- 1 Ludzie, gdzie wy tak łazicie!? (104 opinie)
- 2 Kolejny szum medialny dotyczący "365 dni" (19 opinii)
- 3 Majaland: znamy termin otwarcia i cennik (563 opinie)
- 4 Oceniamy nowe topowe seriale (59 opinii)
- 5 Spotkali się w szczytnym celu (7 opinii)
- 6 Back to black. Amy nie chciałaby tego oglądać (36 opinii)
Jemy na mieście: Spożywczy - polska kuchnia z nowoczesnym twistem
Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś oceniamy niedawno otwartą restaurację Spożywczy na Dolnym Mieście. Poprzednio odwiedziliśmy Woosabi w Gdańsku, gdzie odkrywaliśmy azjatyckie smaki. Za dwa tygodnie przeczytacie naszą relację z wizyty w restauracji Lolo Thaijolo w Gdyni - już tam byliśmy.
Gdzie zjeść w Trójmieście - bary, restauracje i puby
Spożywczy Food&Drinks to nowa restauracja na Dolnym Mieście przy ul. Dolna 2. Znajduje się trochę na uboczu, z dala od głównych szlaków turystycznych, po sąsiedzku z dobrze nam znanym Nie/Mięsnym. Zajmuje lokal, w którym od lat siedemdziesiątych mieścił się sklep spożywczy - stąd też pomysł na nazwę.
Wnętrze jest przestronne i składa się z dwóch sal: pierwszej całej przeszklonej i drugiej bardziej kameralnej. Wystrój jest bardzo minimalistyczny, ale to akurat zaleta, a nie wada. Można rzec, że panuje tu klimat rodem z baru mlecznego z czasów PRL, ale w nowoczesnej i schludnej odsłonie. Wszystko jest przemyślane - od podłóg z lastryko, po robione na zamówienie geometryczne minimalistyczne lampy. Jest fajnie, inaczej niż w większości podobnych lokali. To miejsce ma swój urok, a i tak najważniejsze jest jedzenie, które niczym nie przypomina tego z barów mlecznych.
A co zjemy w Spożywczym? W karcie znajdziemy dania kuchni polskiej, ale w innym niż klasyczne wydaniu. Jest również oferta śniadaniowa.
Do Spożywczego wpadam w środku tygodnia z dwiema przyjaciółkami, które nie szczędzą słów zachwytu nad wnętrzem lokalu. Finalnie zamawiamy dania z różnych sekcji.
Z przystawek i zup wybieramy:
- śledzia z sokiem z antonówki, wiejską śmietaną, ogórkiem, jabłkiem i oliwą koperkową - 26 zł;
- zupę kurkową z gniecionymi ziemniakami i chipsem z boczku - 15 zł.
Z dań głównych i bułek wybieramy:
- sałatkę z młodymi burakami, piklowanym pasternakiem i kozim serem - 28 zł;
- beetroot, czyli wegańskiego burgera z burakiem, guacamole, "boczkiem" z bakłażana i frytami - 26 zł;
- pyzy z wolno duszoną jagnięciną, boczkiem jagnięcym, palonym masłem, gorczycą i szalotką - 42 zł.
Na początek otrzymałyśmy poczęstunek: przekąskę od szefa kuchni Adama Woźniaka, czyli tak zwane czekadełko. Był to chrupiący chleb z własnego wypieku, wiejskie masło i smalczyk ze skwarkami. Smaczne i wciągające małe danie.
Jeśli chodzi o śledzia, to był to najprawdziwszy matias i pod każdym względem doskonały. W smaku lekko słodkawy, nieco w stylu szwedzkim, mięsisty i jędrny. Świetnie skomponowane dodatki, takie jak drobno pokrojone piklowane ogórki, gęsta śmietana z gorczycą, cebulka tworzyły wraz z rybą fenomenalną kompozycję smakową.
Zupa kurkowa z tłuczonymi ziemniakami była dość gęsta, sycąca i przyjemna w smaku, ale w mojej ocenie za mało "kurkowa", a za bardzo koperkowa. Fajny za to był chrupiący chips z boczku. Danie idealne na jesień.
Wielokrotnie już w tym cyklu wspominałam, że rzadko zamawiam w restauracjach sałatki, bo też nieczęsto trafiam na dobre. Tym razem udało się, bo sałatka w Spożywczym okazała się być prostą, ale dobrze dopracowaną kompozycją słodkich pieczonych buraków, które świetnie podbiły ostry smak koziego sera i nieco złagodziły jego intensywność. Nie ma tu nadmiaru dodatków czy przypraw i sosów, tylko dobrze wyważone czyste smaki.
