• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dokąd na sushi? Trójmiejskie lokale z japońskimi specjałami

Marta Nicgorska
4 czerwca 2013 (artykuł sprzed 10 lat) 

Sushi to nie tylko dania z surowej ryby. Pomysłowość twórców tych japońskich smakołyków nie zna granic.



Smaki Japonii można poznać nie tylko w kraju kwitnącej wiśni. Żeby sięgnąć po kwintesencję japońskiej kuchni wystarczy zajrzeć do któregoś z licznych barów i restauracji sushi w Trójmieście. Pracują w nich sushimasterzy, którzy potrafią wyczarować oryginalne specjały. Nie dajmy się jednak zwieść! Sushi to nie tylko dania z surowych ryb.



Czy próbowałeś(aś) sushi?

W Trójmieście restauracje z kuchnią japońską cieszą się sporą popularnością. W lokalach, gdzie królują kompozycje z marynowanego (zaprawionego octem) ryżu i ryb, panuje ruch. Ale goście przychodzą tu nie tylko po to, by zaspokoić głód, ale także po to, by odkrywać nowe smaki, delektować się zdrową kuchnią, porozmawiać i uraczyć nietypowym alkoholem: winem śliwkowym, sake, japońskim piwem czy whisky.

Restauracje i bary sushi w Trójmieście - wybierz to miejsce, które ci najbardziej odpowiada. A po wizycie i degustacji wszystkie lokale możecie ocenić w naszym serwisie Oceniaj.

Dzisiejsze sushi, które gości na stołach w Europie i znane jest w Polsce, przybrało naprawdę rozwinięte formy - przygotowywane jest nie tylko z ryb surowych, ale także gotowanych, grillowanych, smażonych. Zawiera całą gamę warzyw i owoców.

Czy można mówić o sushi bez ryby? Brzmi kuriozalnie, ale dziś wegetariańskie kompozycje nikogo już nie dziwią i wiele restauracji uwzględnia je w swojej karcie. Wbrew powszechnej opinii sushi powstają nie tylko z ryb. Do ich sporządzenia niezbędny jest ryż, ale dodatki mogą być różnorodne: ryby, owoce morza, warzywa, nawet wołowina.

Trudno zliczyć rodzaje sushi serwowane smakoszom na całym świecie. Najpopularniejszą potrawą jest jednak Nigiri-sushi, formowane z plastrów świeżej ryby i kulek zakwaszonego ryżu. W trójmiejskich sushi barach znajdziemy wszystkie podstawowe formy sushi nigiri i maki w różnych stylach: futomaki, hosomaki, uramaki, gunkanmaki, temaki.

W Hashi Sushi sercem lokalu jest kaiten bar z fosą, w której między łódkami z sushi, pływają karasie. W Hashi Sushi sercem lokalu jest kaiten bar z fosą, w której między łódkami z sushi, pływają karasie.
Idąc szlakiem restauracji japońskich w Trójmieście warto zajrzeć do Hashi Sushi, które mieści się przy ul. Przebendowskich w sercu Orłowa, blisko głównej arterii miasta i w sąsiedztwie galerii handlowej Klif. Dwupoziomowa restauracja, której wnętrza wypełniają barwy drewna, jest przytulna. Zwłaszcza w weekend lokal przeżywa prawdziwe oblężenie. Masterzy uwijają się jak mrówki, przygotowując na oczach klientów zestawy sushi, których w karcie jest całe mnóstwo. Część gości zasiada tradycyjnie przy stoliku na pierwszym poziomie lub wybiera bardziej kameralne miejsce - w sali na dole przeznaczonej do spotkań biznesowych, imprez kameralnych oraz romantycznych kolacji we dwoje. Znaczna część z gości chętnie zajmuje miejsce na górnej kondygnacji, gdzie znajduje się kaiten sushi, czyli bar w kształcie elipsy z pływającymi łódeczkami z potrawami.

