To była prawdziwa uczta dla miłośników różnorodnych smaków. W ramach akcji Mistrzowskie Smaki Świata, która nawiązywała do trwających - także w Gdyni - Mistrzostw Świata do lat 20 w piłce nożnej, przestrzeń wokół gdyńskiego InfoBoxu wypełniła się aromatem dań i przypraw z ośmiu krajów. Tych samych, które grają w Gdyni w fazie grupowej mistrzostw.
Włochy, Arabia Saudyjska, Japonia, Mali, Meksyk, Francja oraz Ekwador - reprezentacje tych krajów walczą o Puchar Świata m.in. na gdyńskim stadionie. W związku z tym, Miasto Gdynia zorganizowało nieszablonową i atrakcyjną formę promocji, w której mieszkańcy mogli spróbować potraw, inspirowanych krajami reprezentacji.
Najbliższe degustacje w Trójmieście
- To lokalne wydarzenie, które udało nam się zorganizować wyłącznie z lokalnymi partnerami, co uważam za wielką wartość. Zaprosiliśmy do współpracy restauratorów, którzy prowadzą kuchnie związane z reprezentacjami. Nieco trudniej było z Ekwadorem, Mali oraz Arabią Saudyjską, ale udało się! Pogoda dopisała, a mieszkańcy chętnie przychodzą, smakują i uczestniczą w konkursach. Myślę, że to był dobry pomysł - mówi Paweł Brutel, wicedyrektor Gdyńskiego Centrum Sportu, współorganizator wydarzenia.
Piknik rozpoczął się o godzinie 12 i trwał do 16. W tym czasie, poza możliwością kupienia potraw w wersji degustacyjnej, organizatorzy zachęcali do uczestnictwa w konkursach, w których można było wygrać bilety na mecze. Ponadto, w budynku InfoBoxu, pod czujnym okiem animatorek przygotowano specjalną strefę dla dzieci. Na parterze rozgrywał się w tym samym czasie turniej FIFA 19 na Playstation, natomiast na zewnątrz grano w duże kręgle.
W strefie gastronomicznej dostępne były m.in.: hummus bazyliowy z oliwkami (7 zł) oraz kofty wegetariańskie w sosie curry (10 zł), inspirowane Arabią Saudyjską, papryczki jalapeño faszerowane serem z salsą mango (5 zł/sztuka) oraz szarpana wieprzowina (5 zł) z kuchni meksykańskiej, kulki ryżowe w sosie bolońskim (8 zł) oraz grillowane krewetki z salsą cytrynową, boczkiem i suszoną śliwką (12 zł) rodem z Włoch, fasola w sosie pomidorowym z plackiem z prosa (15 zł) prosto z Mali, japońskie sushi (3 zł/szt.) oraz francuskie naleśniki karmelizowane w soku z pomarańczy (12 zł/2 szt.). Z kuchni polskiej serwowano m.in.: żur z jajkiem (7 zł) oraz pierogi z królikiem (7 zł). Kuchnia ekwadorska była natomiast serwowana za darmo. Ilona Klein-Tragier z Way of Taste rozdawała m.in.: zupę ziemniaczaną lorco de papa oraz zupę z kaszą quinoa. Nie zabrakło również ciast, deserów i słodkich makaroników.
W akcję włączyły się: Fedde Restauracja & Bistro (Polska), Chwila Moment (Arabia Saudyjska), Tako Gdynia (Meksyk), Bistro & Delikatesy Atelier Smaku (Mali), Tokyo Sushi (Japonia), Trafik Jedzenie i Przyjaciele (Francja), Tutta Mia - Ristorante Italiano (Włochy) oraz cukiernia Więcej.
Zgodnie z zasadą "myśl globalnie, działaj lokalnie", Gdynia niedawno oficjalnie pożegnała się z plastikiem. W związku z tym, na pikniku kulinarnym nie używano plastikowych talerzy i sztućców. Część restauratorów postawiła na jadalne miseczki z otrębów, a pozostali wybrali opcje papierowe lub drewniane.