• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test browarów w Trójmieście: Brovarnia

Michał Saks & Testsmaku
22 kwietnia 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test browarów w Trójmieście: Stary Maneż
  • W ofercie Brovarni znajduje się jasne, ciemne i pszeniczne piwo.

Miłośnikom piwa już dawno przestały wystarczać bursztynowe trunki pochodzące z wielkich koncernów. Naprzeciw rosnącym oczekiwaniom wychodzą nie tylko twórcy lubianych piw rzemieślniczych, ale też browary restauracyjne, czyli takie, które swoje piwo produkują na miejscu. W Trójmieście jest ich sześć. Cztery w Gdańsku: Brovarnia, Browar Lubrow, Stary Maneż, Browar Piwna. Jeden w Gdyni - Browar Gdynia Port. I jeden w Sopocie - Browar Miejski Sopot. Odwiedzimy je wszystkie i podzielimy się swoimi spostrzeżeniami. Do wycieczki po trójmiejskich browarach zaprosiliśmy znawcę piwowarskiego tematu Michała Saksa.



Na tak zwany pierwszy ogień wybraliśmy gdańską Brovarnię zobacz na mapie Gdańska znajdującą się przy ul. Szafarnia w budynku Hotelu Gdańsk. To najdłużej funkcjonujący, bo od 2008 roku, trójmiejski browar, pracujący na instalacji renomowanej niemieckiej firmy. Kocioł pozwala na jednorazowe wybicie 1000 litrów piwa. Fermentownia i leżakownia są bardzo dobrze wyposażone. Wystrój lokalu jest bardzo przyjemny. Trzeba przyznać, że przepięknie odrestaurowano to miejsce. Nie unowocześniono go za bardzo, dzięki czemu zachowano dawny klimat. To oczywiście zasługa drewnianych elementów, białych mebli, czerwonej cegły, klimatycznego oświetlenia, czarno-białych zdjęć i oczywiście miedzianych kadzi, które doskonale uzupełniają tę aranżację. Warto też wspomnieć o położeniu Brovarnii - nad Motławą, przy gdańskiej marinie, ze wspaniałym widokiem z letniego ogródka.

Piwowarem w Brovarni jest Andrzej Pustelnik. Do dyspozycji gości są trzy piwa ze stałej oferty. Przed zamówieniem dużego kufla, możemy zamówić deskę degustacyjną w formie 3×50 ml za 6 zł. Oferowane tutaj piwa mają swoje korzenie w niemieckich tradycjach piwowarskich. Bywają również piwa specjalne, sezonowe, których my podczas naszej wizyty nie mieliśmy okazji skosztować.


Jasne piwo w niemieckim stylu Helles. 10 zł/0,3 l
Lekkie, orzeźwiające, jednocześnie przyjemnie słodowe, bardzo delikatne. Niezalegająca szlachetna goryczka sprawia, że całość jest ekstremalnie pijalna. Chapeau bas dla ekipy odpowiedzialnej za browar. Bo to właśnie po jasnym piwie, dolnej fermentacji poznaje się klasę, jaką reprezentuje warsztat techniczny i sprawność piwowara.

Ciemne piwo to klasyczny niemiecki Schwarzbier. 10 zł/0,3 l
Doskonale łamiące stereotyp, że ciemne piwa są ciężkie, słodkie i mocne. Jest to piwo lekkie z dominującymi palonymi nutami. W posmaku delikatnie wyczuwalny aromat słodu wędzonego dymem z drewna bukowego. Świetnie pasuje do dań mięsnych z ciężkimi sosami, dobrze sprawdzi się także jako towarzysz czekoladowych deserów.

Piwo pszeniczne to klasyczny niemiecki HefeWeizen. 10 zł/0,3 l
Warka serwowana w dniu testu orzeźwiająca, pięknie pachnąca goździkami i bananami. Śmiało może być porównywana z najlepszymi niemieckimi przedstawicielami tego gatunku. Zresztą nie tylko nam to piwo przypadło do gustu. Styl piwa jest warzony w bodajże każdym browarze restauracyjnym w Polsce, ale to właśnie tutejsza jego interpretacja zdobywa najwyższe laury w ogólnopolskich konkursach dla restauracyjnych minibrowarów.

