• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jedzenie uliczne, jakiego nie znacie

Łukasz Stafiej
11 października 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Frytki z foie gras, hot-dog z kaczki z kimchi albo kanapki z pastrami z masłem grzybowym - w Trójmieście nie brakuje ciekawego jedzenia ulicznego. Poniżej znajdziecie kilka miejsc z nietuzinkowym street-foodem.



Kaszubski street-food



W barze Bółt zjemy kaszubskie przysmaki podane w nowoczesnej formie. W barze Bółt zjemy kaszubskie przysmaki podane w nowoczesnej formie.
Jeśli na kaszubskich wsiach stałyby barobusy, właśnie takie jedzenie powinny serwować. Co prawda nie wiem, czy to samo pomyślał sobie Piotr Ślusarz, utalentowany trójmiejski szef kuchni, ale jego koncept Bółt łączący tradycję kaszubską z nowoczesnością we wrzeszczańskiej Stacji Food Hall to obowiązkowe miejsce do odwiedzenia dla każdego poszukiwacza smaków.

Zjemy tu m.in. hot-doga z kiszką ziemniaczaną w tempurze, domową wątrobiankę na chlebie smażonym, bułę z długo gotowaną wołowiną, kremem z ziemniaka czy zupę dziadówkę na maślance. Koniecznie trzeba spróbować kiszonek Ślusarza! Zjemy już za 12 zł.


Micha pełna smaków



W Midori zjemy zdrowe michy w azjatyckim stylu, czyli poke bowl. W Midori zjemy zdrowe michy w azjatyckim stylu, czyli poke bowl.
Poke bowl to świeży trend w polskiej gastronomii. Danie pochodzi z Hawajów (choć jest bardzo popularne również w Stanach) i ogólnie rzecz biorąc sprowadza się do miski wypełnionej ryżem, przeróżnymi świeżymi lub marynowanymi warzywami (np. awokado, ogórkiem, glonami wakame czy kiełkami) oraz - co najważniejsze - rybą czy innym dodatkiem jak szaszłyki-satay czy wędzone tofu.

Właściciel Midori - kreatywny kulinarny eksperymentator - Sebastian Jadczak w swoim barze Midori przy placu Dominikańskim 1/1 3 w Gdańsku komponuje poke bowl z przeróżnych składników, ale zawsze stawia na ich wysoką jakość i jak najmniejszy proces przetworzenia. Efekt końcowy: świeży, sycący i pełnowartościowy posiłek w azjatyckim klimacie. Cena: od 26 zł za miskę.

Frytki z całego świata



Fryta specjalizuje się we frytkach z przeróżnymi dodatkami. Fryta specjalizuje się we frytkach z przeróżnymi dodatkami.
Fryta w gdyńskim Batory Food Hall to pomysł młodego i zdolnego szefa kuchni gdyńskiego Neonu, Janka Kilańskiego, który do - zdawałoby się oklepanego - tematu frytek podszedł nietuzinkowo. W jego barze smażone ziemniaki serwowane są bowiem w postaci zestawów z dodatkami inspirowanymi smakami z różnych stron świata. Na przykład z wołowiną z czerwonym tajskim curry i orzechami, meksykańskim pico de gallo i nachosami, francuskim foie gras z truflowym majonezem czy z pomidorem, boczkiem i sałatą na modłę angielskiego kanapkowego klasyka BLT. Wszystko okraszone domowymi sosami. Oczywiście zjemy też standardowe fryty bez dodatków. Ceny od 8 zł.


Japońskie pierożki



Meso Gyoza to bar z japońskimi pierożkami. Meso Gyoza to bar z japońskimi pierożkami.
Japończycy - jak każda azjatycka nacja - też mają swoje pierogi. Gyoza podawane są zazwyczaj w postaci smażonej, ale w Meso Gyoza - nowym barze w Stacji Food Hall - zjemy je również w wersji na parze oraz z głębokiego tłuszczu.

Wybierać można w różnych nadzieniach i sosach. Polecamy z żeberkami w teriyaki z dodatkiem ostrego sosu z kimchi. Ceny zaczynają się od 18 zł. O jakość nie trzeba się martwić - bar jest prowadzony przez tego samego właściciela, co Meso Ramen, gdzie serwują według wielu najlepszy ramen w Trójmieście.

Hot-dogi gourmet



Oh My Dog serwuje rzemieślnicze hot-dogi z wysokiej jakości składników. Oh My Dog serwuje rzemieślnicze hot-dogi z wysokiej jakości składników.
Choć słowo "rzemieślnicze" staje się w gastronomii coraz bardziej wyeksploatowane, w przypadku Oh My Dog przy Podwalu Staromiejskim 94-95 jest zdecydowanie uzasadniona. Bar specjalizuje się w hot-dogach, ale nie mają one nic wspólnego z bułami ze stacji benzynowych.

To fast-food w wersji gourmet, a więc przygotowywany z wysokiej jakości produktów, wśród których królują całkowicie naturalne kiełbaski wykonywane przez małą, regionalną masarnię. Warto spróbować bułki na przykład z kiełbaską z dzika, gruszką i majonezem malinowym, z kiełbaską z kaczki i kimchi czy klasyka z cielęciną i cebulką prażoną. Są też hot-dogi specjalne, np. z grillowanym śledzikiem czy krewetkami w tempurze. Ceny od 15 zł.


Pastrami po polsku



W Klatce B zjemy kanapki z pastrami w kilku bardzo ciekawych kompozycjach. W Klatce B zjemy kanapki z pastrami w kilku bardzo ciekawych kompozycjach.
Podobno wizyta w Nowym Jorku się nie liczy, jeśli nie zjemy serwowanej tam na każdym kroku kanapki z pastrami. To tamtejszy street-foodowy klasyk znany na całym świecie. Właściciele gdańskiego bistro Klatka B przy Świętojańskiej 43/44 B postanowili zmierzyć się z peklowaną i wędzoną wołowiną na swój sposób.

W karcie znajdziemy kilka pozycji, w których pastrami pojawia się w zaskakujących odsłonach, łączących międzynarodowe akcenty z polskimi smakami. Na przykład pastrami z kimchi i serem tylżyckim w grillowanym chlebie, na słodko z hummusem daktylowym i konfiturą z cebuli lub z kaszanką i jabłkami w paście miso chilli. Albo w wersji umami - z masłem grzybowym, cheddarem i konfiturą z kiszonej kapusty. Do tego kilka innych kompozycji, które udowadniają, że kreatywności tutejszemu szefowi kuchni nie brakuje. Ceny od 24 zł. Warto zamówić z kieliszkiem polskiego wina albo szotem ziemniaczanej wódki.

Miejsca

Opinie (113) ponad 10 zablokowanych

  • (11)

    Te wasze strit fudy to pikus do zapiekanek cwierc wieku temu na wejsciu do parku przy obecnym forum. Albo do rurek z kremem z sutereny vis a vis neptuna. Smacznego wszystkim glodomorom.

    • 104 8

    • jeszcze trojkatna pizza od Kaliszczaka na długiej

      • 25 0

    • same klasyki, a te zapiekanki od tego gościa..brązowa przyczepa..jakby to było wczoraj

      • 11 0

    • Ona była za neptunem.

      • 5 0

    • Potwierdzam :-)

      • 5 0

    • Pizza Bis przy dworcu we Wrzeszczu

      i zapieksy z przyczepy vis-a-vis dworca albo pączki przy Neptunie

      • 25 0

    • Przebijam was!

      Kurczak z rożna i frytki przy hali targowej w Gdańsku. Lata 70-80- zielona buda pod murem kościoła

      • 6 0

    • rurki z bitą śmietaną!

      • 6 0

    • Ooo tak te rurki były mega :D albo devolay, frytki i surówka z marchewki w pasażu królewskim--pyszności

      • 2 0

    • fajne dania, no ale ceny

      • 0 0

    • Kebab na Monte Cassino (w sumie to w jakiejś uliczce bocznej). Zanim w ogóle pojawiły się kebaby w Polsce. (1)

      Niby wciąż tam jest tylko po przeciwnej stronie i trochę bardziej schowany, ale to już jakoś nie to samo...

      • 2 0

      • Tak. Kebab był w uliczce naprzeciw. Kolejki po kilkadziesiąt osób. Istnieje już chyba 50 lat i fakt,że kiedyś był przepyszny. Można tam było spotkać Nikosia albo Goloty brata.

        • 3 0

  • Kanapki z jakim pastami? (7)

    zjem w tej ostatniej knajpie, ja lubię pastę twarogowo - jajeczną z rzodkiewką i szczypiorkiem ciekawe będą tam taką mieli.

    • 19 18

    • chodzi nie o pastę a o pastrami (4)

      pastrami - sposób przechowywania i konserwowania mięsa, a także mięso konserwowane w odpowiedni sposób, przez solenie, peklowanie, a następnie wędzenie. Jest charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Tradycyjnie wytwarzane jest z wołowiny, choć w handlu spotkać można pastrami wykonane z baraniny, wieprzowiny bądź łososia.

      • 6 6

      • Chodzi o pastewne nie pastrami

        Pastewne - rośliny uprawiane w czystym siewie lub mieszankach na paszę, odznaczające się stosunkowo dużą masą otrzymywaną z jednostki powierzchni oraz korzystnym, ze względów odżywczych, składem chemicznym.

        • 13 2

      • (2)

        Trolling is a art.

        • 4 0

        • "an art" jak już..podczas angielskiego rzucało się w szkołę kamieniami, co? (1)

          • 2 3

          • X

            Zawsze ktoś się złapie :)

            • 2 0

    • Ale jesteś śmieszny.

      • 2 3

    • Michal Twoj zart opracowales chyba z karolem sztrasburgerem.

      • 1 0

  • Rzemieślnicze Hot-Dogi :) (10)

    ale mi humor poprawiło na weekend

    • 84 3

    • (3)

      Powinno być kraftowe))

      • 21 1

      • Kraftowe są sosy do tych bułek (2)

        • 24 0

        • bułki też (1)

          • 2 0

          • Rzemieślnicze hot dogi
            Kraftowe sosy do hot dogów
            Autorskie bułki do hot dogów

            • 13 0

    • mały hot dog w cenie drogiego burgera. (2)

      Te ceny street foodu w PL to pomyłka. Nieliczni zasługują na to by się tak cenić, większość sprzedaje drogie badziewie. Koło idei TAPAS to wszystko nie leżało.

      • 21 1

      • (1)

        to nie są hotdogi z parówką zwykła za 3zł/kg

        • 4 2

        • a jakie kur...?
          parówa to parówa

          • 6 1

    • (1)

      Sam mistrz przygotowywał.

      • 3 1

      • chyba z Malborskiego Zamku

        • 5 1

    • zabawne ale wyśmienite są

      • 3 0

  • Najlepiej i najsmaczniej ... (15)

    To gotuje moja dziewczyna Ania!

    • 41 9

    • potwierdzam i nie tylko to robi dobrze.

      • 33 4

    • To prawda

      Potwierdzam. Najlepsze ma udka i piersi, długo duszone

      • 28 3

    • (2)

      Zgadza się!! Kolację ze śniadaniem przygotowuje po mistrzowsku!!

      • 26 3

      • Widze, ze niejedna osoba tutaj ... (1)

        Bedzie chciała skorzystać z usług protetycznych po obiedzie!

        • 13 1

        • do zobaczenia w waszej sypialni

          • 2 4

    • Też potwierdzam.
      Najlepsze są lody na deser.

      • 16 2

    • potwierdzam

      • 5 2

    • Wy lepiej, jeden z drugim ... (6)

      Zajmijcie się swoimi dziewczynami (jeśli w ogóle istnieją)
      Bo kwiatów od was to już dawno nie widziały ...

      • 6 5

      • (5)

        No tak, wszystkie bukiety od nich powędrowały do Twojej. :P

        • 9 3

        • Anna

          Łooooo Panieeeee....

          • 5 0

        • Zdecydowanie bardziej lubi bizuterie ... (3)

          Kwiaty posiada własne - w ogrodzie przed domem.
          Gdzie również znajduje się rattanowa sofa, na której siedząc wspólnie i trzymając się za ręce wpatrujemy się w gwiazdy, wieczorową letnią porą.
          Jest wtedy cudownie ...

          • 2 4

          • (1)

            boszzzz, co za lukier i kicz...i pewnie jak jej wyjmujesz palec z pupy to nie wali kupa tylko pachnie fiołkami?

            • 1 6

            • Nie interesuje nas czytelników tego portalu
              co lubi twój chłopak i gdzie go dotykasz.
              Buahahaha,,,

              • 1 0

          • Kojarzę te rattanowa sofę.
            Ostatnio mocno trzeszczała.
            Wyrylem na poręczy uczem:"tu byłem".

            • 2 3

    • Potwierdzam wszystko robię dobrze i chętnie każdego ugoszczę.
      Pozdrawiam Ania :)

      • 5 1

  • Mam już dosyć rzemieślniczych wymysłów i knajp z menu pisanym kredą (9)

    zjadłbym sobie jakiegoś chamskiego kebsa z drewnianej budy

    • 50 8

    • Takich kebsów nie brakuje w Trójmieście (1)

      więc kto Ci broni?

      • 14 3

      • Ksiądz, dziś piątek

        • 13 2

    • Pamietam, był taki jeden w Sopocie, koło Monciaka, po lewej. (3)

      Moje wspomnienie po tym kebabie to najwieksza i najbardziej obrzydliwa kupa jaką zrobiłem w życiu.

      • 3 2

      • Haha. Tam były 2 knajpy, ta bardziej oddalona od Monciaka była nawet dobra. (2)

        Na tamte czasy, lata 90,to było super jedzenie, nigdzie indziej nie spotykane. Właściciel z Bliskiego Wschodu mieszkal na Brodwinie. Była tam szorama, fajny kebab, tylko że zupełnie inaczej przyrządzany niż teraz bułka była jak od Hot doga z dwoma kawałkami mielonego mięsa, do tego cebula , ogórek kiszony i dużo ostrego sosu. Pycha! To se ne wrati...

        • 7 0

        • O to to!

          Też fajnie wspominam to jedzenie, bardzo ostry sos i cebula z ogórkiem, która łagodziła ten smak. Ponoć gdzieś to przenieśli, ale nie wiem gdzie.

          • 3 0

        • Sopocki kebab

          on ciągle jest!

          • 5 0

    • a ktoś ci broni?

      na szczęście skończyły się czasy gdy nic nie można było dostać - nawet nie wiesz jakim błogosławieństwem jest różnorodność :)

      • 2 1

    • Bar "U szwagra" w Oliwie przy dworcu (1)

      Niezmienny wystrój oraz smak z lat 90. Pycha polecam ! Pamiętam jak z mamą czasem tam przychodziłem wracając z kolejki...

      • 7 0

      • ,, kebab arabski ,, petarda

        • 4 0

  • Hawaje należą do USA (4)

    "Danie pochodzi z Hawajów (choć jest bardzo popularne również w Stanach)..."
    Kiedy Hawaje proklamowały niepodległość? Czegoś nie wiem?

    • 66 3

    • czy ty od redaktora za wiele nie wymagasz?

      • 19 2

    • Chodzi chyba o danie rdzennych Hawajczykow, a ta kultura jest zupełnie odmienna, niż na (2)

      kontynencie. O ile wiem, to tak to właśnie funkcjonuje w świadomości Hawajczykow :my i "mainland".
      Czyli to co tu napisano nie jest błędem, tym bardziej, że część rdzennych mieszkańców Hawajow uważa USA za okupanta, który zagrabil ich ziemię.

      • 8 3

      • (1)

        Nie, w artykule chodzi o kontynentalne Stany Zjednoczone (tak jak napisałeś - mainland), a nie o odmienną kulturę Hawajczyków, ponieważ Poke stało się popularne w kontynentalnych stanach całkiem niedawno - pare lat temu. Tym tokiem rozumowania można bezpardonowo oddzielać Kaszuby od Polski, Quebec od Kanady czy też Fryzję od Holandii.

        • 4 0

        • Nie chodziło mi przecież tyle o jedzenie, ale o wytłumaczenie tła określeń pozwalających

          zrozumieć dlaczego pojęcia użyte w artykule są prawidłowe, pomimo, że Hawaje nie ogłosiły niepodległości. Nie czepiaj się proszę z rana

          • 2 0

  • Kiedy w końcu (6)

    Ktoś reanimuje hot dogi z grzybowo cabulowym farszem w środku?

    • 46 1

    • Rowy

      Zapraszam do Rowów za słupskiem wlasnie tam otworzylem takie same zapiekanki i taka sama bułkę z farszem pieczarkowym i sprzedaje z takiej samej budy przyczepy n127 jaka byla na przeciwko lotu

      • 7 2

    • ZRUP

      SE

      • 5 1

    • I jeszcze reanimować Baltic Vodkę

      o smaku niedestylowanego bimbru.

      • 2 1

    • Oh My Dog poleca VEGE :) (1)

      Hot dog z przesmażonym na winie borowikiem z cebulką, majonezem sojowym i prażoną ceulą ;)

      • 3 3

      • Majone sojowy?!? Soja to samo GMO!!!

        Jak można takie guano podawać ludziom! Psu bym nie dał

        • 3 1

    • Są na Orlenach , już ktoś wskrzesił

      U góry

      • 0 0

  • Polecam "Chiński wiatr" - obok Galerii Zaspa - przepysznie i w przystępnych cenach (4)

    Za 20 zł najeść się mogą smacznie i zdrowo dwie osoby :-)
    A do tego klimatyczny wystrój i dużo miejsca.
    Naprawdę cieszę się, że tam zajrzałam.

    • 9 8

    • Yyy nie (1)

      To jednak z droższych knajp chińskich i jednocześnie nie tak dobra.
      Nie wiem, co można tam zjeść za 20 zł na 2 osoby. Chyba 2x2 sajgonki.
      Nie gadaj, że osoba tam zje za 10 zł, bo popadasz w śmieszność. Za 2 osoby ostatnio zapłaciłem 80 zł.

      • 11 0

      • trzeba było zapłacić 20 zł

        • 6 1

    • Autoreklama?

      • 2 0

    • to mam niedaleko

      dziekuje

      • 0 0

  • Czy ktos moze mi wyjasnić dlaczego w Berlinie jest taniej? (10)

    • 79 1

    • Tez się zastanawiam

      • 15 0

    • bo nie będzie Niemiec pluł nam w twarz

      Polaka stać, zastaw się a postaw

      • 27 0

    • Dobre pytanie.

      • 6 0

    • Bo na zachodzie, przedsiębiorca myśli w perspektywie dłuższej niż 8-10 mcy.

      U nas, wszyscy ci "mistrzowie" kuchni nastawiają się na szybki zysk, a potem klops. Wiele z bud i restauracji opisywanych przez Haponiuk już nie ma (albo są pod zmienionymi nazwami ale tym samym właścicielem). Starają się robić z nas i**otów niestety...

      • 31 0

    • Bo więcej zarabiają. A co, kto bogatemu zabroni płacić mniej

      • 7 0

    • Bo w Berlinie już dawno zrozumieli, że lepiej mieć 3x10 zł niż 1x18zł

      • 37 0

    • BÓŁT

      torebka na wynos 2,50 zł !!!!!!!!!!!!!!
      dziękuję

      • 15 0

    • Spytaj Turków

      kebab goni kebaba

      • 1 0

    • niższe podatki, większy rynek, zamożniejsze portfele niż u nas

      • 6 2

    • nie jest

      • 0 3

  • Polak narzekaczek (2)

    Jej czemu potrafimy tylko narzekać i krytykować ??

    • 5 15

    • My nie. To oni, tamci.

      • 0 0

    • Skoro hotdog z syfiastej budy kosztuje 19zl a danie w np,

      Pasta Miasta. Robione na twoich oczach - pychota tez tyle to hot dog jest przereklamowany i szukają i**otów

      • 3 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bakalie wiosna - nowa odsłona

kiermasz

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (3 opinie)

(3 opinie)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Co to są bojówki?