• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Nocna uczta w gdańskich restauracjach

Łukasz Stafiej
16 maja 2016 (artykuł sprzed 8 lat) 
W tym roku w Nocy Restauracji w Gdańsku bierze udział dwanaście lokali, które serwować będą dania do godz. 2. W tym roku w Nocy Restauracji w Gdańsku bierze udział dwanaście lokali, które serwować będą dania do godz. 2.

Specjalnie przygotowanego wyłącznie na jeden wieczór autorskiego "nocnego dania" będzie można spróbować w dwunastu restauracjach w Gdańsku 20 maja podczas kolejnej edycji imprezy kulinarnej Noc Restauracji. Lokale biorące udział w akcji będą czynne aż do godz. 2.



Noc Restauracji to jedna z ciekawszych imprez tego typu w Trójmieście. Choć jej pomysł opiera się na sprawdzonej przez wielu organizatorów idei kulinarnego szlaku, posiada wyróżniający ją atut - odbywa się późnym wieczorem i w nocy. Biorący udział w akcji restauratorzy specjalnie przygotowane na jeden wieczór menu serwują od godz. 18 do 2. I choć nocne objadanie się to koszmar każdego dietetyka, chętnych nie brakuje - od dwóch lat impreza cieszy się sporą popularnością. W tym roku Noc Restauracji odbędzie się w piątek, 20 maja, a jej hasłem przewodnim są zioła i przyprawy.

- Każdy z szefów kuchni ma swoje ulubione zioła, po które sięga chętniej i z których potrafi wyczarować prawdziwe cuda. W tym roku postaramy się odczarować sekrety smaków ziół, które można zerwać w przydomowym ogródku, jak i tych zamorskich. Ważne jest, żeby panować nad smakiem i komponować go umiejętnie używając bogactwa natury i kultury danego regionu - podkreśla Hubert Gonera z firmy Landbrand, która organizuje imprezę we współpracy z Miastem Gdańsk.
Specjalne menu zaprezentują szefowie z czternastu lokali - dwunastu z Gdańska i dwóch z regionu pomorskiego. Głównym bohaterem każdej karty będzie "nocne danie" - autorska propozycja przygotowana zgodnie z ideą slow-food lub na bazie regionalnych produktów. Co ważne, w akcji biorą udział nie tylko restauracje z centrum miasta, ale również dzielnicowe lokale z Żabianki, Oliwy czy Wrzeszcza.

  • Nocne danie w Eliksirze: pstrąg podawany z porem sous-vide, oliwą szczypiorkową, groszkiem oraz puree z pietruszki.
  • Danie w Restauracji Filharmonia: świeży węgorz, salsefia, szarłat, emulsja z niedźwiedziego czosnku.
  • Long Street 52: pierś z kaczki z pieprzem syczuańskim i konfitowanym mięsem z uda kaczego doprawione sumakiem, sezamem i tymiankiem.
  • Winne Grono: grillowany hanger steak z pianką z zielonego pieprzu, dauphinoise z ziemniaków z gałką muszkatołową.
  • Zafishowani: filet z turbota na lubczykowym beszamelu z nowalijkami i ziołową nutą werbeny, tymianku i skórki cytrynowej
Nie zaglądając do Śródmieścia, będzie można zjeść między innymi befsztyk chateaubriand podany z kolagenem z sardeli i sferycznym kimchi w niekojarzonej do niedawna z kuchnią z wyższej półki restauracji Żabusia, filet ze szczupaka z puree kasztanowym w Drzewku Szczęścia czy pstrąga z porem, oliwą szczypiorkową i puree z pietruszki w Eliksirze. Ryby będą również głównymi bohaterami talerzy w Restauracji Filharmonia (węgorz podany z rzadko spotykaną salsefią i amarantusem), Grand Cru (łosoś bałtycki z kolendrą na potrawce z kaszy jęczmiennej z kurkami i szparagami), Bellevue (łosoś z ziołową kruszonką) i Zafishowanych (turbot na lubczykowym beszamelu).

Z kolei mięsożercy powinni wybrać się do Winnego Grona (grillowany hanger steak z pianką z zielonego pieprzu), Long Street 52 (kaczka z pieprzem syczuańskim i sumakiem z pęczakiem i konfiturą z hibiskusa) i Całej Naprzód (comber jagnięcy z musem z zielonej herbaty i pęczakiem). Kuchni włoskiej będzie można spróbować w San Marco (makaron bucatini z pieprzem himalajskim przyrządzany w wielkim parmezanie) oraz w Domu Sushi (urakamaki z krewetką w cieście panko z marynowanym kwiatem lotosu i kawiorem). Za miasto można wybrać się do Czarnego Kosa w Borkowie (sandacz z pokrzywą w płatkach jaglanych z sałatką z fenkuła) lub ekskluzywnej Inspiracji w Pałacu Kościeszy (5-daniowe menu degustacyjne, w którym główną rolę odgrywa comber jagnięcy z kaszą gryczaną i rydzami). Ceny "nocnych dań" zaczynają się od 28 zł.

