• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Goût de France wraca do Trójmiasta

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
19 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 

Przed nami kolejna edycja wydarzenia Goût de France, która rozpocznie się 21 marca. Kucharze z całego świata przygotują dania inspirowane francuskimi smakami. Goût De France, zwane również Good France ma na celu rozpowszechnianie kuchni i kultury Francji. Prezentujemy listę restauracji z Trójmiasta, które wezmą udział w tegorocznej edycji.



Najbardziej lubisz kuchnię:

Goût de France - Good France - pod takimi nazwami znaleźć możemy coroczny festiwal kulinarny, który odbywa się w okolicach 21 marca. Kilkanaście restauracji z Trójmiasta postanowiło wziąć w nim udział i przygotować dla gości specjalne menu degustacyjne. W każdej z autorskich propozycji znajdziemy typowo francuskie produkty i kompozycje smakowe. Tematem przewodnim tegorocznej edycji jest Prowansja.

- Wydarzenie to z roku na rok staje się coraz bardziej znane, jednak nie wszyscy wiedzą, że wywodzi się z Kolacji Epikura, zapoczątkowanych przed wiekiem przez słynnego francuskiego mistrza kuchni Augusta Escoffiera. Cel nadrzędny to oddanie hołdu dokonaniom wspaniałej sztuki kulinarnej Francji, jej odkryciom i wartościom, które propaguje, takim jak dzielenie się doznaniami i docenienie dobrej, wartościowej żywności. Jednak w Goût de France niemniej ważna jest wspólna zabawa, bycie razem i zjednoczenie się w wielkiej międzynarodowej inicjatywie - to przecież najliczniejsza kolacja świata - mówi Marta Dworak, Sales&Marketing Manager hotelu Quadrille i restauracji Biały Królik.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


W wydarzeniu postanowiło wziąć udział 3300 restauracji na świecie, w tym aż 18 obiektów z Trójmiasta.

  • Prawie w każdym menu degustacyjnym znajdziemy kilka rodzajów serów.
  • Restauratorzy przygotowali kilkudaniowe menu degustacyjne.
  • Dania robią wrażenie nie tylko smakiem, ale również wyglądem.
W restauracji Art Deco szef kuchni Tomasz Koprowski łączy elementy tradycyjnej polskiej kuchni z nowoczesną kuchnią francuską. Podczas festiwalowej kolacji podane będą następujące dania: dekonstrukcja sałatki nicejskiej, ratatuj z ośmiornicą i krewetkami, wybór serów francuskich i polskich, a także ciasto czekoladowe z lodami waniliowymi. Cena kolacji wynosi 100 zł od osoby.

Francuska restauracja w Sopocie, Cyrano et Roxane, z kuchnią i winami z południa Francji zaprasza na kolację z selekcją win. Na początek podany zostanie kwiat cukinii faszerowany po nicejsku, następnie zupa rybna bouillabaisse - jak w Marsylii, gołąb w pomarańczach z nutą cointreau i pieczoną skorzonerą, selekcja francuskich serów, a na deser kandyzowana pomarańcza z nadzieniem migdałowym. Cena wynosi 250 zł za osobę.

- Nasza restauracja po raz kolejny bierze udział w wydarzeniu Gout de France, organizowanym na pięciu kontynentach pod przewodnictwem francuskiego szefa kuchni Alain Ducasse'a i przy współpracy z francuskim Ministerstwem Spraw Zagranicznych. Przygotowaliśmy wykwintne menu na kolację - degustację, by uświetnić ten wyjątkowy wieczór. Do każdego elementu posiłku podawane jest dopasowane wino - opowiada właściciel i szef kuchni, Marc Petit.

Francuskie smaki na talerzu. Gdzie spróbować?


Winne Grono, jak sama nazwa wskazuje, specjalizuje się w winach - aktualnie możemy wybierać z ponad stu etykiet. Wielbiciele dobrych smaków również znajdą tu coś dla siebie, bo szef kuchni przygotowuje tu dania głównie francuskiej i włoskiej kuchni. W festiwalowym menu znajdują się takie pozycje jak zupa bouillabaisse, polędwiczka wieprzowa, dauphinoise z ziemniaków i selera z sosem lawendowym, lokalny ser bio oraz deser: mille-feuille. W cenie 125 zł za osobę wliczony jest również kieliszek wina.

Szefowie kuchni restauracji Biały Królik, Marcin Popielarz oraz Rafał Koziorzemski, co roku biorą udział w opisywanym wydarzeniu.

- Podczas poprzednich edycji serwowaliśmy takie francuskie klasyki jak żabie udka, homar czy fois gras. Teraz przyszedł czas na prawdziwkowy crème brûlée zapieczony z serem mimolette, zupę z pieczonej cebuli, croquette na cieście francuskim z marynowaną dymką, przepiórkę smażoną na gęsim tłuszczu z ziemniakiem dauphinoise i renetą w sosie bordeaux oraz canelé z lodami ze słonego karmelu. A do tych potraw nasz sommelier dobrał francuskiego szampana oraz wina. Koszt menu to 185 zł, selekcja alkoholi to dodatkowe 110 zł. W tym roku zdecydowaliśmy się także przedłużyć Goût de France i tak specjalne, dodatkowe menu będzie obowiązywało w naszej restauracji od 21 marca do 14 kwietnia. Wierzymy, że w ten sposób więcej osób będzie miało możliwość skosztowania naszych propozycji i doświadczenia szczególnej atmosfery tego wydarzenia - dodaje Marta Dworak.
Restauracja Filharmonia również przygotowała menu degustacyjne, którego autorem jest Marcin Szlagowski. Znajdziemy tam zupę czosnkową z zapiekanym owczym serem, wołowinę po burgundzku z gratinem ziemniaczanym, warzywami korzeniowymi i liśćmi botwiny, a także deskę serów francuskich z winogronami z patelni i bagietką. Zwieńczeniem degustacji będzie deser: mus czekoladowy z miętą, pomarańczą i makaronikami kawowymi. Menu czterodaniowe z selekcją win kosztuje 139 zł za osobę. Cena menu bez win wynosi 99 zł za osobę.

- Na ten dzień przygotowaliśmy specjalne sześciodaniowe menu. Jego główną zaletą jest połączenie ceny z jakością produktów. W tym roku kontynuujemy tę akcję również w piątek, aby większa liczba gości mogła skorzystać z akcji. Chcielibyśmy jak najlepiej pokazać kulturę francuską poprzez jedzenie. Nasze tradycyjne menu jest przygotowane w połączeniu z nowoczesną kulturą francuską. Wybierając naszą restaurację zapewniamy, iż nasi goście poczują się jak we Francji - przekonuje właściciel restauracji Petit Paris, Philippe Abraham.
W menu znajdziemy dorsza skrei z kolendrą i granatem, risotto z burakiem, kozim serem i szynką serrano, halibuta z korzeniem pietruszki i estragonem, a także policzki wołowe z czerwonym winem, boczkiem wędzonym, ser roquefort, a na deser paris brest. Koszt kolacji wynosi 135 zł.

W innej, francuskiej restauracji - A la française - odkryjemy nietuzinkowe smaki: placek cebulowy z anchovies i oliwkami, jagnięcina konfitowana z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem, grzanki z kozim serem, miodem i lawendą czy tarta cytrynowa z bazylią. Koszt z paringiem win wynosi 145 zł, bez win 95 zł.

- Z tego względu, że jestem Francuzem, jest to wydarzenie szczególnie bliskie mojemu sercu. Celem wydarzenia jest pokazanie, jak wygląda typowana francuska kolacja składająca się z różnych małych dań: od aperitifu począwszy, przez przystawkę (która najczęściej nie jest zupą), danie główne, sery, na deserze skończywszy, a wszystko w atmosferze wspólnej rozmowy i nieśpiesznego delektowania się. W naszej restauracji dbamy, aby klimat i muzyka były typowo francuskie - mówi szef kuchni i właściciel, Dominique Chesnais.
W restauracjach Winestone w Gdańsku znajdziemy przemyślane dania z odpowiednio dobranymi winami.

- Przygotowaliśmy bardzo klasyczne menu, oparte na znanych francuskich daniach. Na przystawkę podamy pâté z pieczonego królika z konfiturą z czarnych porzeczek i francuską bagietką, na danie główne zdecydowaliśmy się podać wołowinę po burgundzku, natomiast jako deser uwielbiany przez Francuzów fondant czekoladowy. Nie można zapomnieć również o wspaniałych francuskich serach.

Dla mnie największą zaletą festiwalu jest fakt, że oddajemy hołd kuchni francuskiej. W zeszłej edycji uczestniczyło ponad 3,5 tysiąca restauracji na całym świecie. Jest to niewątpliwie obowiązkowe wydarzenie dla każdego szefa kuchni - stwierdza Łukasz Miecznikowski, szef kuchni hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto.

Smaki dań łączą się z francuskimi winami, o których opowiedział Adam Urądziński, manager restauracji Winestone. Koszt wynosi 129 zł za osobę.

- Chcąc podkreślić walory smakowe naszych potraw proponujemy świetne francuskie wina, zaczynając oczywiście od prowansalskiego wina różowego. W cenie menu można będzie również zdegustować kilka świetnych etykiet francuskich i zakupić je w bardzo atrakcyjnej cenie.
  • Festiwal Gout de France rusza już 21 marca.
  • Podczas festiwalu spróbujemy smaków kuchni francuskiej na najwyższym poziomie.
  • Szefowie kuchni zadbają o każdy szczegół serwowanych dań.
  • Zwieńczeniem każdej kolacji będzie francuski deser.
restauracji Correze postawiono na wykwintne dania. Na przystawkę podane zostaną plastry sezonowanego w wiśniówce daniela z żelem z porzeczki, musem z pasternaku, prażynką ze skóry łososia i ziemią czekoladową. W menu znajdziemy również zupę-krem z kalafiora, skreję z majonezem homarowym, karczek z mangalicy z kasztanami oraz ser kozi w palonym sianie. Niebanalnie brzmiące, siedmiodaniowe menu kosztuje 150 zł, z doborem win 230 zł. Istnieje możliwość zamówienia tylko trzech wybranych przez nas dań w cenie 99 zł.

