• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dokąd na sushi? Trójmiejskie lokale z japońskimi specjałami

Marta Nicgorska
4 czerwca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 

Sushi to nie tylko dania z surowej ryby. Pomysłowość twórców tych japońskich smakołyków nie zna granic.



Smaki Japonii można poznać nie tylko w kraju kwitnącej wiśni. Żeby sięgnąć po kwintesencję japońskiej kuchni wystarczy zajrzeć do któregoś z licznych barów i restauracji sushi w Trójmieście. Pracują w nich sushimasterzy, którzy potrafią wyczarować oryginalne specjały. Nie dajmy się jednak zwieść! Sushi to nie tylko dania z surowych ryb.



Czy próbowałeś(aś) sushi?

W Trójmieście restauracje z kuchnią japońską cieszą się sporą popularnością. W lokalach, gdzie królują kompozycje z marynowanego (zaprawionego octem) ryżu i ryb, panuje ruch. Ale goście przychodzą tu nie tylko po to, by zaspokoić głód, ale także po to, by odkrywać nowe smaki, delektować się zdrową kuchnią, porozmawiać i uraczyć nietypowym alkoholem: winem śliwkowym, sake, japońskim piwem czy whisky.

Restauracje i bary sushi w Trójmieście - wybierz to miejsce, które ci najbardziej odpowiada. A po wizycie i degustacji wszystkie lokale możecie ocenić w naszym serwisie Oceniaj.

Dzisiejsze sushi, które gości na stołach w Europie i znane jest w Polsce, przybrało naprawdę rozwinięte formy - przygotowywane jest nie tylko z ryb surowych, ale także gotowanych, grillowanych, smażonych. Zawiera całą gamę warzyw i owoców.

Czy można mówić o sushi bez ryby? Brzmi kuriozalnie, ale dziś wegetariańskie kompozycje nikogo już nie dziwią i wiele restauracji uwzględnia je w swojej karcie. Wbrew powszechnej opinii sushi powstają nie tylko z ryb. Do ich sporządzenia niezbędny jest ryż, ale dodatki mogą być różnorodne: ryby, owoce morza, warzywa, nawet wołowina.

Trudno zliczyć rodzaje sushi serwowane smakoszom na całym świecie. Najpopularniejszą potrawą jest jednak Nigiri-sushi, formowane z plastrów świeżej ryby i kulek zakwaszonego ryżu. W trójmiejskich sushi barach znajdziemy wszystkie podstawowe formy sushi nigiri i maki w różnych stylach: futomaki, hosomaki, uramaki, gunkanmaki, temaki.

W Hashi Sushi sercem lokalu jest kaiten bar z fosą, w której między łódkami z sushi, pływają karasie. W Hashi Sushi sercem lokalu jest kaiten bar z fosą, w której między łódkami z sushi, pływają karasie.
Idąc szlakiem restauracji japońskich w Trójmieście warto zajrzeć do Hashi Sushi, które mieści się przy ul. Przebendowskich w sercu Orłowa, blisko głównej arterii miasta i w sąsiedztwie galerii handlowej Klif. Dwupoziomowa restauracja, której wnętrza wypełniają barwy drewna, jest przytulna. Zwłaszcza w weekend lokal przeżywa prawdziwe oblężenie. Masterzy uwijają się jak mrówki, przygotowując na oczach klientów zestawy sushi, których w karcie jest całe mnóstwo. Część gości zasiada tradycyjnie przy stoliku na pierwszym poziomie lub wybiera bardziej kameralne miejsce - w sali na dole przeznaczonej do spotkań biznesowych, imprez kameralnych oraz romantycznych kolacji we dwoje. Znaczna część z gości chętnie zajmuje miejsce na górnej kondygnacji, gdzie znajduje się kaiten sushi, czyli bar w kształcie elipsy z pływającymi łódeczkami z potrawami.