Noc Restauracji to nie tylko degustacje specjalnych potraw, ale również możliwość uczestniczenia w przygotowanych na ten wieczór pokazach umiejętności szefów kuchni - niemal w każdym miejscu odbędą się pokazy live cooking. Dokładny program można znaleźć tutaj.

- Zależy nam także na aspekcie edukacyjnym. Zachęcamy szefów kuchni, żeby podczas pokazów gotowania na żywo podzielili się wiedzą o swoich ulubionych przyprawach, o kuchni naturalnej, gdzie smak buduje się ze świeżych ziół, a nie wzbogaca go i ulepsza chemicznymi dodatkami - dodaje Gonera.

Wydarzenia

Noc Restauracji 2016 (7 opinii)

(7 opinii)

Miejsca

Opinie (36)

  • Ja się na noce i weekendy za pół ceny nie wybieram, ale dla tych co chodzą okazjonalnie polecam: Grand Cru, Filharmonia, Zafishowani, Bellevue. Byłem i tam gwarancja jakości jest zapewniona.

    • 3 3

  • Ż E N A D A....Będzie tak samo jak z weekendem za pół ceny czyli jakieś resztki których....

    Nikt normalnie nie chce jeść a poza szkoda czasu bo ilu miejscami w sumie dysponuje te kilkanaście miernych restauracji ?

    • 16 5

  • Noc restauracji czyli przegląd dnia na talerzu

    Niestety w gdańskich tzw restauracjach tak często natykam się na potrawy nieświeże że ryb nie polecam komukolwiek nawet wrogowi zamawiać.
    Nawet po połączeniu z mocnym alkoholem można odchorować sprawę.
    No niestety mrożone ryby w mieście nad zatoką to chyba absurd.

    • 14 5

  • wg jakiej definicji słowa 'uczta'? (1)

    • 7 6

    • ale, co?! Ze jak nie ma saganu ziemniaków i worka cebuli, to bieda?! *

      *) pisownia zamierzona...

      • 2 7

  • (3)

    Dobre restauracje nie uczestnicza w tego typu "ciekawych wydarzeniach"..

    • 13 7

    • Do naszych wszystkich polskich umiejętności, dopisujemy gł. Specjalista (2)

      Ds. Marketingu, obok wszystkich innych, politycznych, sportowych itd.

      • 4 1

      • (1)

        .. do listy mozna dolaczyc Twoja - specjalnosc: odkrywanie specjalnosci Polakow. Gratulacje, bo masz talent - faktycznie jestem specialista ds. marketingu..nawet marketingu, jak to teraz modnie sie nazywa - managerem. W dodatku czesto jadam na miescie wiec faktycznie wypowiedzialem sie na temat na ktorym sie, a przynajmniej na to wyglada - znam. Ty sie znasz na swoim fachu, ja na swoim. Pozdrowienia.

        • 1 4

        • Co tu odkrywać, to wiedza powszechna...

          • 3 0

  • a wieś tańczy i spiewa........ (1)

    i myśli że to wszystko specjalnie dla nich , w nocy świnie przyjda się nażreć bo taniej i nawet nie patrzą co w siebie wsypują . ludzka naiwności i głupota nie ma granic . śmiejemy się w kuchni z tych idiotów jedzących po nocy całą parą . a szefowa z szefem zadowoleni że lodówki z naciągniętą datą ważności puste . jest możliwość jest interes . ale ten naród nie od dziś ma problemy z logicznym rozumowaniem .

    • 10 6

    • jak masz dość to po co się jeszcze męczysz

      zmień kraj na normalny
      zanim do reszty ocipiejesz

      • 1 6

  • kolega tam robił,ludzie przestańcie być pazerni za byle co.

    • 7 2

  • pierwszy raz trojmiasto.pl pisząc o "restauracjach" wzbudziło moje zainteresowanie

    ale zaraz ono szybko zgasło po wejściu na stronę Restauracja Filharmonia,

    strona wam nie działa gamonie (wirtualna wędrówka)
    i macie stolik ustawiony pod schodami,
    ręce opadają

    • 6 2

  • Pracowałem

    W takiej restauracji, lepiej iść do Mc Donalda bo przynajmniej jest świeża mrożonka i nie dostaniesz sr*czki. A restauracja to syf, kila i mogiła.

    • 3 4

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych

15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Ile metrów ma przeszklony tunel z rekinami?