- Zalety festiwalowej kolacji to smak wyśmienitej kuchni francuskiej, towarzyskie spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, szacunek do dobrego produktu, świetnej jakości, celebrowanie święta kuchni francuskiej z ludźmi na całym świecie. Warto wybrać się do nas, gdyż mamy przygotowane przepyszne dania kuchni francuskiej wraz z doborem wyśmienitych win i likierów francuskich - zapewnia Aneta Sadowska z restauracji Correze.
Oficjalny termin wydarzenia obejmuje 21-24 marca. Jednak niektóre restauracje zdecydowały się na przedłużenie akcji bądź przygotowanie kolacji tylko jednego dnia. Przed pójściem do restauracji warto upewnić się, gdzie i w jakim terminie odbywają się degustacje.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (20) 3 zablokowane

  • Jestem przekonany ze tegoroczna edycja będzie wyśmienita (5)

    A to dlatego ze w sprawie wypowiada się sales & marketing manager. Gdyby głos zabrał menedżer (nie daj Bóg kierownik albo specjalista!) do spraw sprzedaży i reklamy to byłoby już dziadowskie - prowincjonalne i małomiasteczkowe. A tak to wielki świat. W Paryżu czekają na wieści od sales managera.

    • 28 5

    • nieprzypadkiem ze świecą szukać w Polsce restauracji z gwiazdką michelina (3)

      skoro w 99,9% z zaplecza dochodzi dźwięk dzwonka z mikrofalówki :D

      • 15 2

      • (1)

        Gdzie ty bywasz...

        • 0 5

        • na mieście

          • 5 1

      • W Polsce ze świeca szukać bo tu nie przyjeżdzają inspektorzy. Nie maja po co jeździć do Mocarstwowej Republiki Polskiej, bo ta na mapie kulinarnej po prostu nie istnieje w optyce europejskiej

        • 3 0

    • Co to jest to coś "Bóg"?

      • 0 1

  • Francja elegancja

    Super tylko nie Pan Tomasz proszę menu za 100 PLN w Sofitel Grand Sopot to Mercure jest już droższy bo 129 pln to chyba coś nie tak???

    • 3 0

  • Bardzo dobrze (4)

    Ugotowane artykuły spożywcze z Lidla i Biedry za 150 złotych? Ceny dla Norwegów? W Niemczech, Francji, Hiszpanii jest taniej.

    • 21 2

    • oj taniej nie jest w dobrej knajpie w Hiszpanii czy Francji, nie pisz bajek (3)

      • 4 1

      • być może, ale tam ci nie podają mrożonek podgrzanych w mikrofali

        byłem dłuższy czas na riwierze francuskiej i jadałem w małej rodzinnej knajpce ... wszystko codziennie świeżutkie prosto z morza i ogrodu ... gdzie tu w trójmieście tak? nawet w sezonie połowowym Oni nam tu ryby mrożone podają!!!

        • 4 0

      • a gdzie te dobre knajpy (1)

        w trojmiescie???

        • 0 0

        • Bar mleczny syrenka.

          • 1 0

  • paradę pustych talerzy pomazanych sosem czas zacząć.

    • 21 2

  • ooooooooo

    koprowski i punkt gdynia jak bedą chinskie swięto promować to tez wezma udział biały królik tez musiał zaistnieć no bo jak by bylo gdyby ich nie było a tak naprawdę to petit paris, i cyrano parę innych małych restauracyjek na wzór francji powinno byc wymienionych ale ok niektórzy chcą dorównac M.G.

    • 7 0

  • czy polska kuchnia jest w podobny sposób promowana we Francji?

    • 9 0

  • Talerze

    Piękne talerze

    • 6 0

  • gastronomia (1)

    to niby sztuka, a naprawdę chodzi o biznes. Czy my musimy wszystkim nacjom nabijać portfele? Dlaczego umiemy dobrze gotować, a nie potrafimy tego sprzedać?

    • 8 0

    • Bo jesteśmy(nie wszyscy) leniwi nasza rodzima kuchnia wymaga pracy i cerpliwosci. Lepiej pyknac ślimaki mrożone zbierane u nas w kraju i wysylene zagranicę.

      • 0 0

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Sam

    Sam cholesterol. Ta kuchnia na tym się opiera.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Festiwal Open'er jako pierwszy w Polsce wprowadził: