• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Paulo Gelateria: tak smakują prawdziwe lody

24 czerwca 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Paweł Petrykowski, współwłaściciel lodziarni Paulo Gelateria. Paweł Petrykowski, współwłaściciel lodziarni Paulo Gelateria.

Klasyczne i z odrobiną szaleństwa, w kubeczku i w wafelku, z belgijską czekoladą i owocami - w nowo otwartej lodziarni Paulo Gelateria przy Podwalu Staromiejskim 96/97 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku każdy miłośnik mrożonych deserów znajdzie coś dla siebie.



Jak to najczęściej bywa, o wszystkim zadecydował przypadek. Gdyby dziwięć lat temu Paweł Petrykowski nie poczuł, że potrzebuje życiowej zmiany i nie rzucił pracy w księgowości (z wykształcenia jest ekonomistą), gdyby, mimo braku doświadczenia, nie zatrudnił się w lodziarnio-cukierni, dziś nie byłby Mistrzem Polski w lodziarstwie, a my nie znalibyśmy jego słynnych receptur.

- "Ściągnęła" mnie do cukierni moja żona, akurat trwał sezon letni. Miałem zająć się tym na chwilę, bo szukałem jakiejś alternatywy dla księgowości, a okazało się, że ta praca stała się moją pasją. Musiałam nauczyć się wszystkiego od podstaw, ponieważ nie miałem pojęcia o produkcji lodów - wspomina Paweł Petrykowski. - Najpierw uczyłem się na półproduktach, potem zacząłem tworzyć własne smaki, aż w końcu przyszła pora na start wraz z kolegą w Mistrzostwach Polski Cukierników. Zajęliśmy wtedy 3. miejsce.
Ostatnie lata to czas doskonalenia warsztatu i kolejnych osiągnięć zawodowych. To tym większy sukces, ponieważ w Polsce wciąż nie ma szkoły, która uczyłaby tego rzemiosła. Na szczęście w ostatnim czasie otwiera się coraz więcej miejsc, gdzie produkuje się lody naturalne, pojawiają się również branżowe publikacje, które są cennym źródłem wiedzy.
Lody rzemieślnicze to lody, które wykonuje się od początku do końca ręcznie


- Kiedy ja zaczynałem, tego wszystkiego nie było - dodaje współwłaściciel Paulo Gelateria.
Gdańska lodziarnia to jednak zasługa nie tylko wspomnianego Pawła Petrykowskiego, ale też Pawła Bodziackiego, który wraz z żoną prowadzi lodziarnię rzemieślniczą w Nowym Dworze Gdańskim, a w branży lodziarskiej działa od 10 lat. Na co dzień jest mistrzem spawalnictwa w jednej z gdańskich stoczni jachtowych, ale poza tym jest także absolwentem prestiżowych szkoleń Carpigiani Gelato University, czyli warsztatów, na których wiedzę zdobywa się w sposób praktyczny pod okiem wybitnych mistrzów branży lodziarskiej. Paulo Gelateria jest więc trzecią lodziarnią "partnerską" - obaj panowie prowadzą z sukcesem lodziarnie w swoich rodzinnych miastach: Koszalinie i Nowym Dworze Gdańskim. Dzielą się pomysłami i wspólnie pracują na sukces gdańskiej lodziarni.

  • Paulo Gelateria - lodziarnia w Gdańsku.
  • Paulo Gelateria - lodziarnia w Gdańsku.
  • Paweł Petrykowski, właściciel Paulo Gelateria i Mistrz Polski w lodziarstwie.
  • Paulo Gelateria - lodziarnia w Gdańsku.
  • Paulo Gelateria - lodziarnia w Gdańsku.
  • Paulo Gelateria - lodziarnia w Gdańsku.
Coś więcej niż mrożony deser

Panuje przekonanie, że lody każdy może zrobić sam w domu: wystarczy śmietanka lub mleko, owoce albo czekolada, ale jak tłumaczy Petrykowski, sprawa wcale nie jest taka oczywista.

- Sama produkcja lodów nie jest trudna, ale jeśli postawimy obok siebie doświadczonego kucharza i miłośnika dobrego jedzenia, ale bez zaplecza teoretycznego i poleci się im wykonać to samo danie, to efekt końcowy może być różny (śmiech). Tak samo jest z lodami naturalnymi. Liczy się wiedza, znajomość rzemiosła i możliwości produktu, który musi też być najwyższej jakości - zapewnia. - Używam świeżego mleka, ale nie UHT! Mleko świeże ma kultury bakterii, a to drugie jest jałowe. Podobnie jest ze śmietaną, ona również musi być świeża. Ważne są również pozostałe dodatki, np. masło, olej z pestek dyni, który sprowadzam z Austrii czy oryginalna belgijska czekolada.
Lody rzemieślnicze to lody, które wykonuje się od początku do końca ręcznie, gdzie pilnuje się każdego etapu produkcji, to też tworzenie unikalnych receptur i aktualizowanie ich na bieżąco. Smaki można tworzyć z dnia na dzień, dostosowywać do sezonu i produktów, które w danym momencie są najlepsze, np. świeżych owoców.

Jakie smaki królują w tym sezonie?

- Każdy ma swój smak i gust, a przecież o gustach się nie dyskutuje (śmiech). Dobra lodziarnia powinna przygotować lody dla fanów klasyki, czyli nieśmiertelne śmietankowe, czekoladowe czy ulubione przez dzieci, a więc truskawkowe oraz dla osób, które szukają niecodziennych połączeń. Klienci mojej lodziarni cenią m.in. lody na bazie oleju z pestek dyni. Niektórzy mylą je z pistacją.
Klasyka w Paulo Gelateria ma wielu zwolenników, ale fani odważnych smaków także znajdą coś dla siebie. Na uwagę zasługują lody czekoladowe z... borowikami, ananasowe z kiełkami groszku i o smaku gorgonzoli z karmelizowaną gruszką i orzechami. Na tych, którzy mają ochotę na coś niezmrożonego, czekają ciasta, desery oraz doskonała włoska kawa, która idealnie pasuje do wyrobów lodziarni.

- Obecnie mamy 10 smaków lodów, porcja kosztuje 4.5 zł, każdą, na życzenie klienta, polewamy prawdziwą belgijską czekoladą. Co ważne, nie ma w niej sztucznych dodatków, słodzików i aromatów. Codziennie zmieniamy kartę: znajdują się w niej cztery podstawowe smaki, czyli śmietanka, wanilia z palonym masłem, czekolada i truskawka. Pozostałe dostosowujemy do gustu klientów, np. co im najbardziej smakuje lub sezonowości produktów. Planuję również w niedalekiej przyszłości wprowadzić lody wegańskie, na razie testuję receptury.
Lodziarnia, w której można... odetchnąć

- Chcę stworzyć miejsce, do którego ludzie przychodzą odpocząć, zachwycić się nieoczekiwanymi połączeniami smaków, ale też ceniących klasyczne lody z najlepszych składników. To są lody, które robimy powoli, dokładnie, wieloetapowo, po prostu prawdziwe lody - zapewnia Paweł Petrykowski.
Paulo Gelateria

Podwale Staromiejskie 96/97 zobacz na mapie Gdańska
80-844 Gdańsk
tel. 503-334-730
e-mail: paulogelateria@gmail.com
Facebook Paulo Gelateria

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (37) 4 zablokowane

  • (4)

    Na uwagę zasługują lody czekoladowe z... borowikami, ananasowe z kiełkami groszku i o smaku gorgonzoli z karmelizowaną gruszką i orzechami.

    dla mnie starczy

    • 16 9

    • Planuję również w niedalekiej przyszłości wprowadzić lody wegańskie, na razie testuję receptury.

      a freegańskie tez będą

      • 6 5

    • (2)

      Używam świeżego mleka, ale nie UHT! Mleko świeże ma kultury bakterii, a to drugie jest jałowe.

      Bzdury Pan plecie, po to się mleko sterylizuje aby usunąć drobnoustroje. Ludzi chce Pan truć? Uważa pan, że drobnoustroje są korzystne? Może jeszcze na zapleczu ma Pan krowę?

      • 11 16

      • (1)

        Heheh ale się uśmiałem, człowieku wyjdź już z tego bloku umysłowego. Surowe mleko pije się od wieków, kwasi się od wieków i ludzie żyją. Mleko z kartonu to najgorszy odpad. A co do drobnoustrojow to wystarczy zbadać próbkę przed rozlaniem w butelki lub woreczki. Pewnie ty ty pisałeś komentarz pod misiem zekupujesz lody tylko ze sklepu bo boisz się salomenelli w tych z lodziarniach naturalnych? Bo nie masz pojęcia że surowe jaja się naświetla w celu sterylizacji.

        • 15 1

        • ciekawe gdzie kupujesz to surowe mleko, na pewno nie można go używać w gastronomii, jaja jak się sterylizuje to chyba nie sa już surowe au naturel

          • 0 2

  • Poprosze jeszcze o smaku kurczaka z curry i ryzu. Oczywiscie na naturalnym, recznie wyrabianym kurczaku i curry.
    Skonczcie pisanie tych sponsorowanych artykulow, bo staje sie to powoli nudne.

    • 20 14

  • Kolejny poziom degrengolady pisany nowa lodziarska 'rewolucja' - ze niby tak jak z piwem, kilka kolorowych poduszek, pare gadzetow z IKEA, lajki z Allegro, w kacie wyglada gdzies pol palety, weganie, freeganie, lody na zakwasie, kiszone, o samku czarniny..

    • 22 14

  • Mamma mia

    Same negatywne komentarze. Dajcie spokój. Wstaliście lewą nogą w ten piękny, letni dzień? Jak nie lubicie lodów o dziwnych smakach, nie kupujcie, zostawcie tym, co lubią. Wegańskich też kupować nie musicie. Nie musicie też zaczynać dnia od tej żółci.

    Smile :)

    • 34 14

  • odkrywanie koła na nowo

    Nagle moda na te lodziarnie z lodami naturalnym, tak jakby wcześniej ich nie było. U Kwaśniaka 25 lat temu za g*wniarza jadłem takie lody i nadal czasem wpadam, tylko nie ma tam modnych mebelków z Ikea.

    • 17 3

  • mistrz spawania i księgowy (1)

    Wolalbym chyba zeby ludzie z wyksztalceniem gastronomicznym produkowali lody.Zwlaszcza ze to nie jest prosta czynnosc,a do produkcji sa uzywane surowe jaja.

    • 11 12

    • W domu jaj surowych nie dotykasz czy jestes wyksztalconym kycharzem?

      • 11 2

  • wanilia z palonym masłem, slonecznik... (2)

    Pyszne lody macie... :)

    • 15 2

    • Dzis bylam... (1)

      ...i polecam fistaszki, olej z dyni, i matcha z bananem :)

      • 1 2

      • Wy tu na pewno lodziarnię polecacie?

        Nie bar przekąskowy czasem?

        • 1 0

  • Wybieram się tam (2)

    Raczej nie skuszę się na odważne smaki, ale klasyki chętnie spróbuję :)

    • 8 3

    • Warto sie skusic :)

      Osobiscie polecam :)

      • 2 1

    • Ala

      Ja nie polecam , lody drogie i bez rewelacji

      • 2 3

  • Jeśli lody to tylko w Toruniu. (2)

    u Lenkiewicza na Starówce. Robią je od 70 lat mistrzowie cukiernica a nie spawacze.

    • 14 8

    • Lenkiewicz faktycznie ma b. dobre lody, ale tu - spawacze czy księgowi - to nie ma znaczenia! Poza tym p. Paweł też ma tytuł jak doczytacie.

      • 9 0

    • Byłem ,Jadłem !

      Rewelacyjna jakość i niska cena .

      • 5 0

  • Nie polecam

    W Gdańsku są jeszcze inne lodziarnie z lepszymi naturalnymi lodami . Raz byłam i szału nie było.

    • 5 12

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (8 opinii)

(8 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Od którego roku wręczana jest Nagroda Literacka Gdynia?