Wiadomości

stat

Wbrew regułom, czyli warsztaty z winem w Seafood Station

fot. Edyta Steć/Trojmiasto.pl

Co łączy węgierskie wino z owocami morza z dalekich zakątków świata? Ktoś mógłby powiedzieć, że nic - w końcu Węgry to kraj bez dostępu do morza, a więc produkowane tam etykiety przede wszystkim pasują do tamtejszej, lokalnej kuchni. Organizatorzy warsztatów w restauracji Seafood Station postanowili jednak zmierzyć się z tym trudnym tematem i udowodnić, że choć w kuchni zdarzają się połączenia smaków nieoczywiste, a wręcz wykluczające się, to dla wytrawnego sommeliera i szefa kuchni nie ma rzeczy niemożliwych.



To były ósme warsztaty organizowane przez Katarzynę Boldę, ale pierwsze w całości poświęcone winom węgierskim. Podczas kolacji w sopockiej restauracji zgromadzeni przy trzech stołach goście, w przeciwieństwie do wcześniejszych spotkań, głównie skupili się na degustacji trunków i przystawek - tzw. finger foodów - niż nauce o wybranych etykietach, choć część osób wyraźnie czekała na prezentację (niestety nie udało się także uruchomić rzutnika).

Zaproszony ekspert z firmy Wino Tokaj, Sławomir Płatek, ze względu na panujący w lokalu gwar, zamienił klasyczną prelekcję na rozmowę z uczestnikami w mniejszych grupach - podchodził do stołów i odpowiadał na pytania, zachęcając jednocześnie do wzajemnej wymiany opinii na temat zaproponowanych win i dań (szkoda tylko, że nie zawsze wiedział, jaka przystawka pojawi się zaraz na stole). A było co omawiać, ponieważ organizatorzy postawili na odważne zestawienia smakowe, które wywołały sporo, chwilami także skrajnych, komentarzy.

Jako pierwsze zaserwowano umiarkowanie wytrawne białe wino Hollokoi Muskotaly (Tokaj). Pełne, mocno aromatyczne i "potężne", szybko uwolniło kwiatowo-owocową słodycz. Podana do niego na chrupiącym chlebie kremowa pasta z makreli, twarożku i ogórka kiszonego, okazała się świetnym kompanem. Niektórzy uczestnicy do końca kolacji najchętniej wspominali właśnie to połączenie.

Druga para wywołała już jednak mieszane odczucia, a goście z rezerwą podeszli do kolejnego duetu: charakternego wytrawnego Tarjanyi Rajnai Rizling Superior (Egri) i ceviche z dorsza z sałatką z zielonego jabłka. Zimna, lekko kwaskowata przystawka sama w sobie była smaczna, jednak wino o tak "gęstej" intensywności, mineralnym aromacie i wysokiej kwasowości sprawiło, że trunek i danie słabo ze sobą "pracowały".

Na szczęście trzeci zestaw szybko pomógł zapomnieć o poprzedniku, bo łagodne, uniwersalne w smaku Tarjanyi Balance (Egri) doskonale zagrało z lekko pikantnymi krewetkami. Owoce morza, idealnie przygotowane, zdominowały białe wino, jednak czuć było w tym połączeniu harmonię. To propozycja na letnie wieczory i niezobowiązujące spotkanie z przyjaciółmi.

Zanim kolejne białe wino pojawiło się w kieliszkach, Sławomir Płatek uprzedził gości, że wiele osób określa je "dziwnym". I rzeczywiście, Kolonics Juhfark (Somlo) to jedna z tych etykiet, które przy pierwszym spotkaniu raczej nie zachęcają do dalszej degustacji, ale czas działa na ich korzyść. Tak też było tym razem. Zapach wskazywał na agresywny w smaku trunek, lecz po chwili wino ukazało łagodne oblicze, a całości dopełnił podany na ciepło łosoś na chrupiącej białej rzodkwi.

Warsztaty zamknęło jedyne czerwone wino zaserwowane podczas wieczoru, Tuzko Talentum (Tolna), z mało znanego regionu Węgier. Trunek o wspaniałym, owocowym aromacie i pięknym, wiśniowym kolorze. Dość cierpkie, finezyjne, raczej do mniejszych degustacji. W Seafood Station złamano przy okazji kultywowaną przez wielu zasadę, która głosi, że czerwone wino nie pasuje do ryby. Tutaj pasowało, zwłaszcza do towarzyszącej mu sałatki z tuńczykiem z grilla, jajkiem i fasolką.

Udział w spotkaniu kosztował 89 zł. W najbliższych miesiącach planowane są kolejne warsztaty, zanim jednak organizatorzy z BoCoach&Events ogłoszą datę, zapraszają na piątą edycję Dnia otwartej butelki. Impreza dla miłośników wina odbędzie się 7 kwietnia w Hotelu Haffner.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (46)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Opinie niezwiązane z tematem artykułu, wulgarne, obraźliwe, naruszające prawo będą usuwane.

- jeżeli uważasz, że dana opinia nie powinna się tu znaleźć, zgłoś ją do moderacji.

Najnowsze wiadomości

Kalendarz imprez

kalendarz

Zdjęcia z imprez

    Nowe lokale

    Najczęściej czytane