• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Niewinni Czarodzieje - nie wszystko oczarowało

Agnieszka Haponiuk
21 kwietnia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (81)
W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam restaurację Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni. Na zdjęciu: hot dog z dorszem i dodatkami. W kolejnym odcinku cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam restaurację Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni. Na zdjęciu: hot dog z dorszem i dodatkami.

Restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero przy placu Grunwaldzkim 2 Mapka działa w Gdyni od 2021 roku (wcześniej mieściła się tu restauracja Vertigo), a w menu rządzi street-food i kuchnia azjatycka. Za całym przedsięwzięciem stoi Kuba Wojewódzki, który od kilku lat inwestuje w branżę gastronomiczną. Postanowiłam sprawdzić, jak smakuje jedzenie w Niewinnych Czarodziejach TrzyZero. Ostatnio w cyklu "Jemy na mieście" pisałam o restauracji Correze w Gdańsku - ta wizyta mnie zachwyciła.




Do restauracji mieszczącej się w Gdyńskim Centrum Filmowym (zatem nazwa lokalu nie jest przypadkowa, bo nawiązuje do słynnego filmu Andrzeja Wajdy), wejść można bezpośrednio z ulicy lub przez kino.

Niewinni Czarodzieje TrzyZero składają się z jednego długiego pomieszczenia. Świetnym rozwiązaniem są tu duże okna, przez które roztacza się widok na Teatr Muzyczny i Plac Grunwaldzki z muszlą koncertową. Wnętrze jest urządzone w stylu nowoczesnym i industrialnym, w odcieniach zieleni, z ciemnym drewnem oraz rdzawymi elementami metalowymi, takimi jak bar obity pordzewiałą blachą falistą czy metalowe przepierzenia.

Pączek za 49 zł ze złotem: spróbowaliśmy najdroższego pączka w Polsce Pączek za 49 zł ze złotem: spróbowaliśmy najdroższego pączka w Polsce
Oprócz tego są pnące rośliny, wielki kryształowy żyrandol oraz portret Kuby Wojewódzkiego. Czuć, że wystrój został przemyślany, choć styl ten jest dość powszechny w nowoczesnych lokalach gastronomicznych i wg mnie odrobinę już nadużywany. Restauracja posiada również spory, drewniany taras, który zostanie otwarty dla gości, gdy tylko nadejdą ciepłe dni.

  • Restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni.
  • Restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni.
  • Restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni.
  • Restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni.
  • Restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni.
  • Restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni.
  • Restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni.
  • Restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni.
  • Restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni.
  • Restauracja Niewinni Czarodzieje TrzyZero w Gdyni.
Menu jest krótkie, inspirowane azjatycką i europejską kuchnią uliczną. Wkrótce ma się częściowo zmienić, więc wybieram do testu te potrawy, które mają zostać na dłużej.

Na przystawkę zamawiamy:

  • tataki z tuńczyka - grzyb śnieżny, awokado, sezam, chilli, limonka, sorbet z mango (49 zł);
  • hot doga z dorszem - dorsz w cieście piwnym, sos remoulade, marynowane chimeji, cebulka (39 zł);
  • dukboki z kurczakiem w tempurze - kluski ryżowe, sos ostrygowy, chilli, warzywa fistaszki, shimeji (45 zł);
  • wege bowl - chrupiące brokuły w tempurze, awokado, wakame, kimchi (42 zł).


Pierwsze danie, czyli tataki z tuńczyka obtoczonego w sezamie było przepyszne (tataki to japońska technika przygotowania mięsa - smaży się je krótko na bardzo rozgrzanej patelni). Miękkie i soczyste mięso ryby połączono z subtelnym smakiem sezamu i wyraźnym umami oraz świetny cytrusowy sos, który wymieszał się z topniejącym sorbetem z mango, dodając łagodnej słodkości, co znakomicie komponowało się z sałatami i śnieżnym grzybem, który ma przyjemną, jędrną i chrupką konsystencję. Jedynym minusem było niedojrzałe awokado i nierównowaga w proporcjach między ilością tuńczyka a sałatą.

Tataki z tuńczyka z dodatkami. Tataki z tuńczyka z dodatkami.
Hot dog z dorszem w cieście piwnym, był naprawdę genialny. Bułka wyśmienita - maślana, delikatnie słodka, wewnątrz puszysta, na zewnątrz chrupiąca (wypiekana na miejscu). Doskonały, soczysty dorsz w lekkim cieście i przepyszny sos remoulade, który dodawał pikantności i kwaśnej nuty. Dodatki, takie jak marynowane shimeji o delikatnym, orzechowym smaku i chrupiącej konsystencji z posmakiem octu oraz marynowana czerwona cebula i sałatka wakame, idealnie uzupełniały smaki i dodały azjatyckiej nuty. Każdy kęs hot doga to prawdziwe niebo w gębie.

Hot dog z dorszem i dodatkami. Hot dog z dorszem i dodatkami.
Dukboki to koreańskie kluski ryżowe, które były miękkie i sprężyste. Zostały podane w towarzystwie sosu ostrygowego z wyraźnie słodkim akcentem z dodatkiem cebuli i marchewki, ale niestety był za słony. Natomiast kurczak w tempurze całkiem przyzwoity. Przyjemnie chrupiąca panierka otaczała soczystego i delikatnego kurczaka, jednak jako daniu inspirowanemu kuchnią koreańską brakowało mu charakterystycznej pikantności, która podkręciłaby smak klusek, kurczaka i sosu o słodko-słonym smaku.

Dukboki (koreańskie kluski ryżowe) z kurczakiem w tempurze. Dukboki (koreańskie kluski ryżowe) z kurczakiem w tempurze.
Wege bowl zarówno wizualnie jak i smakowo wypadł najsłabiej na tle pozostałych dań. W skład michy wchodziło kilka kawałków brokułów panierowanych w tempurze oraz warzywa: kawałki awokado (niestety równie niedojrzałego jak w pierwszej przystawce), groszek cukrowy, grzybki shimeji, wakame i dominujący nad całością wielki liść sałaty. Zabrakło wyraźnych smaków, takich jak kimchi, które mogłoby wnieść więcej pikantnych nut. Wakame i brokuły w tempurze były za to smaczne. Smak wakame był lekko słony i jednocześnie lekko słodki, z przyjemnie odczuwalnym morskim posmakiem. Jędrne paski glonów fajnie doprawione sosem z nutą sezamu. Brokuły po prostu dobrze smakowały chrupką tempurą. W oddzielnej miseczce podano sos na bazie sosu sojowego i sezamu.

Wege bowl - micha z warzywami w tym brokułem w tempurze. Wege bowl - micha z warzywami w tym brokułem w tempurze.
Podsumowując: Niewinni Czarodzieje TrzyZero to restauracja z przemiłą i profesjonalną obsługą oraz niezobowiązującą atmosferą. Jedzenie jest smaczne, kompozycje smakowe przyjemne, jednakże nie jest to coś, co wywołuje wrażenie kulinarnego "wow": to po prostu dobre i ciekawie podane jedzenie. Tę wizytę oceniam na 4+.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (81)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (1 opinia)

(1 opinia)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

W którym roku powstał słynny gdyński klub Ucho?