• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Degustacja win Haut-Brion za ponad 4 tys. zł. Kolacja w Crazy Butcher

MM
27 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (57)
W czwartek, 26.01, w Crazy Butcher odbył się wyjątkowy wine dinner z tytułami właściciela słynnego Premier Grand Cru Classé Chateau Haut-Brion i Château La Mission Haut-Brion. W czwartek, 26.01, w Crazy Butcher odbył się wyjątkowy wine dinner z tytułami właściciela słynnego Premier Grand Cru Classé Chateau Haut-Brion i Château La Mission Haut-Brion.

Takie wina rzadko otwiera się we dwoje, a ich ceny na polskim rynku sięgają nawet 4 tys. zł. W czwartek, 26 stycznia, w restauracji Crazy Butcher odbyła się kolacja komentowana, podczas której spróbować można było wyjątkowych win Chateau Haut-Brion i La Mission Haut-Brion w rocznikach, które nie są ogólnodostępne, oraz poznać przedstawiciela tych winnic.



Nadchodzące wydarzenia kulinarne


Czy doceniasz alkohol wyższej jakości i droższy?

Crazy ButcherMapka słynie z doskonałych mięs. Można tu zjeść starannie wyselekcjonowane steki czy zakupić do domu świeżą i sezonowaną wołowinę, wędliny i inne specjały. Za menu lokalu odpowiada szef kuchni Roman Kotsan, który zabrał gości w kulinarną podróż. W roli głównej wystąpiło jednak wino.

Czwartkowa kolacja była kolejnym wydarzeniem, kiedy Wine Taste i Crazy Butcher połączyły siły. Tym razem uczestnicy kolacji spróbowali win Clarence Dillon, jednego z najważniejszych graczy w Bordeaux. Obok win Château Haut-Brion Château i La Mission Haut-Brion trudno przejść obojętnie. To pierwsza piątka Bordeaux według klasykifkacji z 1855 r. Choć wina te traktowane są jako kolekcjonerskie i inwestycyjne, ich miejsce jest oczywiście też na stole.

  • O winach opowiedzieli: Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.
  • O winach opowiedzieli: Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.
  • Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan Rouge AOC 2006 - najdroższe z degustowanych win.
Czym byłaby degustacja bez dobrej opowieści? Przez meandry smaków, aromatów i historię najważniejszego regionu winiarskiego na świecie przeprowadził gości Piotr Kamecki, jeden z najbardziej utytułowanych sommelierów w Polsce, oraz wyjątkowy gość, Nicolas Chemineau z Clarence Dillon Wines.

Historia rodzinnej posiadłości Domailne Clarence Dillon sięga 1935 r., kiedy to Clarence Dillon, nowojorski bankier rozmiłowany we francuskiej kulturze, zakupił słynną winnicę Chateau Haut-Brion. Jej tradycja sięga jeszcze czasów rzymskich, a obecnie z dumą może pochwalić się produkcją jednych z najwyśmienitszych win na świecie: pochodzących z najlepszych w Bordeaux parceli Chateau Haut-Brion oraz Chateu La Mission Haut-Brion. W 2005 r. jej właściciel, książę Robert Luksemburski, zainicjował powstanie marki Clarendell, której produkcję nadzoruje ten sam zespół winiarzy, pracujących też dla Chateau Haut-Brion. Degustowano wina białe, czerwone oraz słodki Monbazillac.


Gości powitano najmłodszym z win serwowanych tego wieczoru - Clarendelle Bordeaux Blanc AOC 2021. To subtelne i rześkie wino, w którym można wyczuć aromaty cytrusów, brzoskwiń i owoców egzotycznych z subtelną domieszką nut różanych i liczi. Do wina podano amuse bouche w postaci tatara wołowego z graten (zapiekanka z ziemniakami) i grzybami shime.

  • Amuse Bouche - Tatar/ graten/ grzyby shime
  • Przystawka - Ceviche z przegrzebek/ cytrusy/ granat/ kolendra
  • Amuse Bouche - Tatar/ graten/ grzyby shime
  • Danie główne - Beef Wellington/ puree/ sos z czerwonego wina
  • Danie główne - Beef Wellington/ puree/ sos z czerwonego wina
Kolejnym degustowanym winem było La Clarte de Haut-Brion Pessac-Léognan Blanc AOC 2017, dużo bardziej cieliste, w którym znaleźć można aromaty marmolady z żółtych owoców pestkowych, melona, wiciokrzewu, skórki z limonki, kwiatów i wosku. Zaserwowano do niego przystawkę - ceviche z przegrzebków z cytrusami, granatem i kolendrą.

Najbardziej wyczekiwanym punktem wieczoru było danie główne - zacna porcja Beef Wellington z puree i sosem z czerwonego wina, do którego podano najdroższe wino tego wieczoru (ponad 4 tys. zł na polskim rynku) - Château La Mission Haut-Brion Pessac-Léognan Rouge AOC 2006. Jeszcze przed degustacją wino to zachwyciło intensywną, purpurową barwą w kieliszku. To francuskie wino jest niezwykle żywiołowe i złożone, zaskakuje eksplozją aromatów i smaków. W jednym łyku wyczujemy maliny, jeżyny, akcenty dymne i cygara, cedr, kawę i lukrecję.


Po daniu głównym goście spróbowali specjalnej selekcji serów zestawionych z Chateau Bahans Haut-Brion Pessac-Léognan AOC Rouge 1998 w pięknym, głębokim, ceglastym kolorze i o intensywnym aromacie bardzo dojrzałych czarnych owoców z nutą ziaren kakaowca i tytoniu. Można jednak było odnieść wrażenie, że sery zdominowały kubki smakowe gości i wino nieco ginęło w odbiorze. Kolację zwieńczył deser - creme bruleeClarendelle Amber Monbazillac AOC 2015 - subtelne, deserowe wino z bardzo dojrzałych, wręcz przejrzałych winogron.

Jak to zwykle bywa podczas kolacji degustacyjnych, było to kameralne, eleganckie spotkanie kilkunastu pasjonatów mocnych win i konkretnych smaków.
MM

Wydarzenia

Wine Dinner z Chateau La Mission Haut-Brion & Haut-Brion | Top Bordeaux z Wine Taste & Crazy Butcher

990 zł
degustacja

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (57)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (3 opinie)

(3 opinie)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (11 opinii)

(11 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Zespół Golden Life powstał w: