• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Barman: fachowiec, showman, spowiednik

Joanna Ogórek
29 sierpnia 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 
Adam Grądziel z warszawskiego Colombia Coffe, Lunch & Coctail Bar. W środę mieszał drinki w gdańskim pubie Flisak'76. Adam Grądziel z warszawskiego Colombia Coffe, Lunch & Coctail Bar. W środę mieszał drinki w gdańskim pubie Flisak'76.
Jakub Kozłowski, zwycięzca konkursu Beefeater 24. Jakub Kozłowski, zwycięzca konkursu Beefeater 24.

Barman w moim ulubionym barze to dla mnie:

Sztukę mieszania alkoholu wymyślili w XVI wieku oberżyści znudzeni jednorodnym smakiem napojów. Obecnie praca barmana to nie tylko specjalistyczna wiedza, ale i widowiskowe show. Można się było o tym przekonać podczas środowej imprezy Bal-Tiki Fest w pubie Flisak'76 w Gdańsku.



Impreza Bal-Tiki Fest zorganizowana została przy współpracy z Bacardi - Martini Bartenders School. W środę wieczorem w pubie Flisak'76 odbył się pojedynek pomiędzy warszawskimi barmanami: Adamem GrądzielemJakubem Kozłowskim.

Tajniki koktajli z barów tiki były bardzo pilnie strzeżone w celu uniknięcia kopiowania przepisów przez innych barmanów. Koktajle tiki bywają bardzo skomplikowane, ilość składników potrafi sięgać kilkunastu. Całość urozmaicają zdobione naczynia ceramiczne w kształtach łupiny orzechów kokosowych i żywe kwiaty.

Goście mieli okazję oglądać umiejętności barmanów oraz skosztować efektów pracy. Przygotowanie drinka to nie tylko widowiskowe show, w czasie którego w powietrze fruną butelki, szklanki, owoce i inne przedmioty. Od dobrego barmana wymaga się również specjalistycznej wiedzy.

- Nie sposób zapomnieć, iż nie każdy alkohol i nie każdy dodatek można połączyć. Używane podczas tworzenia drinków owoce, przyprawy korzenne, zioła czy mleko nie zawsze będą komponować się z danym trunkiem - mówi Jakub Kozłowski, zwycięzca konkursu Beefeater 24.

Do wykonywania tej pracy nie wystarczy szklanka i butelka czegoś mocnego. Poza pojemnikiem do lodu, barman potrzebuje także specjalnych przyrządów: szczypców do lodu, łyżki zakończonej widelczykiem i odpowiednich noży. Przygotowany koktajl należy również odpowiednio podać.

Branżowy regulamin podpowiada, jakie szkło pasuje do danego drinka. Natomiast metodę dekoracji ogranicza jedynie wyobraźnia i zdolności manualne barmana. Ozdobą mogą być zarówno owoce i warzywa, jak i popularne parasolki i słomki w dowolnym kolorze i kształcie.

- Praca barmana najczęściej kojarzy się nam z techniką flair, czyli stylem wolnym. Barmani pracujący według tej zasady wykorzystują widowiskowe elementy żonglerki. To opozycja do klasycznej koncepcji parania się sztuką barmańską, odpowiedniego ubioru i właściwej aranżacji obsługiwania - mówi Adam Grądziel z Colombia Coffe, Lunch & Coctail Bar.

W obu przypadkach należy skrupulatnie trzymać się przepisu i precyzyjnie odmierzać ilość poszczególnych składników. Niektórzy jednak pracują w oderwaniu od reguł. Barmanom tym zdarza się tworzyć napoje bez miarek lub w ogóle w sposób spontaniczny.

Osoby parające się sztuką barmańską skupiają się w stowarzyszeniach i uczestniczą w niezliczonej gamie organizowanych na całym świecie konkursów. Doszkalają się na kursach i w specjalnych szkołach. Niektórzy uważają, że praca barmana to nie tylko zawód, ale niemalże dyscyplina sportowa.

Sztuka barmańska wciąż się rozwija i zmienia. Najnowszym trendem jest na przykład serwowanie herbacianych koktajli. Jedno jednak pozostaje niezmienne - barman musi umieć nawiązać dobry kontakt z klientem. Bo to nie tylko wykonawca usług i showman, ale równie często doradca, spowiednik, a dla niektórych barowych ciem - jedyny prawdziwy przyjaciel.




Jak przygotować najprostsze drinki?

Zobacz porady trójmiejskich barmanów.

Miejsca

Opinie (65) 2 zablokowane

  • spowiednik??? A rozgrzeszenie daje;) (3)

    • 14 0

    • ale na klęczkach..

      • 7 0

    • oj daje :P

      • 1 0

    • no i

      rozgrzeszenie dla ciebie po lodziku...

      • 0 0

  • Czekam na artykuł (2)

    Ksiądz: złodziej, showman, biznesman.......

    • 38 10

    • Re: Czekam na artykuł

      Tylko tyle?

      • 0 3

    • złodziej złodzieja rozpozna

      jak w temacie

      • 2 3

  • Jestem ciekaw ile wódki jest w drinku od takiego barmana (7)

    Bo czasami pijąc drinka mam wrażenie, że piję samą colę, sok, etc...

    • 23 5

    • Jestem ciekaw ile wódki jest w drinku od takiego barmana (6)

      Bo czasami pijąc drinka mam wrażenie, że piję samą colę, sok, etc... Ale.to tez zalezy od lokalu....w niektorych na prawdę zdrowo leją

      • 3 3

      • zwykłą dyktę pijesz, a myślisz, że to wódka

        • 4 4

      • odp (4)

        long island
        20ml wodka
        20ml gin
        20ml tequilla
        20ml cointreau (wszystkie alkohole 40% mocy)
        150 coli
        cytryna

        podsumowujac wychodzi 100ml 40% samego alkoholu, ktorego praktycznie nie czuc.

        wniosek: dobry drink jest tak zbalansowany pod wzgledem skladnikow ze alkoholu praktycznie nie czuc. chesz go poczuc strzel sobie szota

        pozdrawiam ;)

        • 14 3

        • 100 ml cvzystego alkoholu i jak widzę 150 ml coli

          to co ma być czuć?
          Bez tej coli z samą cytryną to rozumiem a tak to rozbechłałeś to bracie że się nie chce pić.

          • 4 2

        • PANIE barmannnn! (1)

          po pierwsze zapomniałeś o rumie! po drugie cointreau nie ma 40%! a po trzecie nie da rady wlać 150 ml coli do tego drina!!
          Pozdrawiam.

          • 4 1

          • Kolega tylko zapominał wpisać rum na listę składników,

            Cointreau ma 40%, a do LIIT da się nalać 150 ml coli, wszytko zależy od pojemności szkła. Więcej wyrozumiałość i pokory życzę.

            • 1 0

        • nie 100 a 40ml samego alkoholu nieuku :)

          wodka jest napojem alkoholowym a nie alkoholem
          np. w 20ml wodki jest ~5ml alkoholu

          • 1 1

  • Ja bardzo lubię drinki Stacha w Sopocie ;) (1)

    Pozdrowienia Stachu.

    • 5 5

    • Stacha z Pinokia?

      • 1 0

  • Za żadne skarby nie wypiję drinka ani alkoholu wysokoprocentowego w knajpie. (15)

    Nie dość że oszukają na ilości to jeszcze naleją tańszego odpowiednika z biedronki czy lidla.
    W knajpie to tylko piwo butelkowe i to otwarte w mojej obecności.

    • 18 21

    • (3)

      Czas zacząć chodzić do knajp z piwikiem/shotem za więcej niż 5 złotych. Za jakość trzeba płacić.

      • 6 1

      • Myślisz że jak zapłacisz więcej to piesz to co masz napisane na butelce? (2)

        Oj naiwny,naiwny jak dziecko we mgle.
        Jak chcę się napić dobrego drinka to kupuję sobie alkohol w sklepie.

        • 6 0

        • Nie bądź śmieszny (1)

          Kupujesz w sklepie bo jest taniej i drink wg. receptury może nie trzepać , bo jest za mało alkoholu. A w domu zmiksujesz na podwójnej dawce i hejże hola! a potem do klubu !!

          • 4 0

          • Z własną setką w kieszeni

            a druga w drugiej

            • 1 1

    • (4)

      a jak byś jechał na urlop 2 tygodniowy za granice to pewnie byś konserwy na cały pobyt sobie kupił :)

      • 6 0

      • A za granicą nie ma sklepów? (3)

        • 0 0

        • (2)

          za granicą nie ma biedronki to gdzie by kupił :) no jeszcze zna lidla to by se poradził:)

          • 1 0

          • Myślisz że każdy jak ty odiedziczył rozum po szympansie? (1)

            • 0 1

            • myślę że zwykły prostak jesteś :)

              • 1 0

    • SMiech. (1)

      Żal mi takich ludzi... odpowiednik z biedronki.. Z kad wy sie bierzecie..

      • 4 1

      • co to znaczy

        "z kad" ?

        • 5 0

    • (1)

      W knajpie tylko butelkowe piwo? Co za idiotyzm, czyli gdzie mam się napić piwa beczkowego, które najczęściej jest o niebo lepsze od butelki, w domu?!

      • 2 1

      • Dobre jest w niewielu knajpach.

        Ci którzy warzą piwo sami są ok.
        Ale nie powiesz mi że piwa koncernowe z kija są ok.
        Instalacja nie czyszczona,przepinanie beczek po zmianie barmana to normalka.

        • 0 1

    • szkoda

      przykro mi ze do takich knajp chodzisz

      • 0 0

    • Kiepskie knajpy znasz po prostu :)

      • 0 1

  • tani barman (4)

    w naszym trójmieście barman powinien być jedynie tani,
    bo jak będzie miał za duże doświadczenie i będzie za dobry to już pracy nie znajdzie...

    • 19 0

    • a jakie trzeba miec doswiadczenie zeby zostac barmanem? (3)

      wlewac wode do kieliszkow mozna po 10 min przeszkoleniu:)

      • 2 6

      • (1)

        zacznij chodzić nie tylko do barów mlecznych to się dowiesz :)

        • 3 0

        • Popieram

          :)

          • 0 0

      • Ta...

        To tak jak możesz być mechanikiem po przykręceniu śrubki... Oj głupi Ty...

        • 3 0

  • są barmani, którzy nawet wódę z cola spjerdolą. są też BARMANI co przygotują takie coctaile, że szok! (1)

    Wszystko zależy od podejścia (wasze wejście do knajpy, rozmowy z obsługującym, humoru i nastawienia pana za barem). Gastronomia to stara ku$$rwa, która w PL nic nie znaczy. Wiadomo jeżeli chcesz się napić dobrego drinka to nie idziesz do śledzia albo innego 4/8PLN, tylko do coctailbaru.

    • 14 0

    • .

      cocktail - ogon koguta, nie coctail

      • 0 1

  • ŻYLETA rządzisz!! (3)

    • 0 4

    • wogóle barmani w gdańskim Bunkrze są świetni (2)

      Lubię pojawiać się w tygodniu, gdy barmani mają więcej czasu na zajęcie się Klientem = drinki wyśmienite!

      • 0 2

      • (1)

        taaa genialni a ze czasami zrobia cos co smakuje i wyglada zupelnie inaczej to juz inna sprawa,oczywiscie placisz jak za zamowiony drin...

        • 1 0

        • konkrety proszę...

          • 0 0

  • duzo,ladnie,smacznie w nie wygorowanej cenie =red light ;]

    • 4 4

  • Też jestem barmanem, djem i fotografem

    • 5 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (7 opinii)

(7 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

ORP "Błyskawica" przycumowany jest do nabrzeża w: