• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Krewetka zamiast karpia?

mak
3 grudnia 2009 (artykuł sprzed 14 lat) 
Kucharze przekonują, że owoce morza pasują na święta nie gorzej niż np. uszka z grzybami. Kucharze przekonują, że owoce morza pasują na święta nie gorzej niż np. uszka z grzybami.

Paszteciki z łososiem i mięsem, krewetki zamiast karpia, mini desery z maliną - tak, według kucharzy, powinny wyglądać święta Bożego Narodzenia, jeśli ich gospodarze chcą nadążać za zmieniającymi się trendami.



Czy zamienił(a)by świątecznego karpia na krewetkę?

Święta Bożego Narodzenia nieodłącznie kojarzą się z pasterką i karpiem. O ile w przypadku pasterki nie ma co liczyć na większą rewolucję, o tyle świąteczna kuchnia zmienia się nie do poznania.

W środę w restauracji Panorama kucharze z najlepszych trójmiejskich restauracji wymieniali się pomysłami. Tematem przewodnim były oczywiście wigilijne potrawy. - Zebraliśmy w jednym miejscu najlepszych kucharzy po to, by wspólnie zaprezentowali swoje pomysły kulinarne, które każdy z nas może włączyć do świątecznego menu - mówi Grzegorz Ługiewicz z Oerlemans Team, organizatora pokazu. - W tym roku do tradycyjnych potraw warto dołączyć m.in. owoce morza. Na przykład zamiast karpia można zaserwować krewetki. Kuchnia, nawet ta świąteczna, też powinna podążać z duchem czasu - dodaje.

A co po świątecznym posiłku? Najlepiej kawa i to nie byle jaka, ale cappucino. W Panoramie oprócz pokazu gotowania na żywo, odbyła się też prezentacja przyrządzania cappucino, caffe latte i caffe macchiato.

Nie obeszło się też bez koktajli. - Coraz modniejsze są lekkie, niskokaloryczne koktajle owocowe, które łatwo też przygotować samemu w domu. Do bazowego koktajlu wystarczą jedynie owoce i lód - mówi Max Warno, menadżer marki Hamilton Beach.

Trójmiejscy kucharze rozgrzewają się przed świętami.

mak

Miejsca

Opinie (50) 6 zablokowanych

  • Moje zdanie

    Myślę, że niektórzy nie zrozumieli zbyt artykułu. Mowa tu o propozycjach na urozmaicenie potraw, nikt nikomu nic tutaj nie karze. Nie przepadam za krewetkami, ale karpia nie cierpię o wiele bardziej. Krytyczne komentarze są dozwolone, ale czy warto je tutaj pisać, zamiast byc dumnym ze ojczyzna rozwija się kulinarnie? Nie oszukujmy się gdyby naród było stac na takie rarytasy o których tutaj mowa, nikt by nie marudził.

    • 0 0

  • hahaha, cappuccino na kolacje???? (1)

    w ojczyznie tego napoju, czyli we Wloszech, jest to nie do pomyslenia. Cappuccino pije sie rano!!!!!

    • 16 6

    • No chyba, że "światowe trendy" dyktują inaczej!

      • 0 0

  • Karp to syf (4)

    • 8 5

    • (1)

      wielbiciel pangi

      • 1 1

      • akurat obydwie wspomiane ryby pod wzgledem odżywczym są dość kiepskie

        Karp smierdzi mułem...hodowle pangi to "bagna" a ryba jest wszystkożerna!

        • 0 0

    • de gustibus non est disputandum (1)

      i tyle

      • 3 1

      • bywalec salonow karpiowych ... ha ... ha

        • 1 2

  • krewetki to zaden luxus

    to nasze spikierki z niego zrobily danie wyjatkowe

    • 2 0

  • Ciekawe dlaczego? (9)

    Ciekawe dlaczego, "kuchnia, nawet ta świąteczna, też powinna podążać z duchem czasu"? Jakieś są obiektywne prawa rozwoju w tym względzie? Może pan kucharz to jakoś wyjaśnić?

    • 7 3

    • (7)

      Bo mozna byc cos urozmaicic... Sa to PROPOZYCJE i nikt nikomu niczego nie narzuca, a oczywiscie zakompleksione i zasciankowie polaczki biora wszystko do siebie i beda bronic kultury karpia jak krzyzy w miejscach publicznych

      • 3 4

      • A kto tu broni kultury karpia? (6)

        Jak jesteś taki nowoczesny to ugutuj sobie tych kewetek,podziel się jajeczkiem z rodziną,a wieczorem postrzelaj fajerwerkami.

        • 3 0

        • dobre :)

          • 0 0

        • (4)

          A ty strzel se w leb matole. Poza tym krewetki sie smazy nie gotuje. Nawet nie probuj niczego innego niz karpia i kapusty, bo albo sie skrzywdzic albo przezyjesz szok cywilizacyjny.

          • 0 3

          • Po twojej inteligencji mniemam (3)

            że tych światowych dań smakowałeś pracując na zmywaku w Anglii.
            Zawsze jakieś resztki zostały i dożerałeś.

            • 2 0

            • (2)

              mozesz cmoknac mnie w zmywak i wylizac resztki :-)

              • 0 4

              • W tą zabawe możesz pobawić się z tatą.

                • 1 0

              • Opinia została zablokowana przez moderatora

    • Ja po karpiu puszczam pawia

      • 0 1

  • krewetki? ok, ale nie na Wigilię.

    • 3 1

  • a czy po tych krewetkach w knajpie za pół pensji też można dostac sraczki??

    • 2 1

  • karp a krewetka (2)

    robale zamiast dobrej rybki.niekoniecznie karpia.
    czy nawet odnośnie świat wszystko musi byc" trendy" ?
    czy nie mozemy pobazowac sobie troche na tradycji?
    pan kucharz na szczęscie nie jest wyrocznią w sprawie swiat.
    a ja mam w nosie wszystko co jest trendy, dżezi , cool itp itd.

    • 5 3

    • karp a krewetka

      robale?! Znaczy , że nie jadłaś krewetek w swoim życiu. Proponuje spróbuj ale muszą być przygotowane przez dobrego kucharza :)

      • 2 2

    • janina na swieta najlepsza jest slonina!

      • 0 2

  • Jestem zaa (1)

    Uczestniczylem na tym pokazie i sadze ze to bardzo dobry pomysl :)
    nie mowie zeby zastapic Karpia krewetka ale te dania zasluguja na tyle zeby mogly pojawiac sie na polski stolach :)
    ps jedzonko petarda

    • 5 3

    • petarda

      czyli sadza na sedes?

      • 2 0

  • Krewetki na wigilię, Helołin zamiast święta zmarłych a do tego parady równości. Co jeszcze???????? (10)

    • 11 10

    • tynkarz

      no jeszcze walę tynki już od rana 14 lutego

      • 0 0

    • nie ma czegos takiego jak "święto zmarłych" (7)

      albo "wszystkich świętych" albo "dzień zaduszny" :P

      • 1 1

      • (6)

        + Wigilia z wielkiej litery... ale to jest wlasnie przyklad typowego "prawdziwego" polaka co z uporem walczy o zachowanie tradycji

        • 2 0

        • Polaka z wielkiej litery pisz zawsze. (5)

          • 2 0

          • (4)

            celowo napisalem z malej, zeby zaznaczyc jago malosc

            • 1 0

            • W takim razie jestes nienormalny. Niepodoba Ci się Polska i Polacy to wyjedź. Najlepiej do Anglii. (3)

              Tam jedz na Wigilię pizze i fish and chips. Potem na halołin łaź po domach przebrany jak kretyn. Wtedy bedziesz wielki.

              • 3 1

              • (2)

                Ja jestem wielki, w szczegolnosci jak sie porownam z takim matolkami jak ty. A teraz do szkoly!

                • 0 3

              • Debil z ciebie. (1)

                Wielki to ty masz kompleks. Jedź do Anglii.

                • 2 0

              • juz bylem, widzialem takich jak ty i wrocilem. przepraszam, ty bys sobie nawet na zmywaku nie poradzil, zeby wyjechac trzeba miec jakies jaja, nie wydmuszki jak ty

                • 1 1

    • ocena z czarów i magii liczona do średniej i projekty inteligentnego spadania jako teorie naukowe

      hahaha,
      tępi niewolnicy
      na kolana
      panu fortunę powiększać

      • 1 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

The Robert Cray Band: Groovin' 50 years!

159 - 249 zł
blues / soul, rock / punk

Paweł Stasiak z zespołem PapaD (1 opinia)

(1 opinia)
120 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Bloger "Make Life Harder", który okazał się być gdańskim poetą to: