• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Makłowicz, Popielarz i Dymek uczą gotować w Trójmieście

Łukasz Stafiej
11 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Znani szefowie kuchni i kulinarni celebryci wykładają sztukę gotowania w Trójmieście. Kuchni roślinnej nauczymy się pod okiem Marty Dymek, autorki popularnej "Jadłonomii", w tajniki nowoczesnego gotowania wprowadzi nas Marcin Popielarz, a Robert Makłowicz opowie o swoich kulinarnych doświadczeniach z całego świata.



Wigilie firmowe w Trójmieście


Jan Kilański



Jan Kilański łączy polskie i azjatyckie smaki. Jan Kilański łączy polskie i azjatyckie smaki.
Szef kuchni w azjatyckim bistro Neon w Gdyni i pomysłodawca baru Fryta w Batory Food Hall. Oferta obu tych lokali, choć pozornie zwyczajna, pokazuje kulinarną otwartość, odwagę i kreatywność młodego szefa kuchni. Jan Kilański lubuje się w nieoczywistych zestawieniach smakowych, poszukiwaniu produktów i łączeniu kuchni z końców świata - np. polskiej i azjatyckiej. Szlify zdobywał w hiszpańskich gwiazdkowych lokalach, a talentem mógł się pochwalić m.in. w ubiegłorocznym programie "Top Chef", gdzie doszedł do finału. Związany ze studiem The Kitchen w Stacji Food Hall.


Marta Dymek



Marta Dymek, guru kuchni roślinnej. Marta Dymek, guru kuchni roślinnej.
Kilka lat temu przepisy z jej blogu o kuchni roślinnej "Jadłonomia" były wiedzą tajemną przekazywaną miedzy sobą pokątnie przez wegan, obecnie to świetnie znana w całej Polsce marka, pod którą Marta Dymek wydaje książki, prowadzi programy kulinarne i udziela się publicznie.

Jest najbardziej znaną w kraju promotorką diety opartej na produktach roślinnych, jej receptury rewolucjonizują tradycyjne gotowanie w zwykłych polskich rodzinach, a weganie traktują niczym encyklopedię gotowania.

Martę Dymek można spotkać na warsztatach w gdyńskiej akademii kulinarnej K5. W tym samym miejscu dzielą się doświadczeniem także inni szefowie kuchni, m.in. Kamil Sadkowski, autor popularnego cyklu "Gastrobanda".


Sławek Gutowski



Sławek Gutowski z meksykańskiego Suavemente prowadzi zajęcia w Skomie. Sławek Gutowski z meksykańskiego Suavemente prowadzi zajęcia w Skomie.
Mniej znany od swoich poprzedników, ale równie zdolny, szef kuchni, który specjalizuje się przede wszystkim w smakach meksykańskich. Po latach terminowania w zachodnich, także gwiazdkowych, restauracjach wrócił kilka lat temu do Gdańska, aby założyć restauracyjkę Suavemente na Zaspie. Niepozorny lokalik w mało zachęcającym pawilonie wśród trójmiejskich smakoszy szybko stał się jednym z ulubionych miejsc, bo Gutowski nie tylko serwował tutaj niezły meksykański street-food, ale przede wszystkim realizował się jako szef kuchni w autorskich, kreatywnych, ale nieprzekombinowanych daniach.

Sauvemente przeszło kilka zawirowań, ale Gutowski znów w nim gotuje - szykują się zmiany i powrót do dawnej świetności. Kucharza spotkamy na zajęciach w studiu kulinarnym Skōma w Brzeźnie.


Marcin Popielarz



Marcin Popielarz - prawdopodobnie najbardziej zdolny trójmiejski szef kuchni. Marcin Popielarz - prawdopodobnie najbardziej zdolny trójmiejski szef kuchni.
Prawdopodobnie najbardziej utalentowany szef kuchni młodego pokolenia (a może i w ogóle) w Trójmieście. Marcin Popielarz kilka lat temu uruchamiał kuchnię w jednej z najbardziej ekskluzywnych i wykwintnych lokalnych restauracji - Białym Króliku. Nadal jest tam kulinarnym patronem, choć obecnie spotkać go można przede wszystkim w kuchni jego drugiego, siostrzanego konceptu - Biôłi Trus w Sulęczynie. W obu restauracjach Popielarz z pasją opowiada o smakach dzieciństwa ze swoich rodzinnych Żuław, ale także z Kociewia i Kaszub.

Kuchnia regionalna w nowoczesnym, pełnym najwyższej jakości produktów wydaniu (także uprawianych specjalnie na jego potrzeby) to wizytówka Popielarza i dziedzina, w której osiągnął mistrzostwo. Nic dziwnego, że dostał się do finału konkursu San Pellegrino Young Chef 2018 jako jeden z trójki najlepszych młodych kucharzy na świecie. Zajęcia z nim można czasem znaleźć w grafiku wspomnianego wcześniej K5.


Robert Makłowicz



Robert Makłowicz pojawia się na warsztatach w K5, ale rzadko. Robert Makłowicz pojawia się na warsztatach w K5, ale rzadko.
Kulinarny obieżyświat, sabaryta i erudyta. Robert Makłowicz był w polskiej telewizji kulinarnym celebrytą, zanim to pojęcie w ogóle wymyślono. Pokazywał smaki świata, odrobinę nieudolnie, ale z wielkim urokiem gotował i przede wszystkim - opowiadał przy kieliszku wina albo nalewki ciekawostki, fakty i anegdoty z drugiego końca świata. Opowiadał tak, że chciało się go słuchać i słuchać.

Warsztaty z nim to z jednej strony spotkanie z kucharzem, ale z drugiej - z interesującym i niezwykle charyzmatycznym człowiekiem, który zwiedził pół świata i z niejednego garnka jadł. Spotkań z Makłowiczem szukać należy w programie akademii K5, choć przyjeżdża do Trójmiasta rzadko.


Piotr Ślusarz



Piotra Ślusarza, który zderza smaki kaszub ze street foodem (i nie tylko), spotkamy w studiu The Kitchen. Piotra Ślusarza, który zderza smaki kaszub ze street foodem (i nie tylko), spotkamy w studiu The Kitchen.
Młody, bardzo kreatywny i odrobinę gniewny uczestnik pierwszej edycji polsatowskiego "Top Chefa" sprzed kilku lat, który już na antenie przeszedł ogromną metamorfozę i - koniec końców - otrzymał ogromne wyróżnienie w postaci stażu w jednej z najlepszych restauracji na świecie - hiszpańskiej El Celler de Can Roca. Potem Piotr Ślusarz współpracował m.in. z Modestem Amaro, szlifował umiejętności w Londynie, a ostatecznie osiedlił się w Trójmieście.

Obecnie odpowiada za kuchnię w gdyńskiej Muszli oraz prowadzi autorski koncept Bôłt we wrzeszczańskiej Stacji Food Hall, gdzie łączy nowoczesny street-food z kuchnią kaszubską. Ślusarz prowadzi indywidualne warsztaty w studiu The Kitchen w Stacji Food Hall.


Jola Słoma i Mirek Trymbulak



Jola Słoma i Mirek Trymbulak to eksperci od kuchni bezglutenowej i wegańskiej. Jola Słoma i Mirek Trymbulak to eksperci od kuchni bezglutenowej i wegańskiej.
Para w życiu i para przy garach. Jola SłomaMirek Trymbulak od lat niestrudzenie propagują zdrowe odżywianie oparte na diecie bezglutenowej i roślinnej. Są w swoich przekonaniach bardzo konsekwentni, ale zupełnie nieradykalni. Dlatego ich przepisy nie są hipsterskimi wynalazkami kulinarnymi, a wręcz przeciwnie - trafią do każdego i zaskoczą nawet największego kuchennego tradycjonalistę.

Pierogi, kaczka, bigos, pasztety, kluski i inne klasyki polskiej kuchni komponują ze zdrowych produktów i w całkowicie wegańskich i bezglutenowych wersjach. Na co dzień ich jedzenia można spróbować w orłowskim bistro Atelier Smaku, a na warsztatach w K5 (albo czasami także w ich bistro) nauczyć się je samodzielnie przygotowywać.

Miejsca

Opinie (34) 8 zablokowanych

  • Jak Makłowicz może kogoś uczyć gotować jak on sam nie umie?

    Przecież to podróżnik, a nie żaden kucharz!

    • 5 2

  • Na skróty...?

    Droga redakcjo dlaczego skracanie klasycznie imiona, czyli Jola S. i Mirek T. jak u dzieci.
    Przecież to pełnoprawna Jolanta oraz Mirosław.
    Czy Adaś Miauczynski to Adam ?

    • 1 3

  • Ja w sumie nieźle umne gotować ale na pewno skorzystam. Super pomysł.

    • 0 0

  • w jakich cenach są te warstaty? (1)

    • 2 1

    • w sumie nieważne

      bo zazwyczaj je odwołują wieczorem dzień przed

      • 1 1

  • najlepszy szef kuchni.... (4)

    Z całym szacunkiem dla Pana Popielarza - owszem jest bardzo dobrym szefem kuchni ale uważam, że są lepsi.....

    • 1 0

    • Tak? (2)

      Proszę powiedzieć kto jest lepszy od Popka w trojmiescie ?!

      • 1 3

      • :) (1)

        Od Popka to nie wiem ale od PANA Popielarza z całą pewnością :)

        • 1 0

        • :)

          Słucham kto taki póki co żadnych nazwisk nie widze

          • 0 1

    • Ale biedniejsi :) kasa teścia mocno pomaga ;)

      • 0 0

  • A ja polecam Łukasza Miecznikowsiego i jego warsztaty kulinarne w Heweliuszu. Bez nadecia bez spiny na wesoło.

    • 1 2

  • Z innej beczki

    ci od bez glutenu i weganie nie wyglądają najzdrowiej. Reszta wygląda normalnie... A weganie wychudzeni.

    • 1 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (4 opinie)

(4 opinie)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (11 opinii)

(11 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Co łączy Rihannę z 12. edycją Open'era?