W samym sercu Gdyni, w Centrum Gemini, działa Moshi Moshi Sushi. Atutem tego miejsca jest lokalizacja oraz ciekawie i nowocześnie urządzone wnętrze. W menu znajdziemy wiele rodzajów sushi: całe zestawy, a także dania dla dzieci. Jest to jedno z nielicznych miejsc w Trójmieście, gdzie poza sake - najsłynniejszym japońskim alkoholem produkowanym z ryżu, napijemy się również 17-letniej japońskiej whisky Suntory Hibiki. Przy okazji, warto wspomnieć, że do sushi nie powinno zamawiać się sake, bo jak mawiają Japończycy, ryżu nie popija się ryżem. Z sushi najlepiej komponuje się piwo, wino śliwkowe lub zielona herbata.

W Sopocie na Monte Casino ma swoją siedzibę Dom Sushi. Jest to kameralna restauracja ukryta w podwórzu, do którego zaglądają stali bywalcy. Wnętrze restauracji z jasnego drewna nawiązuje do nowoczesnego, minimalistycznego wzornictwa. W lokalu nie znajdziemy tradycyjnych stolików. Sercem lokalu jest kaiten sushi bar. Fosą płyną drewniane łódki, na których znajdują się półmiski z kolorowymi talerzykami. Do każdego dania na łódce przyporządkowany jest odpowiedni kolor talerza i cena. Goście zasiadają na wysokich stołkach barowych ( w sumie lokal posiada 37 miejsc siedzących) i sami sięgają po kompozycje przygotowane specjalnie na ich życzenie.

Dużym plusem tego miejsca jest domowy klimat. Master wciela się w rolę gospodarza domu, umilając klientom pobyt rozmową - chętnie dzieli się swoją wiedzą o kulturze, kuchni czy zwyczajach panujących w Japonii. Kontakt z gośćmi i dialog pozwala poznać ich preferencje i wyczarować dania odpowiadające ich gustom. Flagowym daniem, jakie najczęściej zamawiają klienci, jest Dragon (Płonący Smok).

W przestronnej restauracji Mito Sushi uwagę przyciąga drewniana instalacja imitująca japoński krzew. W przestronnej restauracji Mito Sushi uwagę przyciąga drewniana instalacja imitująca japoński krzew.
W Gdańsku warto wstąpić do otwartego przed miesiącem przy ul. Szerokiej Mito Sushi. W wystroju lokalu połączono japoński minimalizm z europejską wygodą. Uwagę przyciąga imponująca drewniana instalacja imitująca japoński krzew. Szybko odnajdziemy wzrokiem świetnie wkomponowany w otoczenie ceglany mur - to fragment XVI-wiecznego zabytkowego muru miejskiego. W jednopoziomowej restauracji mieści się kilkadziesiąt wygodnych foteli oraz kanapy.

Centralne miejsce lokalu zajmuje bar, gdzie można podglądać masterów w akcji. W bogatym menu znajdziemy, oprócz sushi i tradycyjnych japońskich potraw oraz trunków, szeroki bukiet win. W karcie dań figurują rolki przygotowywane na indywidualne zamówienie tylko przy barze. Można skorzystać z oferty menu albo skorzystać z baru pływającego, gdzie każdy talerzyk oznaczony jest innym kolorem. Restauracja ma swój specjał: sushi serwowane na słodko mające postać deseru.

Przytulne wnętrza lokalnej restauracji Hito Sushi na osiedlu Nowy Horyzont przyciągają nie tylko okolicznych mieszkańców. Przytulne wnętrza lokalnej restauracji Hito Sushi na osiedlu Nowy Horyzont przyciągają nie tylko okolicznych mieszkańców.
Na koniec zaglądamy do Hito Sushi usytuowanej w Borkowie na osiedlu Nowy Horyzont. Lokalizacja tej restauracji sprawia, że mniej sprawdza się w porze lunchu, bardziej tętni życiem po pracy i wieczorami. Restauracja mimo swojego lokalnego charakteru, cieszy się popularnością klientów spoza okolicy - przybywają do niej goście z całego Trójmiasta, w tym wielu mieszkańców Sopotu. Przytulne wnętrza, utrzymane w charakterystycznej dla kraju kwitnącej wiśni harmonii kolorów, pozwalają na relaks. Podniebienia gości podbijają gunkanmaki z tatarem z łososia lub tuńczyka, czyli maki w kształcie łódki z kulką ryżu zawinięte w cienki plaster ogórka.

To tylko klika z kilkunastu trójmiejskich barów i restauracji sushi jakie działają w Trójmieście. Ich pełną listę znajdziecie tutaj: Restauracje i bary sushi w Trójmieście.

Miejsca

Opinie (195) ponad 10 zablokowanych

  • konsumpcja (11)

    zeby najesc sie sushi, musialbym wydac 150 zl na posilek. co to maja byc za porcje :(

    • 10 5

    • (3)

      najesc sie sushi to tak jak najesc sie kawiorem. Na sushi idziesz pokazac, ze jestes swiatowy, cool, masz kase i gardzisz kebabem z centrum Gdanska;) Fajnie potem w towarzystwie zaswiecic, niby mimochodem, ze tu ci bardziej smakuje, a tam mniej, bo przeciez masz doswiadczenie i Twoje podniebienie nie raz piescilo sushi...kumasz?:)

      • 19 9

      • znawcy się znaleźli... (1)

        sushi można się najeść już za 70 zł we dwie osoby (czyli mieści się to w cenie przeciętnego wyskoku do średnio drogiej knajpy). Nooo...chyba że najedzenie się jest dla niektórych równoznaczne z naw***niem:/

        • 6 11

        • najedzenie jest dla mnie rownoznaczne z troche wieksza iloscia niz 6 kawalkow ryzu/ryby 2x3x4 cm

          inaczej, najadam sie srednia pizza w jakimkolwiek lokalu. zeby tak samo najesc sie sushi, musialbym wydac 10 razy wiecej

          • 3 3

      • A kumasz ze niektorzy po prostu LUBIA sushi?

        • 3 1

    • Homemade (3)

      A ja wole zrobic w domu, wizualnie moze gorzej ale smakowo identycznie.

      • 5 2

      • Tez robie ale losos wedzony to jednak nie to samo co maslana surowa (2)

        • 1 2

        • Maślaną... (1)

          ... surową mrożoną bez problemu kupisz w Tesco i to taniej niż Łososia. A jeżeli sądzisz, że w suszarniach mają te ryby zupełnie świeże nie mrożone to się grubo mylisz.

          • 1 0

          • No i bardzo dobrze...

            że mają mrożone! Mrożenie zabija część bakterii i dzięki temu ryba jest bezpieczniejsza.

            • 0 1

    • Dla takich jak Ty jest taka knajpa co sie nazywa Biedronka (2)

      Tam kupisz sobie 1kg kielbasy za 7zl i napoj gazowany za 2.5 i sie tak nawpie....sz, ze bedziesz mogla od rana do fajrantu szychty bloczkow betonowych jechac, bez przestoju.

      • 10 6

      • Ostatnio w biedronce....

        ... też widziałem zestawy Sushi :-)

        • 2 0

      • :(

        to mi dowaliles. a ja np. wole restauracje chinska, gdzie porzadnie sie najem i nie zaplace fortuny.

        • 1 0

  • W Gdyni.. (2)

    oprócz hashi sushi, tylko lokal na wybickiego (sushi&you) spęlnia kryteria tej japonskiej strawy. reszta to ściema,jak cały ten sponsorowany artykuł

    • 5 2

    • tak

      tak

      • 1 0

    • sushi&you - marniutkie

      nabo gato - nie jadłam więc nie moge oceniac ale po menu widać, że maja pojęcie (mozna u nich odstac nawet kulki onigiri często pokazywane w anime :) jak bedzie gotówka na pewno spróbuję

      • 1 0

  • Dom Sushi (5)

    Zdecydowanie Dom Sushi. Zarowno w Sopocie Gdansku i w Toruniu. Zawsze ful profesjonalizm....Swierzo, czysto, milo z usmiechem i mega mega dobrze przyrzadzone kazde danie. Gratuluje obsludze i szefostwu!!!!

    • 5 24

    • "swierzo" ... do szkoły na lekcje języka polskiegio (1)

      • 11 0

      • Dom sushi...ja otworze dom mielonego i schoabowego i bede udawac, ze kawalek miesa moge wcisnac z dodatkami na 150 zl.

        • 11 1

    • (1)

      gdańsk do kitu, sopot super

      • 3 2

      • Dom Sushi SOPOT

        Profesjonalna obsługa, wszystko super. Dla mnie najlepsze miejsce w Trójmieście.

        • 0 2

    • Betty

      ful mega,mega swierzo...
      Z ciebie tez lepsza leminzyca

      • 1 0

  • jestem polakiem i jem,rosół, schabowego, bitki itd... a nie jakieś japońskie wynalazki (2)

    • 15 12

    • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • e tam

      Pracowałem w Japonii. Tamte sushi jakieś było inne. Do tego pili koniaki najlepszych marek z .. lodem. Jak whisky.
      Nasz "śledź po japońsku" nie jest gorszy do zimnej popitki.

      • 1 0

  • New Kansai Sushi (2)

    Szczerze polecam na ul Heweliusza teraz maja grupony

    • 1 20

    • nawet grupony..

      im nie pomogą. ogólnie nie polecam

      • 14 0

    • dobry żart

      najgorsze sushi w Trójmieście

      • 1 0

  • jedzcie surowe ryby, jedzcie ... (1)

    w Japonii jest najwięcej operacji usuwania pasożytów jelitowych

    • 12 3

    • Sushi nie musi być tylko z surowa ryba.

      • 5 0

  • Kansai sushi

    Jak zyje nie jadlem gorszego syfu nic kansai sushi!

    • 19 0

  • (4)

    nie jadlem nie jem i nie mam zamiaru ale wspolczuje tym ,,swiatowcom'' ktorym koles montuje jedzenie golymi dlonmi bez rekawiczek a w ktorych to dloniach calkiem niedawno mogl trzymac co innego jak ryz czy rybe,smacznego hehe.

    Inna sprawa to jakosc i brak jakiegokolwiek zwiazku tego co jest robione w Polsce przez Polakow po kursach oplacanych za unijne pieniadze z tym co robia prawdziwi japonczycy w japonskich restauracjach suschi.

    • 10 18

    • (2)

      a myślisz ze te wszystkie kebaby, zapiekanki czy inne wynalazki z ulicy to w rękawiczkach podają? Popatrz na panie w mięsnych jak ci kiełbę gołymi rekami podaje, w piekarniach jak bułki czy chleb macaja ludzie a na końcu pani sprzedawczyni która przed chwilą zmyła podłogę. W sushi barach co chwila przynajmniej ręce wycierają w ręcznik, bo musza je moczyć aby ryż się nie kleił do nich.

      • 5 0

      • (1)

        czasami zdazy mi sie zjesc w jerusalem przy u7 i ciapaty zawsze w rekawiczkach kebaba robi.

        • 0 0

        • ale chwile wcześniej był w kiblu. A wiesz dlaczego ciapaci nie witają się prawą ręką i dlaczego na ostatnim palcu maja dłuższy paznokieć? Zgadnij do wydrapywania czego on służy?

          • 0 0

    • Suschi.....

      • 1 0

  • Sztuczna sztuczność sztucznie pędzona...

    Panie Rafale mistrzu sushi, co Pan za pierdoły opowiada :) W sensie merytorycznym i filozoficznym ("wszystko co najlepsze powstało z biedy"). Pani "Betty Klusko", zdecydowanie Dom Sushi ODRADZAM, zarówno w Sopocie i Gdańsku. Zawsze full przerost formy nad treścią i ceny nad smakiem. ŚwieŻo (!!), czysto, miło, bez uśmiechu i "mega mega" niezbalansowana smakowo większość dań. Gratuluje obsłudze i szefostwu!!!!!

    • 8 0

  • sushi77 ale po za sezonem bo się nie spiesza i nie rozpada się, bo w sezonie jest tragedia

    • 3 4

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych

15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak nazywał się gdański klub, w którym zrodził się rock'n'roll?