Wiadomości

stat

Officyna di Vinegre w Gdańsku oficjalnie otwarta

Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną.
Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną. fot. Edyta Steć/trojmiasto.pl

Choć Officyna Vinegre jest już czynna od ponad tygodnia, to dopiero w piątkowy wieczór oficjalnie zainaugurowała swoją działalność. Około stu zaproszonych gości wzięło udział w uroczystym otwarciu, podczas którego nie zabrakło smacznego poczęstunku, toastów oraz towarzyskich rozmów.



Officyna Vinegre zobacz na mapie Gdańska to kolejny lokal gastronomiczny otwarty w kompleksie Argon w Oliwie, a dokładnie w budynku Argon. Jak zapewniają właściciele, menu ma łączyć to, co pozornie sprzeczne: tradycję z nowoczesnością oraz modną kuchnią miejską.

- Zapragnęliśmy karmić miasto. Uznaliśmy, że z naszym doświadczeniem gastronomicznym chcielibyśmy stworzyć miejsce, które ułatwi życie w mieście. Zależało nam na połączeniu karmienia ludzi z możliwością odreagowania po ciężkim dniu, stąd też nazwa Officyna. Jest to nawiązanie do staropolskiej nazwy oficyny, w której przygotowywane było jedzenie. Napisaliśmy ją jednak przez "off", co świadczy o tym, że wieczorami można się u nas także "zresetować". Duże znaczenie ma lokalizacja w parku biurowym, w pobliżu kampusu Uniwersytetu Gdańskiego, gdyż to właśnie z myślą o studentach i pracownikach biurowych tworzymy to miejsce - opowiada prezes Mariusz Zawadzki.
Wystrój wnętrza nawiązuje do południowej ulicy z Hiszpanii, Włoch i Francji.

- Chcieliśmy stworzyć przestrzeń zapraszającą do konsumpcji i odpoczynku. W tym właśnie kierunku podążała pani Aleksandra Stankevic-Diakun z pracowni Cubic Design, projektując wnętrza - opowiada Mariusz Zawadzki.
Całkowitego efektu wizualnego dopełniają prace artystyczne na ścianach nawiązujące do idei wnętrza.

- Na ścianach zaprezentowałem południowe uliczki miast, kamienice oraz życie mieszkańców przez pryzmat okiennic - mówi artysta Temps, autor prac.
Gości powitano lampką prosecco. Na tę okazję szef kuchni, Sławomir Gutowski, współtwórca projektu Officyna i jednocześnie właściciel Suavamente, stworzył specjalne menu bankietowe, skomponowane z myślą o wygodnej konsumpcji. Dania ciepłe i zimne, a także desery były serwowane w postaci szwedzkiego stołu. Goście mieli m.in. okazję spróbować mini burgerów, kaczki, szynek hiszpańskich i włoskich w różnych postaciach oraz ramenu. Wieczór umilił DJ One Two.

Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną.

- Menu śniadaniowe to są zdecydowanie dania europejskie, opierające się na starannej selekcji chleba, jajkach w każdej postaci, ciekawej kompozycji serów oraz innych składników. Menu lunchowe bazuje na kuchni polskiej podanej w nowoczesnej formie, wzbogaconej o europejską i światową kuchnię - mówi Mariusz Zawadzki.
Menu śniadaniowe jest stałe, natomiast dobór 12 propozycji lunchu będzie się codziennie zmieniał.

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (22)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

19

lipca

61. Międzynarodowy Festiwal... Gdańsk, Katedra Oliwska

19

lipca

Windshield Gdynia, Blues Club

20

lipca

Chango Sopot, Teatr BOTO

Kultura

Filharmonia Bałtycka usunie kontrowersyjny wyświetlacz
Filharmonia usunie szpetny wyświetlacz
Jaka była tegoroczna FETA? Podsumowanie festiwalu
Jaka była FETA? Podsumowanie

Kulinaria

Okiem dietetyka: najlepsze pudełka na jedzenie
Okiem dietetyka: pudełka na jedzenie
Jemy na mieście: smaczna kuchnia w Machinie
Jemy na mieście: oceniamy Machinę

Planuj z nami tydzień

Planuj tydzień: teatry plenerowe, koncerty i pikniki rodzinne
Planuj tydzień: warto wyjść z domu

    Najczęściej czytane