- 1 24-letnia Aneta Kręglicka w 1989 roku (74 opinie)
- 2 Mamy to! 24-latek wygrał Ninja Warrior (80 opinii)
- 3 Córka znanego biznesmena w telewizji (321 opinii)
- 4 Za kilka lat wspomnisz moje słowa (104 opinie)
- 5 Wracają Targi Rzeczy Ładnych (18 opinii)
- 6 Słynny pisarz z Gdańska bohaterem muralu (35 opinii)
Dorsz z kurkami i dynią Gdyńskim Przysmakiem
Połączenie nadmorskich i kaszubskich składników, czyli dorsz bałtycki z kurkami i puree z dyni z nutką jałowca, który wymyślił Przemek Roman, wygrał konkurs na Gdyński Przysmak.
Dla jury ważny był nie tylko smak i aromat potraw, ale też ich wygląd oraz motyw przewodni, który miał kojarzyć się z Gdynią. Nic dziwnego, że jednogłośnie wygrał Przemek Roman, z propozycją potrawy, którą nazwał "Letnio-jesienny dorsz bałtycki z kurkami i puree z dyni z nutką jałowca".
Danie można bez większego kłopotu wykonać we własnej kuchni z ogólnodostępnych składników. Prostota okazała się także pyszna.
- To danie jesienne ze względu na dobór składników, nadmorskie ze względu na rybę, kaszubskie dzięki kurkom i korzennym warzywom z jałowcem jako puree. Jałowiec, jako zapach z kaszubskich lasów, w oryginalny sposób łączy temat grzybów z rybą, co jest trendem często spotykanym w daniach - mówi przewodnicząca jury Ewa "Malika" Szyc-Juchnowicz.
Zobacz przepisy na zwycięskie dania
Drugie miejsce przyznano Beacie Waśniewskiej za przepis na gęsie udka z sosem rokitnikowo-pigwowym. Na podium zmieściła się też kuchenna fantazja Katarzyny Jastrzębskiej, która zaproponowała muszle faszerowane rybą i pomidorami w sosie kurkowym.
- To, co warte podkreślenia, to wysoki poziom wszystkich przepisów. Nie były to proste dania z trzech składników, tylko naprawdę wykwintne potrawy, a większość przepisów była świetnie skomponowana pod względem doboru składników. Górowały przepisy z ryb i z grzybów, ale nie brakowało przepisów słodkich czy na nalewki z owoców - podsumowuje Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni organizującej konkurs.
Miejsca
Opinie (26) 4 zablokowane
-
2014-09-30 12:01
brak przepisu (5)
poraz n-ty. Może mi ktoś wytłumaczyc jaki jest sens pisać o daniu nie mając możliwości stworzenia go samemu ? Jeżeli zachęcacie do konsumpcji w takim i owakim miejscu to powinniście dać informację czytelnikowi że jest to artykuł sponsorowany...
- 22 13
-
2014-09-30 12:07
Masz w artykule odnośnik: (3)
"Zobacz przepisy na zwycięskie dania"
- 12 0
-
2014-09-30 14:27
a jak ktoś (2)
nie ma open office albo microsoft office ? to co ?
- 4 8
-
2014-09-30 14:29
to niech sobie zainstaluje
open office jest za free
- 4 0
-
2014-09-30 14:43
Masz internet i czas na pisanie głupot, to już dawno byś sobie zainstalował tego open office.
- 2 0
-
2014-10-02 11:05
w Pucku są świetne pierogi z kurkami
gdzieś w centrum, nie pamiętam dokładnie,
w Gdańsku dobre pierogi robi szef pubu niedaleko akademików PG,
tam gdzie koźlaka mają.- 0 0
-
2014-09-30 12:46
a dlaczego na zdjęciu nie ma pieknej przewodniczącej z dredami?
Przecież Pani Ewa jest bardzo medialna osobą i do tego wiele robi, aby ożywić Świętojańską.- 4 6
-
2014-09-30 12:57
gdzie podaja
tego dorsza z kurkami???
- 8 2
-
2014-09-30 12:58
A jak wygląda kwestia praw do tych potraw?
Oby nie było jak ze słynnym już "falującym śledziem" dwa lata temu.
- 10 0
-
2014-09-30 13:10
"Połączenie nadmorskich i kaszubskich składników..." (3)
Tereny nadmorskie od Białogóry, poprzez Półwysep Helski, po Gdynię (a patrząc na zasięg występowania gwar dialektu północnokaszubskiego, to tak od Smołdzina po Gdynię), to też Kaszuby panie Sielski. Tereny te zamieszkiwane są przez takie grupy etniczne jak: Mòrzanie, Rëbôcë (jak panu się wydaje, co to znaczy panie Sielski?) czy Bëlôcë.
- 6 4
-
2014-09-30 13:22
chorzy doktorzy.... (2)
Tereny nadmorskie to również Tatry, bo leżą w kraju nadmorskim.... Jeśli więc nie rozumiesz, co oznacza rozgraniczenie PRAWDZIWYCH Kaszub od takich miast jak Gdańsk czy Gdynia, to raczej powinieneś swoje "mondrości" zachować dla swoich...
- 2 6
-
2014-09-30 13:35
(1)
A gdzie ja coś pisałem o Gdańsku?
Ale Jastrzębia Góra, Władysławowo, Hel czy Puck (czyli tam gdzie mieszkają rybacy poławiający dorsza) to są PRAWDZIWE KASZUBY a nie tereny luźno związane, więc co się pucujesz?- 5 2
-
2014-10-01 05:16
Warszawa oraz Bruksela
to stolyce Kaszub!
- 0 1
-
2014-09-30 13:22
kaszubskie podniebienia
kaszubi maja zle podniebienia smakow nie czuja tylko dotacje doili
- 2 9
-
2014-09-30 17:04
miał byc szczur w zalewie sledziowej :/ (2)
- 6 3
-
2014-09-30 17:14
a myślałem, że tępak po gdańsku
- 1 3
-
2014-09-30 18:18
chyba miałeś na myśli szczura w zalewie ściekowej? ;)
- 2 0
-
2014-09-30 18:09
Cieszę się
Bo gdyby wygrało to co zajęło II miejsce to byłaby dopiero tragedia.
- 5 0
-
2014-09-30 18:59
te gęsie udka wyglądają jak MARTWE udka (1)
jakby ich właściciel najpierw zdechł...kolor jakiś dziwny mają.. niesmacznie to wygląda...
- 6 0
-
2014-10-01 23:07
Normalnie wyglądają. Osoba która przystąpiła do konkursu nie zna się na fotografowaniu i nie wie że do takich zdjęć trzeba wybrać trendy talerz, ciepłe światło i najlepiej fotę strzelać pod kątem ; )
- 0 0
-
2014-09-30 19:02
w sumie
pierwszy przepis fajny ale...
Gdynia to port
otwarty na Świat
Hej Johnny Walker....
łączenie tego z kaszubszczyzną jest lekko spalone...- 7 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.