Jak wiadomo, gdy pije się piwo, apetyt rośnie w błyskawicznym tempie. W Brovarni można liczyć na szereg różnych przekąsek. Jest golonka, smalec, wędliny, sery, zapiekane ziemniaki. My spróbowaliśmy:
- Grillowanych kiełbasek norymberskich z kapustą (27 zł). Smaczne, porządne klasyczne danie. Spokojnie można potraktować je jako danie główne. Do piwa wręcz idealne. Świetna kapusta o doskonale wyważonym smaku.
- Śledzia w trzech smakach (28 zł). Dobrze wymoczony, nie za słony śledź w trzech różnych wariantach: ze śmietaną i chrzanem; z żurawiną; z przesmażoną cebulą, pastą pomidorową i rodzynkami. Kompozycja w smaku jednak mało odkrywcza.
- Pikantnych skrzydełek "Buffalo" z kwaśną śmietaną i serem rokpol (27 zł). Pyszne. Jedne z lepszych, jakie jedliśmy w trójmiejskich restauracjach. Miękkie, aromatyczne, pełne smaku wybornej marynaty. Sos niestety nie zachwycił.

Plusy:
  • Najdłużej funkcjonujący trójmiejski browar, co przekłada się na duże doświadczenie oraz bardzo wysoką jakość klasycznych piw ze stałej oferty browaru. Zasłużenie nagradzanych w konkursach.
  • Piwa warzone w klasycznych niemieckich stylach. Są bardzo pijalne oraz łatwo przystępne dla początkujących piwoszy.
  • Proces warzenia odbywa się tuż przy barze na oczach gości.
  • Duża warzelnia i ilość tanków leżakowych pozwala serwować doleżakowane piwa również w sezonie.
  • Duży wybór ciekawych, smacznych przekąsek w stylu niemieckim.

Minusy:
  • W momencie wizyty brak piw sezonowych i specjalnych.
  • Brak piw nowofalowych, piw górnej fermentacji w anglosaskich stylach oraz mocno pochmielonych piw dla tzw. "hopheadów".
  • Obsługa niestety mało wie o serwowanych piwach, piwnej stylistyce, użytych surowcach. Informacja że piwa są jasne, ciemne i pszeniczne oraz o ich zawartość alkoholu nie usatysfakcjonuje gościa który jest piwnym maniakiem.
  • Ceny przekąsek i dań są dość wysokie.
  • Brak oferty skierowanej do bardziej zaawansowanych piwoszy, szukających bardziej wyrafinowanych przygód sensorycznych.

Kolejny artykuł w ramach testu trójmiejskich browarów restauracyjnych pojawi się za tydzień w piątek. Przedstawimy w nim wrażenia z degustacji piwa i przekąsek w Browar Miejski Sopot.

Michał Saks - absolwent Politechniki Gdańskiej o specjalności Technologia, Biotechnologia i Analiza Żywności. Piwowar i miodosytnik z tytułem mistrza Świata z 2010 roku, certyfikowany sędzia konkursów piw, współzałożyciel i piwowar AleBrowaru. Przygodę z piwem zaczynał jako piwowar domowy, obecnie jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych i uznanych piwowarów na polskiej scenie piwa rzemieślniczego.
Michał Saks & Testsmaku

Miejsca

Opinie (164) 3 zablokowane

  • Ceny jak Berlinie. (11)

    Nie dziwię się, że klienci to prawie sami Niemcy. 150 ml piwa 6 zł. To ile mam wydać żeby coś poczuć? ?

    • 107 41

    • A co chvesz niby poczuć?

      Jak chcesz się narąbać, to wystarczy pseudopiwo z biedronki.

      • 57 27

    • to zalezy co chcesz poczuć

      jesli chcesz poczuć smak smak Biedonki, to najlepiej piwo z biedronki, jeśli chcesz poczuć smak biesiady i bardzo smacznego piwa, to polecam Brovarnie Gdańsk

      • 20 24

    • niestety się zgadzam (2)

      Rzadko kiedy wypowiadam się na tym forum, ale w tym przypadku muszę się w pełni zgodzić. Miałem okazję być miesiąc temu w Berlinie w bardzo klimatycznym miejscu - Augustiner. Za golonkę, 2x precle oraz 4 browary po 0,5l zapłaciliśmy około 30Euro. Niestety w Brovarni klient polski traktowany jest jako dodatek, to obcokrajowców. Bardzo przykre. Byłem tam 2 razy, za każdym razem dokładnie to samo. Dziwi mnie to podejście muszę przyznać. Napiwki zostawiam w większej wysokości niż nasi zachodni koledzy, a mimo to przy nich skaczą a przy nas nie :(

      • 55 3

      • Potomkowie chłopa pańszczyźnianego (1)

        Wolą nadskakiwać niemieckiemu robolowi, niż polskiej klasie średniej.
        W dodatku rozbawił mnie kiedyś podawacz, który oburzył się kiedy zamówiłem jasne pełne...powiedział coś w stylu że nie mają w zwyczaju niedolewać. Piwo dobre, drogie (to akurat najmniejsza wada) ale klimat byle jaki. Ja tam już nie wrócę

        • 38 3

        • Trzeba było zamówić "lager"

          ...albo może lepiej nie, bo jeszcze Niemcy by się skrzywili

          • 5 0

    • (3)

      Aż dziwne że ceny dań Cię nie przeraziły Cebulaku.
      Za jakość się płaci, możesz zawsze kupować Lechy czy Żubry co z piwem mają mało wspólnego i zagryzać najtańszymi chipsami jak to max. twojej aspiracji życiowych

      • 5 38

      • (1)

        jestem prostakiem nawet jak śpisz na kasie palancie.

        • 10 3

        • ak47

          • 2 1

      • nie karmić trolla

        • 7 5

    • nie tylko Niemcy !!

      bardzo dużo ze Skandynawii, Polski, Rosji, itp. itd. Byłem tam w sobotę. Piwo ok.

      • 3 3

    • Selekcja musi być . Nie jedziesz sie tam chyba nawalić !!!

      • 0 0

  • Byłem tam na piwie kilka lat temu (3)

    piłem tylko jasne i powiem,piwo petarda.Może i drogo,ale wole tam dwa niż sześć z puchy z marketu.

    • 77 17

    • i tu pokazuje jak kłamiesz bo gdybyśnaprawdę wolał to niz 6 pak

      to nie był byś tam raz i to kilka lat temu a bywał często!!!!

      • 16 9

    • tez tam bylem (1)

      Podali piwo w cieplym kuflu -pewnie wyciagneli go ze zmywarki. Nie dalo sie tego pic. Fuj.

      • 6 0

      • może ta

        cycata kelnerka chciała ci go podgrzać hehheheheh

        • 5 0

  • Browarna

    Często pijam piwo w tejże browarni i zarówno klimat jak i smak piwa jest niepowtarzalny z innymi smakami piw jest oryginalny bardzo lubię przebywać przy piwie z Browarni w towarzystwie swoich znajomych i polecam ja innym by przyjemnie spędzić czas

    • 32 30

  • szafarnia ok (2)

    browarnia to fajne miejsce. ladnie! i widok z ogródka obłędny. trzeba przyznac że jest tam zawsze mnóstwo ludzi, co dobrze świadczy o lokalu! mnie trochę mierżą te bawarskie stroje kelnerek , z biustem na wierzchu ;-)

    tamta okolica / Szafarnia generalnie robi sie świetnym miejscem na spacer - widok! i jedzenie - liczba knajp przyrasta w tempie niesamowitym!

    tylko czekać na uporządkowanie Wyspy Spichrzów!

    • 39 9

    • Stroje kelnerek z biustem na wierzchu?

      Jak najbardziej jestem za ;)

      • 28 4

    • Obłędny widok na zaparkowane auta

      • 20 1

  • Nie polecam.

    Byłem kilkanaście razy i z każdym razem coraz gorzej. Obsługa jakby ślepa, piwo za krótko leżakowane, bo idą na ilość, a obiad podali zimny :( Po prostu mocno polecieli w dół z jakością, tylko ceny pozostały na wysokim poziomie.

    I za dużo niemieckich wycieczek przy łączonych stołach, jak widzę jak oni się zachowują to niedobrze się robi.

    • 71 29

  • (1)

    Samo miejsce robi wrażenie a piwo tam wypite i jeszcze przepyszna goloneczka pozostawia super smak na dlugo w pamięci polecam to miejsce.

    • 25 13

    • Popieram!

      • 3 3

  • (1)

    Bardzo polecam piwa sezonowe o orginalnym smaku najlepiej smakuje mi piwo jasne a wogole ciekawa oprawa etykietowa wydawana z roznych okazji np swiat dobry pomysl lubie tam biesiadowac i polecam to miejsce innym.

    • 17 6

    • a po polsku?

      • 2 2

  • Przepyszne piwo

    Jestem kobieta i generalnie piwa lubie średnio, jednak w gdańskiej Brovarni piwo jestyszne, polecam też deser tarta z borówkami- wierzcie mi , palce lizać

    • 19 12

  • Super Piwo (5)

    A jak kogoś nie stać jest w Gdańsku mnóstwo tańszych lokali , a nie wypisywać bzdety !

    • 23 29

    • myślisz, że za ceną stoi wszystko? (4)

      jesteś ogłupiony marketingiem sprzedawców. Piwo jest produktem dla mas, za butelkę w polskich realiach nie powinieneś płacić 20 zł, nawet jeśli Cię na to stać. Jest to napój prosty do stworzenia, z podstawowych składników. Nie musi leżakować 18 lat, żeby wydobyć pełny aromat. Tworzenie takich miejsc ma podkreślać status przebywających, którzy mogą pochwalić się, że pili piwo za 2 dychy. Słabe

      • 23 2

      • (3)

        Nie do końca , na cenę wpływa również miejsce sprzedaży . Według twojego myślenia ceny powinny być wszędzie takie same .

        • 7 5

        • (2)

          Absolutnie ceny nie powinny być nigdzie takie same. Ale zdażyło mi się krążyć po świecie i najdroższe piwo wypiłem w Pekinie za 60zł/kufel. W większości miejsc w Europie piwo oscyluje w granicach 3-4Euro. Mniejsza o cenę - obsługa nastawiona na turystów to największa wada.

          • 10 0

          • Piwo w różnych krajach (1)

            Taaaa jedz do Norwegii i sprawdz ile kosztuje piwo w markecie i ile w knajpie Te 60 zeta w Pekinie to na kibel by ci nie starczyło w Oslo

            • 0 0

            • Kibel

              tylko weź sieroto skale zarobków pod uwage, w Norwegi ogólnie wszystko jest bardzo drogie, ale tylko dla nas narzekających i pokrzywdzonych przez cały świat polaków

              • 0 0

  • ... de gustibus non est disputandum ... (5)

    Ciężko skomentować taki artykuł, bowiem tak czy inaczej wpisuje się w trend rzekomej walki "koncerniaków" z "małymi".
    Tu jest jednak pies pogrzebany, bowiem niektóre duże browary (często będące częścią koncernów) robią świetne piwa a czasem wręcz genialne, natomiast "rzemieślnicy" i mini browary nie wszystko co uwarzą robią zdatnymi do picia.
    Widać w tekście także "dotyk" testusmaku w kwesti cen a te są wzięte zupełnie z kapelusza.
    Dobre piwa rzemieślnicze na amerykańskich chmielach, na ciekawych słodach, na dobrych szczepach drożdży itd wraz z kosztami dystrybucji, butelkowania, metkowania itd kosztują ok. 14-20 zł za litr piwa.
    W Brovarni, gdzie całą warzelnia ju ż dawno się zamortyzowała, gdzie produkcja idzie na popularnych chmielach i drożdżach, piwo sprzedaje sie na miejscu itd, cena od 30 zł za l wzwyż przy koszcie produkcji na poziomie ok. 3-4 zł za litr.
    Inaczej mówiąc, dla ludzi lubiących piwo oraz nowe trendy itd, takie mini browary raczej w temacie piwnym zbyt wiele dobrego nie wnoszą, natomiast modny trend jedynie wykorzystują, i to na maksa.

    • 43 13

    • Misiu, cena i wartość Ci się mieszają (2)

      Głowy do biznesu to Ty nie masz... z takim podejściem guzik byś zarobił.
      Cenę się robi taką, ile klienci są w stanie zapłacić. A jeśli płacą 30 zeta/litr to po kiego grzyba ustalać cenę na 14zł/l?
      To, że coś jest warte 14 zł, nie znaczy że klient za to nie zapłaci 30. I tak się kreuje wartość. Bo obecnie większość klientów wyznacza wartość, a z tym i cenę.

      • 3 13

      • Już autor zdołał zauważyć że pośród piw z Brovarni brak jest tych z nowej fali.
        Tak więc tam warzy się w sumie rzeczy najpopularniejsze a więc i stosunkowo na popularnych słodach i chmielach.
        Zapewne nie idzie tu o to że coś kosztuje tyle a tyle ale to, że takie browary jednak mają niewiele wspólnego z rewolucją piwną.
        Całkiem spore browary jak np olsztyński Kormoran robi wiele gatunków pośród których wiele jest perełkami, przy których Browarnia, Piwna, Lubrow ani sie umywają. Do tego można doliczyć mnóstwo "rzemieślniczych" marek dostępnych w wielu lokalach gdańskich, o bardzo szerokiej gamie smakowej itp.
        Oczywiście, piwa górnej fermentacji jako nieco łatwiejsze w produkcji od lagerów, są niejako tańsze ale nie na tyle istotnie by jednak nie dać tu wniosku o sporym naciąganiu klientów w Brovarni.

        • 15 0

      • bo to są ceny pod niemieckie wycieczki

        i orzą jak mogą ja tam byłem z 3 razy , raz żeby przetestować nowy browar i 2 razy na zaprosznie innych i powiem tak, nie warte, nie polecam, znam lepsze miejsca i piwa w 3m

        • 12 0

    • (1)

      Jakie to koncerny robią niekiedy genialne piwa? Masz na myśli Bracki Browar Zamkowy należący do Heinekena? To aż jeden

      • 2 5

      • akurat fakt, Cieszyn zrobił kilka niezłych piw mogących spokojnie konkurować z craftami.
        Świetne west coast i double IPA, bardzo udany stout i pszenica.

        • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (7 opinii)

(7 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Który z poniższych kabaretów został założony w Trójmieście?