Wegański beetroot burger nie trafił w moje gusta kulinarne z powodu nadmiaru kuminu, który w mojej ocenie dominował nad całością. Oczywiście, nie znaczy to, że jest to niesmaczne danie. Wprost przeciwnie - moje towarzyszki były nim zachwycone. Guacamole z bobu bardzo ciekawe, intensywne i świeże z nutą kolendry. Wielbiciele falafeli będą zachwyceni, bo właśnie tak mi smakował ten burger.
Najbardziej zakochałam się w pyzach z jagnięciną. Zerknęłam do moich notatek z menu i przy pyzach był tylko jeden dopisek: boskie! Naprawdę takie były. Ciasto dość zwarte, lekko zrumienione na maśle, natomiast mięso rozpływało się w ustach, a do tego odrobina dymnego demi glace. Wszystko idealnie doprawione.
Podsumowanie: ze Spożywczego wyszłyśmy najedzone i z dobrym wrażeniem. Jedzenie jest dopracowane, zaś wystrój, mimo że minimalistyczny, to ma pewien zamysł i nie jest dziełem przypadku. Obsługa przemiła i pomocna. Przyczepię się tylko do wielkości dań - ucieszyłabym się, gdyby jednak za tę cenę były większe. Poza tym mogę tylko przyklasnąć koncepcji Spożywczego, wystawić ocenę bardzo dobrą i polecić go każdemu miłośnikowi kuchni polskiej.
O autorze
Miejsca
-
Spożywczy Food & Drinks Gdańsk, Dolna 2
Opinie (167) ponad 20 zablokowanych
-
2020-09-23 13:44
Wystarczy spojrzeć na Polaków (1)
Co drugi zapasione brzuszysko wylewające się z portek. Może to nie porcje są małe, tylko wy przyzwyczailiście się jeść za dużo?
- 9 21
-
2020-09-23 19:19
Tu nie chodzi o ilość drogie dziecko.
Lecz o cenę. Nie ma co udawać ekskluzywnej kuchni w spozywczaku. Daleko wam do prawdziwej kuchni i szanowaniu klienta. Klient nie jest do dojenia.
- 13 0
-
2020-09-23 17:11
Wszyscy się znają a nawet nie byli.. Pffff (4)
Jak was Nie stać, to nie chodzicie do restauracji!
Jak się nie znacie to nie opisuje bzdur, skoro nawet tam nie byliście!!
Porcje są w sam raz a co do ceny , wcale nie są wysokie jak na taką restauracje i z takim szefem kuchni!
Właśnie po takich komentarzach widać jak się wszyscy znacie na kuchni i polskiej ( nie tylko) gastronomi!
Byłam i będę tam przychodzić bo jest smacznie zjeść coś z rąk takiego szefa kuchni.
Brawo- 2 29
-
2020-09-23 17:22
Mistrz patelni
- 7 0
-
2020-09-23 19:20
Jaką restaurację, przecież to stołówka.
- 9 0
-
2020-09-23 21:53
Współczuje pracy w miejscu, w którym właściciel / szef kuchni każe pisać pochlebne opinie.
- 6 1
-
2020-09-24 11:33
po co im talerze, jak szef kuchni serwuje z rąk?
- 3 0
-
2020-09-23 17:48
4 kluski z kością za 42 zł??
Powriowali- 23 0
-
2020-09-23 19:13
Hahaha
Takie poracje, za TAKIE pieniądze??? Sami sobie to jedzcie.
- 17 0
-
2020-09-23 19:15
Wy na prawdę jesteście smieszni.
Trochę jedzenia z paroma kropelkami kolorowych sosów, szumna nazwa i mają się klienci cieszyć.
- 25 1
-
2020-09-23 19:41
To lokal Ola. Zawsze dawał radę. La Dolce Vita. (1)
- 6 2
-
2020-09-24 02:28
pffffff nie zartuj
- 0 1
-
2020-09-23 19:45
Bylem tam raz
Jedzenie dobre, ale bez szalu.. kurkowa akurat byla dobra - za 15pln to jeszcze nie koniec swiata, choc generalnie jest tam raczej drogo. Wystroj slabo - ma sie wrazenie, ze jestes w barze mlecznym co w porownaniu z wysokoscia rachunku na koniec dodatoowo szokuje. Obsluga slabo. Bylem raz, wiecej nie wrocilem i nie zamierzam. W tym przedziale cenowym sa lepsze miejsca.
- 21 1
-
2020-09-23 21:21
(1)
...''boczkiem" z bakłażana i frytami... ? że co? Jako wegetarianka powiem iż bakłażan to bakłażan a nie jakiś boczek.
- 14 0
-
2020-09-24 14:06
serio, wegetarianko? bedziesz jatrzyc? znowu?
- 0 2
-
2020-09-23 21:46
Czekadlo chyba najlepsE....
- 8 0
-
2020-09-23 21:54
Zupe albo hamburger
zupa moze byc sama, albo pierożek, albo chciałam picie, picie jeszcze chciałam.
- 6 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.