- 1 Mamy to! 24-latek wygrał Ninja Warrior (83 opinie)
- 2 Odezwij się do baristy! Dobrze ci to zrobi (49 opinii)
- 3 24-letnia Aneta Kręglicka w 1989 roku (94 opinie)
- 4 Planuj Tydzień: koncerty i wiosenne targi (2 opinie)
- 5 Córka znanego biznesmena w telewizji (321 opinii)
- 6 Za kilka lat wspomnisz moje słowa (116 opinii)
Gdzie w Trójmieście spróbujemy kaszubskiej kuchni?
Szmurowany pomuchel, dziadówka, ruchanki, zylc i oczywiście śledź. To nic innego jak tradycyjne nazwy kaszubskich potraw, przyrządzanych od wielu lat według dawnych receptur. Czy ta regionalna kuchnia nadal smakuje tak jak kiedyś? Gdzie można spróbować kaszubskich przysmaków w Trójmieście?
Restauracje w Trójmieście
Jeśli tęskno nam za smakiem prawdziwych regionalnych potraw, a nie wybieramy się na Kaszuby, tradycyjnych dań można poszukać również w Trójmieście - podpowiadamy gdzie.
Borowa Ciotka
Restauracja Borowa Ciotka znajduje się przy al. Zwycięstwa w Gdyni. Zjeść tam można kuchnię polską, kaszubską i tradycyjne obiady domowe. Zamówić można także dania bezglutenowe i wegetariańskie. Restauracja korzysta z suszonych ziół i produktów od lokalnych rolników. W menu znajdziemy zupy i ręcznie lepione pierogi, w tym pierogi gdyńskie z dorszem i warzywami. Poza tym także naleśniki i plince kaszubskie, czyli placki ziemniaczane na słodko i wytrawnie. Są też dania mięsne: karbonada, czyli schabowy, pomuchel - inaczej dorsz, a także talerz chłopski i talerz gbura, który na Kaszubach oznacza majętnego gospodarza.
Sopot - gdzie zjeść? TOP 10 najlepszych restauracji w Sopocie w kwietniu 2022
Kafëbë Coffee & Bistro
Kafëbë Coffee & Bistro to przytulne kawiarniane bistro w centrum Gdańska. Ich menu zmienia się sezonowo. Rano można zjeść tu Śniadanie Kaszuba. W zestawie m.in. smarowidło z gęsi, swojska kiełbasa, jajko sadzone, warzywa i pieczywo. W śniadaniowej ofercie także tosty francuskie, jajecznica i granola. Wśród przystawek są szproty lub śledzie (w oleju, w śmietanie, w winie, w pomidorach). Dania obiadowe to zupa rybna, pierogi i sałatki. Zamówić można także makarony, tartę warzywną, burgery i żołądki gęsie z kaszą i karmelizowanym ogórkiem. W Kafëbë można także stworzyć własne danie z dowolnych składników. W karcie także regionalne piwo, herbaty i napary.
Bliżej
Bliżej znajduje się na placu Kaszubskim w Gdyni. W menu startery, czyli inaczej przystawki, a wśród nich smalec (także z gruszki), szałot z boczkiem lub kiszonym burakiem, śledzie, biała kiełbasa czy boczniaki. Wśród zup są: rybna, dziadówka z boczkiem lub z grzybami, chłodnik i kisiel ogórkowy. Dania główne to makrela pieczona, polędwica z dorsza, rolada śląska z zołzą. Zamówić można też sałatki (z gruszką lub makrelą) oraz kanapki o nietypowych nazwach ("Zboczniak", "Super świnia", "Złoty byk"). Dostępne jest również menu dla dzieci, bogata karta napojów, a także możliwość zamówienia warzyw z kurczakiem dla psa.
Bôłt
Bôłt, zlokalizowany w Stacji Food Hall, to koncept, który bazuje na produktach z Kaszub i okolic. Jak sami o sobie piszą, lokal ma zrzeszać ludzi z różnych kręgów kulturowych oraz docierać do szerokiego grona młodszego i starszego pokolenia. Serwuje znane kaszubskie specjały czy ryby w odsłonie streetfoodowej, nowoczesnej, zaadaptowanej pod współczesny rynek. Charakteryzuje się połączeniami mięsno-rybnymi. W menu takie propozycje, jak placek ziemniaczany z pastą z wędzonego pstrąga, gęsia okrasa z konfiturą rokitnikową, pieczony ziemniak ze śledziem, wegańska kiszka ziemniaczana, smażona kaszanka. Zamówić można także pomuchel, czyli dorsza z kaszubską kapustą kimchi i piklami, kaszubskie ruchanki, czyli racuchy na słodko, lub pierogi. To tutaj można spróbować też słynnej zupy dziadówki z sokiem po ogórkach, jajkiem, łopatką wieprzową.
- Chcemy zaszczepić kombinacje smakową wśród ludzi, którzy nie znali wcześniej tego typu jedzenia. Kierujemy się przede wszystkim balansem smakowym i naturalnością w produktach lokalnych - można przeczytać na ich stronie.
Karczma Polska "Zagroda"
Karczma Polska "Zagroda" przy al. Niepodległości w Sopocie serwuje staropolską kuchnię. W menu takie pozycje, jak: pieczeń z daniela, uczta gospodarza dla czterech osób, czyli zestaw mięs i dodatków, a także deska pasibrzucha - duża golonka. W karcie też bigos, śledź, tatar z łososia, zupy, pierogi i dania mięsne. Na miejscu kupić można też "produkty z własnej spiżarni". Są to miody, jagody, żurawina, borówka i grzyby marynowane: podgrzybki, kurki i borowiki. W sprzedaży także domowe wino oraz "Michałówka" - wyjątkowa nalewka staropolska, produkowana i serwowana tylko w karczmie.
Gospoda Chata Chłopska
Gospoda Chata Chłopska na placu Zebrań Ludowych to restauracja, która funkcjonuje w tym miejscu od wielu lat. Zjeść tam można dania polskie, a także niektóre przysmaki kaszubskie. W menu zakąski - na przykład zapiekana cebula faszerowana kaszanką, podana z kiszonym ogórkiem, wiejskim chlebem i sosem musztardowym, czy tarta wiejska z farszem z boczku, kiełbasy myśliwskiej, pieczarek, cebuli i sera. Są także zupy - chłodnik, kwaśnica, żurek na wędzonce, grochówka. Dania mięsne to między innymi: placek po zbójnicku, perliczka w pomarańczach, schabowy, pierś z kaczki, golonka szefowej kuchni oraz chłopska deska, czyli dwa rodzaje smażonych pierogów: z białą kiełbasą oraz kaszanką. Zamówić można również dania wegetariańskie, na przykład warzywne curry czy wege-gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami w sosie śmietanowym. Gospoda prowadzi także catering.
Miejsca
Opinie (168) ponad 20 zablokowanych
-
2020-07-03 18:24
Gospoda i Zagroda? Przecież tam jest wszystko i nic. Jak ktoś tam trafi to na pewno nie polubi kuchni kaszubskiej.
- 2 1
-
2020-07-03 18:48
Kaszub ze Stolicy Kaszub - Kartuzy (4)
Z całym szacunkiem do Gdańska w którym mieszkam ale Gdańsk nie ma nic wspólnego z Kaszubski jedzeniem, tradycją oraz językiem , poza przyswajaniem moich rodowitych tradycji to zupełnie nic. Kultura oraz jedzenie Gdańskie zostało usytuowane na przełomie XVIII i XIV w. Które pochodzą od rodzin kaszubskich (czyt. Kartuzy Kościerzyna Władysławowo lub dolne strony Kaszub Brusy m.in.) którzy skierowali za chlebem A w tamtym czasie za dorszem to zupełnie nic. Więc stawianie ich (Miasta Gdańska) jako miasta które szczyci się "kaszubskim bogactwem" nie ma nic wspólnego. A Przepraszam ma
Bursztyn jako, Kaszubskie złoto które było porządane podczas złotego wieku na trasach i szlakach handlowych.- 11 3
-
2020-07-04 01:35
Kartuzy to była małą nic nie znacząca wieś (2)
wystarczy zobaczyć jaki jest układ - dalej wioskowe drogi kręte nigdy nie wyprostowane :)
Kościerzyna ma rynek z którego drogi wychodza prostopadle.
Cały ruch kaszubski był związany z Gdańskiem i Kościerzyna. O Kartuzach nikt nie myślał bo to była zwykła wioska z chałupami.
Kościerzyna prawa miejskie 1398
Kartuzy prawa miejskie 1923
ponad 500 lat różnicy! Jak ktoś mówi że Kartuzy są stolicą Kaszub to nawet nie jest śmieszne.
Wejherowo, Kościerzyna to tak, ale Kartuzy?
Jeszcze jedno:
Towarzystwo Młodokaszubów (kasz. Towarzëstwò Młodokaszëbów) organizacja założona w sierpniu 1912 roku w Gdańsku. Jej sekretarzem był doktor Aleksander Majkowski.
Majkowski urodził się w Kościerzynie.- 4 1
-
2020-07-04 21:24
to powiadasz, że z kartuskiego rynku drogi kręte?
- 0 0
-
2020-07-04 21:37
W 1929 roku w Kartuzach założono Zrzeszenie Regionalne Kaszubów, którego prezesem
został kto? Doktor Aleksander Majkowski. Od 1921 do śmierci w 1938 roku mieszkał w Kartuzach, pewnie w wiejskiej chałupie.
- 0 0
-
2020-07-04 11:46
Bo Gdańsk nigdy nie był Kaszubami
Ludzie dla kasy każdą historię napiszą. Inna rzecz, że większość Kaszubów własnej historii nie zna. Ludzie zamieszkujący Gdańsku w tej chwili również nie zna historii Miasta, więc można im wmówić wszystko. Straszna papa się tu zjechała.
- 0 0
-
2020-07-03 19:42
Dajcie kuchnie, ktora była jadana przez magnatow i bogatą szlachtę a nie chłopstwo. (2)
dzieki
- 5 1
-
2020-07-03 23:45
Wpierniczaj mięso, zagryzaj przyprawami, popijaj sosem (1)
Jesteś magnat pełna gębą :)
- 1 0
-
2020-07-04 00:12
I podagra
Murowana.
- 0 1
-
2020-07-03 21:07
Akurat dawne wioski takie jak Osowa, Wysoka, Barniewice, Owczarnia, Klukowo, Firoga, Matarnia, Kokoszki będące dziś Gdańskiem, przed wojną były w 100% kaszubskimi wioskami. Dziś zamieszkałe przez nie mniej niż 30% Kaszubów.
Tak poza tym, polecam publikację Friedricha Lorenza wydaną przed drugą wojną światową - "Mapa narzeczy pomorskich" (kaszubskich).- 6 1
-
2020-07-03 22:04
Nie wszystko co "kaszubskie" jest kaszubskie.
- 4 1
-
2020-07-03 22:11
Jako rodowity Kaszub zawsze jem na śniadanie granole i tosty francuskie. Przecież to logiczne
- 6 1
-
2020-07-03 23:21
Kluski, śląskie to też (4)
Kaszubskie?
- 7 1
-
2020-07-03 23:41
(2)
polecam sprawdzić dlaczego połączono te kuchnie, mnie zaskoczyli bardzo pozytywnie.
- 1 0
-
2020-07-03 23:59
Cenie sobie (1)
Experymenty kulinarne, ale na jednym ze zdjęć jest typowe danie jakże odległe od Kaszub czyli... Rolada z kluskami śląskimi.
- 0 0
-
2020-07-04 01:18
Wspominają co jest w karcie
A fajnie że jest miejsce gdzie można spróbować kuchni tradycyjnej z Polski nie tylko z Kaszub.
- 0 0
-
2020-07-04 01:47
Tak samo jak pierogi sa niemieckie, a wurst jest polski
- 0 0
-
2020-07-04 01:27
Kisiel z ogórków w Bliżej
To jest mega smak, tego to nigdzie nie jadłam no i ru***anki też mega. Może nie typowo kaszubska może bardziej regionalna ale warto się wybrać i spróbować. Jak będę jeszcze kiedys w Gdyni to na pewno zawitam ponownie
- 2 2
-
2020-07-04 07:25
A ja jadłam (1)
W borowej ciotce i bliżej. Nie żałuje wydanej ani jednej złotówki.
- 3 0
-
2020-07-05 18:35
Borowa CIotka słąba
- 0 0
-
2020-07-04 07:31
a gdzie Tawerna Mestwin ?
- 5 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.