- 1 Afera o kolekcjonerską monsterę (51 opinii)
- 2 Planuj Tydzień: koncerty i wiosenne targi (13 opinii)
- 3 Koniec przygody Hakiela w TzG (45 opinii)
- 4 Córka znanego biznesmena w telewizji (325 opinii)
- 5 Mamy to! 24-latek wygrał Ninja Warrior (93 opinie)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (214 opinii)
Gdańskie Święto Chleba na Jarmarku św. Dominika
Pokazy, degustacje, porady ekspertów, technologów żywności i dietetyków, koncerty, ale przede wszystkim konkursy na najlepsze wypieki - to atrakcje, jakie przygotowano dla uczestników Gdańskiego Święta Chleba, odbywającego się w niedzielę 24 lipca na Targu Rybnym, w ramach Jarmarku św. Dominika. Impreza potrwa do godz. 18.
Tak różnego np. od popularnych ciepłych bułeczek z marketów, dyskontów czy sklepów spożywczych, przygotowywanych z pieczywa głęboko mrożonego, o znikomych walorach smakowych czy odżywczych.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście - kalendarz imprez
Degustacje i zakupy
Możliwość promocji własnych wypieków piekarze i cukiernicy, biorący udział w Święcie Chleba, wykorzystali z nawiązką. Na prowadzonych przez nich stoiskach można było znaleźć chleby w różnych wariantach smakowych, z różnego rodzaju ziaren, mąk, w tym bezglutenowe. Chleby rzemieślnicze są formowane ręcznie, a że piekarzom fantazji nie brakuje, na stoiskach prezentowane były wypieki w najróżniejszych kształtach. Ktoś ze zwiedzających nazwał te arcydzieła chlebowymi rzeźbami i - abstrahując od techniki - ciężko się z nim nie zgodzić.
Jedno jest pewne - ze Święta Chleba nikt raczej głodny nie wrócił. Piekarze i cukiernicy co rusz zapraszali uczestników imprezy do degustacji, a później - jeśli coś szczególnie zasmakowało - do zakupu oferowanych przez nich wypieków. Ci, którzy odwiedzili Targ Rybny w samo południe i wzięli udział w ceremonii otwarcia, mogli się też załapać na urodzinowy tort, którym z okazji jubileuszu 45-lecia częstowała piekarnia i cukiernia B&J Jarzębińscy.
Kultura na Jarmarku św. Dominika
Jagodzianki i piernikowe kłosy
Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się jednak nie tylko chleby.
- Wreszcie mamy okazję w jednym miejscu kupić jagodzianki z kilku różnych miejsc i porównać ich smaki - opowiadała Marta. - Różnice w cenach są dość znaczne - za najtańszą płaciłam 3,5 zł, za najdroższą 10 zł. Nie powiem, która okazała się najlepsza, bo jeszcze ich nie spróbowałam. Po tych wszystkich degustacjach chwilowo nie mam na nie miejsca - śmiała się.
Na stoiskach można było nabyć nie tylko jagodzianki, ale najróżniejsze słodkie wypieki. Uczestnicy imprezy zachwycali się też smakiem piernikowych kłosów z Ukrainy, które rozdawano za darmo.
Jagodzianki od 5,50 do 17 zł. Liczy się waga i ilość jagód
Konkursy dla profesjonalistów i amatorów - pasjonatów
Stałym elementem wydarzenia jest konkurs "Smakołyk Święta Chleba", w którym udział mogą wziąć piekarze i cukiernicy uczestniczący w imprezie. Rywalizacja odbywa się w dwóch kategoriach - wyrób piekarniczy i wyrób cukierniczy.
Dodatkowo, podczas Święta Chleba odbędzie się konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku, organizowany przez Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku. Tu udział może wziąć każdy, kto będzie miał ochotę poddać pod ocenę swój własny wypiek.
Koncerty i atrakcje dla dzieci
Organizatorzy Święta Chleba zadbali też o to, aby umilić uczestnikom czas pomiędzy kolejnymi piekarniczo-cukierniczymi atrakcjami. W programie znalazły się koncerty cover bandu Rock&Rollersi oraz tematyczne konkursy i zabawy dla dzieci, prowadzone przez Teatr QFER.
Impreza ma się zakończyć o godz. 18. Jeśli jesteście pasjonatami chleba rzemieślniczego, czy po prostu łasuchami, warto czym prędzej udać się na Targ Rybny.
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (47) 6 zablokowanych
-
2022-07-24 15:06
(1)
Ok ale gdzie to później kupić
- 4 2
-
2022-07-24 15:28
No w tych piekarniach
One mają to wszystko na co dzień w swojej ofercie. Niektóre tez wysyłają chleby. Można je zamawiać przez internet.
- 2 1
-
2022-07-24 15:49
2-3 lata temu wybrałem się na targi chleba na JD (10)
mam wrażliwy jak barometr żołądek i nie mogę jeść standardowego pieczywa więc piekę sobie żytni chlebuś na zakwasie sam bo takowy mi nie szkodzi. Na tymże jarmarku kupiłem kilka dla spróbowania. Oczywiście wszystkie zgodne z założeniami. Zdrowe, ładnie wyglądające, żytnie na zakwasie. Po konsumpcji ciężko się rozchorowałem na kilka dni. Więcej już nie zaryzykuję bo chcę jeszcze pożyć.
- 26 14
-
2022-07-24 17:01
nie ryzykuj
- 6 0
-
2022-07-24 20:06
Nie trzeba było konsumować mogłeś zjeść
- 5 2
-
2022-07-24 20:07
(3)
Chlebuś. Uwielbiam takie zdrobnienia.
- 5 0
-
2022-07-24 20:22
(2)
Chlebuś, bułeczka, tościk i wódeczka.
Tez to lubię- 6 0
-
2022-07-24 20:34
pieniąszki....
- 5 0
-
2022-07-25 03:46
Do wódeczki to pasuje śledzik :)
- 0 0
-
2022-07-24 21:46
(1)
Cienka opowieść, wiesz co ci zaszkodziło? Żyj ale nie żryj. I nie psuj dobrego smaku innym.
- 1 3
-
2022-07-28 15:47
Mądrala się znalazł
- 0 0
-
2022-07-25 11:04
Fotograf to zly czowiek
Te zdjęcia lamią prawo do prywatności
- 2 1
-
2022-07-28 15:46
Mam podobnie i już nie ufam nieznajomym, mam tylko 3 miejsca w których mogę kupić chleb, który nadaje się do jedzenia.
- 0 0
-
2022-07-24 15:50
Kropek ma bdb wyroby, szkoda że mają tak mało placówek w Trojmieście... (3)
A z tego co widzę, nie pierwszy już raz prezentują na Jarmarku takie cudaczne wypieki.
- 15 5
-
2022-07-24 19:56
Kropek
Popieram pyszne pieczywo
- 5 4
-
2022-07-24 22:11
(1)
Gorszych wypieków nie jadlem jak z tego kropka. Obrzydliwe chleby jak z marketu i ciasto jak z proszku. Nigdy więcej
- 4 8
-
2022-07-24 22:37
patrząc na ilość plusów, ta opinia wygląda jak szpila od kogoś z konkurencyjnej firmy? xD
- 4 2
-
2022-07-24 16:20
(4)
Niech lepiej wszystkich informuja o wszystkich skladnikach stosowanych do wypieku tych chlebow. Jezeli stosuja gotowe juz mieszanki mak z enzymami i chemia to ja dziekuje za te smacznosci.
- 42 2
-
2022-07-24 20:08
(3)
Mak z enzymami? Jakimi? Pytam poważnie.
- 2 5
-
2022-07-24 20:30
Nie, nie pytasz się poważnie tylko się czepiasz. (1)
Tymczasem prawda o produkcji chleba jest przykra. Dodaje się do mąk masę składników chemicznych a to na poprawienie smaku a to na konserwację tudzież wzrost, pulchność. Z resztą sam proces zmielenia mąki "na atomy" w młynach elektrycznych jest już bardzo szkodliwy ale... po grzyba ja tu się rozpisuję... i tak wiesz lepiej, nieprawdaż?
- 12 3
-
2022-07-25 13:05
Ty pokazujesz najwięcej wiedzy pisząc o mieleniu mąki "na atomy" w młynach.
I to jeszcze elektrycznych! A jak elektryczne to mają elektrony, to zupełnie jak te atomy, a jak wiadomo atomy to radioaktywność bo się ich używa w elektrowniach atomowych...
- 0 2
-
2022-07-28 15:49
Z pestycydami, herbicydami, fungicydami i co jeszcze sobie życzysz.A enzymy ? To ziarenko może kiełkować , wyobrażasz sobie jakikolwiek proces bez enzymów.
- 0 0
-
2022-07-24 17:22
Ile chlebek ze smalcem? 100 zł starczy? (4)
- 13 4
-
2022-07-24 17:52
A może być młodzieńczy?
- 5 0
-
2022-07-24 18:03
Jak się zarabia to się wydaje. Jak się liczy na socjal
to trudno sam tak wybrałeś.
- 0 2
-
2022-07-24 18:32
Powiedz mi lepiej gdzie smalec kupić, ale taki prawdziwy, wytapiany a nie wygotowywany
Ten topiony ze skwarkami smakuje zupełnie inaczej niż gotowany. Dlatego czasami sam topię. Palce lizać. Samodzielny razowiec, topiony smalec i posypka solą. Mmmm... Nie ma smaczniejszego.
- 6 0
-
2022-07-24 18:45
Od 3 do 7 za dużą kromkę ze smalcem i ogórkiem.
- 0 0
-
2022-07-24 17:23
(1)
Najlepsze i najzdrowsze chleby i bułki są w Jancy i u Lipińskiego. Komu nie zwisa co je, to znajdzie te piekarnie w Trójmieście :-)
- 8 7
-
2022-07-24 17:33
i u Majchrowskiego
ale tam kupienie chleba graniczy z cudem, tak szybko się kończy.
- 8 1
-
2022-07-24 17:25
Chleb ze smalcem i z ogórkiem 35 zł!!! (3)
- 17 3
-
2022-07-24 17:55
dla chętnych, ja uważam że za drogo i nie kupię . ty też możesz zrezygnować doktorze
- 5 2
-
2022-07-24 18:05
No i co z tego. Kogo stać to kupi. (1)
Zazdrościsz. Weź się do roboty.
- 0 9
-
2022-07-24 19:31
Złodzieja stać
a nie robotnika.
- 7 0
-
2022-07-24 19:27
Wkrótce ludzie przestaną jeść chleb. (1)
Za drogi będzie .
- 10 5
-
2022-07-28 15:50
Szkodliwy
- 0 0
-
2022-07-24 19:50
A tak reklamowane świeże i zdrowe ... (2)
...wypiekiz dwóch znanych sieci B i L też miały swoje stoiska?
- 3 0
-
2022-07-24 20:10
Nie. U nich i tak wszystko schodzi na pniu.
- 4 0
-
2022-07-25 19:09
Wszystkie tzw "świeże" wypieki
w tych i in sieciach robione są mrożonek. Liderem w produkcji mrożonego substytutu pieczywa jest Bułgaria. Główny sklad tego tzw pieczywa to wzmacniacze, ulepszacze i spulchniacze ...smacznego.
- 0 0
-
2022-07-24 20:55
Słuszną linię ma nasza władza.
Mamy święto chleba. NIebawem święto cukru, święto węgla...może święto pełnego baku z benzyną.
Najważniejsze są jednak tradycyjne polskie święta: święto piwa i święto okowity.- 8 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.