• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Festiwal kawy pełen smaków, aromatów i przydatnej wiedzy

Ewa Palińska
11 sierpnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Festiwal Kawy w Plenum
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy
  • Uczestnicy

Co wpływa na to, jaki smak i aromat ma kawa? Jakie są metody jej parzenia? Jak prawidłowo przygotować i podać kawę? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań związanych z niełatwą sztuką przygotowywania "małej czarnej" możemy uzyskać podczas Festiwalu kawy, który w sobotę i niedzielę odbywa się w Plenum przy Ulicy Elektryków. W programie znajdują się liczne pokazy, szkolenia i konkursy, a także "cuppingi" - specjalne degustacje, podczas których sprawdza się i ocenia smak kawy.



Parzenie kawy to sztuka, a na jej smak i aromat wpływa wiele czynników. Mieli okazję się o tym przekonać ci, którzy w sobotę odwiedzili Festiwal kawy na Ulicy Elektryków. Na przeszło 20 stoiskach zaprezentowano to, co w sposób bezpośredni bądź pośredni ma związek z kawą - od nowoczesnych ekspresów poprzez designerskie akcesoria, aż po przekąski i słodkie wypieki.

Wydarzenie zapowiadaliśmy w kalendarzu imprez oraz cyklu Planuj tydzień - czytaj w każdy czwartek o godz. 10


Największymi gwiazdami imprezy byli bariści, którzy nie tylko przygotowywali i serwowali kawę, ale także dzielili się cenną wiedzą na jej temat. Można było posmakować różnych rodzajów kaw, parzonych różnymi metodami, a po dokonaniu oceny kupić sobie tę, która smakowała nam najbardziej.

- Zaskoczyło mnie, że ta sama kawa parzona metodą przelewową smakowała zupełnie inaczej, niż parzona w ekspresie ciśnieniowym - opowiadała jedna z osób odwiedzających targi. - Moim zdaniem największą wartością tej imprezy jest możliwość porozmawiania z różnymi baristami. Uważałam siebie za wielkiego znawcę kawy, a tutaj okazało się, że sporo nauki jeszcze przede mną.

Chętnych do udziału w licznych cuppingach nie brakowało. Chętnych do udziału w licznych cuppingach nie brakowało.
Kawy, w które mogliśmy się zaopatrzyć na stoiskach wystawców, nie miały wiele wspólnego z tymi sprzedawanymi masowo.

- Kiedy kupujemy jajka zwracamy uwagę na to, żeby były świeże, bo inaczej po zjedzeniu możemy się rozchorować. Z kawą jest podobnie - jeśli zależy nam na tym, aby smak i aromat był jak najlepszy, kupujmy kawę świeżą, a więc świeżo paloną. Ta, którą ja mam dzisiaj ze sobą, była palona 2 dni temu - opowiadał podczas swojego "cuppingu" Łukasz Stępniak, barista z Java Coffee Roasters.
Cupping to specjalna technika degustacji kawy, w której profesjonalnie określa się rodzaj smaku i aromatu kawy, porównując ze sobą jej różne rodzaje. W kilku filiżankach tej samej wielkości parzy się różne kawy (gramatura kawy i czas parzenia są takie same w przypadku każdej z nich). Po zaparzeniu zbiera się powstałą piankę i przechodzi do degustacji, która odbywa się w szczególny sposób. Kawę próbuje się z łyżeczki, charakterystycznym głośnym siorbaniem. Chętnych do wzięcia udziału w takich cuppingach podczas Targów kawy nie brakowało.

Jak przygotować perfekcyjną kawę? Takie zadanie postawiono przed baristami biorącymi udział w konkursie. Jak przygotować perfekcyjną kawę? Takie zadanie postawiono przed baristami biorącymi udział w konkursie.
W ramach imprezy odbył się również konkurs dla baristów. Uczestnicy otrzymali za zadanie perfekcyjną realizację konkretnego zamówienia, a więc przygotowanie konkretnej kawy i podanie jej osobie zamawiającej. Walka była zaciekła, a kryteria oceny wysokie, bo grono jurorów zasilili ci, którzy na temat sztuki parzenia kawy wiedzę mają ogromną, m.in. Damian Burgess, główny szkoleniowiec Caffe Vergnano.

Ogromną zaletą Targów kawy jest "strefa relaksu" - miejsce, w którym pomiędzy kolejnymi degustacjami można przekąsić ciastko, zjeść większy posiłek czy po prostu spędzić czas na rozmowie z pasjonatami kawy. Zainteresowanie imprezą było spore, jednak dzięki stałej rotacji zwiedzających, z dostępem do ekspertów czy wystawców nie było problemu.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (50) 3 zablokowane

  • Dobre espresso to podstawa (3)

    Zamiast bić konia nad nowatorskimi sposobami parzenia czy podawania kawy, spróbujcie kawy z najzwyklejszego baru we Włoszech lub Portugalii.
    W trójmieście bary mają wypasiony sprzęt, super ekspresy ale to co tam się sypie to czasem ciężko nazwać kawą. Takie chyba są oczekiwania większości konsumentów i Chyba nikt nie zwraca uwagi. Właściwie to wszystko jedno jaka tam będzie kawa

    • 7 4

    • Włoskie bary są lepsze, zdecydowanie lepsze.

      U nas się sypie do ekspresów zleżały kit, najtańszy kit w małej ilości. Kiedyś po przyjeździe z Włoch, zapytałem w pewnym miejscu dlaczego kawa zrobiła się zdecydowanie słabsza. Powiedzieli, że klienci przychodzili ze skargami, że jest za mocna. Może ludzie chcą pić słabą lurowatą kawę. Rozumiem, że u nas nie espresso sycylijskiego, ale ta wszechobecna lura to dramat. W niektórych miejscach proponuje się dodatkowego shota, czyli z góry się zakłada, że wersja standardowa to lura i że warto podpłacić parę złotych za moc.

      • 2 0

    • Co ciekawe, cena smacznej kawy we Włoszech jest z reguły dużo niża od tej byle jakiej

      w Polsce, czy np. w Niemczech. No właśnie, w Polsce ceny zbliżone są do niemieckich i brytyjskich.

      • 3 0

    • no ale co zrobisz... zapytasz jaka dajecie kawe to pewnie wiekszość gały wypuści bo niewie o co ci chodzi, a o awanture w kawiarni nie problem, wystarczy ze znajdzie sie ciekawski klient. Sprawdzac wszystkie kawiarnie po kolei.... chyba ze ktos ma urlop. zyjemy w ciezkich czasach gdzie pracuje sie za kare

      • 0 1

  • Świat alkoholi, festiwal kawy

    Królestwo pierogów, karnawał pizzy.

    • 13 2

  • Maniek był ?

    Jak był, to kawka była na pewno dobra :))

    • 2 0

  • Tacy eko (1)

    pewnie jedzą wege burgery, ale kawa, którą pół świata trzeba przewieźć jest już ok :)

    • 6 1

    • Lepsza kawa, ktora rosnie w Polsce.

      • 0 0

  • Tylko mrożona kawka smak espresso z Biedronki, czerwony kubek

    • 2 2

  • Kiedy powtórka ?

    Chetnie sie wybierzemy

    • 1 0

  • Czy mozna bylo napic sie rozpuszczalnej ekspresso?

    • 1 0

  • Porażka ze składanymi kubkami do kawy

    ci panowie co sprzedawali te gumowe kubki składane na stoisku właśnie tam wcisneli taki bubel za 50 zł że szok.... kawy sie nie da z tego pić bo tak wali gumą i plastikiem że szok. Nic dziwnego że tego towaru nigdzie jeszcze nie ma w sklepach. I mam nadzieje że nie będzie. Negatywna opinia dla tej marki!

    • 2 0

  • kate

    chyba barmani

    • 0 1

  • co to jest ta barista??????

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych

15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Make Life Easier to blog prowadzony przez: