Wiadomości

stat

Kolejny Restaurant Week już wkrótce

W kwietniowej edycji festiwali znajdziemy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską, tajską oraz polską.
W kwietniowej edycji festiwali znajdziemy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską, tajską oraz polską. mat. prasowe

Ponad trzydzieści restauracji z Trójmiasta weźmie udział w siódmej odsłonie festiwalu Restaurant Week, który odbędzie w dniach 18-30 kwietnia. Trzydaniowe menu będzie można zjeść za 49 zł. - Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach - cieszą się organizatorzy.



Czy uczestniczyłeś w festiwalu Restaurant Week?
Czy uczestniczyłeś w festiwalu Restaurant Week?

tak, w prawie każdej edycji

15%

raz brałem udział, ale mi się nie spodobało

12%

jeszcze nie, bo nie słyszałem o tej imprezie

36%

nie, to dla mnie za duży wydatek

37%
Restaurant Week na stałe wpisał się w imprezowy kalendarz Polski. Festiwal organizowany jest równocześnie w kilku miastach, a w Trójmieście - po raz siódmy. Koncepcja jest zawsze taka sama - organizatorzy zapraszają do udziału restauracje, które przygotowują trzydaniowe festiwalowe menu w cenie 49 zł.

- Możemy liczyć na specjalnie skomponowane menu, które na co dzień nie jest dostępne w karcie - mówi Natalia Taranta-Pelc, trójmiejska koordynatorka Restaurant Week. - To świetna okazja, by odwiedzić nowe miejsca - zarówno te, w których jeszcze nie byliśmy, jak i te, które dopiero pojawiły się na kulinarnej mapie Trójmiasta. To także okazja do spróbowania nowych smaków - w tej edycji mamy kuchnie z całego świata - grecką, włoską, hiszpańską czy tajską, a także polską - w niecodziennej odsłonie.
W każdym lokalu będzie można spróbować trzydaniowego, popisowego menu szefa kuchni składającego się z przystawki lub zupy, dania głównego i deseru. Większość miejsc oferuje opcję mięsną oraz wegetariańską. W festiwalowych jadłospisach znajdziemy takie pozycje, jak m.in. nepalski smażony makaron, roladki z cielęciny z grzybami, chałwę marchewkową, filet z łososia w musie z krewetek, sandacz w cytrusach z plackiem z kiszonej kapusty, królik w sosie jabłkowo-pietruszkowym, gryczane kopytka z boczniakiem, policzki z dzika czy lody z hiszpańskiej cavy.

W kwietniowej edycji festiwalu wezmą udział takie trójmiejskie lokale, jak Bollywood Lounge, Buddha Lounge, By The Way, Cozzi, Dancing Anchor, Fedde, Fidel, Gvara, Ibis Kitchen, Koncept, Lula, Nowy Świat, Numero1, On/Off, Otwarta, Panaya, Panorama Gdynia, Papieroovka, Pelican, Pobrzegi, Pomelo, Polskie Smaki, Restauracja Filharmonia, Rękawiczka, Unicorn, Seafood Station, Senso, Tapas Barcelona, Taverna Zante, Tawerna, Trattoria La FortunaZafishowani.

Listę restauracji wraz ze szczegółowym menu można znaleźć na stronie restaurantweek.pl. Po wybraniu miejsca i daty należy opłacić rezerwację. Następnie na podany adres mailowy wysyłany jest kupon rezerwacyjny, który trzeba zabrać do lokalu. Festiwal potrwa od 18 do 30 kwietnia, ale nie warto zwlekać z rezerwacją do ostatniej chwili.

- Z roku na rok Polacy coraz więcej jedzą w restauracjach. Często imprezy rodzinne, ze znajomymi czy współpracownikami odbywają się w restauracji - to tam świętujemy urodziny, zaręczyny, sukcesy czy inne nasze małe i duże "święta". Restaurant Week popularyzuje wyjście do restauracji w formie celebracji wspólnego czasu, doświadczenia kulinarnego i bycia z bliskimi - tłumaczy Taranta-Pelc.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (50)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Klikając "wyślij", akceptujesz regulamin dodawania opinii.
zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

27

kwietnia

Paul Kalkbrenner Night Gdańsk, Protokultura

28

kwietnia

Spring Drum&Bass Sopot, S.F.I.N.K.S 700

02

maja

Kultura

Długi mur przy ul. 3 Maja bardziej kolorowy
Murale ozdobią mur Forum Gdańsk

Kulinaria

Jak restauracje naciągają klientów?
Jak restauracje naciągają klientów?
Czy warto zjeść na zlocie food trucków "Jemy na Stadionie"?
Zlot food trucków na stadionie

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: Taconafide, foodtrucki i imprezy plenerowe
Planuj tydzień: Taconafide i foodtrucki

    Najczęściej czytane