Wiadomości

stat

Gdańszczanie chcą jeść nocą. Oceniamy Noc Restauracji

Atrakcją imprezy był pokaz live cooking. Nz. pokaz w Verres en Vers w hotelu Radisson Blu.
Atrakcją imprezy był pokaz live cooking. Nz. pokaz w Verres en Vers w hotelu Radisson Blu. fot. Anna Szczodrowska/Trojmiasto.pl

Gdańszczanie chcą chodzić późnym wieczorem do restauracji i chcą próbować niecodziennych potraw. Pokazała to pierwsza edycja imprezy Noc Restauracji, która odbyła się w kilkunastu gdańskich lokalach z piątku na sobotę.



Gdańszczanie zainteresowali się imprezą. Frekwencja w większości lokali nie była zła. Nz. Barbados.
Gdańszczanie zainteresowali się imprezą. Frekwencja w większości lokali nie była zła. Nz. Barbados. fot. Anna Szczodrowska/Trojmiasto.pl

Jak oceniasz organizację Nocy Restauracji?

na plus, oby więcej takich inicjatyw 35%
nie mam zdania, nie byłem 49%
kiepsko, organizatorzy muszą popracować nad formułą 16%
zakończona Łącznie głosów: 238
Pierwsza gdańska edycja Nocy Restauracji miała odrobinę pecha. Jak na złość, w piątek nastąpiło załamanie pogody. Jesienne temperatury i ulewny deszcz na pewno nie zachęcały gdańszczan do opuszczenia domów i wybrania się na nocny spacer szlakiem kilkunastu restauracji biorących udział w imprezie.

Wielkich tłumów więc przy stolikach nie było. Pod tym względem wyróżniał się tylko Barbados, gdzie niebawem ruszy lokalny browar. Lokal był pełen. Nie oznacza to jednak, że pozostałe wnętrza świeciły pustkami. Klientów przybyło w sam raz i w większości restauracji udało się stworzyć przyjemną atmosferę wieczornego biesiadowania przy kieliszku wina i niecodziennej potrawie ze specjalnego, skróconego menu nocnego.

Bo Noc Restauracji nie tylko umożliwiła nocne stołowanie się w restauracjach, które na co dzień zamykają wieczorami kuchnię. Każdy z szefów kuchni przygotował również autorskie danie, które serwował specjalnie z piątku na sobotę. Na przykład w Mon Balzacu podawano borowiki z prosciutto podlane brandy, w Kokieterii smażonego szczupaka, a w Fellinim stek z miecznika.

W tej ostatniej restauracji odbył się również ciekawy pokaz live cooking. Szef kuchni pokazywał m.in. jak przygotować sorbet chłodzony suchym lodem. W programie restauracji Kubicki był pokaz gotowania tradycyjnych gdańskich potraw, a kucharz z Kuchni Rosyjskiej zademonstrował, jak przyrządzić struganinę z surowego łososia. Pokazy gotowania na żywo odbyły się we wszystkich lokalach i okazały się strzałem w dziesiątkę. Część klientów wchodziła tylko po to, aby je obejrzeć.

Noc Restauracji pokazała, że gdańszczanie chcą jeść na mieście wieczorami. Chcą również próbować nowych, niecodziennych smaków. I mogą za nie więcej zapłacić, bo piątkowa impreza - mimo pozornego podobieństwa - nic nie miała wspólnego z promocyjną akcją "Gdańsk za pół ceny". Teraz ruch po stronie restauratorów, którzy powinni o takich gościach pomyśleć. Na co dzień, a nie tylko od święta.

Opinie (42) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

28

lutego

InShort Film Festival - The... Gdańsk, Stacja Orunia GAK Dworek Artura

06

marca

X Punky Reggae Live Gdynia, Klub Ucho

08

marca

Poeci Rocka Gdynia, Gdynia Arena

Kultura

Kaligrafia nowoczesna: nietypowa pasja Olgi Grochowskiej
Kaligrafia nowoczesna: wywiad

Kulinaria

Charytatywna kolacja z Marcinem "Różalem" Różalskim
Różal wspierał zwierzaki w Oliwie

Planuj z nami tydzień

Garou, targi vintage i hip-hop. Planuj tydzień
Planuj tydzień: targi vintage, hip-hop

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Salcia Hałas, laureatka Nagrody Literackiej Gdynia, wygrała ją dzięki książce o: