Wiadomości

Jedzenie dla klimatu. Restaurant Week rusza już 28 października

Podczas festiwalu będzie można spróbować wielu potraw wegetariańskich.
Podczas festiwalu będzie można spróbować wielu potraw wegetariańskich. fot. Restaurant Week / Facebook

Już niedługo rozpocznie się największe ogólnopolskie święto polskich restauratorów. W ostatni tydzień miesiąca, 28 października, rusza jesienna edycja Restaurant Week - festiwalu, który oprócz doskonałych smaków, ceni także filozofię zero waste. Warto zawczasu zarezerwować stolik do interesującego nas lokalu - liczba miejsc jest ograniczona.



2
miejsce: Restauracje
w rankingu Restauracje
Mystery Restaurant
Gdańsk, Antoniego Abrahama 15A
8.9/10
+ Oceń

Czy zamierzasz wybrać się na festiwal Restaurant Week?

tak, jak co roku 18%
tak, po raz pierwszy 16%
raczej nie, z powodu pandemii 24%
raczej nie, nie interesuje mnie to 11%
zdecydowanie nie 31%
zakończona Łącznie głosów: 347
Wystarczy kilka kroków, by wziąć udział w największym wydarzeniu kulinarnym w Polsce. Restaurant Week odbywa się w całym kraju, a w festiwalu w Trójmieście bierze udział aż 31 lokali. Wystarczy wybrać datę i interesującą nas restaurację, określić liczbę gości i zarezerwować stolik w specjalnej, festiwalowej cenie. Jeśli przyjdziemy w dużej grupie, dostaniemy dodatkowy prezent w postaci darmowego wstępu dla ósmego gościa.

Zarezerwuj stolik



Specjalne menu, specjalna cena



Szefowie Kuchni przygotują trzy popisowe dania, składające się w całość. Zaserwują przystawkę, danie główne i deser. Każdy pełnoletni uczestnik, poza potrawami, otrzyma także darmowy koktajl Martini Fiero & Kinley tonic.

W każdym z biorących udział w festiwalu lokali koszt udziału to 49 złotych od osoby. Możliwe jest zarezerwowanie stolika na 1.5 godziny. Rezerwacji można dokonać najpóźniej do godziny 20:00 dnia poprzedzającego wizytę w lokalu.

Myśl przewodnia festiwalu



Restaurant Week to nie tylko święto smaków, lecz także okazja do zwrócenia uwagi na społeczną odpowiedzialność każdego z nas. Myślą przewodnią jesiennej edycji jest Jedzenie dla klimatu. To popis wege-kreatywności najlepszych szefów kuchni i okazja do wypróbowaniu wielu nowych, debiutanckich restauracji.

- Chcemy zwrócić uwagę na to, że wszyscy mamy wpływ na kondycję naszej planety, także przez nawyki żywieniowe - mówi Tomasz Chądzyński z zespołu Trójmiasto Restaurant Week. - Dzięki drobnym krokom budujemy świadomość, że walka o przyszłość Ziemi, na której wszyscy żyjemy, zależy właśnie nie tylko od wielkich ruchów, ale też codziennych wyborów, takich jak częstszy wybór dań wege zamiast mięsnych, ograniczenie codziennego użycia plastiku i przede wszystkim - niemarnowanie jedzenia, np. poprzez systemy wcześniejszej rezerwacji.

Opinie (35) ponad 10 zablokowanych

  • Mikro porcje maxi ceny.

    • 51 5

  • Za to pięknie dorobiona filozofia, dlaczego masz się frajerzyć i jeszcze cieszyć...

    • 24 1

  • Idea świetna, oby nie okazała się pretekstem do naduzyć cenowych

    • 23 6

  • A może ma to na celu spróbowanie nowych smaków

    A nie nafutrowac się jak najniższym kosztem?

    • 5 16

  • Dziękuję

    Nie wiedziałem się że w restauracji jest drożej niż w barze mlecznym

    • 3 3

  • > niemarnowanie jedzenia, np. poprzez systemy wcześniejszej rezerwacji.

    Gdyby nie wcześniejsze rezerwacje, restauracje tłukłyby potrawy "na zapas"?
    Zawsze sądziłem, że to domena wszelkiego rodzaju barów czy fast foodów, w przeciwieństwie do restauracji, gdzie każde danie robione jest na bieżąco, pod konkretnego klienta.
    No ale skoro pospolite sieciowe fast-sh*ty mają chorą ambicję nazywania się "restauracjami" to wszystko możliwe...

    PS: "Jedzenie dla klimatu"... rotfl...
    Leming w rurkach wszystko łyknie, żeby być trendy

    • 30 1

  • Super

    Na pewno przyjdę.

    • 21 7

  • Gastronomia pada....

    .... przez propagandę z wirusem, cały rok do bani.

    • 14 14

  • ale z ciebie cebulak. skoro jest robiona promocja cenowa to dlaczego tniecie tez na ilosci produktu?

    • 9 1

  • Restauracje w czerwonej strefie w szczycie epidemii?

    • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

04

grudnia

04

grudnia

08

grudnia

45. Festiwal Polskich Filmó... Gdynia, Gdyńskie Centrum Filmowe

Kultura

Kulinaria

Jedzenie do domu: testujemy słoiki z restauracji
Jedzenie do domu: testujemy słoiki

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Pisarz Jacek Dehnel pochodzi z: