• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Za nami Mistrzostwa Młodych Sommelierów

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
13 października 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 

Wiedza na temat wina to sztuka, wymagająca wielu lat pracy z własnymi zmysłami. Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów to okazja, aby nagrodzić tych najlepszych i jednocześnie najmłodszych z całej Europy. Zwycięzcą drugiej edycji mistrzostw, które odbyły się w gdańskim hotelu Mercure, został Markus Winkler z Austrii.



Degustacje wina w Trójmieście


Międzynarodowe Mistrzostwa Młodych Sommelierów to wydarzenie, które przyciąga zainteresowanych z całego świata. Dzięki temu zawodnicy, którzy nie mają więcej niż 30 lat, mają doskonałą okazję, aby zmierzyć się w międzynarodowym towarzystwie. W tym roku w szranki stanęło kilkunastu zawodników z takich krajów jak: Litwa, Łotwa, Estonia, Słowacja, Czechy, Serbia, Cypr, Niemcy, Austria, Gruzja, Rosja, Kazachstan i oczywiście Polska.

Konkurs był podzielony na trzy etapy. Najpierw jury wytypowało 12 najlepszych zawodników, a następnie - trzech finalistów. Na ostatnim etapie o zwycięstwo rywalizowali: Markus Winkler z Austrii, Kristina Veselova z Rosji i Jakub Filipek z Polski.

Podczas gdy młodzi sommelierzy brali udział w rozgrywkach, jury dokładnie oceniało każdy ich krok. Zadania były zróżnicowane i polegały przede wszystkim na ocenie poszczególnych rodzajów win za pomocą zmysłów. Zawodnicy stopniowo odkrywali przed publicznością, z jakim bukietem win przyszło im się zmierzyć. Ocenie poddana była również umiejętność obsługi gości. Wina i zadania były dla wszystkich uczestników takie same, więc gdy pierwszy zawodnik brał udział w konkurencji, pozostali znajdowali się w odosobnionych pomieszczeniach.

Finał pierwszych Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów - Sopot 2017 rok:

Pierwsza konkurencja polegała na identyfikacji win białych. Następnie uczestnicy otrzymali wina czerwone. Opierając się na zmysłach węchu, wzroku i smaku, musieli ocenić ich rodzaj i pochodzenie. W trzeciej konkurencji udział wziął szef kuchni hotelu Mercure Łukasz Miecznikowski, który przygotował dla uczestników potrawę z doborem wina. Uczestnicy musieli skosztować dania, dowiedzieć się o nim jak najwięcej, a następnie ocenić i uzasadnić, czy wybrane wino pasuje do potrawy.

Czwartą konkurencją było kompleksowe obsłużenie jury: zaproponowanie wina, zadbanie o komfort przy stolikach, umiejętną współpracę z kelnerem oraz prowadzenie tzw. small talk, aby goście czuli się komfortowo. Członkowie jury, odgrywając role gości, czasami zadawali pytania dodatkowe. Przy tej konkurencji nie zabrakło żartów sytuacyjnych, które pisało samo życie. W tej ostatniej rozgrywce sylwetki młodych sommelierów zostały poddane ocenie holistycznej.

Po wszystkich konkurencjach goście niemal jednogłośnie przyznali Kristinie Veselowej nagrodę publiczności. Natomiast jury zdecydowało, że najlepszy warsztat posiada Austriak - Markus Winkler, który zdobył tytuł Najlepszego Młodego Sommeliera 2019.

W międzyczasie, pomiędzy występami uczestników, organizatorzy urządzali dla publiczności quizy ze znajomości win. Osoby, które udzieliły poprawnych odpowiedzi, wygrywały butelkę wina. W przerwach pomiędzy konkurencjami wszyscy uczestnicy wydarzenia mogli testować wina z różnych stron świata.

Wydarzenia

Finał Międzynarodowych Mistrzostw Młodych Sommelierów

zawody / wyścigi

Miejsca

Opinie (15) 10 zablokowanych

  • Markus to nie Jakub (1)

    W galerii są pomylone podpisy, Markus jest podpisany jako Jakub, a Jakub jako Markus

    • 7 2

    • Co z tego?

      Kogo to obchodzi?

      • 6 5

  • (5)

    Alkohol to największy oszust jakiego można w życiu spotkać. Na początku daje złudne uczucie zarąbistości, a potem zabiera wszystko.

    • 32 4

    • dokładnie

      a ci się jeszcze spuszczają nad otoczką picia....tak jak cygaro i whisky...rak krtani i żołądka....

      • 10 3

    • Do momentu

      Do momentu kiedy nie pozyczasz jest okej :)

      • 7 1

    • (2)

      Pić trzeba umieć, podstawa to umiar.

      • 5 1

      • pić trzeba umić (1)

        • 3 1

        • Jak często trzema umić pić?

          • 1 1

  • Pompowanie balonika, mamy w naszym pięknym kraju spore grono zacnych znawców win, chociażby bywalcy Zielonego Trójkąta, taki "someljer" może się od nich sporo nauczyć w temacie win ;)

    • 15 2

  • 12 zawodników z kilkunastu krajów.... (1)

    dokładnie to 12 zawodników z 13 krajów.... jak to możliwe?

    • 14 0

    • podwójne obywatelstwo

      • 3 0

  • (1)

    dobry sommelier ,zaczyna znać sie na winie tak ok.czterdziestki.
    i to sa dopiero początki jego ..kariery..

    • 4 3

    • czyli jak zaczyna siadać wątroba

      zaczynasz pić małymi łyczkami i stajesz się sommelierem....sprytne!

      • 3 0

  • Robota ideologia

    Wino to wino. Albo dobre albo złe. Po co do tego robić zawód alkoholika.

    • 7 3

  • Właściciel znanej sieci sklepów z alkoholami kiedyś mi wyjaśnił, że dobre wina są w przedziale cenowym 40-100zł.

    Wszystko, co powyżej i poniżej, to albo sikacze zaprawiane spirytusem, albo spekulacyjny marketing i dopisywanie filozofii do trunku. Fakt, miał rację. Możecie sami się przekonać.

    • 14 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych (1 opinia)

(1 opinia)
15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Skąd wziął się przesąd, że czarny kot przynosi pecha?