W samym sercu Gdyni, w Centrum Gemini, działa Moshi Moshi Sushi. Atutem tego miejsca jest lokalizacja oraz ciekawie i nowocześnie urządzone wnętrze. W menu znajdziemy wiele rodzajów sushi: całe zestawy, a także dania dla dzieci. Jest to jedno z nielicznych miejsc w Trójmieście, gdzie poza sake - najsłynniejszym japońskim alkoholem produkowanym z ryżu, napijemy się również 17-letniej japońskiej whisky Suntory Hibiki. Przy okazji, warto wspomnieć, że do sushi nie powinno zamawiać się sake, bo jak mawiają Japończycy, ryżu nie popija się ryżem. Z sushi najlepiej komponuje się piwo, wino śliwkowe lub zielona herbata.

W Sopocie na Monte Casino ma swoją siedzibę Dom Sushi. Jest to kameralna restauracja ukryta w podwórzu, do którego zaglądają stali bywalcy. Wnętrze restauracji z jasnego drewna nawiązuje do nowoczesnego, minimalistycznego wzornictwa. W lokalu nie znajdziemy tradycyjnych stolików. Sercem lokalu jest kaiten sushi bar. Fosą płyną drewniane łódki, na których znajdują się półmiski z kolorowymi talerzykami. Do każdego dania na łódce przyporządkowany jest odpowiedni kolor talerza i cena. Goście zasiadają na wysokich stołkach barowych ( w sumie lokal posiada 37 miejsc siedzących) i sami sięgają po kompozycje przygotowane specjalnie na ich życzenie.

Dużym plusem tego miejsca jest domowy klimat. Master wciela się w rolę gospodarza domu, umilając klientom pobyt rozmową - chętnie dzieli się swoją wiedzą o kulturze, kuchni czy zwyczajach panujących w Japonii. Kontakt z gośćmi i dialog pozwala poznać ich preferencje i wyczarować dania odpowiadające ich gustom. Flagowym daniem, jakie najczęściej zamawiają klienci, jest Dragon (Płonący Smok).

W przestronnej restauracji Mito Sushi uwagę przyciąga drewniana instalacja imitująca japoński krzew. W przestronnej restauracji Mito Sushi uwagę przyciąga drewniana instalacja imitująca japoński krzew.
W Gdańsku warto wstąpić do otwartego przed miesiącem przy ul. Szerokiej Mito Sushi. W wystroju lokalu połączono japoński minimalizm z europejską wygodą. Uwagę przyciąga imponująca drewniana instalacja imitująca japoński krzew. Szybko odnajdziemy wzrokiem świetnie wkomponowany w otoczenie ceglany mur - to fragment XVI-wiecznego zabytkowego muru miejskiego. W jednopoziomowej restauracji mieści się kilkadziesiąt wygodnych foteli oraz kanapy.

Centralne miejsce lokalu zajmuje bar, gdzie można podglądać masterów w akcji. W bogatym menu znajdziemy, oprócz sushi i tradycyjnych japońskich potraw oraz trunków, szeroki bukiet win. W karcie dań figurują rolki przygotowywane na indywidualne zamówienie tylko przy barze. Można skorzystać z oferty menu albo skorzystać z baru pływającego, gdzie każdy talerzyk oznaczony jest innym kolorem. Restauracja ma swój specjał: sushi serwowane na słodko mające postać deseru.

Przytulne wnętrza lokalnej restauracji Hito Sushi na osiedlu Nowy Horyzont przyciągają nie tylko okolicznych mieszkańców. Przytulne wnętrza lokalnej restauracji Hito Sushi na osiedlu Nowy Horyzont przyciągają nie tylko okolicznych mieszkańców.
Na koniec zaglądamy do Hito Sushi usytuowanej w Borkowie na osiedlu Nowy Horyzont. Lokalizacja tej restauracji sprawia, że mniej sprawdza się w porze lunchu, bardziej tętni życiem po pracy i wieczorami. Restauracja mimo swojego lokalnego charakteru, cieszy się popularnością klientów spoza okolicy - przybywają do niej goście z całego Trójmiasta, w tym wielu mieszkańców Sopotu. Przytulne wnętrza, utrzymane w charakterystycznej dla kraju kwitnącej wiśni harmonii kolorów, pozwalają na relaks. Podniebienia gości podbijają gunkanmaki z tatarem z łososia lub tuńczyka, czyli maki w kształcie łódki z kulką ryżu zawinięte w cienki plaster ogórka.

To tylko klika z kilkunastu trójmiejskich barów i restauracji sushi jakie działają w Trójmieście. Ich pełną listę znajdziecie tutaj: Restauracje i bary sushi w Trójmieście.

