• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Piotr Ślusarz i Parnas Brass Band w hotelu Scandic

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
21 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Podczas spotkania z gośćmi Piotr Ślusarz opowiedział o przygotowanym poczęstunku w nietypowej formie. Przekąski znajdowały się na trzech stołach, a poszczególne stacje, bo tak je nazwano, były podzielone tematycznie. Podczas spotkania z gośćmi Piotr Ślusarz opowiedział o przygotowanym poczęstunku w nietypowej formie. Przekąski znajdowały się na trzech stołach, a poszczególne stacje, bo tak je nazwano, były podzielone tematycznie.

W piątek, w hotelu Scandic w Gdańsku, odbył się wieczór pod hasłem: skandynawskie jedzenie i muzyczna niespodzianka. Około 60 zaproszonych osób mogło spróbować przekąsek przygotowanych przez nowego szefa kuchni, Piotra Ślusarza. Natomiast główną atrakcją wydarzenia był koncert zespołu Parnas Brass Band.



Zaproszonych gości przywitano o godzinie 20 w sali konferencyjnej hotelu Scandic. Po krótkim wstępie odtworzono film opowiadający o hotelu i zmianach, które w nim zaszły - świeżo wyremontowane sale konferencyjne oraz związany z tym najnowszy koncept konferencyjny, który wprowadzono w hotelu. Jedną z dodatkowych atrakcji dla wynajmujących sale jest oferta bufetowa, którą starano się przybliżyć podczas wieczoru.

- Chcielibyśmy, żeby państwo pozwolili się dzisiaj oczarować przez naszego nowego szefa kuchni, Piotra Ślusarza oraz przez zespół Parnas Brass Band, który wprowadzi nas w pozytywny nastrój. Przez ostatni rok zaszło wiele zmian w naszym hotelu: wyremontowaliśmy pokoje oraz sale konferencyjne, które można dzisiaj oglądać - rozpoczęła wieczór Monika Piechowska, dyrektor hotelu Scandic w Gdańsku.
  • Piątkowy wieczór w hotelu Scandic upłynął pod hasłem skandynawskiego jedzenia i niespodzianki muzycznej.
  • Piotr Ślusarz - nowy szef kuchni w hotelu Scandic. Zaprezentował trzy autorskie stacje z przekąskami.
  • Stacja porn food na słodko.
  • Parnas Brass Band oczarował gości wieczoru niejednokrotnie wchodząc z nimi w interakcję.

Po prezentacji, wszystkich zaproszono do restauracji, gdzie przedstawiono nowego szefa kuchni Piotra Ślusarza. Niektórzy mogą go kojarzyć m.in. z programu "Top Chef" oraz nieistniejącej już restauracji Open Kitchen w Gdyni. Podczas spotkania z gośćmi opowiedział o przygotowanym poczęstunku w nietypowej formie. Przekąski znajdowały się na trzech stołach. Poszczególne stacje, bo tak je nazwano, były podzielone tematycznie.

Na pierwszej z nich, czyli "pornfood-corner" można było spróbować bułeczek bao z szarpaną wieprzowiną lub długo gotowaną kaczką dodając do nich: kapustę kimchi, domowe pikle czy prażone orzechy i cebulę oraz ostre sosy: hoisin oraz siracha. Dla wielbicieli słodyczy znalazła się beza pavlova i tarty z owocami oraz makaroniki.

Na drugim stole, nazwanym "hygge food", przygotowano m.in. łososia gravad lax, czyli marynowanego w soli i cukrze przez 48 godzin, śledzie na sposób szwedzki, sałatkę ziemniaczaną z kukurydzą i czerwoną cebulą oraz krumkake - norweskie kruche rurki z nadzieniem.

Trzecia stacja, "black and green food", robiła wrażenie nie tylko ze względu na smak, ale także ze względu na wygląd. Wśród wegetariańskich przekąsek utrzymanych w dwóch kolorach - czarnym i zielonym znalazły się zarówno słone jak i słodkie propozycje. Po lewej stronie znalazły się m.in. czarne burgery z kaszą jaglaną na zielono, prażynki z czarnego ryżu z hummusem z palonego bakłażana oraz sałatka z czarnego makaronu tagliatelle z zielonymi oliwkami i cukinią. Po przeciwnej stronie znalazły się takie desery jak: tort z gorzkiej czekolady z pistacjowym biszkoptem, czarne makaroniki i muffiny z zielonym kremem mascarpone.

- Rozpoczęliśmy wdrażanie czegoś, co wydaje mi się dosyć nowatorskie na trójmiejskim rynku - nietuzinkowej oferty bufetowej. Bardzo ważne jest nasze otwarte podejście do gastronomii i hotelarstwa. Dzisiaj pokazujemy trzy różne stacje, które potwierdzają fakt, że się nie ograniczamy, nie jest ważna standardowa kuchnia hotelowa. Chcemy połączyć miłośników dobrego jedzenia z kuchnią bufetową. Pokazujemy, że bufet, przerwa kawowa np. podczas konferencji nie muszą być nudne. Podążamy również za trendami i dlatego nasze desery są bezglutenowe, bezlaktozowe, z dodatkiem miodu. Z tego samego powodu proponujemy też przekąski w pełni wegetariańskie i wegańskie - mówił Piotr Ślusarz, szef kuchni.
Dużą uwagę przykuło stanowisko z kolorowymi piniatami, czyli miejsce, w którym goście mogli "wyładować energię" w pozytywny sposób, co przyniosło wiele radości zarówno samym rozbijającym piniaty, jak i obserwującym.

Muzyczne doznania zapewnił występ zespołu - Parnas Brass Band. W jego skład wchodzi sześciu młodych i utalentowanych muzyków, studentów oraz absolwentów Akademii Muzycznej w Katowicach. Ich twórczość inspirowana jest uliczną muzyką wykonywaną przez nowoorleańskie zespoły dęte. Tego wieczoru zagrali niezwykle dynamiczny koncert.

Do dyspozycji gości była również stacja z piwem rzemieślniczym pochodzącym od lokalnego mikro producenta o nazwie Absztyfikant, założonego przez Łukasza Szynkiewicza w Trójmieście.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (23) 7 zablokowanych

  • e tam...

    golonki z cebulo nie było pod gorzołke to co to za potańcówka!

    • 46 4

  • Szkoda (2)

    Myslalam, ze Ślusarz otworzy cos ciekawego

    • 45 6

    • warsztat?

      • 33 1

    • Klub gry w golfa.

      • 21 10

  • Brawo Szef!

    • 7 41

  • Pozdrawiam

    Jedzenie wygląda apetycznie. Szkoda, że mnie tam nie było.

    • 4 35

  • (3)

    Było cudownie! Dziękujemy za wspaniałą ucztę kulinarną i muzyczną!

    • 4 44

    • Slabo (2)

      Bylo cienko. Lans na siłę . Spali się w tej sieciowce. Panie Piotrze niech Pan robi cos indywidualnie !

      • 33 4

      • (1)

        Taki sam lans był w Open kitchen i co z tego wyszło. Zupełnie nic.

        • 34 2

        • Jaki pan taki kram !

          • 28 0

  • Brakuje tylko złota sypanego z garści jak w closed Kitchen

    • 48 0

  • Smacznie i elegancko!? (2)

    Pozdrowienia dla Szefa kuchni!

    • 5 36

    • (1)

      Może i smacznie ale te kiczowate latarenki ...

      • 27 0

      • Heh pewnie z Borkowa

        • 23 1

  • Więcej fot dań Piotra (1)

    Więcej fot dań Piotra prosomy zamiast nieznanych osob np. starszej pani z mikrofonem ...

    • 33 1

    • DoWegetarianina

      Nie chcesz gryźć mięsa. Idź do stomatologa każ wyrwać sobie wszystkie zęby po jaką cholerę ci zęby jak chcesz Tylko przeżuwać trawę

      • 20 9

  • słabo, brak dan weganskich. jak mozna jesc niezywe zwierzeta ? (2)

    • 24 13

    • Były dania wegańskie

      Cała stacja zielono-czarna ;)

      • 16 15

    • Czas wypasu na trawie sie skonczyl. Musisz przetrzymac do wiosny na kukurydzy i kiszonce. Smacznego.

      • 22 6

  • (2)

    Szefie wracaj !!!

    • 32 1

    • (1)

      Ale gdzie????

      • 23 1

      • do Scandica

        • 22 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (7 opinii)

(7 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Podczas koncertu Bon Jovi na gdańskim stadionie w Letnicy w 2013 roku scena miała kształt: