• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Poznaliśmy najlepsze dania z Trójmiasta

Łukasz Stafiej
18 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Szef Roku - Marcin Popielarz (Biały Królik), Szef Jutra - Paweł Stawicki (Mercato), Justyna Adamczyk (Gault & Millau Polska), Młody Talent - Tomasz Grota (Tu'gether), Kobieta Szef - Olga Lompa (Gospoda Galiny), Szef Kuchni Tradycyjnej - Mariusz Kucharczak (Natura). Szef Roku - Marcin Popielarz (Biały Królik), Szef Jutra - Paweł Stawicki (Mercato), Justyna Adamczyk (Gault & Millau Polska), Młody Talent - Tomasz Grota (Tu'gether), Kobieta Szef - Olga Lompa (Gospoda Galiny), Szef Kuchni Tradycyjnej - Mariusz Kucharczak (Natura).

Lody z karmelizowanego topinamburu, żebro wołowe z kwaśną śmietaną czy marynowany łosoś z dressingiem z rokitnika - to najlepsze dania trójmiejskich szefów kuchni według autorów plebiscytu Gault & Millau Tour 2017. Wręczenie nagród odbyło się w poniedziałek w sopockim Sheratonie.



Gault & Millau Tour to cykl spotkań dla szefów kuchni reprezentujących restauracje, które znalazły się na kartach prestiżowego przewodnika Żółtego Przewodnika Gault & Millau Polska (oraz mają szansę tam trafić w kolejnej jego edycji). Na każdym oceniani są szefowie z poszczególnych regionów kraju. W Warszawie gościli kucharze z Polski centralnej i Lubelszczyzny, w Poznaniu - z Wielkopolski, Ziemi Lubuskiej i Dolnego Śląska, a w Krakowie - z Małopolski, Podkarpacia i Bieszczak. W poniedziałek w sopockim Sheratonie odbyła się edycja poświęcona Polsce Północnej: Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia.

Podczas imprezy przyznano nagrody w pięciu kategoriach, tym samym wskazując pięć najciekawszych szefów kuchni z regionu oraz pięć wyjątkowych dań, których można spróbować spod ich ręki. Uroczystość wręczenie nagród poprowadził duet: Justyna Adamczyk, szefowa Gault & Millau Polska oraz kucharz i prezenter telewizyjny Mikołaj Rey. Każdy z nagrodzonych przygotował na żywo swoje popisowe danie.

Trójmiejscy szefowie zdobyli trzy nagrody. Szefem Roku został Marcin Popielarz z gdyńskiego Białego Królika, który w swojej restauracji odważnie inspiruje się kuchnią Kaszub i Żuław, windując ją na poziom fine-dining. Popielarz jako jedyny nagrodzony zaproponował deser - lody z karmelizowanego topinamburu ze słonym karmelem i fermentowanym bzem.

Szefem Jutra autorzy przewodnika Gault & Millau wskazali Pawła Stawickiego z gdańskiego Mercato. Zamiłowanie do eksperymentów i kulinarną perfekcję pokazał on przygotowując konfitowane żebro wołowe z kwaśną śmietaną, jeżynami i odrobiną trufli.

  • Lody z karmelizowanego topinamburu ze słonym karmelem i fermentowany bzem - danie Marcina Popielarza.
  • Żebro wołowe z kwaśną śmietaną, truflą i jeżynami - danie Pawła Stawickiego.
  • Pierś gęsi marynowana w pigwówce, z serem owczym blue, burakiem, dynią i jarmużem - danie Mariusza Kucharczaka.
  • Marynowany łosoś z piklowaną dynią i dressingiem z rokitnika - danie Tomasza Groty.
  • Gęś sous-vide na puree z portulaką i jarmużem, z sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii - danie Olgi Lompy.
Również z Trójmiasta, a dokładniej z sopockiego autorskiego bistro Tu'gether pochodzi Młody Talent, którym okazał się Tomasz Grota. Zaledwie 21-letni kucharz, nagrodzony w ubiegłym roku innym wyróżnieniem od Gault & Millau, postawił na wykwintną prostotę - marynowanego z ziołami łososia, którego podał z dressingiem rokitnikowym i piklowaną dynią.

W kategorii Kobieta Szef wyróżnioną Olgę Lompę z Gospody Galiny w okolicach Bartoszyc, która przygotował gęś sous-vide na puree z portulaką i jarmużem oraz sosem z karmelizowanej pigwy i musem z aronii. Najlepszym Szefem Kuchni Tradycyjnej został Mariusz Kucharczak z restauracji Natura w Rosevia Resort. Szef z Jastrzębiej Góry podał tatara z piersi gęsi marynowanej w pigwówce, z serem owczym blue, burakiem, dynią i jarmużem.

W wydarzeniu w Sheratonie wzięło udział kilkadziesiąt osób z trójmiejskiej i regionalnej branży gastronomicznej. W przerwach pomiędzy wręczaniem nagród i pokazami gotowania można było zapoznać się z ofertą producentów współpracujących z Gault & Millau Polska. Były m.in. ekologiczne sery owcze z Rancza Frontiera, specjały z gęsiny od państwa Osojców, właścicieli Gęsiny Tradycyjnej czy Piwo Starogdańskiej warzone według mającej ponad pół wieku receptury piwowara Lucjana Iwanowicza.

Miejsca

Miejsca

  • Sheraton Sopot, Powstańców Warszawy 10

Wydarzenia

Opinie (27) ponad 10 zablokowanych

  • gęś sous-vide

    to taki rodzaj jak np bernikla?

    • 3 5

  • Dajcie sobie spokój z promowaniem lokalu, których i tak jest na pęczki, NUDAAAA!!!;;

    • 35 6

  • Właśnie to wczoraj jadłem przed pracą

    Dzień jak codzień

    • 12 1

  • Jest dobrze! (3)

    Jest topinambur, jest jarmuż - jest dobrze!

    • 28 1

    • .. a bulgur?

      • 3 1

    • Ja jem tylko (1)

      Ogórki kiwano, monsterę dziurawą, karambole, duriany, noni, yangmeje, tykwy, synsepale i pitaje.
      Co mogą mi państwo zaproponować? xD

      • 13 1

      • Żur.

        • 5 0

  • Najlepsze? (1)

    Chyba najbardziej "fikuśne". Smak to inna bajka.

    • 22 3

    • smakowity ja

      Dokładnie, wszystko wygląda plastikowo a nie smakuje. Od jakiegoś czasu króluje trend " nacieszmy oko zapłaćmy krocie" , ale niestety dania w smaku są słabe. Osobiście lubię jak coś przede wszystkim smakuje, ale też i poprawnie wygląda. Jak z kobietą - balance zachowany być musi :)

      • 3 0

  • te dania, jak wymyślne efekty konkursów fryzjerskich:

    są nagradzane - ale przecież nie na co dzień

    • 19 1

  • Trójmiejskie ceny!

    Właśnie wróciłam z wakacji. Hiszpania, Chorwacja, Włochy i jestem zaskoczona bo tam w restauracjach płaciłam podobnie lub taniej niż w restauracjach z podobnej półki w Trojmiescie. Chyba branża przesadza...

    • 41 4

  • tylko restauracja set! (1)

    Restauracja Set przy media markt na grunwaldzkiej. Pycha, klasa, polecam.

    • 2 12

    • trojmiasto.pl

      Zapraszam do kontaktu z działem artykułów sponsorowanych.

      • 4 0

  • Język polski?

    A coś napisać po polsku proszę?

    • 21 0

  • (1)

    Ci druga jak nie każda nazwa pi angielsku ????
    Dlaczego ??

    • 18 1

    • Bo ci pi.

      • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Sea You 2024

159 - 209 zł
Kup bilet
festiwal muzyczny

Kwiat Jabłoni "Nasze ulubione kluby" (7 opinii)

(7 opinii)
169 zł
Kup bilet
pop

Daria ze Śląska "Pierwsza trasa c.d."

89 - 129 zł
Kup bilet
pop

Najczęściej czytane

Sprawdź się

Sprawdź się

Zuzia Harapkiewicz, mieszkanka Trójmiasta, zajęła trzecie miejsce w popularnym programie: