- 1 Rammstein w Filharmonii Bałtyckiej (37 opinii)
- 2 Ty też nie czujesz atmosfery świąt? (35 opinii)
- 3 Czemu już nie ma takich imprez? (67 opinii)
- 4 Planuj Tydzień: Wielkanoc w Trójmieście (2 opinie)
- 5 Sztuczna inteligencja w piosence wyborczej (54 opinie)
- 6 Związek? Podziękuję. Jestem na detoksie (169 opinii)
Podziękowali medykom. Symboliczna kolacja w restauracji Mercato
Dwudziestu pięciu szefów kuchni z pięciu miast łączy siły w cyklu "Tour De Friends". Przygotowują kolacje w podziękowaniu dla medyków i osób zaangażowanych w walkę z pandemią koronawirusa. W Gdańsku gospodarzem wydarzenia był hotel Hilton i restauracja Mercato.
Najlepsze restauracje w Trójmieście
Osoby, które zostały zaproszone na spotkanie, to "25 Wspaniałych" działających w ochronie zdrowia, wyłonionych przez partnerów wydarzenia oraz lokalną społeczność. Byli to kierownik SOR w Gdańsku, prezes Copernicus oraz pielęgniarki i szefowie oddziałów. Natomiast kolację przygotowali najlepsi szefowie kuchni: Grzegorz Labuda z restauracji Chmielna, Paweł Stawicki z restauracji Mercato, Rafał Kopicki z restauracji True oraz cukiernik Tomasz Deker - brasserie Tu Można Marzyć.
- Dla nas to zaszczyt być gospodarzem wydarzenia - mówił Filip Wójcikiewicz z hotelu Hilton. - Cieszymy się, że mogliśmy do nas zaprosić i w taki symboliczny sposób podziękować przedstawicielom ochrony zdrowia, którzy pomogli nam wszystkim.
Czytaj też: Wspólna akcja najlepszych szefów kuchni
Szefowie kuchni wspólnie przygotowali dania dla gości.
- Mamy spory przekrój kuchni podczas tej kolacji - mówił Paweł Stawicki. - Jest kuchnia od polskiej aż po światową, ponieważ pojawią się też owoce morza. Ale będzie także nasza sielawa, więc wachlarz dań i smaków jest szeroki. Razem myśleliśmy, jak wszystko skomponować tak, aby się uzupełniało. To chyba jest najtrudniejsze, bo - jak wiadomo - każdy szef kuchni ma swój styl, swoje smaki. Musieliśmy więc połączyć je razem i mamy nadzieję, że to się udało. Akcja zapowiedziana była w czerwcu i wtedy już skomponowaliśmy menu, teraz trochę aktualizowaliśmy niektóre składniki o sezonowe produkty.
Kolację rozpoczęło podanie amuse-bouche w różnych wersjach. Była to poduszka grissini z majonezem z łososia, kawiorem łososiowym, świeżym ogórkiem oraz musem parmezanowym lub wegański tatar z arbuza.
Pierwsze danie przygotował Grzegorz Labuda i była to sielawa podana z kalafiorem, rabarbarem, ziemniakiem, ogórkiem oraz żółtkiem. Następnie podano halibuta z kurkami i szparagami w palonym maśle autorstwa Pawła Stawickiego. Trzecią pozycją była polędwica z krewetkami i espumą ostrygową według Rafała Kopickiego. Kolację zakończył deser Tomasza Dekera, czyli rokitnik z czekoladą i burakiem.
Do kolacji dopasowane było także wino.
- Podajemy dzisiejszego wieczoru wino białe i czerwone - mówił sommelier, Dawid Rutkowski. - Jeżeli chodzi o białe, wybraliśmy wino świeże, niepozbawione jednak tekstury. To dlatego, że w daniach mamy składniki typowo polskie: jest żółtko, jest masło, nie może nam to zginąć, musi ze sobą współgrać. Jeśli chodzi o wino czerwone, Primitivo to klasyka, przyjemne, ciepłe i bardzo dobrze współgrające z podanymi dziś daniami.
- Od 10 lat odwiedzamy zaprzyjaźnione restauracje, opisując je na łamach naszego magazynu - mówił Igor Grzeszczuk, wydawca Food&Friends. - Lockdown zaskoczył nas wszystkich, pandemia uderzyła we wszystkie branże, a gastronomiczna była jedną z tych, która odczuła to najbardziej, a jednak często restauracje pomagały - rozwożąc posiłki i pomagając medykom. Postanowiliśmy więc przygotować także takie kolacje w pięciu największych miastach w Polsce, aby podziękować "Wspaniałym" za walkę z pandemią.
Wydarzenia
Miejsca
Opinie (71) ponad 20 zablokowanych
-
2020-09-07 10:07
Poza wysoko postawionymi lekarzami i dyrektorami nie widzę na tej imprezie żadnych medyków w poziomu (6)
ratowników czy pielęgniarek..... Trochę wstyd....
- 107 4
-
2020-09-13 10:45
A salowe są?
- 3 0
-
2020-09-12 13:23
Pozycja i wizerunek Gości wykorzystany do promocji
Szopka i tyle. Ciekawe czy Mercato równie pięknie doceni tę 1/3 swego personelu, który pozostał po COVID- masowych zwolnieniach pozostałej kadry. Ta 1/3 teraz ma wyrabiać 100%.
- 2 0
-
2020-09-07 19:30
Są (1)
A skąd Pan to wie? Ja widzę.
