• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: wspaniała kuchnia w restauracji Modern Food&Wine

Agnieszka Haponiuk
11 marca 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 
W najnowszym odcinku kulinarnego cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam sopocką restaurację Modern Food&Wine. Na zdjęciu: pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami. W najnowszym odcinku kulinarnego cyklu "Jemy na mieście" odwiedzam sopocką restaurację Modern Food&Wine. Na zdjęciu: pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami.

Jemy na mieście to cykl artykułów, w których opisujemy trójmiejskie restauracje. Testowane dania zamawiamy na własny koszt i nie zapowiadamy wizyty. Piszemy szczerze, lekko i unikając nadmiernej pretensjonalności. Dziś recenzujemy Modern - Food&Wine położone tuż przy sopockim molo. Poprzednio jedliśmy w Del Mar w Gdyni. Za dwa tygodnie opiszemy Grono Bistro w Gdańsku - już tam byliśmy.



Dobre restauracje w Trójmieście - ranking najlepszych


Restauracja Modern w Sopocie powstała ponad rok temu w miejscu dawnej Laguny Smaku. Mieści się tuż przy wejściu na sopockie molo, po prawej stronie. Lokal jest dwupoziomowy z niewielką salą i malutkim barem na parterze oraz znacznie większą salą na piętrze.

Wnętrze restauracji jest jasne, utrzymane w morskiej, pastelowej kolorystyce z odrobiną szarości i bieli oraz nieprzytłaczającymi minimalistycznymi dodatkami, takimi jak nowoczesne lampki czy świeczniki. Dominuje niezobowiązująca elegancja. Jedną ze ścian zdobią abstrakcyjne obrazy, które również utrzymane są w kolorach morza i przywodzą na myśl wzburzone fale. Największą jednak atrakcją i zarazem elementem dekoracyjnym jest widok, który możemy podziwiać dzięki dużym oknom.

  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Widok z okna restauracji Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Widok z okna restauracji Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
  • Restauracja Modern - Food&Wine w Sopocie.
Do Modern udaję się na niedzielny obiad wraz z koleżanką i jej mamą. Przezornie zarezerwowałyśmy stolik i całe szczęście, bo sala była pełna i znalezienie wolnego miejsca nie byłoby możliwe. Dopiero po czasie zwolniły się stoliki i zrobiło się spokojniej.

Karta nie jest długa. Znajdziemy w niej sporo dań rybnych i owoców morza, począwszy od przystawek, poprzez zupy, a na daniach głównych kończąc.

Po namyśle i konsultacjach z bardzo kompetentną i zarazem przemiłą panią kelnerką zamówiłyśmy:

- bulion z kaczki, gęsi i kurczaka z kopytkami i lubczykiem (19 zł);
- wegetariańską sałatę na ciepło z ziemniakami, warzywami korzeniowymi, kozim serem, jarmużem (29 zł);
- pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami (33 zł);
- halibuta z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami (59 zł);
- fondant czekoladowy z wiśniami i espumą z maślanki (23 zł).


Wydawałoby się, że bądź co bądź banalny bulion na kaczce, gęsi i kurczaku niczym nie może mnie zaskoczyć. Tymczasem bulion, który mi zaserwowano, miał w sobie to wszystko, czego po bulionie oczekuję, a więc był klarowny, miał bogaty warzywno-mięsny smak z wyraźną nutą świeżego lubczyku, a do tego pokrojone w plastry mięciutkie kopytka. Wszystko razem było przepyszne.

  • Bulion z kaczki, gęsi i kurczaka z kopytkami i lubczykiem.
  • Bulion.
Sałata na ciepło była niemałym zaskoczeniem, na plus oczywiście. Dość pospolite warzywa, jak młoda marchew czy korzeń pietruszki, nie byłyby niczym niezwykłym, gdyby nie sposób przygotowania i dobór dodatków. Podsmażone na maśle warzywa były rzecz jasna al dente - zanurzone w kremowym sosie powstałym z rozpuszczonego sera koziego. Smakowały obłędnie. Ser kozi wydobył ich słodycz i delikatność, jednocześnie ją subtelnie przełamując, a zwieńczeniem były chrupiące prażone orzechy pistacjowe i laskowe.

Wegetariańska sałata na ciepło z ziemniakami, warzywami korzeniowymi, kozim serem, jarmużem. Wegetariańska sałata na ciepło z ziemniakami, warzywami korzeniowymi, kozim serem, jarmużem.
Pierogi z gęsiną to kolejne danie, któremu należą się duże brawa. Po pierwsze aksamitne, mięciutkie domowe ciasto, po drugie sporo dobrze doprawionego farszu z pieczonej gęsi. Intensywny smak gęsiny całkiem dobrze komponował się z kiszoną kapustą i wiśniami, mimo że i bez tych dodatków pierogi skradłyby moje serce.

Pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami. Pierogi z gęsiną, kiszoną kapustą, wiśniami i migdałami.
Halibut to czysta poezja. Nie pamiętam, kiedy jadłam tak doskonale zrobionego halibuta. Ryba była soczysta, delikatna, wręcz rozpływała się w ustach. Podano do niej sos krewetkowy o słonym i zdecydowanym smaku, słodkie puree z batatów, chrupiące pistacje i kapustę pak choy, subtelne boczniaki i ciekawą w smaku polentę ziemniaczaną. Każdy kęs to feeria smaków i tekstur. Świetny.

Halibut z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami. Halibut z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami.
Nie skłamię, jeśli napiszę, że fondant czekoladowy był idealny. Intensywna słodycz czekolady została przełamana kwaskową espumą z maślanki i wiśniami. W punkt.

Fondant czekoladowy z wiśniami i espumą z maślanki. Fondant czekoladowy z wiśniami i espumą z maślanki.
Podsumowanie: w Modern Food&Wine czeka na gości ładny widok i wykwintna kuchnia, która uwodzi smakiem i nie jest udziwniona na siłę. Każde danie jest przemyślane. Z nieukrywaną przyjemnością wystawiam restauracji ocenę bardzo dobrą z plusem - za całość, w tym za profesjonalną obsługę. Ceny faktycznie nie należą do niskich i mogą zniechęcić, ale pamiętajmy, że to lokal położony w sercu kurortu ze wspaniałym widokiem i świetną kuchnią. Jeśli więc poszukujecie restauracji na wyjątkowe wyjście, Modern nadaje się idealnie.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (40) ponad 10 zablokowanych

  • "Ludzie dzielą się na inteligentnych i takich, co słodzą kawę."
    Ernest Hemingway

    • 20 2

  • NA zdjęciach to chyba menu degustacyjne

    • 18 5

  • "(...)i nie jest udziwniona na siłę." (2)

    "halibuta z polentą ziemniaczaną, boczniakami, pak choi, pistacjami i sosem rybnym z krewetkami"

    Co piątek w polskim domu w powiecie Słupskim

    • 36 2

    • :-))) dokładnie (1)

      • 7 0

      • Mówi się:

        W punkt.

        A nie dokładnie.

        • 0 0

  • 6,6 zł za jeden pierożek

    i wszystko jasne

    • 17 1

  • (1)

    halibuta z polentą ziemniaczaną

    polenta ziemniaczana?

    • 8 1

    • Polenta ziemniaczana

      Można sprawdzić " Polenta di Patate "

      • 0 0

  • "Jemy na mieście"??? Siadamy na miasto i jemy? Czy aby zostać pismakiem nie trzeba jakichkolwiek szkół przygotowujących skończyć?

    • 1 9

  • W obliczu koranowirusa należy jeść tylko w barach mlecznych, gdyż tylko tam mamy pewność, że nie będziemy mieli styczności z osobami, które kiedykolwiek przebywały zagranicą. Ponadto wszystko zdrowo, smacznie i tanio.

    • 7 2

  • dla mnie restauracja w samym centrum turystycznego traktu oznacza ze tam wlasnie nie pojdę

    ceny dla skandynawskich turystów, dla których nie ma znaczenia za ile i co zjedzą

    • 11 1

  • 29 zl za parę warzyw na talerzu- presada

    • 9 1

  • Narzekający na cenę i wielkość porcji " suwereni" zawsze mogą skorzystać z jakieś mordowni z piwem!

    • 4 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych

15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jak nazywa się zespół, który Hania Rani założyła wraz z Joannę Longić?