• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chleb wieloziarnisty Gdyńskim Przysmakiem

Patsz
6 września 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Chleb wieloziarnisty to najnowszy Gdyński Przysmak. Chleb wieloziarnisty to najnowszy Gdyński Przysmak.

Było pewne, że w tym roku Gdyńskim Przysmakiem zostanie chleb. Uczestnikom Weekendu Kulinarnego najbardziej smakował chleb wieloziarnisty, który zostanie wykorzystany w turystycznej promocji.



Pieczesz samemu chleb?

W poprzednich latach zwyciężały przepisy "falujące śledzie", "bursztynowy szlak" z lodów i lizaków. Jurorom przypadły też do gustu smaki inspirowane kuchnią peruwiańską. W zeszłym roku bezkonkurencyjny okazał się śledź w zalewie z chilli, kolendry i imbiru autorstwa Przemka Romana, który triumfował wtedy po raz trzeci z rzędu.

W tym roku organizująca konkurs Agencja Rozwoju Gdyni postanowiła zmienić jego zasady - by jak najbardziej je uprościć, tematem przewodnim plebiscytu został chleb. Najpierw od 1 lipca do połowy sierpnia zbierane były przepisy. Ostatecznie jurorzy wybrali finałową trójkę, która zaprezentowała się publiczności wraz z wyrobami podczas Weekendu Kulinarnego.

Czytaj też: Jak prezentowali się uczestnicy programu MasterChef podczas Weekendu Kulinarnego w Gdyni

To bowiem uczestnicy imprezy mieli w tym roku poprzez głosowanie wybrać chleb, który smakuje im najbardziej. Po raz pierwszy można było degustować przygotowane przysmaki na miejscu.

Największą liczbę głosów odwiedzających pl. Grunwaldzki zdobyła Renata Bąk za "Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie", która w nagrodę wygrała rejs do Szwecji promem. Drugie miejsce zajęła Barbara Lewińska i przepis "Chleb pszenny z ziemniakami na drożdżach", a trzecie Ilona Klein- Tragier za "Chleb gryczany na bazie dzikiej lawendy".

Zwycięski przepis ma zostać wykorzystany do stworzenia produktu, który będzie wykorzystywany do promocji turystycznej Gdyni. Na podobny pomysł miasto wpadło na początku roku, wręczając gościom zapakowane w - stylizowane na skrzynie frachtowe - drewniane skrzynki słoiki ze śledziami w marynacie.

- Na razie jeszcze nie wiemy kiedy i w jakiej formie przepis zostanie wykorzystany, ale na pewno nie zapomnimy o nim - zaznacza Agnieszka Bińkowska z Agencji Rozwoju Gdyni.
Przepis na Swojski chlebek wieloziarnisty na zakwasie

Składniki na zakwas (zrobić 4-5 dni wcześniej):

- mąka żytnia razowa

-ciepła wodaSposób przygotowania:

1/2 szklanki mąki żytniej oraz 1/2 szklanki ciepłej wody wymieszać drewnianą łopatką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc (10-12 h). Po tym czasie ponownie dodać po pół szklanki mąki i wody. Wymieszać i zostawić na całą dobę. Przez kolejne 2-3 doby dodawać po łyżeczce mąki i ciepłej wody.

Składniki na chleb:

- 0,5 szklanki zakwasu

- 2 łyżeczki soli

- 1/2 szklanki siemienia lnianego

- 1/2 szklanki ziaren słonecznika

- 1/2 szklanki ziaren sezamu

- 2 szklanki mąki razowej żytniej

- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarniste

- 2 szklanki letniej wody

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wymieszać. Wyrabiać ciasto około 15-20 min. mikserem lub ręcznie (ja wyrabiam ręcznie do momentu, w którym ciasto zacznie charakterystycznie "mlaskać"). Garść ciasta można odłożyć na następny chleb w słoiczku, w lodówce do 2 tygodni. Ciasto przełożyć do dużej blaszki-keksówki, tak, aby wypełniało je maksymalnie do 2/3 wysokości.

Formę odstawić w ciepłe miejsce na około 2-3 h. (grzejnik lub lekko nagrzany piekarnik). Gdy wyrośnie, wstawić do piekarnika i piec około 60-70 min. w temperaturze 200 stopni. Kroić po wystudzeniu.

Zobacz jak gwiazdy "MasterChefa" gotowały dla mieszkańców Gdyni

Patsz

Miejsca

Opinie (60) 1 zablokowana

  • Chętnie bym spróbowała - wygląda smakowicie :) (1)

    • 3 4

    • Chętnie zapraszam na moja bagietkę

      • 1 1

  • wszędzie starość, starość mnie przygnębia... eh.. gdzie ten potencjał..

    • 2 2

  • co za tragiczne czasy ze wszystko trzeba robic samemu by to było zdrowe i dobre smaczne

    jeszcze mam pewno krowę kupić,i na balkonie trzymać by mieć mleko sery ,czy jogórty a zdrowe jajko to kurnik na parapecie zamontować :)

    • 9 0

  • Ciekawe, ciekawe. Czekam na ta chwile kiedy przysmakiem zostanie woda. (1)

    • 9 1

    • Oby NIE !

      • 2 0

  • znowu ulice zablokowane ???!!!!

    I znów był zakorkowany Skwer, dużo ludzi a ja nie miałem gdzie stanąć / pojechać autem !!! Łażą tylko i jedzą jakieś chleby a ja nie mam gdzie zaparkować, wszytsko zablokowane, wszędzie kolejki, duuuuużo ludzi.
    Kiedy to się skończy !!!????

    • 3 3

  • Upieczenie takiego chleba w domu to czysta frajda, nikt kosztów nie liczy.

    Ale w sklepach większość klientów najpierw patrzy na cenę...

    • 2 1

  • promocja turystyczna Gdyni chlebem

    Brak mi słów,aby określić głupotę tego który to wymyślił.

    Gdynia nie aż tak dawno wioska rybacka będzie promowała się chlebem!

    Dodajcie jeszcze pierogi i bigos, będzie jeszcze logiczneji oryginalniej

    • 6 1

  • Chleb gryczany na bazie dzikiej lawendy

    czy to jeszcze chleb?

    • 1 1

  • sory

    a mi tam smakuje od Rogala chlebuś

    • 0 0

  • chleb na zakwasie powinien dłużej wyrastać

    tak z 8-10 godzin

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (2 opinie)

(2 opinie)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (11 opinii)

(11 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak nazywa się aktor Teatru Wybrzeże, który zagrał w filmie Jana Komasy "Hejter"?