- 0 11
-
2020-09-12 09:34
Bo pracujemy i znamy się wszyscy! Na kolacji była sama dyrekcja! Wstyd
- 3 0
-
2020-09-07 19:20
Bzdura
A ja widzę.
- 0 12
-
2020-09-07 14:55
kolacja dla medyków
a bawi się śmietanka
- 23 0
-
2020-09-13 10:43
Salowe tez zaprosili?
w jakich proporcjach byli lekarze a w jakich inni pracownicy ochrony zdrowia?
- 3 0
-
2020-09-12 09:32
Wstyd
Wstydu nie maja! Panu prezesowi z Copernicusa za niedługo guzik nampepku pęknie! A z pandemia on ma tyle wspólnego hohoho! Udział w tym spektaklu wzięły osoby które siedzą w biurach i maski to na oczy nie widzieli a co dopiero o walce z COVID! Wstyd Copernicus!
- 7 0
-
2020-09-11 19:22
Tonący darmowej reklamy się chwyta
Na tych zdjęciach ludzie też się zastanawiają co to za cyrk i co oni tam robią.
- 5 0
-
2020-09-11 10:58
porcje
Oj nie najedzą się ci nasi medycy:-) Porcje dla dzieci. No, ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby:-)
- 4 0
-
2020-09-09 07:35
(1)
Nie znam wszystkich ze zdjęć ale osoby, które rozpoznaję nawet nie były blisko covidowych pacjentów w swoich szpitalach. Inny personel zasuwał w kombinezonach przy respiratorach, brał udział w przenoszeniu pacjentów żeby przystosować oddziały, zastanawiał się czy nie przyniesie do domu wirusa gdy brakowało środków ochrony. Pomijam, że personel Szpitala Zakaźnego i Marynarki Wojennej byłby bardziej "uprawniony" do takiej kolacji. A tu głównie dyrekcja Copernicusa. Ciekawe, która "lokalna społeczność" tak zdecydowała. Gdybym była na ich miejscu byłoby mi wstyd pójść na taką kolację.
- 18 0
-
2020-09-09 20:46
Personel z zakaźnego to nawet nie miałby czasu pójść na taką imprezę, bo wciaż szpital jest przepełniony chorymi covidowymi, a obecnie są cięższe przebiegi zakażenia niż we wcześniejszych miesiącach. I wszyscy już ciągną ostatkiem sił....
- 1 0
-
2020-09-07 11:13
Znowu nie ci co pracują (5)
Znowu pokazówka. Na spotkanie przyszli prezesi a nie szeregowi pracownicy a na dodatek nie przyjmujący chorych. Trzeba było zaprosić pracowników Szpitala Zakaźnego a nie Copernikusa, który nie ma do czynienia z chorymi zakażonymi. Ale jak się ma znajomości to się bywa.
- 74 4
-
2020-09-08 10:31
(1)
No tak, zakazny
Szkoda tylko ze zakazny odbija pacjentow wlasnie do Copernicusa na strefe dedykowana pacjentom podejrzanym o covid
Polecam rozeznanie sie w temacie gdzie trafiaja pacjenci, a nie sugerowanie sie nazwa szpitala ️- 3 2
-
2020-09-09 20:33
Bo wyobraź sobie, że w ostatnich tygodniach wielokrotnie były sytuacje, że w przepełnionym zakaźnym - chorymi covidowymi - nie było ani jednej wolnej sali, żeby położyć chorego z podejrzeniem zakażenia covid-19. W zakaźnym nie ma soru (i nigdy nie było), więc w Izbie Przyjęć nie ma łóżek, są tylko kozetki do badania i nie ma możliwości, aby trzymać chorą osobę wiele godzin w oczekiwaniu na wynik wymazu w kierunku Sars-cov-2. Zakaźny nie jest z gumy. I jak myślisz - przyjąć chorego z podejrzeniem zak. covid-19 i położyć go na oddziale np: na podłodze na balkonie? A w ostatnich tygodniach szpital był bardzo przepełniony chorymi, w tym osobami z ciężkimi przebiegami zakażenia. Łatwo jest Ci pisać "że zakaźny odbija pacjentów" - stań teraz w takiej sytuacji mając dyżur, jak wiesz, że nie masz w szpitalu żadnej wolnej sali na podejrzenie! A przekierowanie chorego z podejrzeniem to jedyne rozwiązanie korzystne dla chorego w sytuacji braku miejsc w zakaźnym.
- 2 0
-
2020-09-07 19:35
Pracują
Jasne bo tylko Zakaźny zajmuje się pacjentami zakażonymi SARS CoV-2 a reszta leży...
- 2 3
-
2020-09-07 15:59
Przecież szeregowi pracownicy mogliby przynieść jakiegoś wirusa
- 12 1
-
2020-09-07 14:24
mądrze napisałeś
- 8 1
-
2020-09-09 16:17
niech się wezmą w końcu do roboty
bo teraz nawet teleporada ich przerasta
- 5 2
-
2020-09-08 22:24
Mercato. Restauracja
W Hotelu Hilton, który zwalnial jak leci bez względu na staż czy co kolwiek jal się covid pokazał. Nie polecam pracodawcy. Kolacja jak kolacja-klasycznie grube ryby z kotem. Nic specjalnego=szczególnie dla nich.
- 9 0
-
2020-09-08 21:31
Producentów i wdrożeniowców central telefonicznych nie zaprosili???
- 7 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.