwowano funkcję doskonałego aperitifu lub toastu wznoszonego, by uświetnić wyjątkową okazję. Ale czy słusznie? Czy szampan nie jest winem? Oczywiście, że jest. Jest królem wszystkich win. Wytrawność, kwasowość, bąbelki, złożoność smaku szampana to doskonałe pole do zabawy przy łączeniu go z jedzeniem. Dlatego odłóżmy stereotypy na jego temat na bok, pijmy go tak często, jak to możliwe i eksperymentujmy zgodnie z mottem Louis Pasteura: "Posiłek bez szampana jest jak dzień bez słońca".
Rozpoczynając kolację organizatorzy przywołali także Marlenę Dietrich, dla której szampan każdy normalny dzień czynił świętem, prawdziwą niedzielą. Jej słowa zachęciły zgromadzonych do żywych dyskusji przy stole, jednak nie każdy przekonany był do zestawienia wszystkich dań kolacji z winem musującym. Z jednym tylko nie dyskutowano - różowy brut podany z deserem o smaku owoców leśnych był trafnym wyborem.

Program festiwalu obejmie jeszcze kilka wydarzeń, m.in. kolację łączącą wina - z różnych stron świata - z polskimi serami. Przez czas jego trwania w hotelowym barze - Le Bar - serwowane będą koktajle na bazie wina lub z jego dodatkiem. Jednym z nich, który mieliśmy okazje posmakować jest New York Sour - skomponowany po raz pierwszy w 1860 r. w Chicago z burbona, soku z cytryny, syropu cukrowego, białka oraz odrobiny czerwonego wina.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (27) 6 zablokowanych

  • (4)

    Zabawne są te debaty nad sfermentowanymi wytłoczynami z winogron.

    • 21 11

    • (3)

      Debaty są, owszem, zabawne i idiotyczne.
      Ale sfermentowane wytłoczyny z winogron, zasypane cukrem, to pan pijasz co roku 31.12 w butelce z etykietą Dorato czy innego "igristoje". A dobry, wytrawny szampan, to jest to! :)

      • 5 11

      • (2)

        niestety, drogi Panie, nie pijam Dorato czy Igristoje ani nic innego. Po winie mam zgagę.

        • 5 1

        • to współczuję

          • 3 2

        • bo wina się nie pije wiadrami

          szczególnie tego taniego
          po którym ma się zgagę,

          wody dolewaj

          • 0 2

  • dobra , dobra, 99% ludzi na tej imprezie nie odróżni wina Fresco od Kadarki

    wielcy znawcy, co podostawali zaproszenia z roboty, żeby tylko sale wypełnić

    • 39 7

  • Wina z biedronki tam były

    Całkiem smaczne, ale Amarena najlepsza

    • 13 1

  • Te "porcje" na talerzach.... (1)

    to jakiś żart ??? Prawda....?

    • 10 3

    • Nie, o ile jest to porcja degustacyjna - jak sama nazwa wskazuje.

      • 7 6

  • (5)

    Lubię popatrzeć na tych ekskluzywnych, wyjątkowych, obytych, pięknych, wykształconych ludzi, którzy potrafią się odnależć w każdej sytuacji, okoloiczności i miejscu na świecie.
    To elita naszego społeczeństwa - wzorzec.
    Mam cel - chciałbym byc taki ja oni, ale nawet ja mi się nie uda to osiągnę wiele... będę o krok dalej niż reszta śmiertelników.

    • 19 2

    • (1)

      Ironia? Ale nie do końca chyba zbyt klarowna...

      • 4 6

      • dla tych ze zdjęcia na pewno

        • 8 0

    • (1)

      Gdy zaczniesz realizować marzenie, to możesz doznać rozdwojenia jaźni.

      • 4 0

      • Przede wszystkim

        • 1 0

    • I Pani dyrektor która trzyma kieliszek szampana jak szklankę. Brawo ;)

      • 13 0

  • (2)

    Czy szampan nie jest winem? Oczywiście, że jest. Jest królem wszystkich win. Wytrawność, kwasowość, bąbelki, złożoność smaku szampana to doskonałe pole do zabawy przy łączeniu go z jedzeniem.

    rzekł prawdziwy filozof winny

    • 8 0

    • (1)

      Co i kochający jesteś winny?

      • 1 0

      • Co i komu miało być ;)

        • 0 0

  • Nie ulegam modom ! ...Jadam tylko parowki i bigos. (1)

    Brzydze sie bogactwem i jezdze rowerem . Nie uzywam mydla gdyz sama woda to natura z glebin ziemi . ludzie powinni zyc w szalasach jak nasi pradawni a zywic sie tym co zdobeda na polowaniu z łuku.

    • 5 1

    • prawda eko górą

      • 0 0

  • hmmm

    Gdzie te brokuły na drugim zdjęciu,bo nie widzę?...

    • 5 0

  • Kto mi odpowie? (1)

    Czy planując nic nie planować, jest jakimś planem. ?

    • 6 0

    • To po prostu brak planu.

      • 2 0

  • Dni wina (2)

    Kiedy beda dni degustacji jabola ?

    • 4 0

    • (1)

      Jest słabo, jeden z liderów PSL oznajmił ostatnio, że sprzedaż "jabcoków" w Polsce od początku roku spadła o 14 %, mimo 500+ !!!!!!!!

      • 1 0

      • Jabcoki

        Ale mnie zdolowales .

        • 0 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Związany z Gdynią, polski saksofonista jazzowy, to: