• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sushi przypłynęło łódką do Sopotu

7 stycznia 2008 (artykuł sprzed 16 lat) 
Rzeka sushi oddziela smakoszy tego japońskiego specjału od przygotowującego potrawy kucharza. Rzeka sushi oddziela smakoszy tego japońskiego specjału od przygotowującego potrawy kucharza.
Zestaw Ebi. Po lewej stronie nigiri z tuńczyka, krewetki, ryby maślanej i łososia. Po prawej maki z pieczonym łososiem w sosie teriyaki, avocado, sałata, serek philadelphia, oraz  z pieczoną krewetką w sosie teriyaki z sezamem, avocado, sałata, serek philadelphia. Zestaw Ebi. Po lewej stronie nigiri z tuńczyka, krewetki, ryby maślanej i łososia. Po prawej maki z pieczonym łososiem w sosie teriyaki, avocado, sałata, serek philadelphia, oraz  z pieczoną krewetką w sosie teriyaki z sezamem, avocado, sałata, serek philadelphia.

Żeby wybrać się w kulinarną podróż po smakach Japonii nie trzeba rezerwować biletu na samolot do Tokio, lecz miejsce w niedawno otwartej restauracji Dom Sushi w Sopocie.



Nie ma świeższej ryby niż przyrządzona wprost z rybackiej łodzi. W sopockim Domu Sushi ta świeżość podkreślona jest podwójnie: wszystkie dania trafiają do gości na niewielkich łódkach, spławianych drewnianą fosą przez kucharza. Wielka armada sushi płynie na spotkanie z miłośnikami tych japońskich specjałów kulinarnych.

Choć dla większości Europejczyków sushi to kwintesencja kuchnia japońskiej, potrawa ta powstała na terenie dzisiejszych Chin. Co ciekawe, danie, które dziś jest kojarzone w wyszukanym i wyrafinowanym, powstało nieco przypadkowo w procesie konserwacji solonych ryb. Dawno temu przechowywano je nawet do trzech lat, przekładając warstwami gotowanego ryżu. Przed zjedzeniem pozbywano się ryżu sfermentowanego, a rybę zjadano ze świeżo ugotowanym.

Dziś trudno zliczyć rodzaje sushi serwowane smakoszom na całym świecie. Najpopularniejszą potrawą jest jednak Nigiri-sushi, formowane z plastrów świeżej ryby i kulek zakwaszonego ryżu. Ale nie dajmy się zwieść: wbrew powszechnej opinii sushi powstają nie tylko z ryb! Do ich sporządzenia niezbędny jest ryż, ale dodatki mogą być różnorodne: ryby, owoce morza, warzywa, nawet wołowina!

Bo sushi, choć to potrawa z ogromną tradycją, cały czas się zmienia, ewoluuje. To tzw. sushi fusion, serwowane także w sopockim Domu Sushi, czyli potrawy z na wskroś nowoczesnymi dodatkami.

Dom Sushi śmiało powinni odwiedzić także ci, którzy wciąż nieufnie podchodzą do tej najpopularniejszej japońskiej potrawy. Restauracja podaje bowiem także bardziej konserwatywne, choć i tak z polskiej perspektywy egzotyczne, specjały.

Wśród dań głównych dominują potrawy z ryb (grilowany miecznik, pieczony węgorz i sandacz, marynowany łosoś) i owoców morza (grilowane małże, krewetki z rusztu, smażone ostrygi), ale także smakosze wołowiny czy drobiu znajdą tu coś dla siebie. Wśród dań na ryżu możemy wybrać m.in. wołowinę, wieprzowinę, węgorza czy krewetki. Także miłośnicy makaronów znajdą tu kilka dań dla siebie, m.in. z kurczakiem, owocami morza czy... owocami leśnymi.

Tworząc menu szef kuchni nie zapomniał na szczęście o najmłodszych i ich niechęci do ostrych smaków. Dla nich przygotowano łagodne dania z drobiu i ryb, oraz ukochane przez dzieciaki słodkości: naleśniki kokosowy z lodami czy banany zapiekany w tempurze w czekoladowej polewce.

Dom Sushi Restauracja Japońska
ul. Bohaterów Monte Cassino 38 (w bramie)
tel. 058 55 07 007
GSM 0 509 646 222
kontakt@domsushi.pl
strona www: DomSushi.pl

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

  • Dom Sushi Sopot, Bohaterów Monte Cassino 38

Opinie (1)

  • szkoda ze tak wszystko nie wygląda pieknie i ładnie wewnatrz restauracij

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (7 opinii)

(7 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Festiwal Open'er jako pierwszy w Polsce wprowadził: