- 1 Ty też nie czujesz atmosfery świąt? (66 opinii)
- 2 Rammstein w Filharmonii Bałtyckiej (37 opinii)
- 3 Planuj Tydzień: Wielkanoc w Trójmieście (3 opinie)
- 4 Związek? Podziękuję. Jestem na detoksie (168 opinii)
- 5 Czemu już nie ma takich imprez? (68 opinii)
- 6 Sztuczna inteligencja w piosence wyborczej (55 opinii)
Dokąd na biznesowy lunch w Gdańsku?
Spożywanie smacznego jedzenia w miłej atmosferze to nie tylko zaspokajanie głodu, lecz także sposób na nawiązanie lub podtrzymanie relacji towarzyskich czy biznesowych. Dokąd zatem wybrać się na lunch w Trójmieście, by spotkanie przebiegło miło i... efektywnie? Podpowiadamy miejsca w Gdańsku. Za tydzień napiszemy o Gdyni, a za dwa tygodnie o Sopocie.
Restauracje na mapie Trójmiasta
Jeżeli planujemy spotkanie w Gdańsku, mamy do wyboru wiele możliwości. W sercu Wrzeszcza przy ul. Uphagena 23 znajduje się restauracja Majolika. Przez cały tydzień lokal czynny jest w godzinach 13-21. Restauracja dysponuje kilkoma odrębnymi salami oraz salą muzyczną. W sezonie letnim można również korzystać z ogrodu z altaną. Dostępny jest także bezpłatny parking dla klientów.
Eleganckie potrawy z menu serwowane są bezpośrednio przy gościach. Specjalnością restauracji są potrawy kuchni polskiej. W karcie dań znajdziemy m.in. kaczkę, rosół z gołębia, polędwicę wołową czy dojrzewające wędliny. Uzupełnieniem obiadu będą wina, nalewki i polskie wódki.
Bliżej Śródmieścia też nie będziemy mieć kłopotu ze znalezieniem satysfakcjonującego nas miejsca. Przy ul. Grodzkiej 9 czynna jest restauracja Prologue. Usytuowana nad brzegiem Motławy, w budynku po Zamku Krzyżackim, przyciąga nie tylko wyjątkowym klimatem, lecz także wyśmienitymi potrawami, które choć proste w strukturze, są wymagające w przygotowaniu. Wybierając się na stek, nie zapominajmy o Prologue: możemy tu zjeść wołowinę wagyu z japońskiego bydła, uznawaną za bardziej wartościową i smaczniejszą niż standardowe mięso.
Wołowina wagyu w Trójmieście. Gdzie jej spróbujemy?
Piwna 47 to jednocześnie adres i nazwa miejsca, gdzie zjemy potrawy kuchni międzynarodowej. Dania mięsne, rybne, sałaty i makarony uwieńczymy wyśmienitym winem oraz deserem przygotowanym przez lokalnych cukierników. Doskonałych wrażeń dopełni staranny, elegancki wystrój restauracji, który nastroi nas do niespiesznych rozmów.
W położonym nad Motławą Tygle bistro&wine przygotowywane są dania inspirowane kuchnią z całego świata. Lokal podzielił dania na trzy karty - roślinną, rybną i mięsną - których kolejne pozycje się dopełniają. Potrawy przyrządzane są z lokalnych produktów, a kuchnia kieruje się filozofią "less waste" i poszanowaniem dla natury. Lunche w Tyglach serwowane są od poniedziałku do piątku w godz. 13-16 w cenie 25 złotych, a w ich skład wchodzą trzy dania do wyboru oraz zupa.
Fine dining w Trójmieście: uczta dla zmysłów
Przy ul. Ogarnej 27 mieści się restauracja Canis. Można tu zjeść obiad z deserem, jak również wypić wino i kawę, uczestnicząc w kameralnym spotkaniu lub większej uroczystości. Lokal serwuje zarówno dania rybne i mięsne, jak i wegetariańskie: w karcie menu znajdziemy m.in. sandacza, okonia i tuńczyka, stek wołowy czy wegetariański ramen. Najczęściej wybieranymi pozycjami są twaróg z nerkowca, stek z polędwicy i tarta czekoladowa.
Jednym z najbardziej popularnych wyborów na lunch, którego na pewno nie pożałują zaproszeni goście, jest restauracja Treinta y tres na 33. piętrze budynku Olivia Star, aż 140 metrów ponad ziemią. Z menu jesiennego wybierzemy kolorowe tapasy, danie główne i deser - wszystko w stylu hiszpańskim. Miejsce jest eleganckie, ale niezobowiązujące.
Restauracje przy hotelu
Restauracja hotelowa to kolejna warta uwagi opcja. To często także praktyczny wybór, gdy nasz kontrahent nocuje w połączonym z nią hotelu. Na biznesowe spotkanie poleca się na przykład Cider Garden Papieroovka w hotelu Sadova przy ul. Łąkowej 60, zaledwie kilka minut spacerem od Długiego Targu. Tu napijemy się jednego z 20 rodzajów cydrów oraz skosztujemy polskiej i regionalnej kuchni. Możemy umówić się na spotkanie przed południem, bowiem restauracja serwuje także śniadania w formie bufetu. W karcie znajdą się również dania dla osób na diecie bezglutenowej.
Dancing Anchor przy ul. Stągiewnej 26 przy hotelu PURO Gdańsk na Wyspie Spichrzów specjalizuje się w trzech rodzajach dań: daniach z kurczaka, daniach z wieprzowiny oraz daniach z ryb i owoców morza. Wykwintna kuchnia łączy się z unikalnym designem wnętrz, a wrażeń dopełnia fakt, iż dania powstają na oczach gości.
Również w Śródmieściu Gdańska, przy ul. Targ Rybny 1, usytuowana jest restauracja Mercato przy hotelu Hilton. Tu szef kuchni, Paweł Stawicki, łączy lokalne produkty, inspirację historią miasta Gdańska, ze światowymi trendami gastronomii. Karta menu jest krótka, lecz treściwa: zjemy tu wytrawne przystawki, syte danie główne oraz jeden z trzech deserów do wyboru. Możemy także zamówić menu degustacyjne.
Starogdańskie menu w trójmiejskich restauracjach
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Zobacz także
Opinie (12) 3 zablokowane
-
2020-10-13 10:40
Brakuje restauracji "Plaża Stogi".
Jak robić spotkania biznesowe to tylko tam.
- 13 6
-
2020-10-13 11:55
(2)
Tylko ikea.
Jasno, przestrzennie.
Klimat biznesowy - dużo osób z laptopami.- 26 2
-
2020-10-13 14:19
i wszystko na darmowym wifi ....
Janusz haker lubi to ....
- 9 0
-
2020-10-13 18:34
tylko tam na lunch biznesowy
i tylko hot dogi za zlotowke na wypasie
- 8 0
-
2020-10-13 12:49
Śmieszni jesteście (1)
Jaki biznesowy lunch w obecnej sytuacji? Chyba domowa wyżerka z MS Teams przed oczami.
- 26 3
-
2020-10-15 04:49
Ms teams to goo*no jak skype
Jakosc video jakies kwadraciki jak e Minecraft.
Zoom.us jest ok.- 0 0
-
2020-10-13 14:54
i jeszcze Mac !!
- 9 1
-
2020-10-13 16:48
W końcu artykuł na trojmiasto.pl opatrzony poprawnie "dokąd" a nie "gdzie" się udać!
Można? Można!
Jeszcze tylko wprowadźcie kulturę słowa poziom podstawowy lekcja 2. i nie "zrobili", "zmontują" etc. ale "zostało wykonane", "zrobiono", "będzie zmontowane". Takie proste a z jakim szacunkiem do języka a zwłazcza do czytelnika. W końcu ludzie na ten portal jednak jeszcze zagądają. I mówią niedbale, bo dlaczego mówić inaczej, skoro niedbały, "chodnikowy" język jest oczywisty i rozpowszechniany na takich portalach?- 7 1
-
2020-10-13 20:04
Chyba do puro.
To jako jedyne nie wygląda jak kopia czegoś z katalogu firmy z I...a
- 3 0
-
2020-10-14 18:02
Co to znaczy, że "potrawy z menu serwowane są bezpośrednio przy gościach"?
- 4 0
-
2020-10-14 19:02
Restauracja w hotelu
Warto dodać restaurację w hotelu Radison Blue na Długiej oraz fakt faktem trochę na uboczu, ale również restauracja w Hotelu Almond
- 4 3
-
2020-10-15 11:16
Etos zapiep**ania
Wiadomo, Polska rezerwuarem taniej siły roboczej, stworzonej do zapiep**ania 24/7 za marne grosze, więc nawet w trakcie obiadu taki polski korposzczur musi myśleć o robocie i załatwiać służbowe sprawy. Nigdy w życiu bym nie poszedł na obiad z klientem czy jakąś Anetą z HRów. Pierwszych mam dość, a z drugą nie pójdę na pierogi czy burgera + prosecco, bo mam trochę bardziej wysublimowane gusta. Będąc prezesem rady nadzorczej nie muszę na szczęście nikomu obrabiać tyłków ani się podlizywać. Obiady jem w domu, bo z pracy wychodzę koło 13ej, mam czas na siłownię, wyjście na miasto czy dobrą lekturę. Wystarczy mieć łeb na karku i można sobie darować ten wyścig szczurów aby spłacić kredyt na apartament na Szadółkach. Pozdrawiam
- 4 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.