Wiadomości

stat

Wspólna kolacja szefów kuchni z Trójmiasta

Kolacja Szefów Kuchni to inicjatywa trójmiejskich kucharzy, którzy łączą siły w przedsięwzięciach charytatywnych.
Kolacja Szefów Kuchni to inicjatywa trójmiejskich kucharzy, którzy łączą siły w przedsięwzięciach charytatywnych. mat. prasowe / Food Photography & Styling Iwona Kowalska

Kolacja Szefów Kuchni to cykliczne charytatywne wydarzenie, w trakcie którego trójmiejscy szefowie kuchni łączą siły w szczytnym celu. Tegoroczna odsłona kolacji odbędzie się w sobotę 17 listopada na Stadionie Energa Gdańsk. Weźmie w niej udział jedenastu kucharzy oraz dwóch zaproszonych gości, a zebrane środki wesprą Fundację Przemek Dzieciom.



- Warto wybrać się na Kolację Szefów Kuchni, ponieważ to niepowtarzalna okazja, żeby w jednym miejscu spróbować dań przygotowanych przez kilkunastu najlepszych szefów kuchni oraz spędzić czas w fantastycznej atmosferze przy dobrej muzyce. Uczestnicząc w kolacji dorzucamy też cegiełkę dla fundacji, która wspiera chore dzieci, łączymy więc przyjemne z pożytecznym - mówi Beata Abramowska, koordynatorka wydarzenia.
Zobacz relację z zeszłorocznej kolacji szefów kuchni

"Serce do garów" to inicjatywa łącząca trójmiejskich kucharzy, którzy wspólnie angażują się w działania charytatywne. Jej inicjatorem jest szef kuchni restauracji Petit Paris Philippe Abraham. Do tej pory udało się zorganizować sesję zdjęciową połączoną z licytacją na rzecz chorej na białaczkę dziewczynki, kolację charytatywną, podczas której wsparto fundację zapewniającą obiady niedożywionym dzieciom oraz kolację wspierającą akcję 2. Urodziny Bohatera Borysa.

W tym roku zebrane środki przeznaczone zostaną na Fundację Przemek Dzieciom. Podczas wydarzenia miejsce będzie miała też licytacja, podczas której zdobyć będzie można m.in. spersonalizowaną bluzę kucharską od firmy Cheman, specjalistyczny nóż kuchenny, pobyt w hotelu Aubrecht, rakietę tenisową Karola Strasburgera, wycieczkę po browarze i szkolenie w browarze AleBrowar, skrzynkę piwa od AleBrowar, kurs w Akademii K5, warsztaty z szefem kuchni Grzegorzem Labudą czy weekend z Mini od Mini BMW Zdunek.

Kochasz jeść i gotować? Te kulinarne imprezy w Trójmieście mogą cię zainteresować



Najlepsi szefowie kuchni trójmiejskich restauracji połączyli swoje siły także rok temu.
Najlepsi szefowie kuchni trójmiejskich restauracji połączyli swoje siły także rok temu. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl
W tym roku przygotowania 7-daniowego autorskiego menu podejmą się szefowie: Philippe Abraham, Rafał Wałęsa, Jacek Koprowski, Jacek Fedde, Marcin Popielarz, Kamil Sadkowski, Damian Mazurowski, Adam Woźniak, Grzegorz Labuda, Paweł Wątor, Przemysław Woźny oraz zaproszeni goście: poznański Szef Adam Adamczak, finalista czwartej edycji programu "Top Chef" oraz Michał Wiśniewski - Mistrz Polski Cukierników, od 16 lat związany z hotelem Haffner. Po raz pierwszy podczas kolacji odbędzie się też losowanie, którego zwycięzca otrzyma specjalny fartuch oraz możliwość wydawania dań u boku szefów kuchni.

Na początku wieczoru goście skosztują amuse-bouche przyrządzonego przez gościa specjalnego Adama Adamczyka. Za zimną przystawkę odpowiadać będą Grzegorz Labuda (Szafarnia 10) oraz Rafał Wałęsa (restauracja Sztuczka). Ciepłą przystawkę przygotują Jacek Fedde (Fedde Bistro) z Pawłem Wątorem (Eliksir). Następnie podana zostanie zupa przygotowana przez Jacka Koprowskiego (restauracja Fino) i Przemysława Woźnego (Courtyard by Marriott). Za danie rybne odpowiadać będą Marcin Popielarz (Biały Królik) i Damian Mazurowski (restauracja Kubicki), a danie mięsne przygotują Adam Woźniak (Bistro B13) i Kamil Sadkowski (K5 - Akademia Kulinarna). Deser przygotowany zostanie przez gościa - Michała Wiśniewskiego.

Na miejscu będzie można również spróbować specjałów - serów, ryb, warzyw i owoców od lokalnych wystawców.

Bilety można nabyć w restauracjach: Petit Paris, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Fino, Fedde Bistro, Szafarnia 10, Biały Królik, restauracja Kubicki, Eliksir, K5. Wskazana jest wcześniejsza rezerwacja pod adresem mailowym: sercedogarow@gmail.com lub nr telefonu 503 122 182. Cena kolacji wynosi 250 zł za osobę.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (40)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

30

stycznia

9. Dni Muzyki Nowej - zmian... Gdańsk, Klub ŻAK

31

stycznia

Waglewski Fisz Emade Gdańsk, Stary Maneż

03

lutego

Tango Show Gdańsk, Filharmonia Bałtycka

Kultura

Dzwony Katarzyny pożegnają prezydenta Adamowicza
Dzwony Katarzyny dla prezydenta
To ta piosenka wybrzmiała na Długim Targu podczas wiecu
Pieśn-hymn żałoby na Długim Targu

Kulinaria

Jemy na mieście: Ram Ram Ji to smaczne klasyki z Indii
Jemy na mieście: indyjski bar Ram Ram Ji

Planuj z nami tydzień

Planuj Tydzień: czas smutku i zadumy
Planuj Tydzień: czas smutku i zadumy

Wygraj bilety,
sprawdź nasze konkursy

    Najczęściej czytane