Wiadomości

stat

Jemy na mieście: Wozownia Gdańska - kuchnia polska w smacznym wydaniu

Restauracja Wozownia Gdańska to kolejne miejsce, które odwiedzamy w cyklu "Jemy na mieście". Jak wypadła?
Restauracja Wozownia Gdańska to kolejne miejsce, które odwiedzamy w cyklu "Jemy na mieście". Jak wypadła? fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy naszej wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Wozownię Gdańską. Poprzednio byliśmy w gdyńskiej Klusce, miejscu, gdzie króluje makaron. Za dwa tygodnie opiszemy Billy's w Gdańsku - już tam byliśmy.



Wozownia Gdańska zobacz na mapie Gdańska znajduje się na szczycie historycznej Góry Gradowej w Gdańsku, na terenie kompleksu Hevelianum. Miejsce jest wyjątkowo urokliwe, dodatkową atrakcją jest przepiękna panorama miasta.

Sama restauracja znajduje się w odrestaurowanej starej wozowni artyleryjskiej z 1875 roku. Wnętrze jest przestronne, utrzymane w stylu karczmy z zachowanymi starymi drewnianymi belkami i kolumnami. Znajdziemy duże drewniane stoły, kraciaste bieżniki, stare beczki i inne elementy dekoracji nawiązujące do historycznego charakteru tego miejsca. W kolorystyce dominuje biel i wciąż modna ciemna zieleń.

Prócz dużej sali restauracyjnej, Wozownia dysponuje obszernym ogródkiem grillowym, który jest czynny w każdy weekend. Tutaj czekają na gości m.in. potrawy z grilla i muzyka na żywo.

3 miejsce
w rankingu Restauracje
pl. Grunwaldzki 1, Gdynia



Karta menu jest bardzo krótka, a to, co od razu rzuca się w oczy, to przystępne ceny, najdroższe danie główne kosztuje 35 zł. Dominują potrawy kuchni polskiej.

Wybieram jedną przystawkę:
- śledzia z sałatką z młodych ziemniaków, z kwaśną śmietaną i koprem (15 zł).

Następnie dania główne:
- kaszubską zupę rybną (14 zł);
- kacze udo z ziemniakami z pieca i modrą kapustą (29 zł);
- filet z dorsza z młodymi warzywami z patelni i puree (35 zł).

Na deser:
- sezonowe owoce pod kruszonką podane z lodami (15 zł).

Śledź z sałatką z młodych ziemniaków uwiódł mnie już przy pierwszym kęsie. Mięso śledzia było jędrne, delikatne, nie za słone, doskonale zbalansowany smak. Całości dopełniała świetna sałatka ziemniaczana: lekka, bez nadmiernej ilości majonezu. To jest klasyka, ale w tym wydaniu po prostu przepyszna.


Śledź z sałatką z młodych ziemniaków
Śledź z sałatką z młodych ziemniaków fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Kaszubska zupa rybna była lekka, z pomidorową nutą oraz idealną ilością warzyw i ryby. To prosta zupa bez udziwnień i kombinowania z przyprawami, ale smaczna.

Kaszubska zupa rybna
Kaszubska zupa rybna fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Kacze udo było kapitalne. Soczyste, kruche mięso, dosłownie się rozpadało - takie było mięciutkie. Do tego podano niewyszukane dodatki w postaci młodych ziemniaczków i modrej kapusty, która zawsze pasuje do kaczki i nie przeszkadza. Sos demi glace też niczego sobie. Całość smakuje wybornie.

Cykl "Jemy na mieście" - wszystkie recenzje


Kacze udo z ziemniakami z pieca i modrą kapustą
Kacze udo z ziemniakami z pieca i modrą kapustą fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Filet z dorsza był wysmażony po mistrzowsku, nieprzeciągnięty, o jędrnym i wilgotnym mięsie. Świetnie łączył się z młodymi warzywami, krótko smażonymi na maśle. Przyznaję, że te warzywa (rzodkiewka, czosnek, cukinia, marchewka) smakowały mi najbardziej. To danie to istny delikates.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


Filet z dorsza z młodymi warzywami z patelni i puree
Filet z dorsza z młodymi warzywami z patelni i puree fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
O deserze, czyli owocach pod kruszonką, napiszę krótko: był bez zarzutu, ale nie zapadł w pamięć. Po wcześniejszych daniach liczyłam na więcej inwencji, choć finalnie nie można się tu do niczego przyczepić.

Crumble: sezonowe owoce pod kruszonką, podane z lodami
Crumble: sezonowe owoce pod kruszonką, podane z lodami fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl
Podsumowanie: Wozownia Gdańska to miejsce, które powinien odwiedzić każdy, kto ceni uczciwą kuchnię polską bez wymyślnych dań, za to prostych i smacznych - przygotowanych w zgodzie z najwyższą sztuką kulinarną. Potrawy są w każdym calu dopracowane i dopieszczone. Popieram również ceny: jak na takie miejsce, bardzo przystępne. Polecam tę restaurację na rodzinny obiad z widokiem na Gdańsk. Finalnie wystawiam ocenę bardzo dobrą z plusem.

5.5 /6
Ocena autora
5.7 /6
30 ocen
Ocena czytelników

Opinie (71) 6 zablokowanych

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

27

stycznia

Pink Floyd History Gdynia, Gdynia Arena

02

lutego

Kasia Kowalska - zmiana ter... Gdańsk, Stary Maneż

10

lutego

Nowy Jork. Prohibicja Gdynia, Teatr Muzyczny

Kultura

Słynny Cirque du Soleil ponownie w Ergo Arenie
Cirque du Soleil wkrótce w Ergo Arenie

Kulinaria

Sprawdzamy stołówki studenckie Uniwersytetu Gdańskiego
Sprawdzamy stołówki studenckie UG
Dokąd na gorącą czekoladę w Trójmieście?
Dokąd na gorącą czekoladę?

Planuj z nami tydzień

Urodziny Heweliusza, Pink Floyd i Metallica. Planuj tydzień
Planuj tydzień: Pink Floyd, Hevelianum

    Najczęściej czytane

    Sprawdź się

    Festiwal Polskich Filmów Fabularnych odbywał się w Gdańsku do: