• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Handroll, czyli sushi na wynos w Między Rolkami

6 lipca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
  • Handroll to nic innego, jak zwykłe sushi, jednak podane na wynos w niepokrojonej rolce.
  • Ceny rolek w Między Rolkami zaczynają się od 12 zł. Do każdej do wyboru jest sos. Warto spróbować autorskiego słodko-ostrego sweet wasabi.
  • W Między Rolkami rolki podawane są w kilku różnych kompozycjach smakowych.
  • Rolki można wziąć do ręki albo zapakowane w lunch box.
  • Lokal znajduje się przy ul. 10 Lutego 1, tuż przy skrzyżowaniu z ul. Świętojańską w centrum Gdyni.

Nowa moda kulinarna przywędrowała do Trójmiasta. Chodzi o handroll, czyli podawane w niepociętej rolce sushi na wynos. Zjemy je we właśnie otwartym barze Między Rolkami przy ul. 10 Lutego 2 zobacz na mapie Gdyni w Gdyni, a niebawem również w dwóch kolejnych oddziałach w Gdańsku.



Handrolla wcale nie wymyślili - jak mogłoby się zdawać - Japończycy. Rolki z sushi kupowane w barach na wynos to pomysł Australijczyków, którzy szukali mniej formalnej i wygodniejszej formy dla kulinarnego klasyka z Kraju Kwitnącej Wiśni. Nowy streetfood momentalnie opanował cały świat i stał się szalenie popularny nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Europie. W Polsce pierwsze bary z handrollem otwarto w ubiegłym roku w Warszawie. Teraz ta moda dotarła również do Trójmiasta - w Gdyni ruszył właśnie pierwszy oddział baru Między Rolkami.

- Zmęczyły nas burgery, zapiekanki czy kanapki, które dominują w trójmiejskich barach z jedzeniem ulicznych. Szukałyśmy czegoś lżejszego, zdrowszego i ciekawszego. Pewnego dnia przyjaciółka wysłała nam zdjęcie baru z handrollami z Australii, gdzie mieszka. Uwielbiamy sushi, więc od razu wpadłyśmy na pomysł, aby otworzyć w Trójmieście pierwsze tego typu miejsce - opowiada Urszula Romowicz, która Między Rolkami założyła razem ze swoją przyjaciółką, Kamilą Tuchanowską.
Bar przy ul. 10 Lutego 2 jest niewielki, ale swoją rolę spełnia doskonale. Co prawda można tutaj usiąść i zjeść wybraną przez siebie rolkę, ale większość klientów bierze ją na wynos.

- O to właśnie w handrollu chodzi. Ma być szybko i na luzie. To sushi pozbawione tej formalnej, restauracyjnej otoczki, która część osób może zniechęcać do wejścia do środka - mówi Kamila Tuchanowska. - U nas rolkę można wziąć do ręki i lecieć dalej: do pracy, na uczelnię, na spacer czy piknik w parku. Chętnym osobom pakujemy również rolki do tekturowych pudełek lunchowych, jednak jak dotąd jeszcze nikt nie poprosił o pocięcie jej na kawałki.
Jedna porcja kosztuje od 10 zł do 16 zł. Sposób przygotowania jest taki sam, jak w przypadku klasycznego sushi w kawałkach. Sushi-master zawija w wodorosty nori specjalnie przygotowany ryż oraz dodatki. W Między Rolkami zjemy m.in. rolkę z krewetkami, surowym tuńczykiem, pieczonym łososiem, wersję wegańską z warzywami czy specjalne kompozycje dla mięsożerców: z kurczakiem lub karkówką. Do tego sosy do maczania: kabayaki, sojowy, ostry majonez czy autorski sos sweet wasabi, w którym obok japońskiego chrzanu znajduje się syrop klonowy i odrobina napoju sprite. Do picia kupimy domową, mrożoną, zieloną herbatę

Lokal czynny jest codziennie od godz. 12 do 21. Jeszcze w lipcu właścicielki planują otwarcie stacjonarnego food trucka przy ul. Klonowej 1 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku oraz drugiego oddziału przy ul. Wajdeloty 25 zobacz na mapie Gdańska, który ruszy jesienią.

Więcej informacji znajdziesz na stronie Między Rolkami na Facebooku.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (97) 2 zablokowane

  • (5)

    Od sushi wolę schabowy,ziemniaki i mizerię.....ale może jestem jakiś taki inny?)

    • 46 53

    • Ja tez wole

      Ale ile można ciagle to samo? Po pracy jak juz jem cos na mieście, to wole takie sushi od kotleta smażonego we fryturze. Jak schabowe, to tylko w domu.

