• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Officyna di Vinegre w Gdańsku oficjalnie otwarta

Joanna Puchala
14 kwietnia 2018 (artykuł sprzed 6 lat) 
Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną. Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną.

Choć Officyna Vinegre jest już czynna od ponad tygodnia, to dopiero w piątkowy wieczór oficjalnie zainaugurowała swoją działalność. Około stu zaproszonych gości wzięło udział w uroczystym otwarciu, podczas którego nie zabrakło smacznego poczęstunku, toastów oraz towarzyskich rozmów.



Officyna Vinegre zobacz na mapie Gdańska to kolejny lokal gastronomiczny otwarty w kompleksie Argon w Oliwie, a dokładnie w budynku Argon. Jak zapewniają właściciele, menu ma łączyć to, co pozornie sprzeczne: tradycję z nowoczesnością oraz modną kuchnią miejską.

- Zapragnęliśmy karmić miasto. Uznaliśmy, że z naszym doświadczeniem gastronomicznym chcielibyśmy stworzyć miejsce, które ułatwi życie w mieście. Zależało nam na połączeniu karmienia ludzi z możliwością odreagowania po ciężkim dniu, stąd też nazwa Officyna. Jest to nawiązanie do staropolskiej nazwy oficyny, w której przygotowywane było jedzenie. Napisaliśmy ją jednak przez "off", co świadczy o tym, że wieczorami można się u nas także "zresetować". Duże znaczenie ma lokalizacja w parku biurowym, w pobliżu kampusu Uniwersytetu Gdańskiego, gdyż to właśnie z myślą o studentach i pracownikach biurowych tworzymy to miejsce - opowiada prezes Mariusz Zawadzki.
Wystrój wnętrza nawiązuje do południowej ulicy z Hiszpanii, Włoch i Francji.

- Chcieliśmy stworzyć przestrzeń zapraszającą do konsumpcji i odpoczynku. W tym właśnie kierunku podążała pani Aleksandra Stankevic-Diakun z pracowni Cubic Design, projektując wnętrza - opowiada Mariusz Zawadzki.
Całkowitego efektu wizualnego dopełniają prace artystyczne na ścianach nawiązujące do idei wnętrza.

- Na ścianach zaprezentowałem południowe uliczki miast, kamienice oraz życie mieszkańców przez pryzmat okiennic - mówi artysta Temps, autor prac.
Gości powitano lampką prosecco. Na tę okazję szef kuchni, Sławomir Gutowski, współtwórca projektu Officyna i jednocześnie właściciel Suavamente, stworzył specjalne menu bankietowe, skomponowane z myślą o wygodnej konsumpcji. Dania ciepłe i zimne, a także desery były serwowane w postaci szwedzkiego stołu. Goście mieli m.in. okazję spróbować mini burgerów, kaczki, szynek hiszpańskich i włoskich w różnych postaciach oraz ramenu. Wieczór umilił DJ One Two.

  • Joanna i Marek Lucyk, Patrycja Pawlak-Riahi
  • Damian Wleklak i Rafał Stępnowski
  • Sławek Gutowski z gośćmi
  • Mariusz Zawadzki z gośćmi
  • Firma Torus
  • Dawid Szczerba i Kuba Leszczyński
  • Officyna di Vinegre mieści się w Oliwie, w budynku Argon
  • Małgorzata i Tomasz Kaczmarek
  • Podczas otwarcia serwowane były przekąski
  • Goście mieli okazję obserwować proces przygotowywania serwowanych dań.
Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną.

- Menu śniadaniowe to są zdecydowanie dania europejskie, opierające się na starannej selekcji chleba, jajkach w każdej postaci, ciekawej kompozycji serów oraz innych składników. Menu lunchowe bazuje na kuchni polskiej podanej w nowoczesnej formie, wzbogaconej o europejską i światową kuchnię - mówi Mariusz Zawadzki.
Menu śniadaniowe jest stałe, natomiast dobór 12 propozycji lunchu będzie się codziennie zmieniał.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (22)

  • Gdzie zaparkować? (4)

    Nie jestem korposzczurkiem to gdzie tam mam zaparkować by załapać się na konsumpcję do tego baru?

    • 5 1

    • skm

      50 m od skm

      • 0 0

    • Gdzie? (1)

      na parkingu dla gości, czynny całą dobę gdzie pierwsza godzina jest darmowa oraz całe multum pobliskich parkingów, czasami trzeba zapłacić parę złotych ;)

      • 5 2

      • Te multum

        pobliskich parkingów świadczy jedynie o tobie, że należysz do grupy - po trupach do celu.
        Tam gdzie mieszkasz, śmieci też podrzucasz sąsiadowi?

        • 2 1

    • Jest parking godzina za free.

      • 3 2

  • Pracuje w argonie (1)

    I codziennie wpadam o 12 tej na jedzonko. Pysznie i niewiarygodnie tanio. O to chodzi!!

    • 17 7

    • Tanio? nie przesadzajmy. Smacznie, to prawda

      • 0 0

  • Świetny artykuł jako wzorzec

    do nauczania, jak napisać cokolwiek i by nie było o czymkolwiek.
    Poza tym pytanie do redakcji TRUJmiasto - Czy nie wystarczy by "nowymi" lokalami zajmowała się jedna osoba, tak jak np do tej pory robi to p. Stafiej?
    Czyżby był na wylocie??? że zapuszczacie nuworyszki nie mające pojęcia co piszą?

    • 3 2

  • (4)

    Kto pisze te komentarze? Pracuję obok i lokal świeci pustkami...

    • 20 11

    • Dzień przed otwarciem lokal pełny!!!

      W czwartek o 12:30 lokal pełen, więc chyba są mistrzami gastronomi.
      Powodzenia trzymam kciuki!

      • 2 2

    • A przypomnij proszę kiedy było otwarcie? (2)

      • 3 1

      • dobre

        jeżeli lokal przed otwarciem byłby pełny,to byliby to geniusze gastronomii :D

        • 2 1

      • Od tygodnia zero ludzi

        • 6 6

  • Ciekawe...

    Ogólnie to puchy tam są jak i w city kawiarni też jest pusto o sugoi już nie wspomnę jedynie w piekarni i pączkarni coś się dzieje ale życzę powodzenia bo na czynsz trzeba zarobić.

    • 6 3

  • Tam jest chyba drożej niż w Bazarze Smaków, który też do tanich nie należy. I niby studenci mają się tam stołować?

    • 7 7

  • oficyna haha

    prezes śmezes a pewnie głodowe stawki dają 5 rodzai menu haha wszystko mrożone i do d*py śpiewać,same prezesy a do pracy nikogo :)

    • 7 7

  • ale super

    zawsze liczylem ze ktos nakarmi to glodne miasto. to dobra i krzepiąca wiadomosc, ze zrobi to wlasnie Oficyna Ocet. wlasciwi ludzie na wlasciwym miejscu.

    • 7 5

  • Podróba! (2)

    Kto wpadl na ta nazwe ściagnieta z gdynskiej Oficyny?

    • 10 9

    • Officyna to Oficyna? (1)

      Czy ten lokal ma coś wspólnego z Oficyną w Gdyni?

      • 4 0

      • Officyna di Vinegre

        Officyna di Vinegre nie ma nic wspólnego z Gdynska Oficyna ( ktora pozdrawiamy serdecznie )

        • 0 1

  • Zapragnęliśmy karmić miasto

    No i wszystko jasne, znowu to hipsterstwo pomięszane z "nowoczesnymi trędami" i "miejskimi klimatami".

    • 10 20

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Targi Rzeczy Ładnych

15 zł
Kup bilet
targi

Wielka Szama na Stadionie - wielkie otwarcie sezonu w Gdańsku! (12 opinii)

(12 opinii)
street food

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Jeden z czołowych i najbardziej wszechstronnych polskich projektantów związany z Trójmiastem, producent i reżyser pokazów mody, współtwórca marki Ufufu, to: