• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czeski piwny weekend w Gdyni z markami Pilsner Urquell i Kozel

21 sierpnia 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 

Zbliżający się sierpniowy weekend upłynie mieszkańcom Trójmiasta pod znakiem czeskiego piwa. Już dzisiaj (21.08) i w sobotę (22.08) w Gdyni odbędą się dwa piwne wieczory, podczas których będzie można poznać wyjątkowe rytuały piwne naszych sąsiadów oraz odkryć ich bogatą kulturę. To również dobra okazja, aby skosztować oryginalnych lagerów, na punkcie których oszalał cały świat: Pilsner Urquell oraz Kozel.



Czechy to kraj piwem płynący. Złocisty trunek od wieków wpisany jest w jego kulturę, a sami Czesi do dziś ochoczo celebrują przy nim wspólne spotkania, licznie gromadząc się w piwiarniach.

Najwyższy czas, aby i Polacy poznali typowe piwne rytuały naszych sąsiadów i w towarzystwie przyjaciół cieszyli się smakiem najpopularniejszych lagerów.

O tym dlaczego Czesi otaczają piwo prawdziwą czcią oraz w jaki sposób serwują je na co dzień w miejscowych gospodach, mieszkańcy Trójmiasta będą mogli dowiedzieć się w strefach sezonowych marek Pilsner Urquell oraz Kozel w Gdyni. To właśnie w nich 21 i 22 sierpnia o godz. 20 pojawi się piwoznawca Damian Radomski, który przybliży uczestnikom spotkania czeską kulturę piwną oraz opowie o walorach sensorycznych lagerów, uznawanych za jedne z najpopularniejszych na świecie.

Na miejscu będzie również obecny tapster Szczepan Frankowski, czyli barman będący piwnym ekspertem, który sztukę serwowania Pilsnera Urquella i Kozla opanował do perfekcji. To właśnie on zdradzi w jaki sposób nalewać piwa do kufla, aby móc w pełni delektować się każdym ich łykiem!

Choć Pilsnera Urquella oraz Kozla łączy czeskie pochodzenie, każde z nich posiada odrębną, bogatą historię i odmienną recepturę, która wpłynęła na ich charakterystyczny smak.

21 sierpnia w strefie sezonowej marki Kozel, mieszczącej się w alei TopolowejMapka, przy Parku Rady Europy w centrum Gdyni, będzie można zdobyć wiedzę o historii jednego z ulubionych piw Czechów, pełnej ciekawostek i niezwykłych opowieści jak ta, w której do czeskiego browaru przybywa pewien kozioł.

Dodatkowo, dla spragnionych oryginalnego smaku, tapster zaserwuje Kozla na trzy różne sposoby, które w pełni uwydatniają jego smak - Kozel Řezaný, Kozel Černý Mlíko, Kozel z cynamonem. Warto spróbować każdego z nich, aby odkryć dlaczego to właśnie piwo jest najczęściej wybierane przez Czechów.

Pilsner Urquell uchodzi zaś za "ojca" wszystkich lagerów, który do dziś warzony jest wyłącznie z trzech składników pochodzących od lat z tych samych czeskich regionów: miękkiej pilzneńskiej wody, jasnego słodu jęczmiennego i chmielu Saaz.

O tym dlaczego produkuje go tylko jeden browar na świecie oraz dlaczego serwuje się go na trzy czeskie sposoby, z których każdy pozwala odkryć inną stronę piwa (hladinka, mlíko, Šnyt), będzie można przekonać się 22 sierpnia w strefie marki mieszczącej się w Parku Kolibki. To właśnie tam, piwoznawca i tapster rozłożą na czynniki pierwsze tajemnice sukcesu Pilsnera i zdradzą dlaczego nic nie jest w stanie pobić oryginału.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (11) 1 zablokowana

  • Kozel jest robiony w Polsce. (3)

    Więc nie jest czeskim piwem.

    • 17 2

    • Tak jak kiedyś Urquell.

      • 4 0

    • piwo szkodzi zdrowiu i ma najwyzszy indeks glikemiczny (1)

      Poza tym Kozel to piwo wyprodukowane w polsce wiec nie wiem czemu nazywają je czeskim, tylko mieszją w głowach

      • 7 1

      • "zły" a tak naprawdę pisze 30 letnia corpo singiel woman, taka co pije winno codzinnie do netfixa;)

        • 0 0

  • Ale będą serwować czeski Kozel(wtedy zaraz tam będę wypić z 10 piw), czy może Kozel rozlewany w Tychach(w magicznej krainie kompanii piwowarskiej xD)? Bo porównując obydwa Kozele powiem jedno- to dwa różne piwa. Kozel kupiony w czeskim markecie to zupełni inne piwo, w smaku lepsze o 50 procent. Różnica między jednym a 2gim Kozelem jest nieporównywalna na tyle, że byłem gotowy jeżdzić do pewnego "czeskiego lokalu" na starówce w Olsztynie, a właśnie tam serwują autentycznie czeskie piwa. Ewentualnie w markecie na Przymorzu można dostać "rohozec", lokalnym restauratorom zaś taksującym po 14 ziko za polski kozel ktory w bierze masz do 3zl dziękuję;) ;)

    • 15 1

  • Corona też będzie?

    #pdk

    • 3 1

  • (2)

    Piłem wczoraj oba piwa, dno. Koncerniaki a'la VIP z biedry, nic lepiej.

    • 6 1

    • Szkoda... (1)

      Szkoda że w Czechach nie piłeś. 2.5pln za butelkę kozla a miód w gębie. Przyznam że kupiony w Polsce smakuje jak wyżej mówisz. Ale znawcy mówią że musieli tak to podrasować bo polak piwa 4% do ust by nie wziął i musieli dopasować piwo do rynku. De facto te 4% wali w łeb jak nasze 5.6%.

      • 1 1

      • W Czechach, w normalnych barach mało kto rusza kozla albo inne staroprameny. Można dostać o wiele lepsze piwa, po których nie nawala łeb

        • 0 0

  • Czeski piwny weekend w Gdyni z markami Pilsner Urquell i Kozel

    * korona gratis

    • 3 3

  • A rano po tym niby piwie błoto frontowe przez 2h

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (1 opinia)

(1 opinia)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Kto jest autorem tekstu pt. "A ja wolę moją mamę"?