      • 33 4

    • I tak dzień w dzień. Od 1945 roku?

      • 12 1

    • Ja nie lubię sushi i nie wiem skąd ten szał szczerze mówiąc - no chyba że ktoś lubi biały ryż, Ale generalnie kuchnię azjatycką lubię tylko z dobrym makaronem.

      • 6 6

    • kupa januszowa jakas..

      • 1 1

    • no cóż... nie wiesz co tracisz i tyle

      poza tym zróżnicowana dieta jest najzdrowsza. nie od dziś wiadomo że polacy jedzą za mało ryb, za mało warzyw. codzienny, polski, swojski schemat żarcia typu "tłuste mięcho + ziemniaki + surówka" prędzej czy później wyjdzie ci bokiem. radziłbym zbadać cholesterol, cukier, wątrobę itp...

      • 2 0

  • (5)

    Beznadzieja, sushi z lodówki, rolka niepocieta. A cena jak za normalne Sushi. Masakra

    • 39 24

    • Narzekanie, że handroll jest niepocięty (1)

      to jak zrzędzenie, że schabowy jest z mięsa.

      • 19 2

      • zapodaj se handpunchheada i sidź cicho

        • 4 4

    • Taka jest wizja tego lokalu. Siadzasz w busie, aucie i nie bawisz się w małe kawałki. (1)

      • 8 0

      • Zara zasnę

        • 0 0

    • Co się dziwisz, że z lodówki? Z piekarnika ma być?

      • 7 0

  • Ja czekam az na ten temat subiektywnie wypowie sie Beata Testsmaku, czy to w ogole przystoi..

    • 35 1

  • Klient :)

    Byłem, jadłem i mega polecam! Łosoś filadelfia z wasabi na słodko ryje system. Po pierwsze rolki świeże i spore... dałem radę wciągnąć tylko 2. Są opcje też z warzywami lub z mięsem, bo ile ryb można jeść :) Trochę szkoda że nie ma sosu terjaki. Obsługa jeszcze trochę zakręcona ale bardzo miła. Brakowało czegoś takiego w Gdyni. Tak trzymać!

    • 30 15

  • streatfood? (2)

    W jakim to języku?

    • 35 5

    • australijskim :)

      • 15 0

    • "jedzenie uliczne" brzmi niezbyt ciekawie, nie? ;)

      • 2 5

  • streatfood ? (1)

    • 14 2

    • z angielskim na bakier...

      • 8 0

  • Bylam (1)

    Rolki rewelacja!!! Jakość , smak!!! Chce się więcej i więcej, będę wracać;)

    • 18 15

    • byłam byłam , codziennie bywam , bo tam pracuje :)

      • 12 6

  • (2)

    Miałem dwa rasowe szczurki. Dałem im rolkę sushi. Zjadły wszystko z wyjątkiem tego zielonego glona, w który zawinięte jest sushi. A szczurki były wszystkożerne, wymiatały wszystko. Potem ten glon leżał kilka dni w klatce. Nie jedzcie tego.

    • 10 20

    • Dwa Szczurki??? Chłopie, skąd Ty je wziąłeś?

      • 0 0

    • Miałeś? Czyli, że zjadły i padły ?

      • 0 0

  • (1)

    A ja zachodzę tam po pracy.. Codzinnie🙂 Świeże i pyszne! Warto

    • 13 17

    • samoadoracja

      Droga Ewelino , ile wpisów jeszcze podczepisz:
      "Bylam (1)
      Rolki rewelacja!!! Jakość , smak!!! Chce się więcej i więcej, będę wracać;)"

      • 16 2

  • surowa ryba i zimny ryż (6)

    Nie dzieki.

    • 17 18

    • Zbędny komentarz. Nie lubisz sushi ,Twoja sprawa (3)

      • 9 5

      • twoj jest zbedny, lubisz żreć surową rybe na zimno to lepiej milcz (2)

        • 4 6

        • a co z tymi co lubią tatara, też mają milczeć, bo surowy

          • 3 0

        • sushi gate

          twoj jest przydatny- a ten mój zbędny

          • 0 0

    • no cóż...

      mniemam, ze wolisz rybę ociekającą trzydniowym tłuszczem, do tego równie tłuste frytki z budy na plaży. na zdrowie!

      • 2 1

    • dokładnie... zimne coś mielisz w gębie, blee

      To się chowa w czeluściach NaboGato.
      W każdym razie pierwszy i ostatni raz mimo, że uwielbiam sushi ;)

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (7 opinii)

(7 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Widowiskowa kurtyna w szachownicę, deszcz balonów na koniec koncertu oraz zdejmowanie skarpetek na scenie przez artystę były charakterystycznymi elementami podczas koncertu: