• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Muszla w Gdyni ma potencjał

Agnieszka Haponiuk
18 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
W kolejnym odcinku cyklu Jemy na mieście testuję restaurację Muszla w Gdyni. Na zdjęciu: kanapka pastrami. W kolejnym odcinku cyklu Jemy na mieście testuję restaurację Muszla w Gdyni. Na zdjęciu: kanapka pastrami.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy restaurację Muszla w Gdyni. Poprzednio byliśmy w sopockiej Desce, w której doceniliśmy przystępne ceny i duże porcje. Za dwa tygodnie opiszemy restaurację Jaffa w Gdańsku - już tam byliśmy.



Wigilie firmowe w Trójmieście


Zmodernizowana muszla koncertowa na placu Grunwaldzkim 1 w Gdyni zyskała drugie oblicze. Nie tylko świeci dawnym blaskiem, ale również można w niej całkiem dobrze zjeść, bowiem na tyłach odnowionego obiektu powstała restauracja Muszla. Odwiedziłam ją wraz z koleżanką w zimną grudniową niedzielę.

Restauracja zajmuje dwie kondygnacje, na dole wnętrze utrzymane jest w kolorach butelkowej zieleni z żółtymi akcentami, kolorowymi fantazyjnymi krzesłami, a całość dopełniają duże zielone rośliny i aksamitne kotary. Mnie osobiście to wnętrze przywodzi na myśl teatralne foyer. Góra jest przeszklona, utrzymana w szarościach z kolorowymi pluszowymi krzesłami i drewnianymi stołami z metalowymi obiciami. Jest w Muszli coś fajnego, zadbano o odpowiednią odległość między stołami, więc goście czują się komfortowo.

  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni
  • Restauracja Muszla w Gdyni

W karcie zauważalne są wpływy kuchni śródziemnomorskiej z naciskiem na hiszpańską. Znajdziemy tu duży wybór tapasów na ciepło, jak i na zimno, sporo jest dań rybnych. Nie zabrakło też pizzy, co wciąż wzbudza moje wątpliwości, ponieważ uważam, że miejscem pizzy jest pizzeria, a nie restauracja.



Po długim namyśle zamawiamy:

- tapasy na zimno - zawinięty karczoch (15 zł);
- zupę rybną a'la Muszla (24 zł);
- grillowaną w całości doradę (44 zł);
- kanapkę pastrami z sosem rosyjskim i ogórkiem (34 zł);
- ciasto orzechowe (19 zł).

Na pierwszy ogień idą "zawinięte karczochy". Ta przystawka absolutnie mnie uwiodła. Grillowane karczochy były owinięte w dojrzewającą szynkę, a wszystko zanurzone w fantastycznym sosie pomarańczowym z chili. To połączenie smaków jest wprost genialne. Łagodny smak karczochów podkreślono wyrazistą, słoną szynką, a całość zwieńczona została słodko-ostrym cytrusowym sosem z wyraźną nutą pomarańczy.

Tapasy na zimno - zawinięty karczoch Tapasy na zimno - zawinięty karczoch
Zupa rybna z dorszem, sandaczem, mulami, krewetkami i korzeniowymi warzywami dość prosta, bez udziwnień, z delikatnym morskim posmakiem, ale zdecydowanie dla mnie za słona.

Zupa rybna a'la Muszla Zupa rybna a'la Muszla
Dorada niestety była przypalona. Do tego stopnia, że ryba miała smak dymu z grilla i nic poza tym nie dało się wyczuć. Wielka szkoda. Mam nadzieję, że był to tylko wypadek przy pracy i na co dzień doradę podaje się upieczoną, a nie spaloną. Sposób podania również nie zachęcał do jedzenia... Na szczęście dodatki były smaczne.

Grillowana w całości dorada Grillowana w całości dorada
Z kolei kanapka pastrami to było to! Arcydelikatne mięso - soczyste, jędrne, miękkie o wspaniałym, subtelnym smaku. Ostry i słodkawy sos rosyjski, a to wszystko ukryte między dwiema kromkami przypieczonego, chrupiącego chleba w towarzystwie przepysznych kiszonych ogórków. Bardzo sycąca i bardzo dobra kanapka.

Kanapka pastrami z sosem rosyjskim i ogórkiem Kanapka pastrami z sosem rosyjskim i ogórkiem
Deser to była mocno orzechowa bomba kaloryczna. Pięknie prezentował się na talerzu. Pyszne ciastko, ale dość ciężkie.

Ciastko orzechowe Ciastko orzechowe
Podsumowanie: uważam, że Muszla ma duży potencjał kulinarny. Znalazłam tu świetne połączenia różnych smaków i tekstur, ciekawe wnętrze i kilka niedociągnięć, które łatwo naprawić. Wystawiam ocenę dobrą z dużym plusem.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (93) 10 zablokowanych

  • Cóż, dostali szansę od p.Agnieszki. Mam nadzieje że to wykorzystają...

    • 3 4

  • Ciastko orzechowe... jeżyk za 50 groszy :)

    • 30 1

  • czy to jest recepta

    na rewitalizację muszli koncertowej?

    • 13 1

  • Ciastko 19 zeta b.drogo

    • 33 0

  • Pastrami za 34 zł? (2)

    34 zł za pastrami, jeszcze tak kiepskie jak na zdjęciu to gruba przesada. Uprzedzając komentarze - nie uważam, że dania w restauracji powinny być tak duże, że z talerza się wylewa i kosztować 10 zł. Ale taka cena za kanapkę to jakaś kpina...

    • 49 2

    • otwórz taką restaurację

      sukces murowany!

      • 0 15

    • Toto na zdjęciu to nie jest żadne pastrami!

      • 1 2

  • Fajna restauracja, ale... (3)

    Kolejna fajna restauracja w Gdyni, ale... 34 złote za dwie kanapki to stanowczo za drogo. Reszta ok.

    • 40 3

    • poprawka - za jedną kanapkę przekrojoną na pół...

      • 17 0

    • Fajna, taka nie za droga :O (1)

      • 2 2

      • skromna...

        a jak ze złota...

        • 2 0

  • Czy w Polsce sa inne pomysly na interes niz pitcernia, zabka, lub lokal gastronoimczny? (5)

    Trzeba eksportowac bo musimy sie dorobic.

    • 16 3

    • ? (1)

      pitcernia? Pomaga wypełniać PITy? Ciężko napisać nawet fonetycznie?

      • 1 3

      • przecież to zabieg celowy, pizzeria daje pizzę, włoską dobrą a na pitcę chodzi się do pitcerni, takiej z kiełbasą i grubym ciastem, kapiszi?

        • 3 0

    • Tak, Stachu Gawlowski, Nojman albo pan TikTak by mogli grube ksiazki napisac o tych "intetesach".

      • 3 0

    • Szukasz w dziale kulinaria informacji o produkcji łożysk? Mi się wydaje, że ty akurat nigdy się nie dorobisz.

      • 2 1

    • po co?

      najlepiej dobabiać się na lokalnych baranach...
      Same przyjdą...

      • 1 0

  • jakby ktoś chciał podobnego razowca z ogórkiem to zrobię za 32zł taniej

    zapraszam

    • 36 1

  • Zmarnowana szansa, brak jednoznacznej koncepcji - dlatego jest pusto

    kibicowalem temu miejscu od poczatku.
    niestety miejsce o duzym potencjale lecz totalnie zamrnowana szansa.
    Lokal bez zadnej koncepcji i strategii.
    Nie wiesz czy przychodzisz na koncert czy do restauracji, czy bardziej do pubu, moze miejsca spokojnego dla osob starszych ? czy dla mlodych? kawiarni? widac wyraznie brak jednoznacznej strategii. niestety nie da sie pogodzic tego wszystkiego. a tutaj tego probowali.

    • 29 0

  • Żart (3)

    Zarabiam sporo, ale nigdy nie wydam za...
    Zupę więcej jak 10 PLN, ciasto wiecej jak 10 PLN, danie główne więcej jak 25 pln, kawę więcej jak 8 PLN. Dziękuję.

    • 35 10

    • no jak za danie główne nie płacisz więcej niż 25 to pewnie stały klient Sphinxa król Shaormy

      • 10 0

    • I bardzo dobrze, popieram. Też nie lubię być robiona w bambuko. Trzeba szanować swoją pracę i zarobione w niej pieniądze. Tylko frajerzy dają się nabierać na te restauracyjne maniery.

      • 4 2

    • z wypowiedzi wynika że masz chyba 1800 zł netto a nie 18000 brutto bo 10 zł za zupę w restauracji czy tam bistro to już standard, ja nie chodzę do takich gdzie zupa kosztuje powyżej 20 zł a do 40 zł za główne danie nie zjesz nic porządnego

      • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (2 opinie)

(2 opinie)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (11 opinii)

(11 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Niegdyś wróżby andrzejkowe miały charakter wyłącznie matrymonialny. Jak nazywa się męski odpowiednik Andrzejek?