Miejsca

Opinie (195) ponad 10 zablokowanych

  • Napewno nie dom sushi!! (8)

    Najgorzej...

    • 52 32

    • (2)

      najlepsze, ze Hito Sushi jest w Borkowie, gdzie w nocy byla strzelanina. Kolesiowi zrobili sushi z kolan i kciuka.

      • 15 4

      • Od dziś zamawia już do sushi widelec... (1)

        ... z pałeczek już nie skorzysta... Fana porwań dla okupu jednak mi nie żal ;)

        • 1 0

        • mi tez nie, kto mieczem wojuje...na sushi tez nie pojdzie...raczej

          • 0 0

    • Super dom sushi sopot (1)

      dokładnie tak, jak napisał ktoś wyżej - dom sushi w gdańsku jest beznadziejny, a w sopocie nigdy nie miałam jakichkolwiek nieprzyjemności i bardzo polecam

      • 5 11

      • Dom Sushi w Gdańsku i w Sopocie - rewelacja!!!

        Uważam, że zarówno Dom Sushi w Gdańsku jak i w Sopocie prezentuje bardzo wysoki poziom. Uwielbiam odwiedzać i jedno i drugie miejsce! Zawsze spotyka mnie przemiła i kompetentna obsługa, świeże produkty i po prostu poezja smaków. Dom Sushi w Gdańsku jest mniejszym lokalem, ale bardzo klimatycznym - świetna lokalizacja nad Motławą. Kwestia dowozu dla mnie w ogóle nie wpłynęła na jakość obsługi a jestem tam co najmniej kilka razy w miesiącu...Tylko Dom Sushi!

        • 2 1

    • (1)

      też się zgodzę tylko połowicznie.
      Sopot od samego początku daje przykład.
      Gdańsk jak się otworzył było ok, ba nawet na pierwszej bodaj edycji gdańska za pół ceny dawali rade. Ostatnimi czasy jednak są tak zajęci dowozem, że można umrzeć z głodu czekając na miejscu ja jedzenie.

      • 4 3

      • A ja wolę gdański Dom Sushi. Przede wszystkim ze względu na lepszy kontakt z masterami, atmosfera miejsca też sympatyczniejsza, a z jedzeniem nigdy żle nie trafiłem. Zaglądam tam co najmniej raz w miesiącu od blisko 2 lat i nie żałuję ani jednej wizyty. Małą laurka, ale imo zasłużona.

        • 4 0

    • lutek nie pluj we wlasne gniazdo :D

      • 0 0

  • To artykuł czy materiały prasowe otrzymane od managerów tych knajp...? (4)

    Wstyd coś takiego publikować bez dopisku "Artykuł sponsorowany" - serio!

    PS Z Sopotu do Borkowa, to chyba raczej kronika kryminalna ostatnio.

    • 53 15

    • józek idż na kebaba i sie nie spinaj ;)

      • 10 10

    • (1)

      Ja do Borkowa na sushi zasuwam z Gdyni i warto

      • 3 2

      • jako wlasciciel musisz przeciez

        dojezdzac do pracy

        • 8 1

    • Hito tętni życiem po pracy? hahaha jak czasami widać tam klientów to jest sukces. "przybywają do niej goście z całego Trójmiasta, w tym wielu mieszkańców Sopotu" bo miejscowi nie chcą tam zaglądać, ale elyta z sopotu to jest to, taaa. Popieram przedmówce, słaby tekst z daleka wieje ściemą.

      • 1 1

  • nawet nie wiecie jakie robale są w rybach blee .. (3)

    • 21 21

    • .. (1)

      Robal który przeżyje -30 stopni minimum dobę?? hm..

      • 0 5

      • czyli martwy robal juz jest ok

        • 4 0

    • zazdrosnik

      ty zazdrosna cebulo mowisz tak bo nigdy suszi na oczy nie widziales!!!!!!!!!!!!!

      • 0 0

  • (2)

    Daję żart:
    Po sushi mnie suszy!
    He, he ,he

    • 27 11

    • Taki suchar

      Że aż mi isę pic zachciało :)
      Kciuk w górę za samą próbę :)

      • 13 1

    • w sam raz na familiadę

      • 17 0

  • (6)

    Sushi jest passé

    • 21 22

    • w jaki sposób smak może być passe?

      chyba że masz na myśli lansowanie się w knajpach, ale to akurat ja mam w d*pie, za to smak sushi bardzo lubię

      • 13 4

    • (4)

      dokladnie! byla moda na sushi teraz cisniemy dalej... kuchnia libanska i inne takie takie. Teraz na suszi chodza juz tylko ludzie ktorzy kupuja na gruponie i ubieraja sie w reserved.

      • 26 5

      • teraz ubieramy się w Praktikerze (3)

        • 10 0

        • zamiast "zerówek".. (1)

          ..okulary ochronne :]

          • 6 0

          • Castorama

            Tam są fajne ogrodniczki na lato i rękawice gumowe na motor

            • 1 0

        • to mnie k.rwa rozsmieszyles

          serio. dobre. kciuk do gory

          • 0 0

  • cena?

    chcesz zabrac kobiete do domu sushi? bez 300zl sie nie ruszaj :D
    ewentualnie wczesniej donera machnac co by najedzonym na sushi juz isc :P

    • 45 17

  • ha ha ha, lansowanie się na "sushi" juz nie jest modne (2)

    młodzi i wykształceni z wielkich miast płacący krocie za kulki ryżu niestety podupadli finansowo i ogłosili, ze sushi jest passe

    • 50 12

    • (1)

      spoko spoko lansuje sie dalej :) teraz odnawiamy sobie stare japonskie motocykle i jezdzimy po kafejkach w porsche 912

      • 3 2

      • eee, ale to już garstka w porównaniu z ilością miłośników "sushi"

        był czas, że każdy sweterek z byle korpo chodził z laskami na sushi

        • 13 0

  • Dają ogórka zamiast avocado :/ (5)

    To praktyka w jednym z sopockich restauracji sushi.

    • 26 3

    • a w nabogatosushi w gdyni cebulke prazona i majonez fffuuuuuuujjjj

      • 11 1

    • O kappamaki nie słyszano? (1)

      Szczerze mówiąc - nie sądzę cię "oszukiwali".
      może to po prostu kappamaki??

      • 1 4

      • To nie było kappamaki. Zamawiam futomaki, hosomaki i california z avocado w środku ... i oszukują

        Z avocado jest problem, bo ciężko jest magazynować avocado które jest dojrzałe i nadaje się do jedzenia. Dlatego oszukują i okłamują Klientów.

        • 6 0

    • powinni sie nazywac ogorek! (1)

      • 1 0

      • ... dokładnie tak

        Nie przez przypadek w poście użyto takiej właśnie pisowni "avocado".

        • 1 0

  • Prawdziwe Sushi

    Tylko niemieckie i z ziemniakami

    • 40 4

  • Niedawno był taki "artykuł" dokładnie o tych samych knajpach (5)

    A o Tokyo Sushi znowu nic....
    Nie zapłaciliscie chyba za reklamę????

    A ja tylko u was jadam ;)

    Chociaz ostatnio zdradzam was z Kyoto Sushui z Chwarzna (!!),
    Są jeszcze słabui technicznie ( rolki się rozpadają:( ale za to taniej i smacznie ;)

    Fanka Sushi :)

    • 31 6

    • .

      Ja też nie rozumiem, czemu nie ma nic o Tokyo Sushi. Lokalizacja w centrum Gdyni, lokal fajny, ceny też przystępne, od czasu do czasu i jakiś groupon się trafi. A na trojmiasto.pl milczą o tym lokalu, milczą..

      • 1 3

    • Byle tanio

      "Są jeszcze słabui technicznie ( rolki się rozpadają:( ale za to taniej i smacznie "

      Masakra, byle jak zjesc, byle tanio? Zadziwiają mnie takie osoby.

      • 1 4

    • Tylko Tokyo Sushi! Po remoncie jest jeszcze lepiej polecam

      • 0 1

    • (1)

      współczuję, bo Tokyo sushi jest chyba najgorsze w Trojmiescie. Tego nawet nie mozna nazwac sushi..

      • 2 0

      • dlaczego?

        dlaczego Tokyo Sushi jest najgorsze?
        argumenty proszę

        • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (1 opinia)

(1 opinia)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jacek Kłosiński prowadzi bloga z dziedziny: