- 1 Recenzja "Godzilla i Kong: Nowe imperium" (7 opinii)
- 2 Ty też nie czujesz atmosfery świąt? (184 opinie)
- 3 Rammstein w Filharmonii Bałtyckiej (47 opinii)
- 4 Jakie atrakcje na Wielkanoc z dziećmi? (1 opinia)
- 5 Planuj Tydzień: Wielkanoc w Trójmieście (6 opinii)
- 6 Kolejny raz ta impreza się wyprzedała
Officyna di Vinegre w Gdańsku oficjalnie otwarta
Choć Officyna Vinegre jest już czynna od ponad tygodnia, to dopiero w piątkowy wieczór oficjalnie zainaugurowała swoją działalność. Około stu zaproszonych gości wzięło udział w uroczystym otwarciu, podczas którego nie zabrakło smacznego poczęstunku, toastów oraz towarzyskich rozmów.
Officyna Vinegre to kolejny lokal gastronomiczny otwarty w kompleksie Argon w Oliwie, a dokładnie w budynku Argon. Jak zapewniają właściciele, menu ma łączyć to, co pozornie sprzeczne: tradycję z nowoczesnością oraz modną kuchnią miejską.
- Zapragnęliśmy karmić miasto. Uznaliśmy, że z naszym doświadczeniem gastronomicznym chcielibyśmy stworzyć miejsce, które ułatwi życie w mieście. Zależało nam na połączeniu karmienia ludzi z możliwością odreagowania po ciężkim dniu, stąd też nazwa Officyna. Jest to nawiązanie do staropolskiej nazwy oficyny, w której przygotowywane było jedzenie. Napisaliśmy ją jednak przez "off", co świadczy o tym, że wieczorami można się u nas także "zresetować". Duże znaczenie ma lokalizacja w parku biurowym, w pobliżu kampusu Uniwersytetu Gdańskiego, gdyż to właśnie z myślą o studentach i pracownikach biurowych tworzymy to miejsce - opowiada prezes Mariusz Zawadzki.
Wystrój wnętrza nawiązuje do południowej ulicy z Hiszpanii, Włoch i Francji.
- Chcieliśmy stworzyć przestrzeń zapraszającą do konsumpcji i odpoczynku. W tym właśnie kierunku podążała pani Aleksandra Stankevic-Diakun z pracowni Cubic Design, projektując wnętrza - opowiada Mariusz Zawadzki.
Całkowitego efektu wizualnego dopełniają prace artystyczne na ścianach nawiązujące do idei wnętrza.
- Na ścianach zaprezentowałem południowe uliczki miast, kamienice oraz życie mieszkańców przez pryzmat okiennic - mówi artysta Temps, autor prac.
Gości powitano lampką prosecco. Na tę okazję szef kuchni, Sławomir Gutowski, współtwórca projektu Officyna i jednocześnie właściciel Suavamente, stworzył specjalne menu bankietowe, skomponowane z myślą o wygodnej konsumpcji. Dania ciepłe i zimne, a także desery były serwowane w postaci szwedzkiego stołu. Goście mieli m.in. okazję spróbować mini burgerów, kaczki, szynek hiszpańskich i włoskich w różnych postaciach oraz ramenu. Wieczór umilił DJ One Two.
Na co dzień w Officynie będzie serwowanych pięć rodzajów menu: śniadaniowe, lunchowe, wieczorne, na wynos oraz cateringowe. Proponowane dania mają łączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesną.
- Menu śniadaniowe to są zdecydowanie dania europejskie, opierające się na starannej selekcji chleba, jajkach w każdej postaci, ciekawej kompozycji serów oraz innych składników. Menu lunchowe bazuje na kuchni polskiej podanej w nowoczesnej formie, wzbogaconej o europejską i światową kuchnię - mówi Mariusz Zawadzki.
Menu śniadaniowe jest stałe, natomiast dobór 12 propozycji lunchu będzie się codziennie zmieniał.
- Joanna Puchalaj.stolp@trojmiasto.pl
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (22)
-
2018-04-14 15:28
Pracuje w argonie (1)
I codziennie wpadam o 12 tej na jedzonko. Pysznie i niewiarygodnie tanio. O to chodzi!!
- 17 7
-
2018-06-18 15:28
Tanio? nie przesadzajmy. Smacznie, to prawda
- 0 0
-
2018-04-14 17:06
Najlepsze bistro w mieście
Byłem jadłem . Śniadania rewelacja , najlepsze w mieście . Lunche pyszne i tanie . Świetny wystrój , polecam
- 19 9
-
2018-04-14 17:42
Zapragnęliśmy karmić miasto
No i wszystko jasne, znowu to hipsterstwo pomięszane z "nowoczesnymi trędami" i "miejskimi klimatami".
- 10 20
-
2018-04-14 17:42
(4)
Kto pisze te komentarze? Pracuję obok i lokal świeci pustkami...
- 20 11
-
2018-04-14 19:18
A przypomnij proszę kiedy było otwarcie? (2)
- 3 1
-
2018-04-14 19:55
Od tygodnia zero ludzi
- 6 6
-
2018-04-15 18:52
dobre
jeżeli lokal przed otwarciem byłby pełny,to byliby to geniusze gastronomii :D
- 2 1
-
2018-04-15 22:17
Dzień przed otwarciem lokal pełny!!!
W czwartek o 12:30 lokal pełen, więc chyba są mistrzami gastronomi.
Powodzenia trzymam kciuki!- 2 2
-
2018-04-14 19:54
Podróba! (2)
Kto wpadl na ta nazwe ściagnieta z gdynskiej Oficyny?
- 10 9
-
2018-04-14 19:55
Officyna to Oficyna? (1)
Czy ten lokal ma coś wspólnego z Oficyną w Gdyni?
- 4 0
-
2018-04-14 20:27
Officyna di Vinegre
Officyna di Vinegre nie ma nic wspólnego z Gdynska Oficyna ( ktora pozdrawiamy serdecznie )
- 0 1
-
2018-04-15 00:01
ale super
zawsze liczylem ze ktos nakarmi to glodne miasto. to dobra i krzepiąca wiadomosc, ze zrobi to wlasnie Oficyna Ocet. wlasciwi ludzie na wlasciwym miejscu.
- 7 5
-
2018-04-15 09:44
Gdzie zaparkować? (4)
Nie jestem korposzczurkiem to gdzie tam mam zaparkować by załapać się na konsumpcję do tego baru?
- 5 1
-
2018-04-15 18:51
Gdzie? (1)
na parkingu dla gości, czynny całą dobę gdzie pierwsza godzina jest darmowa oraz całe multum pobliskich parkingów, czasami trzeba zapłacić parę złotych ;)
- 5 2
-
2018-04-16 07:12
Te multum
pobliskich parkingów świadczy jedynie o tobie, że należysz do grupy - po trupach do celu.
Tam gdzie mieszkasz, śmieci też podrzucasz sąsiadowi?- 2 1
-
2018-04-15 19:27
Jest parking godzina za free.
- 3 2
-
2018-07-05 12:42
skm
50 m od skm
- 0 0
-
2018-04-15 13:31
oficyna haha
prezes śmezes a pewnie głodowe stawki dają 5 rodzai menu haha wszystko mrożone i do d*py śpiewać,same prezesy a do pracy nikogo :)
- 7 7
-
2018-04-15 17:00
Tam jest chyba drożej niż w Bazarze Smaków, który też do tanich nie należy. I niby studenci mają się tam stołować?
- 7 7
-
2018-04-15 17:34
Ciekawe...
Ogólnie to puchy tam są jak i w city kawiarni też jest pusto o sugoi już nie wspomnę jedynie w piekarni i pączkarni coś się dzieje ale życzę powodzenia bo na czynsz trzeba zarobić.
- 6 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.