• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Karnawałowa degustacja win w ciemno w restauracji Rada Miasta

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
1 lutego 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
W ramach cyklu "Winna środa" w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja w ciemno. Spróbowano pięciu win musujących. W ramach cyklu "Winna środa" w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja w ciemno. Spróbowano pięciu win musujących.

W środowy wieczór w restauracji Rada Miasta w Gdańsku odbyła się degustacja win musujących w ciemno. Kameralne grono gości, ponad 20 osób, chętnie dzieliło się swoimi wrażeniami podczas kolacji. Łącznie spróbowano pięciu win skomponowanych z wybranymi przekąskami.



Spotkanie odbyło się w ramach cyklu "Winna środa" organizowanego przez restaurację Rada Miasta. W kameralnym gronie ponad 20 osób spróbowano pięciu win musujących, a każde z nich połączono ze smacznymi przekąskami przygotowanymi przez szefa kuchni, Maurycego Chodorowskiego.

Goście mogli sprawdzić swoją znajomość win musujących z różnych stron świata, gdyż degustacja odbywała się w ciemno. Butelki włożono w czarne pokrowce, a obecni mieli za zadanie rozpoznać wszystkie pięć pozycji oraz odnaleźć wśród nich szampana. O prezentowanych trunkach opowiadała Mariola Nowakowska.

Trochę zaskakujące wydaje się organizowanie degustacji win musujących, które kojarzą się z latem i słońcem, w środku zimy. Organizatorzy podkreślali jednak, że "bąbelki" pojawiają się również w karnawale, w którym główną rolę odgrywa szampan.

- Jesteśmy w środku karnawału, więc nie może być nic lepszego do degustowania niż "bąbelki". Mam nadzieję, że każdy lubi wino musujące. Zaplanowaliśmy degustację w ciemno, ponieważ podczas niej jest trochę więcej zabawy, a jednocześnie nie sugerujemy się etykietami. Wśród podawanych win jest także jeden król, czyli szampan - rozpoczęła spotkanie Mariola Nowakowska.
  • Butelki win ubrano w pokrowce, żeby nie można było rozpoznać etykiet.
  • Każde wino połączone było z odpowiednią przekąską. Jako pierwsza na stołach pojawiła się ostryga z szalotką i consomme z pomidora.
  • Podczas wieczoru spróbowano czterech win musujących i jednego szampana.
  • Degustację poprowadziła Mariola Nowakowska.
Jako pierwsze podano intensywne w smaku wino o wyrazistym miodowym kolorze - jak się później okazało, było to wino musujące Bianchi Sparkling Brut, otrzymywane metodą tradycyjną. Towarzyszyła mu ostryga z szalotką podana z consomme z pomidora.

Sałatka ceviche z białej ryby z awokado, mango, limonką i kolendrą stanowiła przekąskę do drugiego wina, które charakteryzowało się słomkowym kolorem, z wyczuwalnymi w smaku nutami owocowymi. Orzeźwiające bąbelki znalazły się w pochodzącym z Meksyku winie L.A. Cetto Brut Sparkling.

Numerem trzy była Cava Marqués de Moja Rosado, czyli różowa cava ze szczepów trapat i garnacha w niezobowiązującym, wiśniowo-poziomkowym stylu. Do niej zaserwowano krokiet z piotroszem, kuskusem i sosem bearneńskim.

Kolejno na stołach pojawił się łosoś z różowym pieprzem. Właśnie z nim podano jedynego tego wieczoru szampana Bollinger Rose. Powstaje we Francji, gdzie produkuje się go z mieszanki win ze szczepu pinot noir, chardonnay i pinot meunier. Charakteryzuje go bukiet malin, jagód i kwiatów.

Ostatnim z win podanym w trakcie degustacji było intensywnie czerwone musujące wino z bardzo wyraźnymi nutami truskawek i owoców leśnych, produkowane we Włoszech - Concerto Lambrusco Reggiano, które zachwyciło gości. Jako dodatek podano włoski ser - grana padano.

Po zakończonej degustacji w ciemno w kieliszkach gości pojawiło się Marques De Moja Brut, czyli łagodnie wytrawne wino musujące o świeżych aromatach, z delikatnymi nutami białych kwiatów.

Koszt degustacji wyniósł 109 zł od osoby. Kolejne degustacje w Radzie Miasta odbędą się 14 i 28 lutego. Więcej na ten temat już niebawem w naszym Kalendarzu imprez.

Miejsca

Opinie (23) 3 zablokowane

  • Jak w ciemno to powinni miec zawiązne oczy i zatkany nos :) (1)

    • 10 15

    • Receptory smaku pozwalają nam jedynie poznać czy napój jest słony, słodki, kwaśny lub gorzki. Całą resztę zawdzięczamy powonieniu. Degustacja przy zatkanym nosie jest pozbawiona sensu.

      • 1 0

  • chyba (1)

    za degustację powinni płacić producenci, w końcu to jawna reklama ich wyrobów

    • 12 9

    • to nie koryto tylko rozrywka

      i zabawa

      maciusiu

      • 6 1

  • (1)

    W kameralnym gronie ponad 20 osób

    u mnie na imieninach więcej osób

    • 11 11

    • krowa, która dużo ryczy, mało mleka daje

      szczypiorku

      • 5 0

  • Artykul sponsorowany

    • 17 6

  • Ja kupuje szampana Dorato za 12 pln za butelke i super koreczki do tego za kilka zlotych

    Skad takie drogie ceny w tych lokalach ?

    • 11 9

  • zapraszam na degustacje (1)

    win i nalewek

    • 2 3

    • wpadnę z kumplami, bo na pewno będzie lepsza atmosfera

      no i trochę taniej.......

      • 0 0

  • To ta knajpa

    Jeszcze istnieje widac trzeba sie promowac a swego czasu mieli porzadne jedzenie no i chef kuchni byl........z pasją :) ale coz wszystko przemija

    • 9 3

  • ciemno

    We wszystkich radach miasta wszystko jest zazwyczaj w ciemno xD

    • 9 2

  • mam płacic za promocje ?

    Rzeczywiście ......bardzo prestiżowa firma je organizowała ,której nie stać na promowanie swojego biznesu. żenujące !!!!

    • 10 2

  • Rada miasta

    To kto tam jest teraz w koncu Szefem Kuchni? Wlasciciel/menager/pomoc kuchenna? Hahaha

    • 8 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jan Paweł II odbył osiem podróży apostolskich do Polski. Ile razy odwiedził Trójmiasto?